Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τον πρώτο μήνα το 50% της σύνταξης
  • [02] Νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων από σήμερα
  • [03] Προς σχηματισμό επιτροπής για αναζήτηση ευθυνών για την κρίση
  • [04] Ηλεκτρονική αλληλογραφία με Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο Ι. Διώτης
  • [05] Η αρχαία Ολυμπία "ταξιδεύει" στο Κατάρ
  • [06] Μια γυναίκα νεκρή, περίπου 20 τραυματίες από σεισμό 6,1 βαθμών στην Ταϊβάν
  • [07] Στη Λένα Παπαληγούρα το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"
  • [08] Ρεύμα από ... βακτήρια
  • [09] Πρώτη παγκόσμια "κλίμακα τσουνάμι" δημιούργησαν Έλληνες
  • [10] ΚΚΕ: «Οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τα αντιλαϊκά μέτρα»
  • [11] Παράταση προθεσμίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
  • [12] Τον Οκτώβριο η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο
  • [13] Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος μίνι έκρηξης σούπερ - νόβα
  • [14] Aπαγορεύεται η αλιεία στη λίμνη Βόλβη λόγω αναπαραγωγής ιχθυοπληθυσμών
  • [15] Μ. Σαρρής: Ο κατήφορος στη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε με ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα
  • [16] Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, όταν η Βουλή τους ζήτησε στοιχεία

  • [01] Από τον πρώτο μήνα το 50% της σύνταξης

    Νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη θα μπορεί να πάρει αμέσως, από τον πρώτο μήνα, το 50% της σύνταξής του μέχρις ότου εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αργά το βράδυ της Τετάρτης, τον οποίο ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    [02] Νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων από σήμερα

    Απόσήμερα τίθεται σε εφαρμογή η «θετική» λίστα φαρμάκων και η ασφαλιστική τιμή. Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και από τους ασφαλισμένους είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ζήτησε παράταση προκειμένου να προσαρμοστεί το σύστημα της «θετικής» λίστας στα φαρμακεία.

    «Με αυτό το μέτρο εξοικονομούν οι ασφαλισμένοι από τις δαπάνες τις ιδιωτικές για αγορά φαρμάκου περίπου 50 εκ. τον χρόνο, δηλαδή είναι προς όφελος των ασφαλισμένων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο.

    «Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε φάρμακο που δεν έχει περισσότερη επιβάρυνση πέραν της συμμετοχής του και ο ασθενής δεν έχει παρά να ζητήσει από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό να του δοθεί το φάρμακο που δεν θα έχει επιπρόσθετη επιβάρυνση», είπε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση που επιλεγεί ένα σκεύασμα με μεγαλύτερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική την διαφορά την μοιράζεται 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που εφαρμόζεται την πληρώνει μόνο ο ασθενής την διαφορά».

    [03] Προς σχηματισμό επιτροπής για αναζήτηση ευθυνών για την κρίση

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, επαναβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

    Σε συνέχεια της προχθεσινής εξαγγελίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκίνησε επαφές με στόχο το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της και η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο. Για το θέμα αυτό , ανέφερε, ίσως να ληφθούν αποφάσειςσήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

    Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αυτή η ομάδα- «ομπρέλα» διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως σημειώνεται, όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

    Αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε υπουργείο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, στοχεύοντας το κάθε υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες μέρες.

    Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία προς το παρόν, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, «διότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, αλλά μόλις έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε».

    Σήμεραο Ν. Αναστασιάδης αρχίζει συσκέψεις που αφορούν σε θέματα επενδύσεων και στην υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό υπουργοί, και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα.

    Επίσης, σήμερα θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, όταν η Βουλή τους ζήτησε στοιχεία

    Μ. Σαρρής: Ο κατήφορος στη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε με ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα

    [04] Ηλεκτρονική αλληλογραφία με Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο Ι. Διώτης

    Συνεχίζεται και σήμερα η κατάθεση τουπρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Ο κ. Διώτης κατέθεσε την Τρίτη στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής οκτώ e-mails της αλληλογραφίας που, όπως υποστήριξε, είχε στις 7 Ιουλίου του 2011 με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Περιβάλλοντος.

