Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση στο Eurogroup για την πορεία του ελληνικού προγράμματος
  • [02] Στουρνάρας: Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013
  • [03] Νίκησε η Βέροια και ελπίζει να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα
  • [04] Υπερωρίες μέχρι 52 ώρες τον μήνα για τους υπαλλήλους της Βουλής
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή και αίσχος
  • [06] Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε 33,58 εκατ. ευρώ στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Παν. Σαξώνη και Θ. Γκόλα
  • [07] Υπ. Οικονομικών: Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων
  • [08] Ενδεχόμενο εξόδου από την τρόικα εξετάζει η ΕΚΤ
  • [09] Eurogroup: Μέσα στον Μάρτιο η συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου
  • [10] Γκρίλο: Ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης τεχνοκρατών

  • [01] Ικανοποίηση στο Eurogroup για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

    Tην ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» του Φεβρουαρίου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ.

    Μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο, ο Όλι Ρεν, είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου. Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».

    Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το δημόσιο, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

    Ερωτηθείς ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

    [02] Στουρνάρας: Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013

    Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπάσματος από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ΜΝΙ του Γερμανικού Χρηματιστηρίου.

    Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκαν (ενν. οι δηλώσεις). Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε κατά ακόμη και της σκέψης για ενδεχόμενη χρεοκοπία. «Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. Η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί».

    [03] Νίκησε η Βέροια και ελπίζει να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα

    Με "ήρωα" τον Νίκο Καλτσά, η Βέροια νίκησε 3-1 τον Αρη στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο 23χρονος επιθετικός που είχε μπει ως αλλαγή, σκόραρε στο 65΄ και το 92΄ για να ανατρέψει το προβάδισμα που είχαν πάρει οι "κίτρινοι" από το 49΄ με τον Αγγελούδη. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ολαϊτάν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων.

    [04] Υπερωρίες μέχρι 52 ώρες τον μήνα για τους υπαλλήλους της Βουλής

    Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση τροποποίησης διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Με την πρόταση, επιχειρείται ένας συγκερασμός της ανάγκης τήρησης του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Βουλής, με περικοπές στις απολαβές των υπαλλήλων της - και της ανάγκης εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, για την οποία διαπιστώνεται πως απαιτείται υπερωριακή απασχόλησή τους.

    Έτσι, η τροποποίηση του Κανονισμού προβλέπει τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων κατά 30 (στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης γίνεται λόγος για 14) και την εξίσωση των αποδοχών, των επιδομάτων και των αποζημιώσεων των υπαλλήλων της Βουλής, με τις αντίστοιχες που ισχύουν για τους υπαλλήλους του υπουργείου των Οικονομικών. Οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησής τους επίσης, καθοριζόμενες από αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 52 το μήνα. Τέλος, επιχορηγήσεις της Βουλής προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναρτώνται για λόγους διαφάνειας στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων εντός πέντε ημερών από την λήψη της σχετικής απόφασης.

    Από την άλλη ωστόσο, στην τροποποίηση προβλέπεται ότι «για την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων αναγκών λειτουργίας του Κοινοβουλίου» και με «αιτιολογημένες» τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, είναι δυνατή η απασχόληση του προσωπικού ακόμα περισσότερο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προϋπολογισμού της Βουλής εντός των ορίων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 και εφόσον το χρονικό διάστημα της εντατικοποίησης αυτής, δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες κατ' έτος. Όπως ανέφερε ο Ευ. Μεϊμαράκης σε διευκρινίσεις του προς κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασία των υπαλλήλων «τα Σαββατοκύριακα, ή τα Χριστούγεννα» θα πρέπει να εκδώσει πρώτα ΦΕΚ με τις υπερωρίες τους, «αλλιώς η Βουλή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».

    [05] ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή και αίσχος

    «Ντροπή και αίσχος» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα αναφέρει σε σχόλιό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος σήμερα έκανε αναφορά στον θάνατο των δύο νέων στη Λάρισα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Πράγματι δυο φορές έχει μιλήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Κεδίκογλου για τον άδικο χαμό των φοιτητών στη Λάρισα όχι για να ζητήσει συγγνώμη για τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή και αίσχος!».

