Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: «Ο Ελληνισμός θα βγει ενωμένος από την κρίση»
  • [02] Πωλούνται 28 δημόσια κτίρια
  • [03] "Η κυβέρνηση να επιμείνει στις θέσεις της"
  • [04] Η Πορτογαλία πιθανόν να λάβει ένα χρόνο παράταση για τα οικονομικά της
  • [05] Δ. Παπαδημούλης: Οι εκλογές δεν θα αργήσουν
  • [06] Στο 6,4% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, το 2012
  • [07] ΟΗΕ: Στη Συρία πραγματοποιούνται μαζικές δολοφονίες για θρησκευτικούς λόγους
  • [08] Συμφωνία για την προστασία καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση
  • [09] Κ. Παπούλιας: Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό
  • [10] Ο Σ. Σταυρίδης στα "ηνία" του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Α. Βαρθολομαίος προτείνεται για την ΕΥΔΑΠ

  • [01] Α. Σαμαράς: «Ο Ελληνισμός θα βγει ενωμένος από την κρίση»

    Τη βεβαιότητα ότι ο ελληνισμός, παρά τις δύσκολες ώρες που περνά, θα σταθεί όρθιος και θα βγει ενισχυμένος από την κρίση, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης».

    Ανέφερε ότι «συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύπρου. Τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ευκαιρίες που διανοίγονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου».

    Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι το αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προώθηση λύσης, μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, θα εξαρτηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και υπάρχουν αποφάσεις.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα βγει ενισχυμένος, με αυξημένο πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο» και εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευοδωθούν.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, καθώς σημείωσε την επιθυμία για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της συναντίληψης, που τις χαρακτηρίζει.

    Ακόμη σημείωσε ότι με την Κύπρο έχουμε αδελφική σχέση και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα, η κυπριακή αγορά πρόσφερε ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες».

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι είχαν μία παραγωγική και γόνιμη συζήτηση, που δείχνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ακόμη πιο στενή συνεργασία.

    Είπε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης: «Θέλω να διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για να διασωθεί η κυπριακή δημοκρατία. Μέσα από τον διάλογο, οι δεσμοί θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κράτος και θα τονώσουν τη συνεννόηση των δύο χωρών. Ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα. Η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τα όποια αρνητικά».

    [02] Πωλούνται 28 δημόσια κτίρια

    Στην πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, αστυνομικών τμημάτων, της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓΠΣ, υπουργείων και εφοριών), προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Το ΤΑΙΠΕΔ απηύθυνε σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή αφορά σε 28 ακίνητα, τα οποία διακρίνονται σε δύο χαρτοφυλάκια παρόμοιου μεγέθους. Οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα αγοράσουν τα ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ και θα συνάψουν με το ελληνικό δημόσιο μακροχρόνιες μισθώσεις. Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς των ακινήτων στη λήξη της μίσθωσης.

    Τα 28 κτίρια, τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι:

  • Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)

  • Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο

  • Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών

  • Υπουργείο Δικαιοσύνης

  • Υπουργείο Υγείας

  • Υπουργείο Παιδείας

  • Γενικό Χημείο του Κράτους

  • Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

  • ΕΛΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

  • Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)

  • Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης

  • Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

  • Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής

  • Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

  • ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης

  • A΄ ΔΟΥ Αθηνών

  • IZ΄ ΔΟΥ Αθηνών

  • B΄ ΔΟΥ Κορίνθου

  • B΄ ΔΟΥ Χαλκίδας

  • ΔΟΥ Σταυρούπολης

  • ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης

  • ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων

  • ΔΟΥ Παλλήνης

  • IΘ΄ ΔΟΥ Αθηνών

  • ΔΟΥ Γλυφάδας

  • ΔΟΥ Χολαργού

  • ΔΟΥ Κηφισιάς

    Όσον αφορά στη διαδικασία, κατά την πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εγγράφως έως τις 19 Απριλίου και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται λεπτομερώς στην πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι υποψήφιοι αγοραστές που πληρούν τα κριτήρια, θα επιλεγούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, στο τέλος της οποίας θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.

