Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπές 85 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ
  • [02] Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης είναι πιθανόν να μην επεκταθεί και στις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής του

  • [01] Περικοπές 85 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

    Οι αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ την Παρασκευή, με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του εκτελεστικού διατάγματος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να θέσει σε ισχύ αυτό το αυστηρό πλαίσιο στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, που ανέρχονται στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών για μια εναλλακτική λύση.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις περικοπές ως «ηλιθιότητα», λέγοντας ότι θα κοστίσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έχουν σαφές αντίκτυπο στην οικονομία. Κατηγόρησε δε τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αντίπαλούς του ότι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση.

    Το 85 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το οικονομικό ύψος των περικοπών, αντιπροσωπεύουν μείωση δαπανών κατά 8% για τον αμυντικό προϋπολογισμό και 5% για τις άλλες δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με την δημοκρατική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα περικοπής δαπανών επιβάλουν, άδεια άνευ αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Από το 2011, όταν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο στο ένα τμήμα του Κογκρέσου, ο Ομπάμα συγκρούστηκε μαζί τους για το πώς θα ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά σε μια οικονομία με δημόσιο χρέος πάνω από 16.τρισεκατομμύρια ευρώ.

    [02] Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης είναι πιθανόν να μην επεκταθεί και στις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής του

    Οι σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν τελικά στην εγκαταλείψη του σχεδίου αυτού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Ο Ρέγκλινγκ τόνισε στο περιοδικό Wirtschafts Woche πως δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

    "Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών", είπε, διευκρινίζοντας πως για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαιτείται ομόφωνη στήριξη. "Για το λόγο αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα γίνει".

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον ΕΜΣ να προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

    Όμως η Γερμανία και άλλα κράτη της ευρωζώνης εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ταμείου για τον σκοπό αυτό επειδή φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η δανειοδοτική ικανότητα του οργανισμού.

    Τις ίδιες αμφιβολίες διατυπώνει και ο Ρέγκλινγκ: "Αν τα χρήματα από τον ΕΜΣ χρησιμοποιηθούν για την διάσωση των τραπεζών, τότε θα μειωθεί η ικανότητα του για παροχή δανείων στις χώρες που τα χρειάζονται".

    Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλιώς θα πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα του ΕΜΣ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 March 2013 - 7:30:20 UTC