Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυναμική αποστολή των ελληνικών επιχειρήσεων, υπό τον πρωθυπουργό στην Τουρκία
  • [02] Έλεγχος με «έπαθλο» 8,8 δισ. ευρώ
  • [03] Καμμένος: "Είμαστε το κίνημα που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στους Έλληνες"
  • [04] Ρεν: Κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, αν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία
  • [05] Λουτρό αίματος στο χαλέπι της Συρίας

  • [01] Δυναμική αποστολή των ελληνικών επιχειρήσεων, υπό τον πρωθυπουργό στην Τουρκία

    Με τη συμμετοχή 100 ελληνικών επιχειρήσεων και 200 τουρκικών, παρουσία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».

    Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν αναμφισβήτητο προβάδισμα, τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας

    «Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές», τονίζει ο κ. Λαβίδας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει εξωστρέφεια με τη διττή έννοια:προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

    [02] Έλεγχος με «έπαθλο» 8,8 δισ. ευρώ

    Σε οκτώ βασικούς άξονες εστιάζεται ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε, στην περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, να «ανοίξει ο δρόμος» για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Οι επικεφαλής των δανειστών, Μαρκ Φλάναγκαν (ως εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), άρχισαν τον νέο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνάντησαν επί δίωρο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη).

    Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι οκτώ άξονες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

    «Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης- απασχόλησης- ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «κοινωνικά αποτελεσματικά» (όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν μια πρώτη εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια (βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα), αλλά «τους λείπουν πολλά στοιχεία για μια πλήρη εικόνα». Για αυτόν τον λόγο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν από αύριο σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων στο μνημόνιο υπουργείων και με τον πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Τετάρτη.

    Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αυριανή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. Καθώς, έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, που έθεσαν ανοικτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό).

    «Οι απολύσεις τέθηκαν, αλλά δεν συζητήθηκαν σήμερα», είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ. Μανιτάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά περίπου 75.000 άτομα.

    Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, όπως επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ.

    Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ. Ενώ, έμφαση δίδεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για λιμένες, ύδατα και αεροδρόμια, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

    [03] Καμμένος: "Είμαστε το κίνημα που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στους Έλληνες"

    Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την επισήμανση «πως οι πολιτικές του μνημονίου είναι αυτές που 'έκαψαν'' τους φοιτητές στη Λάρισα, αλλά και θερμό χαιρετισμό στους εργαζόμενους στην «ΚαβάλαOil», («τους λέω ότι είμαστε μαζί τους, να κρατήσουν») ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματός του, που διεξάγεται στην Τρίπολη, με θέμα «Οικονομία και ανεργία», τόνισε πως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το κίνημα, που ενώνει όλους τους Έλληνες, με κυβερνητική πρόταση που θα ξαναφέρει το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια».

    «Η Τρίπολη αποτελεί παράδειγμα», ανέφερε ο κ.Καμμένος, «για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και σημείωσε, πως με το δρόμο που φτιάχτηκε το 1991, η πόλη από διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου, μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό» . «Πρέπει», επισήμανε, «να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού», και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού και τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου.

    Επισήμανε πως ξεκίνησε την περιοδεία του στην Πελοπόννησο από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, το οποίο είπε, θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί με έτοιμη την νέα μονάδα φυσικού αερίου κι ενισχύοντας το λιγνίτη ως καύσιμο, γιατί μπορεί να δώσει φθηνό ρεύμα και να καλύψει της ανάγκες της χώρας και υπογράμμισε πως η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο Δημόσιο. Ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει στοχοποιήσει το ρεύμα και το νερό προκειμένου να φτωχοποιήσει την χώρα. Προσπαθεί είπε, η τρόικα να πείσει τους πολίτες ότι είμαστε μια φτωχοποιημένη χώρα, όμως η αλήθεια είναι ότι ζούμε σ' ένα ευλογημένο τόπο, που μπορεί να αναπτύξει όλες τις μορφές τουρισμού, με ένα τεράστιο ορυκτό πλούτο κι αυτοί είπε, είναι η αιτία που αποφάσισαν να στοχοποιήσουν την Ελλάδα φέρνοντας την τρόικα.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι, «το ταξίδι που μας έχουν οδηγήσει οι τοκογλύφοι και οι τραπεζίτες, με συνεργούς τη Γερμανία και τους Έλληνες πολιτικούς της συγκυβέρνησης είναι στη μέση» και συμπλήρωσε, «σε αυτή την πολιτική πρέπει όλος ο ελληνικός λαός να πει, τώρα τέλος, φύγετε αυτή την στιγμή. Πρέπει να πούμε σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, τρόμος και φόβος και κακό σενάριο είναι αυτό που ζούμε. Μόνο τότε θα έρθει ανάπτυξη, όταν τους πετάξουμε από εδώ μέσα».

    Ανέφερε ότι το κόμμα του όταν έρθει στην κυβέρνηση θα προχωρήσει σελογιστικό έλεγχο του χρέους κι «όσοι έχουν παρανομήσει ή παραποιήσει στοιχεία θα τιμωρηθούν» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, είναι ενδεικτική η ''καμπάνα'' του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης.

    Οι εργασίες του προσυνεδρίου συνεχίζονται με τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος από την περιφέρεια.

    [04] Ρεν: Κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, αν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία

    Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως εξηγεί, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της χώρας.

    «Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία», δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τονίζει: «Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη».

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι η υπόσχεση των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την ενότητα της νομισματικής ένωσης είχε καθησυχαστική επίδραση στις αγορές και προσθέτει: «Δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε αυτή την επιτυχία».

    Αναφερόμενος πάντως στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο Όλι Ρεν απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το μήνυμα που δόθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας: «Ενώπιον ενός μέσου όρου χρέους στο 90% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βλέπω περιθώριο να εγκαταλείψουμε τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Δε λύνουμε τα προβλήματα ανάπτυξης προσθέτοντας νέα χρέη στα ήδη υπάρχοντα».

    [05] Λουτρό αίματος στο χαλέπι της Συρίας

    Σχεδόν 200 στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν σε οκτώ ημέρες στην μάχη για τη σχολή της αστυνομίας στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που έπεσε σήμερα στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Οι αντάρτες κατέλαβαν σχεδόν εντελώς την ακαδημία της αστυνομίας στη Χαν αλ Άσαλ μετά τις σφοδρές μάχες οι οποίες σε οκτώ ημέρες στοίχισαν περίπου 200 νεκρούς στις τάξεις του καθεστώτος και των ανταρτών», ανέφερε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, που έκανε λόγο για 34 νεκρούς μόνο σήμερα Κυριακή.

    «Ανάμεσα στα θύματα είναι περίπου 120 στρατιωτικοί και αστυνομικοί», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η σημαντικότερη θέση που έχουν καταλάβει οι αντάρτες στο δυτικό τμήμα της επαρχίας.

    Βορειότερα, αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο μιας φυλακής στην επαρχία Ράκα κι απελευθέρωσαν «εκατοντάδες» κρατούμενους, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. «Ο στρατός αποσύρθηκε από την κεντρική φυλακή στη Ράκα έπειτα από συγκρούσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ημέρες», κατά το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών, ανταρτών και γιατρών.

    Μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης οπαδών του ιερού πολέμου που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, και άλλων ομάδων ανταρτών κατέλαβαν τη φυλακή αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή

    Χθες Σάββατο τουλάχιστον 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με έναν απολογισμό της ίδιας οργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 March 2013 - 13:30:22 UTC