Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σόιμπλε: Η λύση εξαρτάται από την Κύπρο
  • [02] Β. Λυσσαρίδης: Ο κυπριακός λαός να πει "όχι" στο σχέδιο των εταίρων
  • [03] ΠΑΣΟΚ: "Κακόγουστο παιχνίδι με την αγωνία του κυπριακού λαού" η δήλωση του Αλ. Τσίπρα
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Ανάξιες σχολιασμού ύβρεις από τη ΝΔ
  • [05] Μηνύματα κομμάτων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
  • [06] ΝΔ: "Προφανείς οι ανοησίες του κ. Τσίπρα"
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο
  • [08] ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει

  • [01] Σόιμπλε: Η λύση εξαρτάται από την Κύπρο

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξεισυμφωνία στο Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε όμως ότι αυτό απαιτεί να δει η Κύπρος την κατάσταση ρεαλιστικά. «Είμαστε έτοιμοι για λύση θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, και να μην περνάμε κάθε Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την Κύπρο" είπε.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε απόψε μια λύση με την Κύπρο εντός Ευρωζώνης».

    Εξάλλου, η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, και ζήτησε να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

    [02] Β. Λυσσαρίδης: Ο κυπριακός λαός να πει "όχι" στο σχέδιο των εταίρων

    Να πει 'όχι" στο σχέδιο των εταίρων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας καλεί τον κυπριακό λαό ο Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κάνει λόγο για εκβιασμό των «δήθεν εταίρων» που ελπίζουν σε υποχώρηση του κυπριακού λαού.

    «Ο ένας εκβιασμός διαδέχεται τον άλλο και έτσι θα ελέγχουν τη χώρα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές» τονίζει ο κ. Λυσσαρίδης κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός «αποικιοκρατικού μορφώματος» κάτι το οποίο, όπως λέει, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει μέσα στην Ευρώπη.

    «Ο λαός μας θα πρέπει να πει "όχι" με όποιες συνέπειες, τις οποίες και θα αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο κ. Λυσσαρίδης καλώντας τους ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν την Κύπρο στην Ευρώπη ή όχι. Ο Κύπριος πολιτικός μάλιστα εκτιμά πως ο εκβιασμός αυτός θα ανατρέψει όλη την Ευρώπη και θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    [03] ΠΑΣΟΚ: "Κακόγουστο παιχνίδι με την αγωνία του κυπριακού λαού" η δήλωση του Αλ. Τσίπρα

    «Η δήλωση του κ. Τσίπρα για δήθεν δυνατότητα παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλαδος (ELA) στις κυπριακές τράπεζες, αν δεν είναι απόπειρα συνειδητής παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης και κακόγουστο παιχνίδι με την αγωνία του κυπριακού λαού, δείχνει απόλυτη και επικίνδυνη άγνοια του πώς λειτουργεί το Ευρωσύστημα».

    Αυτό αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του σχετικά με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Ανάξιες σχολιασμού ύβρεις από τη ΝΔ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση -απαντώντας στις ανακοινώσεις της - ότι η συνενοχή της σε σχέση με τον εκβιασμό που υφίσταται ο κυπριακός λαός την οδηγεί στη σιωπή απέναντι στην πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Κύπρο.

    Αντ' αυτού, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επιλέγει τις ανάξιες σχολιασμού ύβρεις.

    Αναμένουμε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο την τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

    [05] Μηνύματα κομμάτων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

    Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που βιώνουν η Ελλάδα και η Κύπρος κυριαρχούν στα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    «Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο μήνυμά του. «Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς» ανέφερει.

    Και υπογραμμίζει: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος».

    «Η εθνική μας ανεξαρτησία δοκιμάζεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς. Ο ελληνικός λαός υφίσταται τεράστιες θυσίες για να αποφευχθεί το χειρότερο που το βλέπουμε δυστυχώς να απειλείται στην Κύπρο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και κάνει λόγο για «τυφλές, συντηρητικές ιδεολογικές επιλογές και οικονομικούς εθνικισμούςπου κυριαρχούνκαι στην πραγματικότητα ανακόπτουν και απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Και προσθέτει: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες,αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι εθνικό είναι το αληθές και πως ο κρισιμότερος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας».

    «Τα όσα συνέβησαν αυτά τα τρία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο πείθουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι το μέλλον των παιδιών μας και η οικογενειακή μας γαλήνη και ευτυχία βρίσκονται σε κίνδυνο. Με πίστη στις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού και αντλώντας διδάγματα εμπειρία και θάρρος από τον επικό αγώνα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ της οποίας την επέτειο σήμερα τιμούμε καλώ τον Ελληνισμό σε πανστρατιά για να παραμείνει η Ελλάδα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μην μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Γερμανικής Ευρώπης», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    «Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία στο δίκαιο και τη νομιμότητα των παλιών τάξεων, που δεν φεύγουν μόνες τους από το προσκήνιο της ιστορίας, αλλά πρέπει να τις διώξει η λαϊκή επαναστατική πάλη. Στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών, οι επαναστάσεις είναι πάντα το όχημα για να προχωρά η κοινωνία μπροστά», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται ότι «ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Το 1821 οι Έλληνες εντελώς μόνοι, σχεδόν άοπλοι και καταδικασμένοι από τις ξένες δυνάμεις γκρέμισαν μία αυτοκρατορία. Τρανή απόδειξη και διδαχή για όλους εμάς - τους Έλληνες του σήμερα, που σε τίποτα δεν είμαστε ικανοί να συγκριθούμε με τους γίγαντες εκείνης της όμορφης και σκληρής εποχής - ότι "τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες και η ελευθερία δίχως αίμα", σημειώνει στο δικό της μήνυμα η Χρυσή Αυγή, η οποία αναφέρει: «Η Αλαμάνα, το Μανιάκι, η Ιερά Πόλις Μεσολογγίου είναι τα πιο φωτεινά ορόσημα αντίστασης, είναι οι φάροι που δείχνουν το δρόμο και υπενθυμίζουν το ιστορικό καθήκον των Ελλήνων. Τα Δερβενάκια, η Τριπολιτσά, το Βαλτέτσι είναι τα αιώνια παραδείγματα για το πόσο σκληρά πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία και την ακεραιότητα της Πατρίδας μας».

    Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης, ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την εκκίνηση των ηρωικών αγώνων για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, αναφέρεται στο μήνυμα της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    «Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά συνολικά ο ελληνισμός, ο αγώνας αφορά στην αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την ένταξη της χώρας σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τη συμμετοχή της σε μια πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια πορεία πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, που για να είναι βιώσιμη πρέπει να κατοχυρώσει τη ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών, την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων και τη δημοκρατική συμμετοχή των λαών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΝΔ: "Προφανείς οι ανοησίες του κ. Τσίπρα"

    «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πραγματικότητα να κάνει όλο και πιο προφανείς τις ανοησίες που λέει, προσπαθεί ο ίδιος να τις καλύψει με μεγαλύτερες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο

    «Είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο», τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να παρέμβει και να χορηγήσει άμεσα 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ώστε να αρθεί η άμεση απειλή χρεοκοπίας

    Η Κύπρος, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Γιούρογκρουπ σε τραγωδία.

    Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς.

    Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη, «τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια» και προσθέτει ότι αποτελεί «εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό. Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στη κυπριακή κυβέρνηση».

    Ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί «τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων. Επίσης , καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.

    [08] ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει

    «Δεν κατάλαβαν. Δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν. Αν καταλάβαιναν, θα είχαν ζητήσει συγγνώμη για τις ανοησίες τους» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 March 2013 - 20:30:22 UTC