Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ευρώπη οφείλει να διορθώσει το λάθος της"
  • [02] Η ΕΚΤ δεσμεύεται να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο στο πλαίσιο των κανόνων
  • [03] Σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων αύριο
  • [04] Μ. Σαρρής: Δεν παραιτήθηκα
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την αγωνία της Κύπρου
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ: Περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής
  • [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη
  • [08] Σ. Κεδίκογλου: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου
  • [09] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης
  • [10] Ι. Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως
  • [11] Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης
  • [12] Απόδραση καταδίκου από το Αττικό Νοσοκομείο

  • [01] "Η Ευρώπη οφείλει να διορθώσει το λάθος της"

    Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η Ευρώπη οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Κύπρο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι επιμένει στις θέσεις του για τη διοικητική μεταρρύθμιση και για την κατάργηση του ειδικού φόρου στα ακίνητα.

    Ο κ. Κουβέλης απάντησε και στο θέμα των απολύσεων, λέγοντας ότι «η μόνη αναφορά στη σύσκεψη ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία προχωρά συστηματικά και θα καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα».

    Για ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης αναφορικά με την Κύπρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελός Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «οφείλει να το διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος και να αποφευχθούν οι παρενέργειες». Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον, εθνικό αλλά και οικονομικό, και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση.

    «Η δική μας η συμπαράσταση είναι δεδομένη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί, ενώ και για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σημείωσε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011, όταν επιβλήθηκε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη

    Σ. Κεδίκογλου: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου

    Ι. Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως

    [02] Η ΕΚΤ δεσμεύεται να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο στο πλαίσιο των κανόνων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε απόψε, μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το "κούρεμα" των καταθέσεων, ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.

    "Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. "Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα εφόσον είναι αναγκαίο" προστίθεται στο κείμενο.

    [03] Σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων αύριο

    Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει «τον απόλυτο σεβασμό του στη σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

    Επίσης, στη δήλωση αναφέρεται ότι απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών» προστίθεται.

    Είχε ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για «την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup».

    Ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε, επιπλέον, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη

    [04] Μ. Σαρρής: Δεν παραιτήθηκα

    Με δήλωσή του στο Reuters, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος έφθασε στη Μόσχα, διέψευσε πληροφορίες ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναπληρώνει τον κ. Σαρρή, περιορίστηκε να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» ότι δεν γνωρίζει για το θέμα. Εξάλλου, μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες για την παραίτηση του κ. Σαρρή.

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup για συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου με έκτακτη φορολόγηση.

    Πληροφορίες λένε ότι η Μόσχα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για τη στάση του κ. Σαρρή έναντι των ρωσικών συμφερόντων.

    [05] ΠΑΣΟΚ: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την αγωνία της Κύπρου

    «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί εν ψυχρώ την αγωνία της Κύπρου ως μοχλό για την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αυτό είναι εθνικά απαράδεκτο», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    [06] ΣΥΡΙΖΑ: Περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής

    "Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας" αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κυπριακής βουλής και προσθέτει: "Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας".

    [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

    Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».

    [08] Σ. Κεδίκογλου: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου

    «Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου. Την στήριξε και στο Eurogroup την στηρίζει και τώρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και στοχεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζει κάποιος μικροκομματικά παιχνίδια».

    [09] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    [10] Ι. Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως

    «Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως. Δεν θα πτωχεύσει η Κύπρος. Ποιος σας το είπε;» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    Επίσης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

    [11] Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης

    Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα. Aυτό υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε απόψε τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.

    Μάλιστα τονίζει ότι προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο αυτό Ακαδημαϊκό Χάρτη.

    «Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος.

    [12] Απόδραση καταδίκου από το Αττικό Νοσοκομείο

    Από το Αττικό Νοσοκομείο δραπέτευσε σήμερα το απόγευμα ο κατάδικος Σταύρος Κοκκινάκος, 58 ετών.

    Ο Κοκκινάκος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών για πλαστογραφία μετά χρήσεως, νοσηλευόταν φρουρούμενος από τις 11 Φεβρουαρίου 2013 στο Αττικό Νοσοκομείο.

    Σήμερα το απόγευμα διέφυγε της προσοχής των δύο εξωτερικών φρουρών, που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξή του στο νοσοκομείο, και απέδρασε.

    Με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης θα διενεργηθεί από εισαγγελέα πρωτοδικών πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες απόδρασης την απόδραση του Κοκκινάκου. Από την ΕΛ.ΑΣ. καταζητείται ο δραπέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 March 2013 - 20:30:23 UTC