Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικροπροβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω ενίσχυσης των ανέμων
  • [02] Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θέλει σύντομα συμφωνία
  • [03] Ο συγγραφέας Γ. Καλπούζος μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή το νέο του βιβλίο
  • [04] Επικυρώθηκε η "ιστορική" απόφαση για την προστασία πέντε ειδών καρχαριών
  • [05] Διαψεύδουν πηγές της Προεδρίας δημοσιεύματα περί συναντήσεως Παπούλια - Ρεχάγκελ
  • [06] Αποχωρεί την 1η Οκτωβρίου 2013 από το αξίωμά του, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος
  • [07] Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται και πάλι σε περιοχή του χωριού Μάραθος, στο Ηράκλειο
  • [08] Η τρόικα ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα
  • [09] Κρέας γαλοπούλας με κατάλοιπα αντιβιοτικών από τη Ρουμανία, εντόπισαν οι αρχές της Γερμανίας
  • [10] Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί χείρα βοηθείας από τον νέο Πάπα

  • [01] Μικροπροβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω ενίσχυσης των ανέμων

    Μικροπροβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες έχει προκαλέσει η ενίσχυση των ανέμων, που σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές φθάνουν και τα 8 μποφόρ.

    Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ταχύπλοων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Παλούκια- Σαλαμίνα- Πέραμα.

    Επίσης, δεν γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Μαρμάρι και από Αγ. Μαρίνα για Νέα Στύρα.

    Κλειστές είναι οι γραμμές Πρίνου- Θάσου- Καβάλας, Λευκίμμης- Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας.

    [02] Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θέλει σύντομα συμφωνία

    Οι προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές δεν είχε σημαντική επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι μία σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα.

    Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το ενδεχόμενο νέων αναταράξεων από την κρίση χρέους αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Η περιφέρεια αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο (για την ανάκαμψη) και αυτήν τη στιγμή είναι η Κύπρος», δήλωσε, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στη μεγαλόνησο τον Μάρτιο.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για να συζητήσουν για τη βοήθεια στην Κύπρο. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι τυχόν αποτυχία στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Κύπρου θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» για όλη την Ευρωζώνη.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν επηρεασθεί από την κρίση σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στον πυρήνα της.

    [03] Ο συγγραφέας Γ. Καλπούζος μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή το νέο του βιβλίο

    «Όταν ο άνθρωπος αποκόβεται από τη ρίζα του παύει να είναι δέντρο, γίνεται κισσός και ψάχνει αλλού στηρίγματα, αυτά που ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική κοινωνία» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, που παρουσίασε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο: «Ουρανόπετρα. Η δωδέκατη γενιά».

    Ο Αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, πήρε το Βραβείο Αναγνωστών 2009 για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ιμαρέτ:στη σκιά του ρολογιού» που πούλησε πάνω από 70.000 αντίτυπα, το 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο, «Άγιοι και δαίμονες» που έφτασε τα 40.000 αντίτυπα και τώρα η «Ουρανόπετρα» δημιουργώντας έτσι ένα τρίγωνο ελληνικών τόπων, Άρτα, Κωνσταντινούπολη, Κύπρος.

    «Τα βιβλία μου αναφέρονται στον ελληνισμό, στις εσχατιές του, Άρτα, Κωνσταντινούπολη, Κύπρος. Θεωρώ ότι ο ελληνισμός περνάει σήμερα βαθύτατη κρίση, πολιτισμική και κρίση αξιών. Έχουμε χάσει τον πνευματικό βηματισμό μας, που μας στηρίζει ως οντότητες, αυτό που μας στρέφει να δούμε την ουσία της ζωής, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζω τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Για μένα η λύση είναι να στέψουμε το βλέμμα στην καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, να δούμε με άλλο μάτι τη ζωή και να αντλήσουμε αισιοδοξία» μας είπε ο Γιάννης Καλπούζος.

    Έχει επίσης εκδώσει δύο συλλογές ποιημάτων και έχει γράψει στίχους σε πάνω από εβδομήντα τραγούδια, αρκετά από τα οποία έχουν γίνει επιτυχίες, τον κέρδισε όμως το ιστορικό μυθιστόρημα.

