Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι την Πέμπτη κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο
  • [02] Τον Πρόεδρο ενημερώνει για το Eurogroup ο Ι. Στουρνάρας
  • [03] Ως το μεσημέρι η υπογραφή συμφωνίας με την τράπεζα Πειραιώς
  • [04] Μπερσάνι: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της Ιταλίας
  • [05] Δώδεκα νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [06] 3D οθόνη με ζώνη θέασης 180 μοιρών!
  • [07] Ρεκόρ επισκεπτών σε έκθεση θησαυρών του Μ. Αλεξάνδρου στην Αυστραλία
  • [08] Κλειστά και σήμερα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
  • [09] Ο Ρεχάγκελ στην Αθήνα για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων
  • [10] Οι άλλοι Ευρωπαίοι «ζηλεύουν» τη Γερμανία, λέει ο Σόιμπλε

  • [01] Μέχρι την Πέμπτη κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο

    Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 την επαναλειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων του νησιού, μετά την αποφυγή της πτώχευσης με το σχέδιο διάσωσης της «τελευταίας στιγμής», με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να πληρώνουν βαρύ τίμημα, και το ευρώ να υποχωρεί τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

    Όλες οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν την Πέμπτη αντί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

    Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι την Πέμπτη, με τη συμβουλή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, προκειμένου «να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λίγες ώρες πριν ανακοίνωνε ότι όλες οι τράπεζες, εκτός από τα δύο πιο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα- την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα-, θα επαναλειτουργούσαν την Τρίτη, κάτι που τελικά αναθεωρήθηκε.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα, προβλέπει «επώδυνες αποφάσεις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υποσχόμενος ότι το νησί της Μεσογείου «θα σταθεί και πάλι στα πόδια του».

    Η συμφωνία μειώνει σημαντικά το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που θεωρείται δυσανάλογος σε σχέση με την οικονομία του νησιού, καθώς είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

    Εν τω μεταξύ το ευρώ επιτάχυνε την πτωτική του πορεία αργά το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό από τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η διάσωση της Κύπρου θα λειτουργήσει ως προηγούμενο και για άλλες χώρες, μετά και από μια δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

    Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσης δεν μπορεί να χρησιμεύσει, μελλοντικά, ως μοντέλο για την επίλυση άλλων θεμάτων στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ έτσι ανέκαμψε ελαφρά μετά από αυτό και διαμορφώθηκε στο 1,2856 δολάρια γύρω στις 1930 GMT, μετά την ολίσθησή του στα 1,2830 δολάρια γύρω 17.15 μ.μ. GMT.

    Εκτός από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, οι κυπριακές αρχές θα υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες ένα μνημόνιο με την τρόικα, παρέχοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις του εταιρικού φόρου που είναι σήμερα 10 - 12,5 %. Σε αντάλλαγμα, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία παρέχεται κατά κύριο λόγο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με μια συμβολή από το ΔΝΤ η οποία μένει να ποσοτικοποιηθεί.

    [02] Τον Πρόεδρο ενημερώνει για το Eurogroup ο Ι. Στουρνάρας

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνει δεκτός σήμερα στις 14.00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την απόφαση του Εurogroup.

    Στις 15:00 ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και στις 15:45 με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    [03] Ως το μεσημέρι η υπογραφή συμφωνίας με την τράπεζα Πειραιώς

    Η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς.

    Συνεπώς, το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, τονίζει η ανακοίνωση.

    [04] Μπερσάνι: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της Ιταλίας

    Τη βεβαιότητα ότι οι διαβουλεύσεις για προσπάθεια συγκρότησης νέας κυβέρνησης δεν συνδέονται με τη διαπραγμάτευση για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασεο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

    "Ελπίζω οι μέχρι τώρα επαφές μου να συνέβαλαν στη δυνατότητα να βοηθήσουν εποικοδομητικά τα κόμματα στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα" δήλωσε ο Μπερσάνι ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

    Σήμερα ο προοδευτικός ηγέτης ξεκινά τις επίσημες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ μέχρι τώρα συνομίλησε με τα συνδικάτα και την ένωση βιομηχάνων.

    Κομβικό σημείο της προσπάθειάς του παραμένει η ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, κάτι όμως που η πλειοψηφία της προοδευτικής παράταξης συνεχίζει να απορρίπτει.

    Την Πέμπτη ο Μπερσάνι θα μεταβεί και πάλι στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την έκβαση της προσπάθειάς του.

    [05] Δώδεκα νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον επτά βομβιστές αυτοκτονίας ζωσμένοι με εκρηκτικά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σύνθετης τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον μιας βάσης της αστυνομίας στην Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με τις αναφορές αξιωματούχων της αστυνομίας, νεκροί είναι και πέντε άτομα που εργάζονταν στην υπηρεσία επιβολής του νόμου.

    Ο πρώτος επιτιθέμενος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν τοποθετημένα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, επιτρέποντας σε δύο ακόμη συνεργάτες του να εισέλθουν στην περιοχή της αστυνομικής βάσης και να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά που έφεραν μαζί τους.

    Τέσσερις ακόμη βομβιστές σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών, οι οποίοι στις τάξεις τους μετρούν πέντε νεκρούς, σύμφωνα μα τα όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Χαζράτ Χουσέιν Μασριγκιουάλ.

    [06] 3D οθόνη με ζώνη θέασης 180 μοιρών!

    Η Hewlett-Packard (HP) αναπτύσσει μια ολογραφική τρισδιάστατη οθόνη με ζώνη θέασης 180 μοιρών, σύμφωνα με το MIT Technology Revue.

    Oι ερευνητές στα εργαστήρια τεχνολογίας της Hp εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν μια πρωτότυπη οθόνη που θα εμφανίζει ολογραφικού τύπου εικόνες, χωρίς να απαιτείται η χρήση τρισδιάστατων γυαλιών.

