Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποζημιώσεις επιβατών για τις ημέρες των απεργιών
  • [02] Στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο «Αθηνά»
  • [03] Πρώτη προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Ανεδαφικές και απροσδιόριστου κόστους οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Σ. Κεδίκογλου: Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού
  • [06] Στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [07] Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για τους οφειλέτες
  • [08] Ένταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου
  • [09] ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική

  • [01] Αποζημιώσεις επιβατών για τις ημέρες των απεργιών

    Ημερήσια αποζημίωση θα δοθεί στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων το μήνα Ιανουάριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών, προωθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, απόφαση με την οποία θα παρέχεται έκπτωση στους αγοραστές μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του επόμενου μηνός, για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 25% επί της αξίας της κάρτας. Η ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «στοχεύει στη διατήρηση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του επιβατικού κοινού απέναντι στα μέσα μεταφοράς και ταυτόχρονα δικαιώνει τους τακτικούς χρήστες που επιλέγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για τη μετακίνηση τους».

    Η έκπτωση θα παρέχεται σε όλους τους τύπους μηνιαίας κάρτας αξίας 20, 45 και 140 ευρώ και στις αντίστοιχες μειωμένες κάρτες τους, ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο ή τα μέσα που απεργούν. Ο υπολογισμός της έκπτωσης γίνεται για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και αυξάνει ανάλογα με τη βαρύτητα του μεταφορικού έργου του συγκοινωνιακού μέσου που απεργεί. Συνεπώς, προβλέπονται εκπτώσεις που αντιστοιχούν στο 1/30 ή 1/45 ή 1/60 της αξίας της μηνιαίας κάρτας για κάθε ημέρα 24ωρης απεργίας και σε σχέση με το μέσο ή τα μέσα που απεργούν.

    [02] Στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο «Αθηνά»

    Tην τελική πρότασή του για το σχέδιο «Αθηνά» έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση αυτή θα παρουσιασθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Βουλή, προς τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Όπως κατ? επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο το τελικό σχέδιο, αυτό είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, ενώ θα συζητηθεί και κατά την παρουσίασή του στη Βουλή.

    Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων τους.

    Πάντως, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ορισμένων καθηγητών, φοιτητών και σπουδαστών για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολών ή τμημάτων. Έτσι αύριο το μεσημέρι, στις 13.30, την ώρα δηλαδή που το σχέδιο θα συζητείται στη Βουλή, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο, το οποίο, υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζει σπουδές και πτυχία.

    [03] Πρώτη προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε σήμερα η πρώτη προσφυγή κατά της κινητικότητας των μονίμων υπαλλήλων του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) και η από 8.1.2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

    Η πρώτη αυτή προσφυγή κατατέθηκε από μόνιμη υπάλληλο του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ η οποία διορίστηκε το 1996 κατόπιν γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Ειδικότερα, με το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέφθηκε χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια, η κινητικότητα (μεταφορά, μετάταξη και διαθεσιμότητα) των δημοσίων κ.λπ. υπαλλήλων, ενώ με την απόφαση του κ. Μανιτάκη θεσπίστηκαν τα κριτήρια επιλογής της κινητικότητας των υπαλλήλων.

    Η υπάλληλος υποστηρίζει ότι η διαδικασία της κινητικότητας είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας), καθώς τα κριτήρια επιλογής δεν είναι σε συνάρτηση με τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων κ.λπ. υπαλλήλων.

    Δηλαδή δεν γίνεται καμία διάκριση, ούτε υπάρχουν κάποια κριτήρια αξιολόγησης, μεταξύ αυτών που προσλήφθηκαν κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ και αυτών που ασχολούνται ως συμβασιούχοι.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την προσφυγή, παραβιάζεται και το άρθρο 103 του Συντάγματος που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Ανεδαφικές και απροσδιόριστου κόστους οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

    "Ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ", σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "έχουν ως κοινό παρονομαστή την αλήστου μνήμης αντίληψη λεφτά υπάρχουν, τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαπαφυγή, χωρίς όμως να λέει: Πόσα είναι; Πόσα θα πάρει, Πότε και Πως;".

    Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις κ.λ.π. αναφέρει το υπ. Οικονομικών και προσθέτει: "Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές; Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους. Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους; Λέει ότι θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων. Πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις; Σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων;"

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα που ? σύμφωνα με επίσημες σημερινές παραδοχές τους - δεν είναι το τελικό, αναφέρεται σε σχεδιαζόμενους φόρους που δεν αποκαλύπτονται, σε νεφελώδεις προθέσεις και σε αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς", τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει ότι "Το χειρότερο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πρότασή τους, θα καλυφθεί με άλλα μέτρα (π.χ. νέους φόρους σε μισθούς και συντάξεις;).

    [05] Σ. Κεδίκογλου: Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού

    Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού. Τελεία και παύλα».

    [06] Στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Στο ΣΔΟΕ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες από το άνοιγμα των λογαριασμών των τριών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, περιμένει να ολοκληρώσει και να της στείλει το πόρισμά του, προκειμένου να τους καλέσει για να καταθέσουν.

    Κατά την πρωινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως η επικαιροποίηση της λίστας μαρτύρων, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να κληθούν για να καταθέσουν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αρχικά είχε, άλλωστε, συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του αντιπροέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου μόνο στον εισαγγελέα, απορρίφθηκε.

    Αντίθετα, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, να μην κληθεί να καταθέσει ούτε στην Προανακριτική Επιτροπή ούτε στον εισαγγελέα, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε, για τη διευκόλυνση του έργου της, ορισμένοι μη ουσιώδεις μάρτυρες να καταθέσουν απευθείας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

    Γραπτό υπόμνημα 10 σελίδων απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors, Σάμπυ Μιωνής, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ με τον επίμαχο λογαριασμό ύψους 550 εκατ. δολαρίων.

    Στο υπόμνημά του ο κ. Μιωνής κάνει λόγο για αμέτρητα ψέματα που έχουν γραφτεί για το πρόσωπο του και για συστηματικές ανακρίβειες, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι «είναι άδικο και θλιβερό πως η επιτυχία δύο Ελλήνων στο εξωτερικό αντί να αντιμετωπίζεται με περηφάνια αντιμετωπίζεται με φθόνο, κακεντρέχεια και διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

    [07] Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για τους οφειλέτες

    Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει, ότι στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια αναστολή πρωτόδικης απόφασης, μόνο στην περίπτωση που η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) του φορολογουμένου είναι «πρόδηλα βάσιμη», δηλαδή πιθανολογείται με βασιμότητα, ότι η κυρία αίτηση-προσφυγή του φορολογουμένου θα γίνει δεκτή από τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια πλέον στις φορολογικές υποθέσεις δεν λαμβάνουν πλέον υπ' όψη τους το επιχείρημα του φορολογουμένου, ότι από την πρωτόδικη απόφαση προκαλείται σε βάρος του ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

    Ο νομοθετικός φραγμός των λόγων που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος για να του δοθεί αναστολή πρωτόδικης φορολογικής υπόθεσης, έγινε αφενός για να υπάρχει «φίλτρο» εισαγωγής φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και αφετέρου για να εισπράττει το Δημόσιο συντομότερα τους φόρους.

    [08] Ένταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

    Στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας βρίσκεται ο αρμόδιος εισαγγελέας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τους κρατούμενους της πρώτης πτέρυγας, οι οποίοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι προχώρησαν στην συγκεκριμένη κίνηση, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για την απουσία γιατρού, τις συνθήκες διαβίωσης κ.α.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, γίνονται σε καλό κλίμα. Πάντως στις φυλακές έχουν μεταβεί και αστυνομικές δυνάμεις από την Πάτρα, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    [09] ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική

    Απαντώντας στις ανακοινώσεις του Γραμματέα της ΝΔ και του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν περιμένουμε από τους υποστηρικτές του μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική, πλην αυτής που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα».

    Ωστόσο, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, τα παντός είδους χαράτσια και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

    «Και όλα αυτά κοστίζουν πολλά όχι βέβαια στους εμπνευστές των «Ζαππείων», αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 March 2013 - 19:30:26 UTC