    «Προτιμώ να το ονομάζω κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο την ιστορία. Στην πραγματικότητα είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο κτίζεται η μυθοπλασία. Τα ιστορικά γεγονότα έχουν κυρίως να κάνουν με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, που πιστεύω ότι μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές, συμπεριφορές, ιδέες, σκέψεις και χαρακτήρες. Προσπαθώ να αναπαραστήσω όσο το δυνατόν ακριβέστερα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αυτό με γοητεύει και να φωτίσω πλευρές της ιστορίας. Μέσα από εκεί ανακαλύπτει κανείς τη θυμοσοφία, η οποία μπορεί να δυναμώσει το σημερινό άνθρωπο, εφόσον βεβαίως εμβαθύνει και δεν το αντιμετωπίσει επιδερμικά»τόνισε ο Γ. Καλπούζος.

    [04] Επικυρώθηκε η "ιστορική" απόφαση για την προστασία πέντε ειδών καρχαριών

    Η διεθνής κοινότητα επικύρωσε σήμερα την απόφαση για την προστασία πέντε ειδών καρχαριών που απειλούνται από την υπεραλιεία και για την επιβολή αυστηρών κανόνων στο εμπόριό τους, μια απόφαση η οποία χαιρετίστηκε ως "ιστορική" από τους περιβαλλοντολόγους.

    Αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, προσπάθησαν να πετύχουν την επανάληψη των συζητήσεων για ορισμένα από τα είδη αυτά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

    ΟΙ 178 χώρες-μέλη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (Cites) επικύρωσαν την συμφωνία προστασίας των πέντε αυτών ειδών.

    "Είναι η σημαντικότερη ημέρα για τα είδη αυτά στην 40χρονη ιστορία της Cites", τόνισε η Σούζαν Λίμπερμαν από την ΜΚΟ Pew.

    "Είναι μια ιστορική στιγμή, στην οποία η επιστήμη επικρατεί της πολιτικής", επισήμανε ο Κάρλος Ντρους από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

    Στην προηγούμενη διάσκεψη της Cites το 2010 δεν είχαν γίνει δεκτές οι προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, τα πτερύγια των οποίων πωλούνται πανάκριβα στην Ασία, εξαιτίας των αντιρρήσεων ορισμένων κρατών για τις επιπτώσεις στην βιομηχανία της αλιείας.

    [05] Διαψεύδουν πηγές της Προεδρίας δημοσιεύματα περί συναντήσεως Παπούλια - Ρεχάγκελ

    Διαψεύδουν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα, επικαλούμενες δημοσίευμα της εφημερίδας Μπιλντ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κάρολος Παπούλιας πρόκειται να συναντηθεί -περί το τέλος του μηνός- με τον Ότο Ρεχάγκελ.

    Το δημοσίευμα έφερε τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή ποδοσφαίρου ως εντεταλμένο της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Κατά τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    [06] Αποχωρεί την 1η Οκτωβρίου 2013 από το αξίωμά του, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος

    Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του, την 1η Οκτωβρίου 2013, συμπληρώνοντας ήδη μία δεκαετία σ' αυτήν τη θέση.

    Ο κ. Διαμαντούρος προσκάλεσε, με την επιστολή του, τον πρόεδρο να κινήσει τη διαδικασία εκλογής του νέου Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Κοινοβούλιο.

    Σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Ήρθε η στιγμή να κλείσω τον κύκλο της ενασχόλησής μου με την εξυπηρέτηση των πολιτών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επανέλθω στον πρότερο ρόλο μου του ακαδημαϊκού μελετητή της δημόσιας ζωής, καθώς και του ενεργού μέλους της κοινωνίας πολιτών».

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σούλτς, καθώς και όλους τους προκατόχους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλαν. Εξήρε τη στάση του Κοινοβουλίου και, ιδιαίτερα, της Επιτροπής Αναφορών για τη στήριξη που του προσέφεραν στο έργο του ως θεματοφύλακα της χρηστής διοίκησης, καθώς και στην προσπάθειά του να προωθήσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη νοοτροπία εξυπηρέτησης του πολίτη στους κόλπους της ευρωπαϊκής διοίκησης.