    [06] Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε 33,58 εκατ. ευρώ στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Παν. Σαξώνη και Θ. Γκόλα

    Χρηματικά ποσά (μαζί με τις προσαυξήσεις) καταλόγισε αλληλέγγυα κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη στον καταδικασθέντα πρώην Δήμαρχο της συμπρωτεύουσας Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στους επίσης καταδικασθέντες υπαλλήλους του ίδιου δήμου Παν. Σαξώνη και Θ. Γκόλα.

    Ειδικότερα, κλιμάκιο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου στις αρχές του 2012 πραγματοποίησε έλεγχο στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά τον οποίο καταλόγισε στον κ. Παπαγεωργόπουλο, για τη διετία 2000 ? 2001, τα ποσά των 4,03 εκατ. ευρώ και 6,73 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη, στον κ. Σαξώνη καταλόγισε για τη διετία (1999 - 2001) τα ποσά των 4,52 εκατ., 2,26 εκατ. και 1,63 εκατ. ευρώ, ενώ για τον κ. Γκόλα τα ποσά 4,84 εκατ. ευρώ και 9,57 εκατ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα (1999 - 2001).

    Οι καταλογισμοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2002 - 2007.

    Οι καταλογισμοί έγιναν αλληλέγγυα και στους τρεις καταδικασθέντες. Τα επίμαχα ποσά συνδέονται με τα ποσά της υπεξαίρεσης, για την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις, αλλά και με νέα δίκη που πρόκειται να διεξαχθεί.

    [07] Υπ. Οικονομικών: Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων

    Σχετικά με δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης για την ασφάλιση.

    [08] Ενδεχόμενο εξόδου από την τρόικα εξετάζει η ΕΚΤ

    Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα, η οποία συντονίζει τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποψινά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων Sueddeutsche Zeitung, Der Handelsblatt και Die Welt.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, καθώς πολλές πλευρές εκτιμούν ότι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της υπονομεύεται από τις πολιτικές πιέσεις. Κάποιοι, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο πολιτικό ρόλο, βοηθώντας στον συντονισμό των προγραμμάτων λιτότητας.

    Οι υπέρμαχοι της παραμονής της Τράπεζας στην τρόικα επιχειρηματολογούν ότι οι άλλοι δύο εταίροι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι, ενώ υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της ΕΚΤ θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ.

    Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ακόμη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται μεταξύ εκείνων οι οποίοι επιθυμούν την αποχώρηση από την τρόικα, ενώ η οικονομική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η ανησυχία στο εσωτερικό της ΕΚΤ σχετικώς με την προοπτική παραμονής ή εξόδου από την τρόικα αυξάνεται διαρκώς.

    [09] Eurogroup: Μέσα στον Μάρτιο η συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος Μαρτίου, αν και κάποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

    Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.

    "Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου", είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

    Αφαιρώντας ένα από τα επίμονα εμπόδια για μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

    [10] Γκρίλο: Ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης τεχνοκρατών

    Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μόντι, τον Κοράντο Πάσερα.

    Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του Γκρίλο, ο Πάσερα απάντησε «ουδέν σχόλιο».

    Ο Γκρίλο έκανε την δήλωση αυτή κατά τη συνάντησή του με τους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του M5S.

    Ο κωμικός ηθοποιός, εισερχόμενος στη συνάντηση, αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους: «είμαστε εδώ για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπερσάνι. Ή, μάλλον, έκανα λάθος, εννοούσα στον Μόντι», είπε ειρωνικά.

    Στη συνάντηση πάντως επαναλήφθηκε ότι το κίνημα δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση των δυο μεγάλων παρατάξεων?της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς.

    Παράλληλα όμως, τόσο ο Γκρίλο όσο και τα του κινήματος που εξελέγησαν στην βουλή και την γερουσία με το M5S, αποσαφήνισαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

    "Όπως έχουμε ήδη πει, δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης στα κόμματα. Κάθε εναλλακτική πρόταση, θα την αναλύσουμε ανάλογα με το περιεχόμενό της", τόνισε ο Βίτο Κρίμι, ο οποίος αναδείχτηκε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος στην γερουσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 March 2013 - 21:30:22 UTC