    Στην πράξη, η οθόνη θα επιτρέπει την προβολή τρισδιάστατων εικόνων δίχως να χρειάζεται ο θεατής να βλέπει υπό συγκεκριμένη οπτική γωνία.

    Η τεχνική που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση τρισδιάστατων εικόνων δίχως τη χρήση ειδικών γυαλιών αξιοποιεί τα λεγόμενα «pixels κατεύθυνσης».

    Ουσιαστικά, η οθόνη αποτελείται από μικροσκοπικά «αυλάκια» που εκπέμπουν την εικόνα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάθε pixel διαθέτει τρία «αυλάκια» εκπέμποντας κόκκινο, πράσινο και μπλε φως σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Στη συνέχεια, το φως «φιλτράρεται» σε δεύτερο επίπεδο από την οθόνη - τύπου LCD - και προβάλλεται ως εικόνα - τρισδιάστατη πλέον - στον θεατή.

    Η οθόνη ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο κατασκευής. Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για το οπτικό υλικό που θα προβάλλεται στην οθόνη. Με λίγα λόγια, όπως υπογράμμισαν ερευνητές της HP, απαιτούνται 200 διαφορετικές εικόνες προκειμένου η πρωτότυπη οθόνη να «συνθέσει» μια και μόνο τρισδιάστατη εικόνα.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [07] Ρεκόρ επισκεπτών σε έκθεση θησαυρών του Μ. Αλεξάνδρου στην Αυστραλία

    Ρεκόρ επισκεπτών δέχθηκε η έκθεση «2.000 χρόνια θησαυρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που φιλοξενείται στο Μουσείο του Σίδνεϊ.

    «Η προσέλευση επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φρανκ Χάγουορθ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η ανεπανάληπτη έκθεση λήγει στις 28 Απριλίου.

    Πρόκειται για 400 εκθέματα για τον μύθο και την πραγματικότητα του Μεγάλου Στρατηλάτη που μεταφέρθηκαν από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

    Η έκθεση ξεκινά με τον μύθο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεχίζεται με το ιστορικό υπόβαθρο και την εκστρατεία στην Ανατολή, και ολοκληρώνεται με τους θρύλους που δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες για εκείνον.

    Η έκθεση εκλαμβάνεται ως μία από τις «πιο επιβλητικές και πιο συναρπαστικές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει αυτό το ίδρυμα», σύμφωνα με τους αρμόδιους.

    [08] Κλειστά και σήμερα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, παρά την προσπάθεια που έγινε στη διαρκεια της χθεσινης ημερας να ανοίξουν, τα κατάστηματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα καθώς δεν εχει ολοκληρωθεί ακόμη η σύμφωνια μεταβίβασής τους στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς.

    Οπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε ανακοίνωση της η τράπεζα Πειραιώς, η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Συνεπώς, το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών Κυπριακών Τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, ανέφερε η τράπεζα Πειραιώς.

    Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτά ένα επιπλέον συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που προσεγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, καταθέσεις 13 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 330 καταστημάτων, ενώ στο ανθρώπινο δυναμικό της προστίθενται περίπου 5.500 εργαζόμενοι. Το ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς ξεπερνά πλέον τα 100 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων τα 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 52 δισ. ευρώ με σύνολο εργαζομένων πάνω από 24.500.

    'Οπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

    [09] Ο Ρεχάγκελ στην Αθήνα για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων

    Στην Ελλάδα βρίσκεται από τη Δευτέραο Ότο Ρεχάγκελ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στη χώρα μας με στόχο τηβελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Ο πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας, που αποδέχθηκε την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει επίτιμος πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, έφτασε χθες στο «Ελ. Βενιζέλος» ως μέλος αντιπροσωπείας, της οποίας ηγείται ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει».

    Με δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο «Χερ Ότο», ο οποίοςσήμερα θα έχει συναντήσεις με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ έως την Πέμπτη, οπότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, θα παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε: «Δέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόταση των Μέρκελ και Φούχτελ. Εγώ και ο συνεργάτης μου (σ.σ. Γιάννης Τοπαλίδης) ήμασταν εννέα χρόνια στην Αθήνα και ζήσαμε τόσες επιτυχίες. Κι όταν έχεις την τύχη να ζεις εννέα χρόνια σε αυτή την πόλη, την βάζεις στην καρδιά σου. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, χαίρομαι που θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θέλω να σας πω πως πρέπει να υπάρχει πάντα η ελληνογερμανική φιλία. Όλοι οι έξυπνοι και λογικοί άνθρωποι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις. Κι όταν κάποιος σου ζητά να βοηθήσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να το κάνεις. Υπάρχουν προβλήματα, αυτό είναι αλήθεια, όμως οι Έλληνες να είναι σίγουροι πως η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει».

    Ο 74χρονος Γερμανός αναφέρθηκε και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και την ήττα της από τη Βοσνία με 3-1, επισημαίνοντας: «Ελπίζω και θέλω, παρά την ήττα, η Ελλάδα να πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας».

    [10] Οι άλλοι Ευρωπαίοι «ζηλεύουν» τη Γερμανία, λέει ο Σόιμπλε

    Για την κριτική που δέχεται η Γερμανία, για τους χειρισμούς της στην Ευρώπη, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η χώρα του είναι στόχος ζήλιας από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    «Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια τάξη (στο σχολείο), όταν αυτός που έχει μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που πολλαπλασιάζεται κατά της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

    Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί λογίζονται ως οι «κακοί» στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε. «Δεν είναι έτσι. Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε, ο Σόιμπλε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων στα διάφορα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    Αυτή η «αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον μας. Αλλά ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», είπε ο Σόιμπλε.

    «Η Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 6:30:26 UTC