Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς"
  • [02] Αντιδράσεις για το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου
  • [03] Σε ισχύ η θερινή ώρα από τα ξημερώματα
  • [04] Αγωνία για την απόφαση Ναπολιτάνο
  • [05] Η Μόσχα καλεί Βόρεια - Νότια Κορέα και ΗΠΑ να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση
  • [06] Σχόλιο του ΚΚΕ ενόψει επίσκεψης της τρόικας
  • [07] Αλ. Τουρκολιάς: Προχωράει κανονικά η ενοποίηση Εθνικής - Eurobank
  • [08] Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικού τμήματος στην Τουρκία
  • [09] Π. Καμμένος: Ναι στην ανάπτυξη της Θράκης αλλά χωρίς ΕΟΖ

  • [01] "Οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς"

    Οι λογαριασμοί καταθέσεων ταμιευτηρίου στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Μπιλντ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια "ειδική περίπτωση" και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.

    Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, το πρώτο που επιβάλει μια εισφορά σε τραπεζικές καταθέσεις, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για μελλοντικές κρίσεις.

    "Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μία ειδική εφάπαξ περίπτωση", σημείωσε ο Σόιμπλε.

    Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι δύο μεγάλες τράπεζές της δεν ήταν πλέον κατ' ουσίαν αξιόχρεες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετούς πόρους για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις.

    "Γι' αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης", είπε. "Μαζί στο Eurogroup αποφασίσαμε να βάλουμε τους κατόχους και τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης - με άλλα λόγια αυτούς που συνέβαλαν να προκληθεί η κρίση".

    Ο Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπληρώσει εντελώς την βοήθεια. "Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει τώρα μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής. Αλλά μετά θα αποπληρώσει το δάνειο, όταν θα έχει μια σταθερή οικονομική βάση", είπε.

    Σήμερα το ευρώ είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010, σημείωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ναι, αυτό μπορούσε να το δει κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Κύπρο".

    "Όλη η αναταραχή δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στις άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη", σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο των επιτοκίων στην νότια Ευρώπη.

    "Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το είδαν: είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τώρα. Έχουμε επιτύχει αρκετά", σχολίασε, σημειώνοντας ότι τάσσεται κατά των σκέψεων για την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη.

    "Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να τους κρατήσουμε όλους πάνω στο πλοίο", επισήμανε.

    "Πιστεύω ότι μια μέρα θα διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας γι? αυτήν την περίοδο που η κρίση έφερε πιο κοντά τα κράτη της Ευρώπης", κατέληξε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ήπειρος διανύει τώρα μια "πολύ ευοίωνη περίοδο".

    [02] Αντιδράσεις για το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου

    Πολλά ερωτήματα εγείρονται από το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το διάταγμα το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ, ανέρχεται στο 37,5%.

    Επίσης, ποσοστό της τάξης 22,5% παραμένει δεσμευμένο για 90 ημέρες, μέχρι την οριστικοποίηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, και θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως των αναγκών οι οποίες θα διαπιστωθούν.

    Το υπόλοιπο 40% των καταθέσεων παραμένει ανεπηρέαστο από το «κούρεμα», αλλά δεσμευμένο μέχρι την οριστικοποίηση του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιό τρόπο θα γίνει ο συμψηφισμός των καταθέσεων με τα δάνεια, αφού όπως επεσήμανε, το θέμα αναφέρεται πολύ αόριστα σε άρθρο του διατάγματος.

    Είπε, επίσης, ότι ερωτηματικά εγείρονται γύρω από τις καταθέσεις, που παραμένουν δεσμευμένες με κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» και στο υπόλοιπο 22,5%.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για παντελή έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο πανικός στον κόσμο, ο οποίος αναμένει εξηγήσεις για τους λογαριασμούς του στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ενώ ο κόσμος, είπε χαρακτηριστικά, συμπεριφέρεται υπεύθυνα, «οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα».

    Εξάλλου, εξέφρασε φόβους για απολύσεις υπαλλήλων της Λαϊκής και ενδεχομένως και της Τράπεζας Κύπρου, αφού λόγω της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους.

    Μοναδική επιδίωξη, τόνισε, πρέπει να είναι η στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, ώστε σύντομα να ανακάμψει η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

    Το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕ) προειδοποιούν ότι το διάταγμα για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, τις επιχειρήσεις και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, είπε ότι με το «κούρεμα» των καταθέσεων «μηδενίζεται η ρευστότητα που απαιτείται για λειτουργία των επιχειρήσεων».

    Στην ουσία, πρόσθεσε, δημιουργείται μια τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΤΕ, Άκης Βαυλίτης, είπε ότι με το διάταγμα κλείνουν ουσιαστικά οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και διερωτήθηκε πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς ρευστό στην αγορά.

    [03] Σε ισχύ η θερινή ώρα από τα ξημερώματα

    Μία ώρα μπροστά μετακινούνται οι δείκτες του ρολογιού τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η θερινή ώρα.

    Συγκεκριμένα στις 3.00 τα ξημερώματα η ώρα αλλάζει προκειμένου να δείχνει 4.00.

    Η θερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [04] Αγωνία για την απόφαση Ναπολιτάνο

    Κορυφώνεται η αναμονή για την τελική απόφαση του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Χθες βράδυ, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ιταλός πρόεδρος θα ανακοίνωνε την απόφασή του για την επίλυση της πολιτικής κρίσης μέχρι σήμερα το πρωί στις δώδεκα ώρα Ελλάδος.

    Τώρα, όμως, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι «η απόφαση του Ναπολιτάνο πρόκειται να ληφθεί εντός της σημερινής ημέρας».

    Σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές, ο ιταλός πρόεδρος έχει δυο εναλλακτικές: ή να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο επιλογής του, που να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη των κομμάτων ή να αναγγείλει την άμεση παραίτησή του, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του, που θα κληθεί να αποφασίσει αν πρέπει να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λήγει, κανονικά, στις 15 Απριλίου.

    [05] Η Μόσχα καλεί Βόρεια - Νότια Κορέα και ΗΠΑ να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση

    Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την Βόρεια Κορέα και την Νότια Κορέα όπως και τις ΗΠΑ να επιδείξουν "μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση", μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι στην χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση πολέμου με την Σεούλ.

    "Αναμένουμε από τα δύο στρατόπεδα να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και ότι κανείς δεν θα ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ο Γκριγκόρι Λογκβίνοφ, ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένος με θέματα που αφορούν την κορεατική χερσόνησο.

    "Δεν μπορούμε φυσικά να μείνουμε αδιάφοροι την στιγμή που υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης", πρόσθεσε ο ίδιος. "Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε", σημείωσε.

    Η Ρωσία βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους εταίρους της στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας (την Βόρεια Κορέα, την Νότια Κορέα, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία), πρόσθεσε.

    Εξάλλου διπλωματική πηγή που επικαλείται το Ίντερφαξ δήλωσε σχετικά με την θέση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ στην τρέχουσα κρίση: "Η κατάσταση είναι βεβαίως πολύ τεταμένη και επικίνδυνη, αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία: η αντίδραση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι μετρημένη και ήρεμη έως έναν βαθμό".

    [06] Σχόλιο του ΚΚΕ ενόψει επίσκεψης της τρόικας

    «Η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, και εδώ και στην Κύπρο, αποδείχτηκε ότι φέρνει μόνο χειρότερα στο λαό. Η σφαγή των μισθών, με την κατάργηση των επιδομάτων, των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μαζί με τα χαράτσια, τους νέους πιο δυσβάστακτους φόρους, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.α. συνεχίζουν την εξόντωση της λαϊκής οικογένειας» επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του «ενόψει της επίσκεψης της Τρόικας».

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην δείχνουν «καμιά εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων του ?ευρωμονόδρομου', προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει κατεπειγόντως να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απόκρουσης και της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής».

    [07] Αλ. Τουρκολιάς: Προχωράει κανονικά η ενοποίηση Εθνικής - Eurobank

    Με γρήγορους ρυθμούς και με βάση το χρονοδιάγραμμα προχωράει κανονικά η ενοποίηση των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ο νομική τους ενοποίηση τον Ιούνιο. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της μιας και ενιαίας πλέον τράπεζας.

    Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας, είναι χαρακτηριστικές: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου είναι η πρόκληση στην οποία καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό. Επίσης, σε συμφωνία και ακολουθώντας τις οδηγίες του Eurogroup, επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την άμεση και ενεργητική διαχείριση των πιστωτικών τίτλων του παθητικού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε συμμάχους μας όλους όσοι πιστεύουν ότι η Εθνική Τράπεζα, μαζί πια με την Eurobank, όπως και η ελληνική οικονομία, θα τα καταφέρουν».

    Όπως αναφέρουν στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Τύπου, οι διαδικασίες της νομικής ενοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank βρίσκονται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το όλο το εγχείρημα έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από όλες τις θεσμικές αρχές τόσο στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

    Η ενοποίηση των δύο τραπεζών -και όχι η χωριστή λειτουργία της Eurobank ως θυγατρικής- κρίθηκε απαραίτητη, καθώς με την ένωση αυτή, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς προκύπτει ένας μεγεθυμένος και περισσότερο ανθεκτικός στις σύγχρονες προκλήσεις Όμιλος - με εκτιμώμενες συνέργειες ύψους άνω των 3 δισεκ. ευρώ. Η νέα ενιαία τράπεζα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικητικών της στελεχών θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [08] Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικού τμήματος στην Τουρκία

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από πυροβολισμούς που ερρίφθησαν κατά ενός αστυνομικού τμήματος στην νότια Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ κατά του κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πόλης Γιουρεγκίρ, στα Άδανα, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός αστυνομικού στο χέρι, προτού διαφύγουν.

    "Η περιγραφή των δραστών της επίθεσης είναι σαφής. Η έρευνα συνεχίζεται. Ελπίζουμε να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας των Αδάνων, Χουσεγίν Αβνί Κος, σημειώνοντας ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του αστυνομικού που τραυματίστηκε.

    Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σχετικά με τις υποθέσεις που διερευνά η αστυνομία.

    [09] Π. Καμμένος: Ναι στην ανάπτυξη της Θράκης αλλά χωρίς ΕΟΖ

    «Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και να μπορέσουμε πάλι να φέρουμε το χαμόγελο στην πατρίδα μας. Αυτό μακριά από Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θα χρησιμοποιούν δούλους, από δουλεμπόρους-δανειστές και από τραπεζίτες που πάνε να κατασχέσουν τη γη και όχι να βοηθήσουν την ανάπτυξη. Σε αυτές τις προσπάθειες θα είμαστε μαζί», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, εν όψει του Προσυνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κομοτηνή.

    Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Έβρου, όπου συνομίλησε με τους τελωνειακούς και τους αστυνομικούς, τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης και τον Οργανισμό Λιμένος, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ξάνθη για συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

    Αύριο το πρωί στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, ο Καμμένος θα ανοίξει τις εργασίες του προσυνεδρίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με θεματολογία «Θράκη-Μεταναστευτικό-ΕΟΖ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 March 2013 - 12:30:22 UTC