    Σημειώνεται ότι αυτή η ηλεκτρονική αλληλογραφία που εμφανίζεται να γίνεται μεταξύ των δύο ανδρών είναι μία μέρα πριν την αντιγραφή, από τον κ. Διώτη του επίμαχου usb με τη λίστα Λαγκάρντ.

    Από τα e-mails φέρεται να προκύπτει ότι:

    - Ο κ. Διώτης εμφανίζεται να συνεργάζεται για την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα.

    - Ο κ. Μπίκας φαίνεται, με βάσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία να έχει ενεργό ρόλο στην διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και να έχει ενημερώσει και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Τι λένε τα e- mails:

    Το πρώτο email στάλθηκε στις 10:06 π.μ. και φέρεται να είναι από τον κ. Διώτη προς τον κ. Παπακωνσταντίνου:

    «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέληση μου - που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή - δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδι.

    Γ.Π.Δ»

    - Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ιωάννη Διώτη ώρα 10:20 π.μ.

    «Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε»

    - Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι. Διώτη ώρα 1:26 μ.μ.

    «Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη. Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;»

    - Ιωάννης Διώτης προς Γ. Παπακωνσταντίνου: ώρα 1:56 μ.μ.

    «Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ΄αυτά! Ήδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία. Έχει γίνει καμία επεξεργασία;

    - Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι Διώτη ώρα 3:07 μ.μ.

    «Ποιόν Κώστα; Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ (εννοεί προφανώς Γ Καπελερη) να ψάξει καμιά 30αριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία».

    - Ιωάννης Διώτης προς Γ Παπακωνσταντίνου ώρα 3:12 μ.μ.

    «Τον Μπίκα μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα.

    - Ιωάννης Διώτης προς Γ Παπακωνσταντίνου ώρα 3:13 μ.μ.

    «Το άλλο το παρακολουθώ».

    - Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι. Διώτη ώρα 3:17 μ.μ.

    «Ναι μιλήσαμε. Του είπα ότι έχεις τα στοιχεία. Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει αναρωτιέμαι?».

    [05] Η αρχαία Ολυμπία "ταξιδεύει" στο Κατάρ

    Την έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρελθόν και Παρόν» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, θα εγκαινιάσει σήμεραο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος βρίσκεταιήδηστη χώρα.

    «Με αυτήν την πολύ σπουδαία έκθεση ρίχνουμε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ που έχει ως θεμέλιά της τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο κ. Τζαβάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ».

    Επισήμανε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας, αλλά και να προβάλει τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης.

    «Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, είναι σε θέση προνομιακή, ευλογημένη από τους θεούς και προικισμένη από τη φύση. Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο και συνέλαβε την ιδέα του αγώνα όχι μόνο με την έννοια της άθλησης, αλλά με την έννοια της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του προσεγγίζοντας τον άθλο» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε τον νικητή με τον κότινο, ως σήμερα, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η έκθεση είναι σημαντική γιατί στην παρούσα δύσκολη εποχή στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα πως ο «ελληνικός τρόπος» αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, dr. Christian Wacker, χαρακτήρισε την έκθεση ταξίδι στον χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως περισσότερα από 100 εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία.

    Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ.

    [06] Μια γυναίκα νεκρή, περίπου 20 τραυματίες από σεισμό 6,1 βαθμών στην Ταϊβάν

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα την κεντρική Ταϊβάν και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την χώρα.

    Ο σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, σημειώθηκε στις 10:03 τοπική ώρα με επίκεντρο την κομητεία Νάντου και εστιακό βάθος 20,7 χιλιόμετρα.

    Μια 72χρονη σκοτώθηκε όταν ναός κοντά στο επίκεντρο κατέρρευσε και την καταπλάκωσε. Επίσης τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Νάντου και στις γειτονικές περιοχές Τσανγκουα και Ταϊτσούνγκ, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Οι χειρότερες ζημιές καταγράφηκαν στην κεντρική Ταϊβάν: ρωγμές σε πολλά κτίρια, σπασμένα τζάμια, αλλά και γκρεμισμένες οροφές, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα Liberty Times, βράχοι απέκλεισαν δρόμο τραυματίζοντας τρεις οδηγούς.

    Τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων διακόπηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του δικτύου.

    [07] Στη Λένα Παπαληγούρα το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"

    «Συγκινούμαι πολύ που είδαν την δουλειά μου και την εκτίμησαν άνθρωποι, των οποίων τις ερμηνείες εγώ είδα και θέλησα να γίνω ηθοποιός και να πάω στο θέατρο Τέχνης. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα αυτό το βραβείο. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με πίστεψαν..», είπε νωρίτερα η Λένα Παπαληγούρα, παραλαμβάνοντας το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη, το οποίο αφιέρωσε σε όλες τις γυναίκες-θύματα του τράφικινγκ, όπως ήταν η ηρωίδα που υποδύθηκε.

    H Λένα Παπαληγούρα είναι η έβδομη στη σειρά ηθοποιός στην οποία απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η ερμηνεία της στην παράσταση «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Εθνικό θέατρο, ήταν αυτή που την οδήγησε στο βραβείο.

    Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), η νικήτρια φόρεσε στο πέτο της και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, της Μαρίας Κίτσου να την παραδώσει στην τιμώμενη. Συνυποψήφιές της ήταν η Βασιλική Τρουφάκου, η Ηρώ Μπέζου και η Νεφέλη Κουρή.

    [08] Ρεύμα από ... βακτήρια

    Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα προόδου για την παραγωγή «καθαρού» ηλεκτρισμού από βακτήρια μέσω της ανάπτυξης των σχετικών βιο-μπαταριών. Οι ερευνητές έδειξαν με ποιο τρόπο οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια ορισμένων μικροοργανισμών, μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα απλώς με το να έρχονται σε επαφή με μια μεταλλική επιφάνεια.

    Έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα βακτήρια δημιουργούν ηλεκτρικό φορτίο από μόνα τους (όπως τελικά όντως συμβαίνει) ή αν χρησιμοποιούν κάτι άλλο στο περιβάλλον για να πετύχουν κάτι τέτοιο. «Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ», όπως είπαν οι ερευνητές. Η τεχνολογική πρόκληση είναι πλέον η «χειραγώγηση» στην πράξη αυτού του βιολογικού φαινομένου στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης βιο-μπαταρίας.

    Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου East Anglia και του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Pacific Northwest, με επικεφαλής τον δρα Τομ Κλαρκ και τον βιοχημικό Λιανγκ Σι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια πάνω στην επιφάνεια ενός μετάλλου ή ορυκτού μπορούν να «γεννούν» στο εσωτερικό τους και να μεταφέρουν στο περιβάλλον τους ηλεκτρικά φορτία (ηλεκτρόνια) μέσω των κυτταρικών μεμβρανών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν εφικτό να τοποθετηθούν βακτήρια απευθείας πάνω σε ηλεκτρόδια και, έτσι, να δημιουργηθούν μικροβιακές μπαταρίες.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [09] Πρώτη παγκόσμια "κλίμακα τσουνάμι" δημιούργησαν Έλληνες

    Την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο κλίμακα για την εκτίμηση της έντασης των επιπτώσεων των τσουνάμι δημιούργησε ελληνική ερευνητική ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η κλίμακα εκτίμησης εντάσεων «Integrated Tsunami Intensity Scale 2012» (ITIS2012) είναι δωδεκαβάθμια, συμβατή με τις δωδεκαβάθμιες κλίμακες που προσδιορίζουν την ένταση των σεισμών και εφαρμόσιμη τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο και σε σύγχρονα τσουνάμι.

    «Οι μέχρι σήμερα γνωστές κλίμακες αποτύπωναν μόνο τις βλάβες από ένα σεισμό στην επιφάνεια μιας περιοχής. Ωστόσο, δεν υπήρχε αντίστοιχη κλίμακα για τις βλάβες από τα τσουνάμι, καθώς πριν από το 2004 και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό είχε να συμβεί τσουνάμι για 40 χρόνια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Ευθύμης Λέκκας.

