Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση σήμερα των Κ. Μπίκα και Ι. Διώτη
  • [02] Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου
  • [03] Καταργείται από σήμερα το επίδομα γάμου
  • [04] Ο Ομπάμα ψάχνει ...για πασχαλινά αυγά στον Λευκό Οίκο
  • [05] Ρομποτικά μυρμήγκια και μέδουσες
  • [06] Το πολεμικό κλίμα ρίχνει τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας
  • [07] Μέσα Μαΐου αναμένεται η πρώτη δόση του δανείου στην Κύπρο
  • [08] Απεργιακή κινητοποίηση σε ένα σημαντικό μεταλλείο της Χιλής
  • [09] Ο Άντι Μάρεϊ νικητής στο τουρνουά τένις του Μαϊάμι
  • [10] Τα ελληνικά γεωπάρκα και η συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη
  • [11] «Έξυπνο» τσιπάκι εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη

  • [01] Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση σήμερα των Κ. Μπίκα και Ι. Διώτη

    Νέα τροπήπαίρνει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά την απόφαση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση σήμερα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν αντιφατικά σημεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις τους.

    Θα προηγηθούν οι καταθέσεις τόσο του κ. Μπίκα όσο και του κ. Διώτη πριν εξεταστούν πρόσωπο με πρόσωπο στην Προανακριτική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, στην κατάθεσή τουαναφέρει ότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2011 ή στις αρχές φθινοπώρου συμμετείχε σε μία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή και εκεί, συζητήθηκε και η λίστα Λαγκάρντ.

    Ο κ. Μπίκας φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι σε εκείνη τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο του ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι είχε συζητήσει και το θέμα με την τότε διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπίκας υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ ενώ για την δική του εμπλοκή, φέρεται να είπε ότι περιορίστηκε στον εντοπισμό της και στη διαδικασία να φθάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, στο ερώτημα του αντιπροέδρου της Προανακριτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου από εσάς για τη λίστα Λαγκάρντ;», απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για κανένα όνομα.

    [02] Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

    Σε αναβρασμό το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα περί μετακίνησης χρημάτων από συγγενείς του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

    Συγκεκριμένα, ηεφημερίδα «Χαραυγή» σε δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από την Λαϊκή Τράπεζα, στις 12 και 13 Μαρτίου.Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος το δημοσίευμα και άλλες καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παραμονές της απόφασης του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων.

    Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντα λέγοντας ότι η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Νίκος Αναστασιάδης, «δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».

    [03] Καταργείται από σήμερα το επίδομα γάμου

    Την κατάργηση των επιδόματος γάμου αντιμετωπίζουν από σήμερα, 300 χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Παράλληλα παύουν να ισχύουν και μια σειρά από θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση αλλά δεν έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά, ορισμένες από τις οποίες αντανακλούν και στο ύψος των αμοιβών.

    Το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με αυτή, διατηρούντο σε ισχύ μόνο οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούσαν, τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.

    Με την ίδια πράξη περιορίστηκε μεταξύ άλλων, η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε τρεις μήνες από τη λήξη τους, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 22% και καταργήθηκε η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

    Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με άλλη νομοθετική ρύθμιση, έχει ορισθεί ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.

    Παράλληλα, από σήμερα τίθεται σε ισχύ, ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βάσει του οποίου, την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη, την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας.

    [04] Ο Ομπάμα ψάχνει ...για πασχαλινά αυγά στον Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένειά του θα υποδεχθούν περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στο κήπο του Λευκού Οίκου για την ετήσια παραδοσιακή αναβίωση της γιορτής των αυγών του Πάσχα.

    Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή, άνθρωποι από κάθε μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν στην ημέρα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, για οικογένειες με μικρά παιδιά, ένα γεγονός που διαρκεί περισσότερο από ένα αιώνα.

    Η ημέρα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως αθλήματα και μαγειρική με στόχο να ενισχύθεί η εκπαίδευση των οικογενειών στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Κύριο θέμα της τελετής το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις πρόσφατες δραστηριότητες της Μισέλ Ομπάμα θα είναι: ''Να είσαι υγιής, να είσαι δραστήριος, να είσαι ο εαυτός σου''.

    Η εκδήλωση χρονολογείται από το 1878, όταν ο πρόεδρος Ράδερφορντ Β Χέιγς πρώτος επέτρεψε στα παιδιά να "κυλήσουν" τα αυγά στο Λευκό Οίκο. Η εκδήλωση ακυρώθηκε λίγες φορές από τότε, κυρίως λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την περιγραφή της εκδήλωσης στην η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αυτή μεταφέρθηκε σε άλλα αξιοθέατα της Ουάσιγκτον.

    [05] Ρομποτικά μυρμήγκια και μέδουσες

    Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες δημιούργησαν ρομποτικά μυρμήγκια που συμπεριφέρονται όπως μια κοινωνία πραγματικών μυρμηγκιών. Τα ρομπότ εξωτερικά δεν μοιάζουν με μυρμήγκια, καθώς έχουν σχήμα μικρών κύβων πάνω σε ροδάκια, όμως η συλλογική συμπεριφορά τους θυμίζει σε εντυπωσιακό βαθμό τα αληθινά μυρμήγκια.

    Τα ρομπότ-μυρμήγκια, για παράδειγμα, προγραμματίζονται απλώς να προχωρούν προς τα εμπρός αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και, στη συνέχεια, η ρομποτική «αποικία» καταφέρνει συνεργαζόμενη να βρει τον ταχύτερο δρόμο μέσα από ένα λαβύρινθο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτα σημάδια συλλογικής νοημοσύνης. Το μυστικό, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι, όπως συμβαίνει και με τα πραγματικά μυρμήγκια, οι ρομποτικές απομιμήσεις τους ανταλλάσσουν πληροφορίες για το πώς πρέπει να κινηθούν.

