Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς προβλήματα οι συναλλαγές στα καταστήματα των πρώην κυπριακών τραπεζών
  • [02] Τρίτη φτωχότερη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [03] Μπόφινγκερ: Κίνδυνος επιπτώσεων στην Ευρωζώνη από το "bail-in" στην Κύπρο
  • [04] Αρνητική απάντηση από CAS στον Ολυμπιακό
  • [05] Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο
  • [06] Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, επισημαίνει ευρεία μελέτη
  • [07] Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου
  • [08] Moody's: Η Ευρωζώνη υπερεκτιμά τη δυνατότητα περιορισμού της κρίσης
  • [09] Έκπληκτος ο Γιουνκέρ από την ένταση των αντιευρωπαϊκών αντιδράσεων
  • [10] Βουλγαρία: Πρώην υπουργός Γεωργίας κατηγορείται για κατάχρηση αξιώματος

  • [01] Χωρίς προβλήματα οι συναλλαγές στα καταστήματα των πρώην κυπριακών τραπεζών

    Άνοιξαν και λειτουργούν κανονικά από το πρωί, μετά από δέκα ημέρες που παρέμειναν κλειστά, τα 312 καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, που ανήκουν πλέον στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων χθες.

    Οι πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά χωρίς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, καθώς πλεόν ανήκουν στον όμιλο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από το πρωί ομαλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

    Οι καταθέσεις στις τρεις αυτές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, το 10% περίπου των συνολικών καταθέσεων στην Ελλάδα και έχουν πλέον ενσωματωθεί στις καταθέσεις του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Με την απόκτηση των δικτύων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, με 95 δισ. ευρώ ενεργητικό, καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από πλευράς οικονομικών μεγεθών, πίσω από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας με ενεργητικό 100 δισ. ευρώ και μπροστά από τον όμιλο της Alpha Bank με ενεργητικό 80 δισ.ευρώ.

    Από πλευράς δικτύου καταστημάτων, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1.660 καταστήματα και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

    [02] Τρίτη φτωχότερη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λετονία είναι οι φτωχότερες χώρες ανάμεσα στα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομίας του Κίελου. Στον αντίποδα, το μικρότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν η Δανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

    Το Ινστιτούτο ορίζει τη φτώχεια με βάση τους δείκτες της σχετικής εισοδηματικής φτώχειας, η οποία αφορά όσους έχουν εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, της υποκειμενικής εισοδηματικής φτώχειας ή παράγοντα στέρησης και της οικονομικής στενότητας, η οποία περιγράφει τον βαθμό επάρκειας του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού.

    Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, εντονότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι ανύπαντροι γονείς και οι μετανάστες. Προτείνεται δε η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα και η κοινωνική στήριξη των ευπαθών ομάδων προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    [03] Μπόφινγκερ: Κίνδυνος επιπτώσεων στην Ευρωζώνη από το "bail-in" στην Κύπρο

    Για τον κίνδυνο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τη συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει δε «απρόσεχτη» τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής του μοντέλου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες χώρες.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", ο κ. Μπόφινγκερ θεωρεί «μοιραία» την επίδραση που θα έχει το σχέδιο, σε επίπεδο συμβολισμού και κάνει λόγο για «μια πρόσκληση προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, με το παραμικρό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε μια τράπεζα».

    Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμα κριτική στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του, που θέλει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο να χρησιμεύει ως μοντέλο και για άλλες χώρες.

    «Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν κάτι παραπάνω από απρόσεχτες», δηλώνει και προσθέτει ότι αν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι 100% ασφαλείς, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

    [04] Αρνητική απάντηση από CAS στον Ολυμπιακό

    Αρνητική ήταν για τον Ολυμπιακό η απάντηση του Διεθνές Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (CAS) στο αίτημά του για επανάληψη του αγώνα με την Σιένα.

    Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο μετά την απόφαση της Ευρωλίγκας να μην κάνει δεκτή την ένσταση που είχαν κάνει για τον εντός έδρας αγώνα του Top 16 με την πρωταθλήτρια Ιταλίας (18/01) επειδή στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα είχε κολλήσει το χρονόμετρο και οι «ερυθρόλευκοι» υποστήριζαν πως το νικητήριο καλάθι που πέτυχαν οι Ιταλοί ήταν εκπρόθεσμο.