    «Μας γεμίζει ικανοποίηση ότι η κλίμακά μας αποτελεί παγκόσμια πρώτη. Θέλαμε να ανατρέψουμε την εικόνα απαξίωσης του ελληνικού πανεπιστημίου», προσθέτει ο κ. Λέκκας.

    Για τη δημιουργία της κλίμακας ο επικεφαλής Ευθύμης Λέκκας και οι ερευνητές Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης, Ειρήνη Κωστάκη και Ελίνα Καπουράνη συναξιολόγησαν έξι κριτήρια: τα φυσικά χαρακτηριστικά του φαινομένου (ύψος κύματος, διείσδυση κύματος στην ξηρά, κλπ), τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον (αντίληψη του φαινομένου, αντίδραση, αριθμό θυμάτων), τις επιπτώσεις σε κινούμενα αντικείμενα (μικρές βάρκες, σκάφη, βαριά αντικείμενα, σιδηρόδρομο, αυτοκίνητα κλπ), τις επιπτώσεις σε έργα υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, αντιδιαβρωτικά έργα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.α.), τις επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον (μορφολογικές αλλοιώσεις, διάβρωση, μεταφορά και απόθεση συντριμμιών, ανύψωση και καταβύθιση φλοιού) και τις επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον (σε παντός είδους κατασκευές και κτίρια).

    «Η κλίμακα μπορεί να εφαρμοστεί παντού: σε αγροτικές, τουριστικές, βιομηχανικές ή αστικές περιοχές, γιατί συνεκτιμώνται πολλές παράμετροι», διευκρινίζει ο κ. Λέκκας.

    Μέσα από επιτόπιες επισκέψεις, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τις καταγραφές των τσουνάμι, κυρίως της Ιαπωνίας, η ερευνητική ομάδα άρχισε να μελετά τις επιπτώσεις τους. «Στην Ιαπωνία τα χαρακτηριστικά ήταν διαφορετικά από το τσουνάμι της Ινδονησίας, καθώς στη δεύτερη περίπτωση δεν υπήρχε τόση οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη», εξηγεί η ερευνήτρια Ειρήνη Κωστάκη.

    Σύμφωνα με την κλίμακα, οι περιοχές όπου τα τσουνάμι είναι μη αισθητά στον άνθρωπο και δεν γίνονται καταστροφές εντάσσονται στην πρώτη βαθμίδα, ενώ οι περιπτώσεις της ολοκληρωτικά συντριπτικής καταστροφής ιεραρχούνται ως η ύψιστη βαθμίδα. Στη δωδέκατη βαθμίδα εντάσσονται τα τσουνάμι στην Ιαπωνία και τον Ινδικό Ωκεανό.

    Η κλίμακα ITIS2012 έγινε αποδεκτή από τη Σεισμολογική Εταιρεία της Αμερικής και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό της «Bulletin of the Seismological Society of America».

    [10] ΚΚΕ: «Οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τα αντιλαϊκά μέτρα»

    Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό για να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

    «Το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής αφορούσε στη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου για τα μονοπώλια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και δεν αφορούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον «ευρωμονόδρομο» και τα αντιλαϊκά μέτρα» επισημαίνει το ΚΚΕ, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενδογενή κρίση της Κύπρου ως προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε αναφορά σε «εισαγόμενη ή εξαγόμενη κρίση».

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», τονίζει ότι η διαχείριση και η εξέλιξη της κρίσης επηρεάζεται από τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό των ζημιών, αλλά και για το ποιοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι «η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, περιπλέκει το πρόβλημα περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, απ' την αστική κυβέρνηση της Κύπρου».

    «Δεν αποτελεί επίσης λύση υπέρ του λαού η θέση εντός ή εκτός ευρωζώνης, είτε η θέση εντός ευρωζώνης αλλά εκτός τρόικας» αναφέρει το ΚΚΕ ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ».

