Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτογραφικές ματιές στον μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης
  • [02] Γ. Εμίρης: Μέχρι τέλος Απριλίου οι προσφορές για ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ
  • [03] Στάχτη 170 στρέμματα από την πυρκαγιά σε περιοχή του χωριού Μάραθος, στην Κρήτη
  • [04] Ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ επτά προϊόντα με κρέας αλόγου
  • [05] Εμπρησμός σε οκτώ ΙΧ σε δημοτικο πάρκινγκ στη Νέα Χαλκηδόνα
  • [06] Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από σφοδρή ανεμοθύελλα στη Βουλγαρία
  • [07] Κίνα: Επικυρώθηκε ο διορισμός του "χαμογελαστού τεχνοκράτη" στην πρωθυπουργία
  • [08] Επικυρώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ
  • [09] Ενας νεκρός από θερμοπληξία στον μαραθώνιο του Τελ Αβίβ

  • [01] Φωτογραφικές ματιές στον μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης

    Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη μαζί και η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό στη Θράκη, το 2008, που διήρκεσε δύο χρόνια και κατέγραψαν πτυχές του άγνωστου και για τους περισσότερους, απροσπέλαστου, μουσουλμανικού κόσμου.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα (27/3), οι εικόνες που αποτύπωσε ο φακός της Πέπης Λουλακάκη εμφανίζονται στη φωτογραφική έκθεση «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά. Ο μουσουλμανικός κόσμος της» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Στόχος είναι να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί, να μεγαλώσει ο χώρος του διαλόγου και της πολιτισμικής ανταλλαγής και να μικρύνουν οι διαστάσεις της άγνοιας και της προκατάληψης.

    Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι οι Πομάκοι, τουρκογενείς, ρομά και η άγνωστη μειονότητα Σουδανών Αφρικανών, στον κάμπο της Ξάνθης. Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.

    «Ξεκινήσαμε αυτό το οδοιπορικό με δική μας πρωτοβουλία και με το πλεονέκτημα ότι είμαστε γυναίκες τολμήσαμε να σπάσουμε το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης» σημειώνουν οι δυο τους, στον κοινό πρόλογό τους στο ομώνυμο λεύκωμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. «Φωτογραφίσαμε τη σύγχρονη μουσουλμάνα γυναίκα σε προσωπικές της στιγμές. Τα παιδιά και τους νέους στο σχολειό και τη διασκέδασή τους. Τη δουλειά στα καπνά, εργασία που οδεύει στη δύση της. Καταφέραμε να μας χορηγηθεί πολύμηνη άδεια από το υπουργείο Παιδείας για να μπούμε στα μειονοτικά σχολεία. Εκεί γνωρίσαμε τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, πηγή των προβλημάτων της κοινωνίας αυτής. Ακούσαμε τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να μας αποκαλύπτουν τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνικοπολιτική τους ζωή» σχολιάζουν η Έλενα Μοσχίδη και η Πέπη Λουλακάκη.

    Η έκθεση στο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου.

    [02] Γ. Εμίρης: Μέχρι τέλος Απριλίου οι προσφορές για ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ

    Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά να συγκεντρώσει 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) Γ. Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν υπαναχωρήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και ως εκ τούτου αποτελεί Νόμο του κράτους. Χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ ως ορόσημο για την πορεία του προγράμματος, καθώς το Δημόσιο προσδοκά από αυτές τις δύο να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του στόχου που έχει τεθεί στον τομέα αυτόν για εφέτος.

    Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φθάσουν τα 22 δισ. ευρώ έως το 2020. Για εφέτος η κυβέρνηση προσδοκά να συγκεντρώσει περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Σε ότι αφορά στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πέντε εταιρείες. Για τη ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η OSJSC Negusneft (η οποία έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν.

    Για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ο οποίος πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 4 δισ. ευρώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επτά εταιρείες.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καταλαμβάνει έκταση τριπλάσια του Μονακό.

    Το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο επέλεξε να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι εταιρείες London &Regional, Elbiti Cochin Island Ltd καθώς και η Lamda Developments. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επίσης και η Qatar Diar Real Estate Investment Co. Όπως δήλωσε ο κ. Εμίρης δεν θα διστάσουμε να «σταματήσουμε τη διαδικασία στην περίπτωση που κρίνουμε ότι το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό».

    [03] Στάχτη 170 στρέμματα από την πυρκαγιά σε περιοχή του χωριού Μάραθος, στην Κρήτη

    Περίπου 170 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει χθες σε αγροτική περιοχή του χωριού Μάραθος του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου.

    Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τυχόν αναζωπύρωσή της.

    Η φωτιά ξέσπασε στις 6 χθες το πρωί στο ίδιο σημείο που είχε εκδηλωθεί και πάλι φωτιά την περασμένη Δευτέρα και η κατάσβεσή της ήταν ιδιαιτέρα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής μιλούν για αποτέφρωση 140 στρεμμάτων δασικής έκτασης, 10 χορτολιβαδικής και 20 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης.

    [04] Ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ επτά προϊόντα με κρέας αλόγου

    Την άμεση ανάκληση / απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

    - «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013.

    - «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,

    - «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).