    [03] "Η κυβέρνηση να επιμείνει στις θέσεις της"

    Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της, αναφορικά με τα θέματα που συζητά με την τρόικα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM». Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να συνεννοηθούν τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία για τους συγκεκριμένους χειρισμούς, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τα θέματα αυτά, όπως η ανεργία, η διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και οι πρωτοβουλίες στην πραγματική οικονομία.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα εμφανίσθηκε πιο «συνεσταλμένη». Όλοι, οι ίδιοι και τα αφεντικά τους, βλέπουν πλέον τι γίνεται, πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές, αλλά και ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο. Είναι κάτι νέο αυτό, ανέφερε και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η τρόικα έχει καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία δεν αντέχουν η κοινωνία, η κυβέρνηση και η πραγματική οικονομία.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «στείρα» την άρνηση της τρόικας και «μεγάλο λάθος» της, να μην επιτρέπει τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, από την οποία θα υπάρξει αύξηση εσόδων. Ανέφερε επίσης ότι και οι τράπεζες δεν πρέπει να βλέπουν «φοβικά» τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα, όσα περιλαμβάνονται σε αυτό τα είχε ο ίδιος συμφωνήσει, ως υπουργός Οικονομικών, προεκλογικά με την τρόικα.

    Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι όταν μειώνεις έσοδα από μια πηγή πρέπει να τα βρίσκεις από άλλη πηγή. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει πει στην τρόικα ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ θα αναπληρωθεί από έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

    Ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τους φόρους για τα ακίνητα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ίσως και με τη συμμετοχή του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, κατ΄ αρχήν, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτήσει τη στάση του από τη στάση άλλων και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του ως εξής: «Θα μπούμε μπροστά». Όσο για τη συμμετοχή του ίδιου, την χαρακτήρισε ως «τελείως δευτερεύον ζήτημα», αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ως ενδεχόμενο, θα το συζητήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη.

    [04] Η Πορτογαλία πιθανόν να λάβει ένα χρόνο παράταση για τα οικονομικά της

    Οι διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας θα δώσουν στη χώρα έναν επιπλέον χρόνο, ως το 2015, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τη νέα έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας.

    Η παραχώρηση αυτή μοιάζει να αποτελεί μια αναγνώριση των συνεπειών που έχει η ύφεση σε όλη την Ευρώπη στη χώρα της Ιβηρικής, καθώς και των προσπαθειών που καταβάλλει η Λισαβόνα για να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου δανεισμού 78 δισεκ. ευρώ, είπαν οι πηγές αυτές.

    «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής, η οποία αναγνωρίζεται. Υπάρχει συναίνεση (μεταξύ των δανειστών) ότι οι εξωτερικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ότι η Πορτογαλία χρειάζεται άλλον ένα χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

    Επιθεωρητές της τρόικας ?Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο? βρίσκονται στη Λισαβόνα και ολοκληρώνουν την πιο πρόσφατη εξέταση της κατάστασης της οικονομίας και της εφαρμογής του μνημονίου αυτή την εβδομάδα.

    Οι επιθεωρητές μπορούν να προτείνουν μια αναθεώρηση των όρων επί το ευνοϊκότερο στους πιστωτές της Πορτογαλίας.

    «Αυτός (ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας) θα επιτευχθεί το 2015. Η ύφεση αυτής της χρονιάς θα είναι υψηλότερη, περίπου 2%, κάτι που κάνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού πιο δύσκολη», δήλωσε η πηγή στη Λισαβόνα.

    Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

    Η πορτογαλική κυβέρνηση λέει ότι ίσως χρειαστεί έναν επιπλέον χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Τον περασμένο μήνα αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας, στο 1,9% από 1%.

    Οι δανειστές είχαν ήδη αναθεωρήσει το στόχο της Πορτογαλίας για το έλλειμμα την περασμένη χρονιά, αφού τα φορολογικά της έσοδα αποδείχτηκαν ανεπαρκή λόγω της πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης και της αύξησης της ανεργίας.

    Οι τρέχοντες στόχοι της Λισαβόνας είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος (από 5%) και κατόπιν στο 2,5% το 2014.

