Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα παράταση ζητούν οι βουλευτές που μετέχουν στην Προανακριτική
  • [02] Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [03] Ισλανδία: Σε δίκη προσάγονται πρώην ανώτατα στελέχη τραπεζών για απάτες
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η σημερινή ενημέρωση δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους για τις εξελίξεις
  • [05] Ο Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την οικονομική προοπτική της Κύπρου

  • [01] Νέα παράταση ζητούν οι βουλευτές που μετέχουν στην Προανακριτική

    Παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα ζητήσουν να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής, όπως αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της στην αποψινή συνεδρίαση.

    Σημειώνεται ότι η Προανακριτική είχε πάρει παράταση μέχρι τις 29 Μαρτίου προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει με την κατάθεση των μαρτύρων που είχαν καταρχήν συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα.

    Γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί νέα παράταση, χωρίς όπως διευκρίνιζαν μέλη της Προανακριτικής να αποκλείεται να ζητηθεί να καταθέσουν το πόρισμα τους λίγο αργότερα.

    [02] Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών και συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2012, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της συμφωνίας για την διάσωση της Κύπρου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 884,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση 45,59 μονάδων, ή σε ποσοστό 4,90%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 879,17 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 5,52%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης όχι μόνο έχει απωλέσει τα κέρδη που σημείωνε από τις αρχές του έτους, αλλά υποχωρεί και σεποσοστό 2,53%, από το κλείσιμο του 2012, των 907,90 μονάδων.

    Τεχνικά, η διάσπαση των στηρίξεων στις 910 και 894 μονάδες μπορεί να οδηγήσει την αγορά στις επόμενες στηρίξεις στις 875 και χαμηλότερα στις 838 μονάδες.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 33,580 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,539 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,283 εκατ. ευρώ.

    [03] Ισλανδία: Σε δίκη προσάγονται πρώην ανώτατα στελέχη τραπεζών για απάτες

    Η ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος πολλών τέως ιθυνόντων της τέως μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, την Kaupthing, για απάτες με τις οποίες συγκαλυπτόταν η κακή οικονομική της κατάσταση πριν αυτή να πτωχεύσει, στα τέλη του 2008.

    Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την 24η Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing.

    Ο ειδικός εισαγγελέας προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει "περίπου ένα χρόνο".

    Σε βάρος του Σίγκουρντσον έχει σχηματιστεί ένα κατηγορητήριο το οποίο επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της εν λόγω τράπεζας με δάνειο από την ίδια την τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων --3,6 εκατομμύρια ευρώ, στη σημερινή ισοτιμία-- ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της Kaupthing στο ισλανδικό χρηματιστήριο.

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η σημερινή ενημέρωση δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους για τις εξελίξεις

    Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην οδυνηρή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, παραμένουν αναπάντητα και μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

    Συνοψίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και συνεκτιμώντας την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα.

    Ερώτημα πρώτο: Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι αναμενόταν να τεθεί στις 15/3 στο Eurogroup θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων, ποια ήταν η προετοιμασία της, ποια η συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά και, εν τέλει, προς τι η θετική στάση της ελληνικής πλευράς; Ποια θα είναι η στάση της αν ζητηθεί «κούρεμα» στις ελληνικές καταθέσεις;

    Ερώτημα δεύτερο: Γιατί δεν δόθηκε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup; Η απάντηση ότι δεν δόθηκε επειδή δεν ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά, εγείρει επίσης πολλαπλά ερωτήματα για το ποιος λέει την αλήθεια: Ο κ. Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος του κ. Αναστασιάδη;

    Ερώτημα τρίτο: Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πηγαίνουν ως μποναμάς σε μια, μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπό πτώχευση ιδιωτική τράπεζα;

    [05] Ο Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την οικονομική προοπτική της Κύπρου

    Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Fitch υποβάθμισε σήμερα σε αρνητική την οικονομική προοπτική της Κύπρου, εκτιμώντας ότι το σοκ από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μπορεί να βλάψει την εγχώρια οικονομία και ως εκ τούτου και τα δημόσια οικονομικά της.

    Ο οίκος βαθμολογεί πλέον την Κύπρο με "Β", μια αξιολόγηση που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη του οργανισμού αυτού, και η οποία αντιστοιχεί σε έναν οφειλέτη με πολύ ασθενείς εγγυήσεις αποπληρωμής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 18:30:22 UTC