    - «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300 γρμ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013.

    - «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης ? Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).

    - «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης? Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).

    - «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).

    - «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).

    - «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin- Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.

    Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.

    [05] Εμπρησμός σε οκτώ ΙΧ σε δημοτικο πάρκινγκ στη Νέα Χαλκηδόνα

    Οκτώ αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, από εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα σε υπαίθριο δημοτικό χώρο στάθμευσης, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 15, στη Νέα Χαλκηδόνα.

    Άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια κάτω από ένα ΙΧ αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ, αλλά η φωτιά επεκτάθηκε στα γύρω οχήματα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν συνολικά έξι, ενώ άλλα δύο υπέστησαν υλικές ζημιές.

    Οι δράστες αναζητούνται.

    [06] Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από σφοδρή ανεμοθύελλα στη Βουλγαρία

    Μία νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της από σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε χθες την πόλη Γκάμπροβο, στη βόρεια Βουλγαρία. Η γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν λόγω του ισχυρού ανέμου κατέρρευσε σκαλωσιά και την καταπλάκωσε.

    Η δήμαρχος Τάνια Χρίστοβα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής, καθώς ο τυφώνας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Η ταχύτητα του ανέμου έφθασε τα 122 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης, στις συνδέσεις των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου.

    Δεκάδες δένδρα ξεριζώθηκαν και κάλυψαν το οδόστρωμα. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της πόληςΓκάμπροβο και στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Τριάβνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Τα σχολεία της πόλης δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

    Από τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πολλά χωριά και πόλεις της κεντρικής Βουλγαρίας. Στο Κρίτσιμ αποκολλήθηκε σχεδόν ολόκληρη η στέγη σχολείου 500 τ.μ., χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη

    [07] Κίνα: Επικυρώθηκε ο διορισμός του "χαμογελαστού τεχνοκράτη" στην πρωθυπουργία

    Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ, δεύτερος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξελέγη, όπως προβλεπόταν, πρωθυπουργός της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, η οποία κυβερνάται πλέον από την νέα ηγετική ομάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Με τον διορισμό του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, η ολομέλεια της Εθνοσύνελευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ολοκλήρωσε την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία η οποία προετοιμαζόταν επί σειρά ετών.

    Ο Λι Κετσιάνγκ, 57 ετών και άνθρωπος του μηχανισμού, γνώστης των οικονομικών θεμάτων, έλαβε το 99,96% των ψήφων των 3.000 αντιπροσώπων, ένατι του 99,86% που έλαβε την προηγουμένη ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

    Το κινεζικό κοινοβούλιο διαθέτει στα χαρτιά ευρείες εξουσίες. Στην πράξη, όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του ΚΚΚ, και κυρίως από τα επτά μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, τούς "αγίους των αγίων" της κινεζικής ηγεσίας.

    [08] Επικυρώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι κεντροδεξιοί και εθνικιστές εταίροι του ξεπέρασαν της τελευταίες διαφωνίες τους στη διάρκεια της νύχτας και μέσα στην ημέρα αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Γες Ατίντ, και ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής της Εβραϊκής Εστίας, απαρνήθηκαν τη θέση του "αντιπροέδρου της κυβέρνησης", θέμα που είχε καθυστερήσει την επικύρωση της συμφωνίας με τον Νετανιάχου.

    Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης θα υπογραφεί πριν από την αργία του Σαββάτου, το απόγευμα σήμερα. Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού θα παρουσιάσουν την συμφωνία στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί την Δευτέρα, μόλις 48 ώρες πριν από την άφιξη στη χώρα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Όπως αποκαλύπτουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα σημαντικά υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας δόθηκαν στο κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ. Η Εβραϊκή Εστία του Ναφτάλι Μπένετ παίρνει τα υπουργεία Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικισμών. Πάντα σύμφωνα με τα ισραηλινά μμε, ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη για κατάχρηση εμπιστοσύνης του απερχόμενου υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν, εκλογικού του εταίρου και ηγέτη του κόμματος Ισραέλ Μπεϊτέινου (Ισραήλ, το Σπίτι μας). Οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών θα προέρχονται επίσης από το Λικούντ.

    [09] Ενας νεκρός από θερμοπληξία στον μαραθώνιο του Τελ Αβίβ

    Τραγική εξέλιξη είχε ο μαραθώνιος που διεξήχθη εχθές στο Τελ Αβίβ, καθώς ένας 29χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία, ενώ 24 άτομα εκ των οποίων 12 σε σοβαρή κατάσταση, διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης. Οπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, εξ΄αιτίας της αφόρητης ζέστης, ακυρώθηκε η διαδρομή των 42.195 μέτρων και οι δρομείς έτρεξαν στην απόσταση των 10 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία στην πόλη του Ισραήλ έφθασε -και κατά τόπους ξεπέρασε- τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    «Ενας από τους συμμετέχοντες απεβίωσε. Αλλοι 24 νοσηλεύονται, οι 12 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, με θερμοπληξία και σοβαρή αφυδάτωση», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος των επειγόντων υπηρεσιών του Ισραήλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 March 2013 - 10:30:26 UTC