    [07] Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται και πάλι σε περιοχή του χωριού Μάραθος, στο Ηράκλειο

    Μαίνεται σε τέσσερα μέτωπα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 6 το πρωί σε χορτολιβαδική περιοχή και πάλι στο χωριό Μάραθος του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, έχοντας πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγων των θυελλωδών νότιων ανέμων.

    Στο σημείο βρίσκονται 17 άνδρες της Πυροσβεστικής με έξι οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα και προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής πριν φτάσει σε εκτάσεις με καλλιέργειες.

    Στην ίδια περιοχή επίσης, την περασμένη Δευτέρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά καίγοντας 60 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ωστόσο η σημερινή πυρκαγιά δεν προήλθε από αναζωπύρωση.

    Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου με ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες να είναι προσεκτικοί και να μην προχωρούν στο κάψιμο λιόκλαδων, γιατί οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

    [08] Η τρόικα ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα αναγνωρίζει με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλες η τρόικα, επισημαίνοντας ότι παραμένουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα προς διευθέτηση.

    Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συζήτησαν με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά», τονίζει η τρόικα στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν και χρειάζονται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι τεχνικές εργασίες, η τρόικα θα διακόψει το έργο της, ενώ σχεδιάζει την επιστροφή της στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

    [09] Κρέας γαλοπούλας με κατάλοιπα αντιβιοτικών από τη Ρουμανία, εντόπισαν οι αρχές της Γερμανίας

    Παρτίδες κρέατος γαλοπούλας με κατάλοιπα αντιβιοτικών, προερχόμενες από εκτροφείο στη Ρουμανία εντόπισαν οι αρχές της Γερμανίας και ενημέρωσαν άμεσα- μέσω του Συστήματος 'Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)- τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άμεση ήταν η αντίδραση των ρουμανικών αρχών που ξεκίνησαν ελέγχους στην -ύποπτη- μονάδα, η οποία, όπως προέκυψε, εξήγαγε πριν από επτά μήνες μια παρτίδα κρέατος γαλοπούλας είκοσι τόνων.

    Ο εκτροφέας έστειλε την ποσότητα σε εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το πούλησε σε άλλη επιχείρηση από τη Μ.Βρετανία που το χρησιμοποίησε για να παρασκευάσει σνίτσελ, το συσκεύασε και πώλησε τα προϊόντα στη Γερμανία και την Αυστρία.

    Τα δείγματα της γαλοπούλας ελήφθησαν από τα προϊόντα που πωλούνταν στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης και, θεωρητικά, μπορούν να προέρχονται από τη Ρουμανία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της 'Ενωσης Παραγωγών Ρουμανίας.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Βλαντιμίρ Μαραστιρεάνου ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν σε μια εβδομάδα. Διαβεβαίωσε δε, ότι το κρέας γαλοπούλας που πωλείται στην αγορά είναι ασφαλές για κατανάλωση.

    [10] Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί χείρα βοηθείας από τον νέο Πάπα

    Η κύρια συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε σήμερα τον νέο πάπα, τον Αργεντινό Χόρχε Μπεργκόλιο, να "κάνει μια ιδιαίτερη κίνηση" προς τη Συρία, στην οποία μαίνεται εδώ και δύο χρονια μια φονική σύγκρουση.

    "Ο λαός μας σε όλες τις συνιστώσες του ελπίζει πως ο πάπας, φορέας ενός μηνύματος αγάπης και ειρήνης, θα κάνει μια ιδιαίτερη κίνηση προς την πλευρά της Συρίας, κοιτίδας πολιτισμών και χωνευτήριου θρησκειών (...) όπου η ειρήνη και η πίστη παραβιάζονται με κατάφωρο τρόπο", αναφέρει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του στην οποία συγχαίρει τον πάπα Φραγκίσκο για την εκλογή του.

    "Η επιλογή μιας προσωπικότητας που είναι γνωστό ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα βάσανα των ανθρώπων και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους αποτελεί πηγή χαράς και ελπίδας για το λαό μας (...) ο οποίος πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα της ελευθερίας του και της αξιοπρέπειάς του", προσθέτει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 March 2013 - 10:30:23 UTC