    [05] Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο

    Μια σειρά από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχει σταδιακά φέρει στο φως η υποθαλάσσια έρευνα στο βυθισμένο σήμερα λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο, κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Η παράκτια πόλη στο δέλτα του Νείλου, που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, υπήρξε σημαντική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο κατά την πρώτη χιλιετία πΧ, ενώ σήμερα που έχει πια βυθιστεί, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων από την ακτή. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους στη Μεσόγειο.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας (IEASM) και το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου διεξάγουν τις υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή από το 2000 και κάθε χρόνο νέα δεδομένα έρχονται στο φως.

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [06] Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, επισημαίνει ευρεία μελέτη

    Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, με τις αυτοκτονίες και τις μεταδοτικές ασθένειες να αυξάνονται, αλλά οι πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, τονίζουν σήμερα εμπειρογνώμονες στο χώρο της υγείας.

    Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα, επισημαίνει το Ρόιτερς.

    Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS, ακόμη και της ελονοσίας, στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

    Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου,έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

    [07] Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου

    Καταιγιστικές εξελίξεις σημειώνονται στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών για εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου διάσωσης της Κύπρου.

    Το πρωί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, έπαυσε το διοικητικό συμβούλιο καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της απόφασης για εξυγίανση της τράπεζας και η συγχώνευσή της με την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα.

    Επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από απαίτηση του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα.

    Χθες, μετά την ανακοίνωση διορισμού διαχειριστή της Τράπεζας Κύπρου, ο πρόεδρος Ανδρέας Αρτέμη και τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη Τράπεζα Κύπρου. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές.

    [08] Moody's: Η Ευρωζώνη υπερεκτιμά τη δυνατότητα περιορισμού της κρίσης

    Ο αδέξιος χειρισμός από την Ευρωζώνη του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου θέτει πρόσθετη πίεση στο αξιόχρεο των χωρών της περιοχής που απειλούνται με υποβάθμιση και δείχνει ότι οι πολιτικοί υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να περιορίσουν την κρίση, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

    «Οι πολιτικοί εμφανίζονται πολύ σίγουροι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι αρκετά καλές και ότι έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν το ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματά τους», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκτελεστικός διευθυντής του Moody's για τον πιστοληπτικό κίνδυνο χωρών Μπαρτ Όστερβελντ, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άτοπη».

    Αν και η Ισπανία και η Ιταλία φάνηκαν να αντέχουν στην πανωλεθρία της Κύπρου, οι αναλυτές φοβούνται ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ντόμινο, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι το ίδιο θα συμβεί σε περίπτωση που οι χώρες αυτές ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

    [09] Έκπληκτος ο Γιουνκέρ από την ένταση των αντιευρωπαϊκών αντιδράσεων

    Έκπληκτος από την ένταση έκφρασης των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τονίζει ότι ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης δείχνει «πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών».

    «Πάντα υπέθετα ότι κάτω από την επιφάνεια εξακολουθεί να σιγροβράζει, αλλά η σημερινή ένταση των αντιδράσεων με εκπλήσσει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στην «General-Anzeige» και περιγράφει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ως «μεγάλων διαστάσεων αμηχανία», ενώ σημειώνει ότι έβλαψε το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    [10] Βουλγαρία: Πρώην υπουργός Γεωργίας κατηγορείται για κατάχρηση αξιώματος

    Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Μιροσλάβ Νάιντενοφ κατηγορείται για δωροδοκία και κατάχρηση κρατικού αξιώματος στη διαχείριση πόρων από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο, ανακοίνωσε η εισαγγελία του δικαστηρίου της Σόφιας.

    Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας θεωρείται ύποπτος για άσκηση πίεσης και απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου αξιωματούχου στο Κρατικό Ταμείο για τη Γεωργία που διανέμει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε Βούλγαρους αγρότες και ότι προωθούσε τα συμφέροντα μίας εταιρείας για να αναδειχθεί νικήτρια σε διαγωνισμό για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, BTA, αν ο κ. Νάιντενοφ αποδειχθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση.

    Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι, τον Οκτώβριο του 2010, ο κ. Νάιντενοφ υποσχέθηκε "φακελάκι" 200.000 λέβα (100.000 ευρώ) στον εκτελεστικό διευθυντή του Κρατικού Ταμείου Γεωργίας, Σβετοσλάβ Σιμεόνοφ για να επιστρέψει το ΦΠΑ σε δύο εταιρείες υπό το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 March 2013 - 10:30:22 UTC