Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με την τρόικα
  • [02] Σε ισχύ από σήμερα η πλήρης απαγόρευση καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα
  • [03] Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με το ενδεχόμενο να παραταθεί το "χαράτσι" της ΔΕΗ
  • [04] Σε απολογία καλεί η ανακρίτρια της υπόθεσης Proton Bank τον Αντ. Δελλατόλα

  • [01] Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με την τρόικα

    Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της τρόικας, θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

    Στη σύσκεψη, από πλευράς κυβέρνησης, θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Σύνοδο Κορυφής.

    Στο μεταξύ, αύριο το απόγευμα κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας, σε μια προσπαθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο και τη ρύθμιση των ληξηπρόθεσμων οφειλών.

    [02] Σε ισχύ από σήμερα η πλήρης απαγόρευση καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα

    Πλήρης απαγόρευση των καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα ισχύει από σήμερα στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Σήμερα λήγει η τελευταία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα για τα καλλυντικά στην Ευρώπη», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτό.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ δήλωσε: «Η σημερινή έναρξη ισχύος της πλήρους απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά είναι ένα σημαντικό δείγμα της σημασίας που αποδίδει η Επιτροπή στην καλή μεταχείριση των ζώων. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων και συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών».

    Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πλήρης αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους δεν είναι ακόμα δυνατή και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα στον τομέα αυτό.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι έχει χορηγήσει περίπου 238 εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2011 για την εν λόγω έρευνα. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει συμβάλει επίσης, για παράδειγμα μέσω συγχρηματοδότησης της ερευνητικής πρωτοβουλίας SEURAΤ, με 25 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι δοκιμές σε ζώα στην ΕΕ απαγορεύονται ήδη από το 2004 για τα καλλυντικά και από το 2009 για τα συστατικά των καλλυντικών. Από τον Μάρτιο του 2009 απαγορεύεται επίσης η διάθεση στην αγορά της ΕΕ, καλλυντικών που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Για τις πιο πολύπλοκες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία η προθεσμία για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά είχε παραταθεί έως τις 11 Μαρτίου 2013.

    [03] Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με το ενδεχόμενο να παραταθεί το "χαράτσι" της ΔΕΗ

    Διαφωνεί ριζικά, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ με τη φημολογία ότι ενδέχεται, κατ' απαίτηση της τρόικας, να συνεχιστεί και για το επόμενο έτος η καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ ("χαράτσι") για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι ο σχεδιαζόμενος Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός και φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού, ενώ ενσωματώνει πρόνοιες υπέρ των ανέργων.

    Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν μπορεί να δεχθεί τη χρονική επιμήκυνση ενός άδικου φόρου, στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας.

    «Η κυβερνητική δέσμευση για σταδιακή διόρθωση των αδικιών, πρέπει να υλοποιηθεί», καταλήγει.

    [04] Σε απολογία καλεί η ανακρίτρια της υπόθεσης Proton Bank τον Αντ. Δελλατόλα

    Κλήση σε απολογία για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα απέστειλε στον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορηγούσε η Proton Bank, την περίοδο που μεγαλομέτοχός της ήταν ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

    Παράλληλα, η δικαστική λειτουργός εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιώργου Κυριακίδη, γιου του καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα, στενού συνεργάτη του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη. Το ένταλμα εκδόθηκε καθώς ο Γιώργος Κυριακίδης κλήθηκε σε απολογία και ουδέποτε εμφανίστηκε στο ανακριτικό γραφείο.

    Το κατηγορητήριο που συνέταξε η 2η ειδική ανακρίτρια σε βάρος του εκδότη φέρεται να σχετίζεται με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη δικαιοσύνη από το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εμπλεκομένων στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία σε βάρος του κ. Δελλατόλα αφορά ποσό 500.000 ευρώ, που φαίνεται να έλαβε ο εκδότης από τράπεζα της Κύπρου, με εντολή του καταζητούμενου στενού συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη. Το ποσό αυτό φέρεται να εκταμιεύθηκε με σκοπό την εξαγορά ποσοστού μετοχών της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και μάλιστα τη χρονική περίοδο που ήδη είχε ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Proton.

    Το επίμαχο έμβασμα φαίνεται να εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος επιχειρηματίας στον χώρο των ΜΜΕ, Πέτρος Κυριακίδης. Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 Ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα.

    Το επίμαχο διάστημα, η έρευνα για την υπόθεση της Proton ήταν σε εξέλιξη και ήδη, από τις αρχές του 2011, είχαν δεσμευθεί οι ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και του Π. Κυριακίδη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Μάλιστα, στην Ευελπίδων φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός, καθώς δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί για την επίμαχη διατραπεζική κίνηση η Αρχή για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος».

    Ο κ. Δελλατόλας, πάντως, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα, τόνιζε πως η σχέση του με τον Πέτρο Κυριακίδη αφορούσε τη νόμιμη πώληση μετοχών μειοψηφίας της εταιρείας του, η οποία δεν εξασφάλιζε συμμετοχή στον καταζητούμενο τώρα, επιχειρηματία στη διοίκηση της εταιρείας. Υποστηρίζει επίσης ο εκδότης, ότι η επίμαχη πληρωμή έγινε σε εκπλήρωση όρων συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2011, εποχή που ο Π. Κυριακίδης ήταν επιχειρηματίας υπεράνω υποψίας, με συμμετοχή σε πλήθος επιχειρήσεων ΜΜΕ όπως η «Ελευθεροτυπία», η «Πήγασος», ο «Flash», η «Espresso» κα. Επισημαίνει επίσης ο κ. Δελλατόλας πως η εν λόγω συμφωνία είχε ανακοινωθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και είχε δημοσιοποιηθεί στο κοινό, ενώ έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 March 2013 - 16:30:26 UTC