Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η Κύπρος σε περίπτωση απόρριψης του «κουρέματος»
  • [02] Σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] Πάπας Φραγκίσκος: «Μην φοβάστε την καλοσύνη και την τρυφερότητα»
  • [04] Άρχισε η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»
  • [05] «Η κρίση που διανύουμε είναι ένα άγριο κύμα, που κάποια στιγμή θα κοπάσει»
  • [06] Fitch: Προς υποβάθμιση του αξιόχρεου των κυπριακών τραπεζών
  • [07] Ρέγκλινγκ: Η Κύπρος θα αποφασίσει ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διάσωσης
  • [08] Σε εξέλιξη η ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου

  • [01] Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η Κύπρος σε περίπτωση απόρριψης του «κουρέματος»

    Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

    Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Οι "κακές" τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

    «Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

    Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

    Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

    Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

    Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ.

    Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

    Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

    Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

    Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν Euro2 δισ.», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

    Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν ...στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το "κούρεμα" στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του "κουρέματος" θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

    «Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

    Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του "κουρέματος" των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

    [02] Σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου

    Εν αναμονή των αποφάσεων στη Λευκωσία, στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη λύση που προτείνεται πλέον ως "τη λιγότερο επώδυνη".

    Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

    Όσον αφορά τις επαφές με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα, ενώ επέμεινε στη θέση του πως το τέλος ακινήτων θα πρέπει και το 2013 να εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς αυτή είναι, όπως είπε, "η πιο ρεαλιστική λύση".

    Σημειώνεται πως νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εκτάκτως αύριο, στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας θα ενημερώσει τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών για τις τελευταίες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ σχετικά με την Κύπρο. Είχε προηγηθεί συνεννόηση του προέδρου της Βουλής με την κυβέρνηση.

    [03] Πάπας Φραγκίσκος: «Μην φοβάστε την καλοσύνη και την τρυφερότητα»

    Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» θέλησε να απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία της τελετής ενθρόνισής του.

    Ο αργεντινός πάπας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».

    Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

    Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα.

    «Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε, τέλος, ο νέος άγιος πατέρας των ρωμαιοκαθολικών.

    [04] Άρχισε η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»

    Άρχισε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης το 2007. Σήμερα, το δικαστήριο ασχολείται επί διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν την υπόθεση.

    Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 13 κατηγορούμενους, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι η διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, παράβαση από αμέλεια του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων και παραμέληση της υποχρέωσης του πλοιάρχου για διάσωση των εγγράφων του πλοίου.

    Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα και έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 60 μάρτυρες.

    Σημειώνεται ότι, από το ναυάγιο είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Γάλλοι υπήκοοι, σε σύνολο 1.500 επιβατών.

    [05] «Η κρίση που διανύουμε είναι ένα άγριο κύμα, που κάποια στιγμή θα κοπάσει»

    Κιθαρίστας, μουσικοσυνθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός. Αυτά και άλλα πολλά είναι ο Νότης Μαυρουδής. Για το ευρύ κοινό.

    Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι, επίσης, ένας άνθρωπος με μόνιμη νεανική ματιά στα πράγματα, με ευαισθησία, και ένας προικισμένος δημιουργός που ευτύχησε μέχρι σήμερα να συνεργαστεί με τους σημαντικότερους ποιητές και μουσικούς αυτού του τόπου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συναντήθηκε μαζί του τις παραμονές δυο συναυλιών (22/23 Μαρτίου) στον χώρο του Ιανού, με τη σύμπραξη του κιθαριστή Γιώργου Τοσικιάν και της τραγουδίστριας Μόρφως Τσαϊρέλη.

    Στην ερώτηση, «πως βοηθάει η μουσική τους "διαλυμένους" Ελληνες»; εκείνος ξεκαθαρίζει χωρίς να διστάζει: «Δε μπορώ να ξέρω τι είδους "διάλυση" εννοείτε; Εάν τους διαχωρίζετε σε δεξιούς-αριστερούς ή σε μνημονιακούς-αντιμνημονιακούς, δεν συμμερίζομαι αυτές τις ταμπελίτσες. "Διάλυση" θα ήταν να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, όπως στον εμφύλιο... Η χώρα δεν είναι σε διάλυση. Είναι σε τούνελ σκοτεινό, είναι σε έλεγχο, είναι με υψηλούς δείκτες ανεργίας, με ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα σε άνοδο με πολίτες που καταφέρνει να τους ξεγελάει μέσα από τον λαϊκισμό, σε μια αριστερά με θολούς στόχους. Μπορεί η χώρα να είναι σε φάση πάσχουσας Δημοκρατίας, σε "διάλυση" όμως δεν είναι. Εάν η μουσική όντως βοηθάει, τότε εμείς, οι άνθρωποι των τεχνών, θα δώσουμε το απόσταγμα από τα δικά μας έργα, μελωδίες και αισθήσεις. Ελπίζω πως θα ο κόσμος θα το αποδεχτεί».