    «Το Κυπριακό ζήτημα σήμερα οδηγείται σε ένα νέο «σχέδιο Ανάν», ίσως και σε ακόμα χειρότερη εκδοχή του. Συνολικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται πιο σύνθετη, ιδιαίτερα μετά από την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ και τις επιδιώξεις που εκδηλώθηκαν στην Αίγυπτο για την αναθεώρηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, στο φόντο των τουρκικών διεκδικήσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    [11] Παράταση προθεσμίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

    Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τουςήταν η 26η Μαρτίου 2013, μέχρι και την 28η Μαρτίου 2013.

    [12] Τον Οκτώβριο η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε σήμερα πως οι βουλευτικές εκλογές θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, έξι μήνες αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Ο Μόρσι πρόσθεσε πως η νέα βουλή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά πριν από το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Ντόχα, όπου βρίσκεται για την Αραβική Σύνοδο, είχε ζητήσει οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν σε τέσσερις φάσεις, αρχίζοντας από τα τέλη Απριλίου. Ομως το σχέδιο αυτό ανατράπηκε από απόφαση δικαστηρίου που ακύρωσε το διάταγμα του Μόρσι.

    Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η σύγκληση της νέας βουλής είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου.

    [13] Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος μίνι έκρηξης σούπερ - νόβα

    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τρίτο είδος σχετικά πιο αδύναμης έκρηξης υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα), που έρχεται να προστεθεί στα δύο που είναι ήδη γνωστά κι έχουν μεγαλύτερη ισχύ.

    Το πρώτο είδος (Ia) προκύπτει από την πλήρη διάλυση ενός «λευκού νάνου» αστέρα, ενώ το δεύτερο είδος (Ib και Ιc) λαμβάνει χώρα όταν καταρρέει βαρυτικά ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου με μάζα δέκα έως εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ισχυρές και λαμπερές εκρήξεις στο σύμπαν.

    Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα είδος αστρικής έκρηξης, επίσης λόγω διάλυσης ενός «λευκού νάνου», η οποία έως τώρα θεωρείτο μια ασυνήθιστη υποπερίπτωση του πρώτου είδους (Ia), στην πραγματικότητα συνιστά ένα τελείως διαφορετικό είδος σούπερ-νόβα (που πήρε πλέον την ονομασία Iax). Αυτές οι μίνι-εκρήξεις απελευθερώνουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας, το 1% έως 50% της εκλυόμενης ενέργειας από μια έκρηξη τύπου Ia.

    Λόγω του μικρότερου μεγέθους της έκρηξης, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα τμήμα του άστρου κατορθώνει να επιβιώσει. Όπως και με τις μεγαλύτερης ισχύος εκρήξεις τύπου Ia, τα φάσματα των σούπερ-νόβα Iax δεν περιέχουν καθόλου ίχνη υδρογόνου.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [14] Aπαγορεύεται η αλιεία στη λίμνη Βόλβη λόγω αναπαραγωγής ιχθυοπληθυσμών

    Υπό περιφρούρηση τίθεται η λίμνη Βόλβη για δύο μήνες που αποτελεί την περίοδο αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθραλιείας.

    Πρόκειται για μέτρο που τηρείται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και στο χρονικό αυτό διάστημα απαγορεύεται στη λίμνη να υπάρχουν βάρκες ενώ μπορούν να αφεθούν σκάφη μόνο στις «σκάλες» και σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από την όχθη. Τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής έχουν την αρμοδιότητα εφαρμογής της απαγόρευσης και την επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων, από το νόμο, κυρώσεων.

    [15] Μ. Σαρρής: Ο κατήφορος στη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε με ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

    Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

    Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

    Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

    Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

    [16] Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, όταν η Βουλή τους ζήτησε στοιχεία

    Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση, που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας, από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

    Οι τρεις σύμβουλοι, που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

    Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

    Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ.ευρώ.

    Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ.ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

    Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την Τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα, προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

    Η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από τον σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα» καταθέσεων και να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν από διάφορες πηγές δεν αποκλείουν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%. Για περίπου 40% μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, επιβεβαιώνοντας προχθεσινή είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 8:31:13 UTC