Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν για τον θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών
  • [02] Πρόταση μομφής των Πορτογάλων σοσιαλιστών κατά της κυβέρνησης
  • [03] Συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη στην Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [04] ΔΗΣΥ: Χρειάζεται ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση για να περάσουν τα μέτρα
  • [05] Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη για την Κύπρο
  • [06] Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε την Κύπρο στο ευρώ

  • [01] Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν για τον θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη σήμερα από την Τουρκία για τα "λάθη" που ενδέχεται να οδήγησαν στον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών, το 2010, κατά την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ήταν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

    "Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για τυχόν λάθη που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και συμφώνησε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημίωση", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών.

    Οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη (σ.σ. στην Τουρκία) των Ισραηλινών στρατιωτών", αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

    "Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στον στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά δεν έγιναν σκόπιμα", υπογραμμίζοντας ότι "η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση", προστίθεται στο κείμενο.

    [02] Πρόταση μομφής των Πορτογάλων σοσιαλιστών κατά της κυβέρνησης

    Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου αποφάσισε να καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία πρωτοβουλία που αποδεικνύει τη βαθιά πολιτική διάσταση και την αγανάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.

    Η πρόταση αυτή έχει λιγοστές, έως καμία, πιθανότητες να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο καθώς η δεξιά κυβερνητική συμμαχία διαθέτει άνετη πλειοψηφία, γεγονός που της έχει επιτρέψει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα άλλες τρεις παρόμοιες προτάσεις, τις οποίες είχαν καταθέσει τα κόμματα της άκρας αριστεράς.

    Η πολιτική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενέκρινε ομοθυμαδόν την πρόταση, η οποία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη πότε θα κατατεθεί.

    Η πρώτη αυτή πρόταση μομφής που καταθέτουν οι Σοσιαλιστές αποδεικνύει ότι η έστω και κατ' ελάχιστον πολιτική συναίνεση που επεδείκνυαν σε ορισμένα από τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται κατ' επιταγή της δανειακής σύμβασης για την παροχή 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [03] Συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

    Με αφορμή την συμπλήρωση 130 ετών από την γέννηση και 50 ετών από τον θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζοντας μία μοναδική συναυλία - αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του, την Κυριακή, 24 Μαρτίου, στις 8 μ.μ..

    Ο Μ. Καλομοίρης θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Με τις όπερές του, έφερε το ελληνικό κοινό για πρώτη φορά σε επαφή με έργα βαγκνερικών αρχών, κυρίαρχη τάση στις αρχές του 20ού αιώνα σε όλη την Ευρώπη, η οποία προσέφερε τα μέσα για έντεχνη ανάπλαση εθνικών και λαϊκών περιεχομένων.

    Στη συναυλία, καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ (Β. Καραγιάννη, Αλ. Ματθαιουδάκη, Α. Μπόγρη, Μ. Πολυχρόνου, Τζ. Σουγλάκου, Μ. Συγγενιώτου, Δ. Κασιούμης, Δ. Πακσόγλου, Δ. Πλατανιάς, Διον. Σούρμπης και Ευ. Χατζησίμος) θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα των έργων: «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Ο Πρωτομάστορας», «Τα ξωτικά νερά», «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος», «Ανατολή». Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Γιώργος Βράνος.

    Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: www.nationalopera.gr .

    [04] ΔΗΣΥ: Χρειάζεται ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση για να περάσουν τα μέτρα

    Την ανάγκη να βρεθεί τις επόμενες ώρες μια βάση συνεννόησης, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι κάθε λεπτό είναι πολύτιμο, και πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχείς επαφές με συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Πρέπει απόψε, δήλωσε, «να μπορέσουμε -όσο το δυνατό μέσα από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση- να περάσουμε τα μέτρα που να ικανοποιούν τους στόχους και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκης Φειδίας, δήλωσε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η απόφαση του Eurogroup για γενικό κούρεμα καταθέσεων, ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους μόνο οι υπάλληλοι και οι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας.

    Σε δηλώσεις, κατά το διάλειμμα της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζητά τα εννέα κυβερνητικά νομοθετήματα μετά την απόρριψη της συμφωνίας κυβέρνησης-Eurogroup, ο κ. Φειδίας είπε ότι «είναι μια τραγική ημέρα σήμερα για την Κύπρο, τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να βάλει στο σχέδιο εξυγίανσης, όπως ονομάζεται, οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα ήθελε και να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

    [05] Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη για την Κύπρο

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στην οικία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κηφισιά, με αντικείμενο τις εξελίξεις, μετά την τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος και οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδης και Δ. Σταμάτης.

    Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να δοθεί λύση για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

    [06] Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε την Κύπρο στο ευρώ

    Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Είναι πιθανά όλα τα σενάρια και τα σενάρια στα οποία επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση, με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος, και αυτό θα χρειαστεί πολλές διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί, είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής της Ευρωομάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 March 2013 - 16:30:22 UTC