Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Άμεση ενημέρωση της Βουλής για το θέμα της Κύπρου
  • [02] Διήμερη απεργία των δημοσιογράφων της Κοριέρε ντελα Σέρα
  • [03] Την αποπομπή του Ι. Στουρνάρα ζητά ο Π. Καμμένος
  • [04] Έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο
  • [05] Τερματίζει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ ο Πάμπλο Γκαρσία
  • [06] Επιστροφή 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Κύπρο
  • [07] Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται τον εαυτό του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [08] Ευ. Βενιζέλος: Η στήριξη της Κύπρου είναι εθνική υποχρέωση
  • [09] Η Eldorado Gold αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Άμεση ενημέρωση της Βουλής για το θέμα της Κύπρου

    Την άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό, τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης για την Κύπρο, αλλά και την ελπίδα ότι η κυπριακή Βουλή δεν θα ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με σημερινή δήλωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέδωσε τις αποφάσεις της ΕΕ σε γεωπολιτικούς λόγους, που έχουν ως στόχο την οικονομική κυριαρχία επί της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεγαλονήσου, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη σταθερότητα και της ευρωζώνης.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας δρομολογούν μια στρατηγική αποικιοποίησης του ευρωπαϊκού νότου και, με βασικό εργαλείο τους εκβιασμούς, με βάση το χρέος, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κίνηση- βόμβα», σχετικά με την απόφαση για την Κύπρο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλης της Ευρώπης και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αποτραπεί η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπανόρθωτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται τον εαυτό του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

    [02] Διήμερη απεργία των δημοσιογράφων της Κοριέρε ντελα Σέρα

    Οι δημοσιογράφοι της Κοριέρε ντελα Σέρα πραγματοποιούν σήμερα και αύριο απεργία σε διαμαρτυρία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας, το οποίο προβλέπει την περικοπή 110 θέσεων εργασίας επί συνόλου 355, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής, η ιστοσελίδα της εφημερίδας δεν θα ανανεώνεται σήμερα και αύριο, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν ούτε το αυριανό φύλλο της εφημερίδας ούτε αυτό της Πέμπτης.

    Οι δημοσιογράφοι της Κοριέρε υπογραμμίζουν ότι "απορρίπτουν κατηγορηματικά" το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε η διεύθυνση, το οποίο προβλέπει εκτός από την περικοπή θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών, την πιθανή πώληση της έδρας της εφημερίδας και μια μείωση σελίδων. Το σχέδιο αυτό "παραμορφώνει την πρώτη ιταλική εφημερίδα και μοιάζει ακόμη και με αυτοκτονία", αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

    Επιμέλεια: Σ. Μπέκου

    [03] Την αποπομπή του Ι. Στουρνάρα ζητά ο Π. Καμμένος

    Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη χάραξη μιας εθνικής γραμμής έναντι του Μνημονίου, ζήτησε σήμερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με δήλωσή του.

    Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, για την οποία υποστήριξε ότι «μέσω του κ. Στουρνάρα, ψήφισε το σχέδιο της κ. Μέρκελ, που οδηγεί στην καταστροφή την κυπριακή οικονομία αλλά και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό» και ότι «διαλύει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία».

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε μια «εθνική γραμμή» και είπε ότι «απαιτείται άμεσα, η αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, το τέλος της πολιτικής των μνημονίων και η χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τη μέγγενη των δανειστών».

    [04] Έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο

    Εντείνονται οι πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 930 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:35, διαμορφώνεται στις 927,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,48%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,39 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,99%.

    [05] Τερματίζει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ ο Πάμπλο Γκαρσία

    Την πόρτα εξόδου του ΠΑΟΚ άνοιξε ο Πάμπλο Γκαρσία. Εξέλιξη που οριστικοποιήθηκε σε συνάντηση που έγινε, και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στην Τούμπα, ανάμεσα στον Ουρουγουανό μέσο και τους διοικούντες την ΠΑΕ.

    Απομένει να διευθετηθούν λεπτομέρειες σε συμφωνητικό που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, για να τερματιστεί τυπικά η συνεργασία τους και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το «διαζύγιο».

    Ο Γκαρσία αποχώρησε από το γήπεδο συνοδευόμενος από τους εκπροσώπους του, χωρίς να έχει τη διάθεση να μιλήσει.

    [06] Επιστροφή 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Κύπρο

    Το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», την επιστροφή στην Εκκλησία της Κύπρου 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων (εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες κ.α.) , που είχε συλήσει μετά την τουρκική εισβολή, από ναούς και μονές στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

    Ο Γερμανός καθηγητής βυζαντινολογίας, Γιοχάνες Ντέκερ, απέδειξε ότι τα κειμήλια είναι έργα ταλαντούχων Κυπρίων αγιογράφων. Οι μεγαλύτερες λεηλασίες του Ντικμέν έγιναν στις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση -που αργότερα αγοράστηκαν από το ίδρυμα Μενίλ στο Τέξας και πέρυσι επιστράφηκαν στην Κύπρο- και των εντοίχιων ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από τον ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ανάμεσα στα κειμήλια που θα επιστραφούν είναι το περίφημο ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την Κανακαριά, αγιογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα.

    Το σύνολο των κειμηλίων, που είχαν κατασχεθεί ήταν 232. Εξήντα θα παραμείνουν ακόμη στη Γερμανία, καθώς τα περισσότερα είναι αρχαιότητες και ο Γερμανός καθηγητής δεν ήταν ειδικός να γνωματεύσει, ενώ για κάποιες εικόνες δεν αποφάνθηκε με βεβαιότητα για την προέλευση τους.

    [07] Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται τον εαυτό του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

    «Προφανώς ο κ. Τσίπρας επειδή στην Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς του, φαντασιώνεται τον εαυτό του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή του κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Μεταξύ άλλων αδιανόητων, είπε σήμερα ότι ακόμα και αν η Κυπριακή Βουλή επιλέξει να ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να την μπλοκάρει. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο. Επίσης, μαθήματα αγάπης για την Πατρίδα από τον αρχηγό ενός κόμματος που δέχεται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων, μιλάει για Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του και "χαρίζει" ελληνικές βραχονησίδες στην Τουρκία, δεν δεχόμαστε», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [08] Ευ. Βενιζέλος: Η στήριξη της Κύπρου είναι εθνική υποχρέωση

    «Οι μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο, πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από διαδοχικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επιπλέον ότι «ξέρουμε στο πετσί μας πόσο δύσκολο είναι να κινείται κάποιος μέσα σε συντηρητικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς και να διαπραγματεύεται με παράγοντες που δεν θέλουν να δουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις μίας κρίσης, που δεν είναι μόνον χρηματοοικονομική και δημοσιονομική».

    «Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [09] Η Eldorado Gold αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα

    Ανοιχτό αφήνει η εταιρία Eldorado Gold το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών.

    «Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», δήλωσε ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Eldorado στην Αθήνα. «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους», προσέθεσε.

    Ο κ. Στρατουδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς -όπως είπε- στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. «Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», ανέφερε λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία». Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 14:30:22 UTC