Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση
  • [02] Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Φ. Κουβέλη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία
  • [03] Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση μομφής κατά του Ι. Στουρνάρα
  • [04] ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός να μην εφησυχάσει από το "όχι" της Βουλής
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ: Το «όχι» της Κύπρου δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι
  • [06] Κύπρος: Εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ

  • [01] Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, την ανάγκη εξεύρεσης μιας "βιώσιμης λύσης" στην οικονομική κρίση και ζήτησε από τη Λευκωσία να συμβάλει κατά τον συμφωνημένο τρόπο στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της.

    "Ο πρόεδρος (Ολάντ) επέμεινε για τη σημασία μιας βιώσιμης λύσης και την συμφωνημένη συμβολή της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης", ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την επικοινωνία των δύο προέδρων.

    Φ.Γ.

    [02] Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Φ. Κουβέλη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε το μεσημέρι διαδοχικές τηλεφωνικές συζητήσεις με Κύπριους πολιτικούς παράγοντες, με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, μετά το "όχι" στην απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και εν συνεχεία με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν, αργότερα δε το απόγευμα αναμένεται να συνομιλήσει και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαπίστωσε ότι επικρατεί αναμονή και καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί.

    [03] Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση μομφής κατά του Ι. Στουρνάρα

    Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προτίθενται να καταθέσουν οι ΑΝΕΛ, όπως γνωστοποίησε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Νότης Μαριάς, ο οποίος -δεδομένου ότι δεν συγκεντρώνουν τον αριθμό των 50 υπογραφών που απαιτείται για την υποβολή της πρότασης- ζήτησε τη σύμπραξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Είναι τεράστιες οι ευθύνες που έχει ο υπουργός Οικονομικών, διότι άνοιξε τον δρόμο, δεχόμενος να γίνει το "κούρεμα" των καταθέσεων και κυρίως των μικροκαταθετών, σε μια αστάθεια όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μαριάς, αιτιολογώντας το σκεπτικό του κόμματός του προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής κατά του κ. Στουρνάρα.

    [04] ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός να μην εφησυχάσει από το "όχι" της Βουλής

    Την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, «απέναντι στους εκβιασμούς και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, με τη συνενοχή των αστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κυπριακής και της ελληνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου», εκφράζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

    «Το ?όχι? στο σχέδιο της ΕΕ δεν είναι ενιαίο. Υπάρχει το ?όχι? του λαού και το ?όχι? εκείνων που θέλουν να υπηρετήσουν ιδιαίτερα συμφέροντα μονοπωλίων», αναφέρει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι τα διάφορα «εναλλακτικά σχέδια για τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, με την εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων κρατών ή με εσωτερικό δανεισμό, που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία, ή με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όπως λένε διάφορες δυνάμεις, ακόμη και αν υλοποιηθούν, είναι εξίσου αδιέξοδα για τα λαϊκά συμφέροντα» και έχουν στο επίκεντρό τους «την παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια».

    [05] ΣΥΡΙΖΑ: Το «όχι» της Κύπρου δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι

    Καταγράφοντας τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας του «όχι» της Κυπριακής βουλής στην απόφαση του Eurogroup, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η αντίσταση του κυπριακού λαού και το περήφανο "όχι" του κυπριακού κοινοβουλίου δείχνουν τον πραγματικό δρόμο της διαπραγμάτευσης, καθώς και το ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι».

    Για τη διαμόρφωση των τελευταίων εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή «αφήνει πολλαπλά έκθετη τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δια μέσου του κ. Στουρνάρα και με εντολή του κ. Σαμαρά, στήριξε την καταστροφική αυτή απόφαση γερμανικής εμπνεύσεως, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι προσδεδεμένη στο άρμα του ακραίου νεοφιλελεύθερου μερκελισμού, που διαλύει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

    [06] Κύπρος: Εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ

    Διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ εξέτασαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκος Δημητριάδης, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Θα ακολουθήσει διαβούλευση στην ΚΤΚ με το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη σύσκεψη στην ΚΤΚ συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων, τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».

    Επίσης, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

    Υπάρχει η άποψη για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, αφού πρώτα προηγηθεί πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

    Εξάλλου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τράπεζες θα είναι κλειστές και αύριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 March 2013 - 16:30:23 UTC