Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Από την Ευρώπη περιμένω περισσότερη αλληλεγγύη"
  • [02] Τοπικές επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα
  • [03] Ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας ο φιλικός αγώνας της εθνικής Νέων με το Βέλγιο
  • [04] Αφιέρωμα με εννέα ταινίες για τον Ούγκο Τσάβες, σε αθηναϊκό κινηματογράφο
  • [05] Ανακαλύφθηκαν τα κοντινότερα στη Γη, άστρα
  • [06] Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης συναντώνται οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ
  • [07] Γκαζάκια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Καβάλα
  • [08] Aντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Υπόθεση ετών η "ανάρρωση" της οικονομίας της Ευρώπης
  • [09] Aυτοπυρπολήθηκε άνδρας στο κέντρο της Τύνιδας
  • [10] "Έφυγε" ο μεγάλος Κρητικός λυράρης Σπύρος Σηφογιωργάκης

  • [01] "Από την Ευρώπη περιμένω περισσότερη αλληλεγγύη"

    Η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Η Ελλάδα έχει διαφύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά σήμερα για το Grexit (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ)- ακόμη και οι οικονομολόγοι που είχαν ταχθεί υπέρ του Grexit παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος», δήλωσε ο υπουργός.

    «Όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα του στόχου. Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, έχουμε καλύψει τα τρία τέταρτα της απόστασης έως την επίτευξη του στόχου. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα πολύ μεγάλο αντίτιμο με τη λιτότητα? Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «είναι όπως σε έναν μαραθώνιο- τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα, επειδή υπάρχει μεγάλη κόπωση».

    Από την Ευρώπη περιμένει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο υπουργός. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Και θέλω να θυμίσω στο Eurogroup την απόφασή του στις 20 Νοεμβρίου 2012 ότι, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνειά μας, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το επίπεδο του χρέους μας», δήλωσε. Ο υπουργός επισήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο επώδυνη και, κατά συνέπεια, θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος για τους πιστωτές.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Κύπρο και για τη συζήτηση που γίνεται ως προς το ενδεχόμενο να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες των τραπεζών της, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση που θα αποφύγει την αποσταθεροποίησή της, αλλά πρόσθεσε ότι δεν φοβάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα «τώρα που η Ευρωζώνη έχει την εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων». Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η Ελλάδα θα επέτρεπε στην Κύπρο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ύψους 50 δισ. ευρώ. «Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα», δήλωσε.

    Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από αυτό της Ευρώπης. «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική της. Χρειαζόμαστε μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερη συνοχή. Τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αποτελούν ένα παράδειγμα σημαντικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική», σημείωσε.

    [02] Τοπικές επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα

    Παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ότι άμεσα θα γίνει η συγκρότηση τοπικών επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αποφαίνονται αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ οφείλονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και ανέχεια ή αν οφείλονται σε κακή τακτική καταναλωτών.

    Μετά το πέρας της εξαγγελίας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου έσπευσε να επισημάνει ότι «το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει ήδη πιάσει τους στόχους, αφού οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 500.000, διότι οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι η διαδικασία είναι απλή και χωρίς γραφειοκρατία».

    [03] Ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας ο φιλικός αγώνας της εθνικής Νέων με το Βέλγιο

    Η φιλική αναμέτρηση, που επρόκειτο να διεξαχθεί το απόγευμα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Νέων (σ.σ. κάτω των 18 ετών) της Ελλάδας και του Βελγίου, ματαιώθηκε. Αιτία, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Βέλγιο και το χιόνι που έχει καλύψει το γήπεδο της πόλης Τούμπιζε, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να ματαιώσουν την διεξαγωγή του αγώνα.

    Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν μεθαύριο, στο δεύτερο προγραμματισμένο φιλικό.

    [04] Αφιέρωμα με εννέα ταινίες για τον Ούγκο Τσάβες, σε αθηναϊκό κινηματογράφο

    Στον κινηματογράφο Τιτάνια Σίνεμα, η New star διοργανώνει αφιέρωμα στον Ούγκο Τσάβες από 14 ως 20 Μαρτίου με εννέα ταινίες - ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον Τσάβες και την Μπολιβαριανή επανάσταση.

    Ανάμεσα τους και η τελευταία ταινία του βραβευμένου με τρία Όσκαρ Ολιβερ Στόουν, «South of the border» αλλά και μια ακόμα δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου στον Εξάντα, με τίτλο «Ο κύριος πρόεδρος».

    Καθημερινά θα προβάλλονται δυο ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.

    [05] Ανακαλύφθηκαν τα κοντινότερα στη Γη, άστρα

    Από το 1916 είχαν οι αστρονόμοι να ανακαλύψουν τόσο γειτονικά στη Γη άστρα. Πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα «καφέ νάνων», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6,5 ετών φωτός από τον πλανήτη μας και είναι το τρίτο κοντινότερο στη Γη αστρικό σύστημα.

    Η ανακάλυψη, που έγινε από τον καθηγητή αστρονομίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Κέβιν Λούμαν, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal Letters". Οι «καφέ νάνοι» είναι άστρα μικρής μάζας, τα οποία ποτέ δεν έγιναν τόσο καυτά, όσο χρειαζόταν για να πυροδοτηθεί στο εσωτερικό τους η πυρηνική σύντηξη που μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο. Έτσι, απέτυχαν να μετατραπούν σε ήλιους, με συνέπεια να παραμείνουν κρύα και αχνά, μοιάζοντας περισσότερο με γιγάντιους πλανήτες όπως ο Δίας, παρά με άστρα όπως ο Ήλιος μας.