    «Η ύφεση στην Ευρώπη είναι ένα σημαντικό δεδομένο και γι' αυτό η τρόικα είναι ευέλικτη», είπε μια δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι οι στόχοι σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς λογαριασμούς της Πορτογαλίας επιτυγχάνονται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο.

    [05] Δ. Παπαδημούλης: Οι εκλογές δεν θα αργήσουν

    Την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν, έκανε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο Δ. Παπαδημούλης. «Ξέρω ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν ζητά αύριο εκλογές, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και δεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα κριθούν, όταν γίνουν, πολύ πιο πάνω από 30% ανάμεσα σε δύο δυνάμεις: τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που είναι αφεντικό της τρικομματικής κυβέρνησης».

    Προσέθεσε πως η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης και εξήγησε: «Στο πώς, δηλαδή, θα αντιμετωπιστεί η ύφεση, η ανεργία, τα ?λουκέτα?. Εμείς, προετοιμαζόμαστε εναλλακτικά και ετοιμάζουμε το πρόγραμμά μας, για να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Βλέπουμε εκλογές, διότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Έχουμε επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές αστοχίες και η καταστροφική επίπτωση του μνημονίου και στην κοινωνία και στην οικονομία προκαλεί μια μαζική αποδοκιμασία αυτών των πολιτικών. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα στην κοινωνία και γι? αυτό αλλάζουν γρήγορα στην πολιτική».

    Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, ως νικητής των εκλογών, συνεργασίες σε προγραμματική βάση και σημείωσε: «Αν η λαϊκή εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια, θα είναι πολύ δύσκολο για δυνάμεις που είναι μέσα στη Βουλή να αρνηθούν να συνδράμουν είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή είτε με στήριξη σε μια κυβέρνηση με τέτοιο προσανατολισμό».

    Όσον αφορά την πρόταση του Π. Λαφαζάνη για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπε ότι είναι μειοψηφική και την απέρριψε λέγοντας: «απευθύνεται αποκλειστικά και προνομιακά κάπου. Εμείς, απευθυνόμαστε σε όλους, χωρίς κανένα αποκλεισμό, αλλά λέμε απλά ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί -το λέω σχηματικά- και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Και προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της ιστορικής Αριστεράς και προς τις προοδευτικές δυνάμεις της οικολογίας, είτε έχουν μπει στη Βουλή είτε όχι, διότι είναι τέτοια η κατάσταση που είναι τιτάνιο το έργο μιας κυβέρνησης που θα έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας».

    [06] Στο 6,4% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, το 2012

    Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο).

    Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 47,267 δισ. ευρώ και, με εξαίρεση το α΄ τρίμηνο πέρυσι (45,456 δισ. ευρώ), βρέθηκε στο επίπεδο του β΄ τριμήνου 2005 (47,452 δισ. ευρώ).

    Σημειώνεται ότι για το τρέχον έτος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ύφεση της τάξης του 4,5%.

    Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για ύφεση 5,7% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι, είναι κατά τι βελτιωμένα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις (ύφεση 6%). Η διαφορά αυτή, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών για τον Δεκέμβριο) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

    Πάντως, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% είναι αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%. Ενώ, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σημείωσε πτώση κατά 9,6% και συνολικά η τελική καταναλωτική δαπάνη κατά 9% (συμπεριλαμβάνεται η καταναλωτική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης, που μειώθηκε κατά 5,8%).

    Στον αντίποδα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας παρουσίασε το γ΄ τρίμηνο πέρυσι μείωση 17,5%, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, μείωση 4,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9%). Ενώ, μείωση 8,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%).

    [07] ΟΗΕ: Στη Συρία πραγματοποιούνται μαζικές δολοφονίες για θρησκευτικούς λόγους

    Η συριακή κυβέρνηση φέρεται ότι χρησιμοποιεί τοπικές πολιτοφυλακές γνωστές ως Λαϊκές Επιτροπές για να διαπράττει μαζικές δολοφονίες, οι οποίες κάποιες φορές πραγματοποιούνται για θρησκευτικούς λόγους.

    Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση την οποία επέβαλε η υπό το Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που συνέταξαν την έκθεση επικαλούμενοι μαρτυρίες τόνισαν επίσης ότι πολίτες έχουν κακοποιηθεί ή συλληφθεί από τις επιτροπές αυτές επειδή προέρχονται από περιοχές που θεωρείται ότι υποστηρίζουν την εξέγερση.

    "Και οι δυο πλευρές έχουν διαπράξει παραβιάσεις εναντίον πολιτών", τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους οι τοπικές αυτές πολιτοφυλακές καίνε ή ρίχνουν στα ποτάμια τα πτώματα των θυμάτων των σφαγών.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι αντάρτες εκτελούν σύρους στρατιώτες και πολιτοφύλακες τους οποίους συλλαμβάνουν και έχουν δημιουργήσει κέντρα κράτησης στη Χομς και το Χαλέπι.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας Φαϊζάλ Χαμπάζ Χαμούι απέρριψε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την έκθεση αυτή, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε "μεροληπτικές πληροφορίες αναξιόπιστων πηγών" και κατηγόρησε το Κατάρ και την Τουρκία ότι "υποστηρίζουν την τρομοκρατία" στη χώρα του.

    Εν τω μεταξύ, η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα τη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, εναντίον της οποίας εξαπέλυσαν εκ νέου επίθεση οι αντάρτες.

    [08] Συμφωνία για την προστασία καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση

    Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε σήμερα να θέσει κανόνες στο εμπόριο τεσσάρων ειδών καρχαριών των οποίων τα πτερύγια είναι πανάκριβα και απειλούνται με εξαφάνιση, παρα τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών που ανησυχούν για την βιομηχανία της αλιείας.

    Οι 178 χώρες μέλη της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών (Cites), έπειτα απόσυνομιλίες μιας εβδομάδας στην Μπανγκόκ αποφάσισαν να προστατεύσουν τον ωκεάνιο καρχαρία με λευκό ρύγχος και τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

    Στη διάρκεια των δύο μυστικών ψηφοφοριών στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ο ωκεάνιος καρχαρίας συγκέντρωσε 92 ψήφους υπέρ για την προστασία του, 42 κατά και 8 αποχές, ενώ οι τρεις σφυροκέφαλοι καρχαρίες 91 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 8 αποχές.

    Στην προηγούμενη διάσκεψη το 2010, ανάλογες προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, των οποίων τα πτερύγια πωλούνται σε εξαιρετικά ψηλές τιμές στην Ασία, είχαν απορριφθεί εξαιτίας της αντίδρασης ορισμένων πρωτευουσών που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της αλιείας.

    Η σημερινή απόφαση της Cites για τους τέσσερις αυτούς καρχαρίες σημαίνει πως τίθενται πλέον κανόνες στο εμπόριό τους ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση τους.

    Από το 1975, όταν τέθηκε σε ισχύ η Cites, μόνο ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο φαλαιονοκαρχαρίας, ο καρχαρίας προσκυνητής και το πριονόψαρο προστατεύονται.

    Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, είναι αντίθετες στην διεύρυνση της προστασίας των καρχαριών. Το Τόκιο εκτιμά πως τα θαλάσσια είδη που διατίθενται στο εμπόριο δεν πρέπει να τα διαχειρίζεται η Cites, αλλά οι οργανισμοί αλιείας.

    [09] Κ. Παπούλιας: Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό

    Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, είχε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    «Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.

    «Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.

    «Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

    «Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

    [10] Ο Σ. Σταυρίδης στα "ηνία" του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Α. Βαρθολομαίος προτείνεται για την ΕΥΔΑΠ

    Ο μηχανικός- οικονομολόγος Στέλιος Σταυρίδης, έως σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, αντικαθιστά τον Τάκη Αθανασόπουλο στην προεδρία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Πριν από τον διορισμό του, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασόπουλος είχε παραιτηθεί το περασμένο Σάββατο, λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Βαρθολομαίος, οικονομολόγος, έως σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, προτείνεται στη γενική συνέλευση των μετόχων από τον βασικό μέτοχο (το Δημόσιο), για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ. Στη θέση του, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ο Γιώργος Κουτσουδάκης, οικονομολόγος, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 March 2013 - 12:30:26 UTC