    Το προσωπικό του αντίδοτο στην κρίση; «Η μουσική, η οικογένειά μου, τα τέσσερα εγγονάκια που μεγαλώνουν με αθωότητα, οι φίλοι μου, η κιθάρα μου, οι πρόβες μου, το θέατρο, οι συναυλίες, το ραδιόφωνο, τα στέκια που συναντιέμαι με εκείνους που θέλω, μια εκδρομή, ό,τι νιώθω πως κάνει πιο ποιοτική τη ζωή μου, προσέχοντας τον λαϊκισμό τής πολιτικής μη με καταπιεί. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι εν πλήρη δράση, παρ' όλες τις προσπάθειες της Εφορίας να με δαμάσει...».

    Δε σταματά να κάνει καλλιτεχνικά σχέδια:«Πρωί-μεσημέρι-βράδυ-νύχτα (η καλύτερή μου), όπως χαρακτηριστικά λέει. «Πώς θα μπορούσα να ζήσω δημιουργικά αν αφήσω τον χρόνο να γλιστράει και να με γερνάει; Ήδη βγήκε ένα βιβλίο μου, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ και ετοιμάζω το επόμενο για το ελληνικό τραγούδι. Ήδη μπήκα στο στούντιο για τον επόμενο δίσκο μου με δυο κιθάρες (με τον συνεργάτη μου Γιώργο Τοσικιάν). Και σκέφτομαι και άλλα που θα πάρουν τη σειρά τους».

    [06] Fitch: Προς υποβάθμιση του αξιόχρεου των κυπριακών τραπεζών

    Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι έθεσε το αξιόχρεο της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας υπό παρακολούθηση, με προοπτική την υποβάθμισή του (Rating Watch Negative), ως αποτέλεσμα των κινδύνων που προκύπτουν από την πρόθεση επιβολής ζημιών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

    Οι ζημιές αυτές, όπως σημειώνει ο Fitch, αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Η Κύπρος συμφώνησε να επιβάλει «φόρο» 9,99% για όλες τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και 6,75% για τις μικρότερες από το ποσό αυτό καταθέσεις, αν και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια αυτά μπορεί να αλλάξουν, με προοπτική την προστασία των μικρότερων καταθετών, αναφέρει ο οίκος.

    Το καθεστώς της παρακολούθησης (negative watch) θα λυθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η κυπριακή Βουλή για τα παραπάνω έκτακτα μέτρα, κάτι που μπορεί να συμβεί από σήμερα, σημειώνει ο Fitch. Η οριστικοποίηση τέτοιων σημαντικών ζημιών για τους καταθέτες θα αποτελέσει περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default, RD) με βάση τους ορισμούς του Fitch και στην περίπτωση αυτή το αξιόχρεο των τραπεζών (Issuer Default Rating, IDR) θα υποβαθμισθεί στη βαθμίδα «RD», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αν και οι τίτλοι χρέους υψηλής διαβάθμισης δεν αποτελούν αντικείμενο προθέσεων επιβολής φόρου και συνεπώς δεν θα υποβαθμίζονταν αυτόματα με την επιβολή του φόρου στις καταθέσεις, το αξιόχρεό τους τέθηκε επίσης σε καθεστώς negative watch λόγω των αυξημένων κινδύνων μίας υποβάθμισης ή χρεοκοπίας με βάση τους ορισμούς του Fitch, εξ αιτίας της κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [07] Ρέγκλινγκ: Η Κύπρος θα αποφασίσει ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διάσωσης

    Η Κύπρος πρέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στη διάσωση των τραπεζών της, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «μόνο η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει ποιος θα επωμιστεί το κόστος», καθώς και ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ποσό που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ πάντως, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Bild", εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται ήδη πίσω μας, προειδοποιεί όμως για τον κίνδυνο ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου, σε αυτή τη φάση, να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    [08] Σε εξέλιξη η ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βατικανό η κυρίως τελετή της ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

    Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

    Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 10:30:25 UTC