    Όπως είπε ο Κέβιν Λούμαν, το διπλό αστρικό σύστημα -με την ονομασία WISE 1049-5319- είναι τόσο κοντά, που τα σήματα από τις γήινες τηλεοπτικές εκπομπές του 2006 μόλις έφθασαν εκεί ταξιδεύοντας μέσω του διαστήματος. Ο Αμερικανός αστρονόμος ανέφερε ότι το γειτονικό σύστημα θα αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων για να διαπιστωθεί αν έχει πλανήτες σε τροχιά γύρω από τα δύο άστρα του.

    [06] Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης συναντώνται οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ

    Με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο και θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, συναντώνται αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, που νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Τους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών, συνοδεύουν και οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης και Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με στόχο να προστατευτεί από τους πιστωτές της. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, δεκάδες κτηνοτρόφοι, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές-προμηθευτές της πραγματοποίησαν παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής, καθώς θεωρούν υπερβολικό το "κούρεμα? κατά 85% των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

    [07] Γκαζάκια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Καβάλα

    Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην είσοδο των γραφείων της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών και στην είσοδο της πολυκατοικίας που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δαγκλή στην Καβάλα, έβαλαν άγνωστοι χθες το βράδυ.Από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    Ειδικότερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλα χθες στις τέσσερεις τα ξημερώματα έλαβε ανώνυμο τηλεφώνημα που έλεγε ότι άγνωστοι έχουν τοποθετήσει γκαζάκια στο γραφείο της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών. Λίγα λεπτά αργότερα και χωρίς καμία προειδοποίηση έσκασαν γκαζάκια και στα γραφεία που στεγάζεται η Χρυσή Αυγή στο κέντρο της πόλης.

    Στα σημεία όπου σημειώθηκαν οι δυο εκρήξεις έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όπου έσβησαν άμεσα τις μικρές εστίες που προκλήθηκαν και περισυνέλεξαν τα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών .

    [08] Aντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Υπόθεση ετών η "ανάρρωση" της οικονομίας της Ευρώπης

    Την εκτίμηση ότι, η "ανάρρωση" της οικονομίας της Ευρώπης είναι υπόθεση ετών, καθώς πρόκειται για διαδικασία που θα χρειαστεί "αρκετά χρόνια ακόμη", διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Ντάριο Σκαναπιέτσο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Βελιγράδι.

    Το 2012 ήταν ένα πολύπλοκο έτος για την Ευρώπη, στη διάρκεια του οποίου, αρκετές χώρες υπέστησαν μείωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και οι πρώτες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας "μιλούν" για "αναβολή" της διαδικασίας για αρκετά χρόνια ακόμη, είπε ο κ. Σκαναπιέτσο.

    Αναφερόμενος στη σερβική οικονομία, τόνισε ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει, φέτος, δάνειο τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ στη Σερβία (500 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη των ΜμΕ και 100 εκ. ευρώ για έργα υποδομών) και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού, υπό την προϋπόθεση της υποβολής αιτήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών έργων.

    [09] Aυτοπυρπολήθηκε άνδρας στο κέντρο της Τύνιδας

    Ενας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο κέντρο της Τύνιδας, στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, σύμφωνα με συνεργάτιδα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. "Ιδού, η νέα γενιά που πουλάει τσιγάρα, ιδού, η ανεργία! Ο Θεός είναι μεγάλος!", φώναξε ο νεαρός άνδρας, πωλητής τσιγάρων, πριν αυτοπυρποληθεί.

    Περαστικοί έσπευσαν προς το μέρος του για να σβήσουν τη φωτιά και να βοηθήσουν τον εικοσάχρονο άνδρα.Υπέστη πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, αλλά είχε τις αισθήσεις του καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

    Πολλές αυτοπυρπολήσεις σημειώθηκαν στην Τυνησία πριν και μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011, η οποία πυροδοτήθηκε από την αυτοπυρπόληση στις 17 Δεκεμβρίου 2010 του νεαρού οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι, απελπισμένου από την ανεργία και την ανέχεια, στο Σίντι-Μπουζίντ.

    Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες ήταν η αιτία της τυνησιακής εξέγερσης, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Αλι. Δύο χρόνια αργότερα, η ανεργία και η φτώχεια συνεχίζουν να σοβούν στη χώρα και οι εκρήξεις βίας που συνδέονται με την οικονομική και την κοινωνική κρίση είναι καθημερινό φαινόμενο.

    Η Τυνησία παραμένει επίσης βυθισμένη σε πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο ενισχύθηκε από τη δολοφονία του Τσόκρι Μπελάιντ, προσωπικότητας της αντιπολίτευσης, στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Ο θάνατός του προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.

    [10] "Έφυγε" ο μεγάλος Κρητικός λυράρης Σπύρος Σηφογιωργάκης

    Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη στη μουσική παράδοση του νησιού.

    Τα γλέντια σε κάθε περιοχή της Κρήτης που επισκεπτόταν κρατούσαν μέχρι το πρωί και έμεναν αξέχαστα για το «κελάδημα» της λύρας του και τη μελωδική φωνή του, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει πάνω από 45 μικρούς και δέκα μεγάλους δίσκους.

    Είχε συνεργασθεί κατά καιρούς με παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών και μουσικά κομμάτια του πρωταγωνιστούσαν σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως στη «Νεράιδα και το Παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το «Ευτυχώς χωρίς δουλεία» με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι στους Βώρους της Μεσαράς Ηρακλείου, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά του και τη γυναίκα του, ενώ η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση σε ολόκληρη την Κρήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 March 2013 - 10:30:23 UTC