Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου
  • [02] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα
  • [03] Απεργία στον ΟΣΕ 23-25 Μαρτίου
  • [04] Έτοιμη για εξεύρεση λύσης, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [05] Ο Φρ. Φιγιόν επικρίνει τους Ευρωπαίους για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου

    Την εκτίμηση πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αποφάσεις της, ενώ επεσήμανε ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί να απορροφηθούν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

    [02] Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

    Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8- 10 μποφόρ και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι νότιοι άνεμοι θα φθάσουν σήμερα στο Αιγαίο στα 8 με 9 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένιση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Μαρτίου.

    Επιπλέον, προβλέπονται για σήμερα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική και βόρεια χώρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στις βόρειες Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες από τα δυτικά και σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής σε όλες τις περιοχές.

    [03] Απεργία στον ΟΣΕ 23-25 Μαρτίου

    Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα από το Σάββατο 23 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Τις ίδιες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου και δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των συρμών του μετρό, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντιδρούν στη μονομερή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τη διοίκηση των εταιριών του Ομίλου ΟΣΕ.

    Για τους επιβάτες οι οποίοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα επιστρέφεται το συνολικό ποσό της τιμής του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται «κουπόνι ταξιδίου», ανάλογα με την επιθυμία του επιβάτη.

    [04] Έτοιμη για εξεύρεση λύσης, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    «H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.

    Όπως τόνισε ο Ο' Κόνορ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί στάση αναμονής αλλά και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με την Κύπρο, όσο και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Υπογράμμισε επίσης, ότι έχει ήδη τεθεί από την ΕΚΤ το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η Κύπρος πρέπει να παρουσιάσει μια «αξιόπιστη και συνεκτική λύση».

    «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει», πρόσθεσε ο Ο' Κόνορ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται από την Κυπριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει «συστημικά σημαντική» την Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν λύση, λαμβάνοντας μια απόφαση είτε πραγματοποιώντας έκτακτη σύνοδο ή τηλεδιάσκεψη.

    Εξάλλου, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά κυρίως για τους Κύπριους πολίτες, εξέφρασε με ανακοίνωσή του από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Ρωσική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας.

    Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα ο Ζ. Μπαρόζο με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς καθώς και για πιθανές λύσεις που ενδέχεται να προτείνει η Μόσχα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δυσφορία της Ρωσίας για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου συζητείται εδώ και μήνες με τους Ρώσους εταίρους.

    Ο ίδιος υπενθύμισε τη συνάντηση του Ζ. Μπαρόζο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και τη συνάντηση του Όλι Ρεν με τον υπουργό οικονομικών της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και την τηλεφωνική τους συνομιλία στις αρχές Μαρτίου για το θέμα της Κύπρου.

    [05] Ο Φρ. Φιγιόν επικρίνει τους Ευρωπαίους για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν επέκρινε σήμερα από τη Μόσχα το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, εκτιμώντας πως η ΕΕ έθιξε την "αρχή" να μη θίγονται οι τραπεζικές καταθέσεις.

    "Δεν μου αρέσει η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο από τους Ευρωπαίους, όχι διότι θα έβλαπτε τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά διότι εξασθενεί μια αρχή που ήταν στη βάση του αγώνα τον οποίο διεξαγάγαμε για να σώσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα" μετά την κρίση του 2008, δήλωσε ο Φιγιόν στη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης για τη σύμπραξη Ρωσίας-ΕΕ.

    Το 2008, οι Ευρωπαίοι "δήλωσαν πως δεν θα θίγονταν ποτέ οι τραπεζικές καταθέσεις (...). Αυτή είναι η απόφαση που σταμάτησε την κρίση η οποία απειλούσε το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος", πρόσθεσε ο Φιγιόν.

    "Δεν πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή την αρχή. Αν εκτιμάμε πως η φορολόγηση του κεφαλαίου στην Κύπρο δεν είναι επαρκής, ότι είναι διαφορετική απ' αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τότε πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη φορολογία στην Κύπρο, αλλά όχι και να πάρουμε μια απόφαση που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε σε άλλες χώρες, αύριο, να τα βάλουμε με τις καταθέσεις και τους αποταμιευτές", υπογράμμισε ο Φιγιόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 March 2013 - 14:30:22 UTC