    Οι ερευνητές τοποθέτησαν δύο κεραίες στην κορυφή κάθε ρομποτικού μυρμηγκιού, οι οποίες αποτελούσαν και αισθητήρες φωτός. Όταν περισσότερο φως έπεφτε στην αριστερή κεραία, τότε το ρομπότ έστριβε προς τα αριστερά και όταν πιο πολύ φως έπεφτε στη δεξιά κεραία, έστριβε δεξιά. Ένας προβολέας, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με μια κάμερα, που κατέγραφε τις κινήσεις των ρομπότ, έστελνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα φως κατά μήκος της διαδρομής.

    Όπως τα μυρμήγκια επικοινωνούν μέσω βιοχημικών σημάτων από φερομόνες, τα ρομπότ συνεργάζονται μέσω σημάτων φωτός που ανταλλάσσουν από τις κεραίες τους και έτσι μεταδίδουν το ένα στο άλλο πληροφορίες για την καλύτερη διαδρομή. «Κάθε ξεχωριστό ρομπότ είναι αρκετά χαζό. Έχει πολύ περιορισμένη μνήμη και μικρή επεξεργαστική ισχύ. Μόνο του, το κάθε ρομπότ απλώς θα τριγυρνούσε άσκοπα και θα χανόταν. Όμως όλα μαζί μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Είναι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός με τα μυρμήγκια», δήλωσε ο Γκαρνιέ.

    Οι μηχανικοί έχουν ήδη αναπτύξει ειδικούς αλγόριθμους με βάση τη συλλογική συμπεριφορά των μυρμηγκιών, προκειμένου να αριστοποιήσουν την κατασκευή των τηλεπικοινωνιακών, μεταφορικών και άλλων δικτύων.

    Εξάλλου μηχανικοί του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια παρουσίασαν μια μεγάλων διαστάσεων ρομποτική μέδουσα που ζυγίζει 75 κιλά και έχει μήκος περίπου 1,75 μέτρα. Το ρομπότ, με την ονομασία "Cyro", είναι το μεγαλύτερο μοντέλο μιας μικρότερης μέδουσας που είχαν δημιουργήσει πέρυσι οι ίδιοι ερευνητές με την ονομασία "RoboJelly" και η οποία είχε το μέγεθος ενός ανθρώπινου χεριού, δηλαδή σχεδόν όσο οι μέδουσες που εμφανίζονται στις παραλίες.

    Η έρευνα και για τις δύο μέδουσες χρηματοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο προφανώς διαβλέπει χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές, όπως για υποθαλάσσια παρακολούθηση. Επίσης τέτοιες μέδουσες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για μελέτη των θαλάσσιων όντων, χαρτογράφηση των βυθών, καταγραφή των ωκεάνιων ρευμάτων κ.α.

    Και οι δύο μέδουσες βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θα περάσουν μερικά χρόνια εωσότου χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε. Οι ερευνητές προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας της μεγάλης ρομποτικής μέδουσας (τροφοδοτείται με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου) και να την κάνουν να μιμείται καλύτερα την κίνηση των πραγματικών μεδουσών μέσα στο νερό. Η τεχνητή μέδουσα θα πρέπει να κολυμπάει αυτόνομα για μήνες ή και χρόνια χωρίς διακοπή, συλλέγοντας, αποθηκεύοντας και μεταδίδοντας ασύρματα διάφορα στοιχεία από το περιβάλλον της, για τα οποία θα έχει προγραμματιστεί.

    [06] Το πολεμικό κλίμα ρίχνει τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας

    Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει με σκληρά μέτρα σε περίπτωση πρόκλησης από την πλευρά του βόρειου γείτονά της.

    Όπως είπε η πρόεδρος Παρκ Γουεν χι, θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες.

    «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες», είπε η πρόεδρος Παρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους.

    Επίσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μετά τα βομβαρδιστικά Β-52, ανέπτυξαν "αόρατα" καταδιωκτικά F-22 στο πλαίσιο των αμερικανο-νοτιοκορεατικών ασκήσεων που διεξάγονται εν μέσω εντάσεων με το βορειοκορεατικό καθεστώς.

    Δύο αεροσκάφη F-22 Raptor προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

    Τα μαχητικά αεροσκάφη σταθμεύουν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές.

    Τα F-22 μετέχουν στις ασκήσεις αυτές αλλά το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με ταυτόχρονη κλιμάκωση των φραστικών απειλών, την οποία οι αναλυτές κρίνουν ανησυχητική μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ από τη μια πλευρά, της Σεούλ και της Ουάκινγκτον από την άλλη.

    Τέλος, ηΝότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο εξαγωγικός της τομέας το μήνα Μάρτιο, υποχώρησε, εν μέρει εξ αιτίας της απότομης πτώσης του γιεν, που έκανε πιο ελκυστικά τα ιαπωνικά προϊόντα, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα παγκόσμια ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, ανέφερε αναπληρωτής υπουργός εμπορίου στη Σεούλ.

    Ο Λι Γουν-χο, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εξαγωγικές προοπτικές της Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι το ασθενές γιεν, θα συνεχίσει να βλάπτει τις εξαγωγές των κορεατικών προϊόντων, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με τους ιάπωνες, στον τομέα των αυτοκινήτων και των προϊόντων χάλυβα.

    [07] Μέσα Μαΐου αναμένεται η πρώτη δόση του δανείου στην Κύπρο

    Η πρώτη δόση του δανείου από τους διεθνείς πιστωτές, αναμένεται να φθάσει στη Λευκωσία στα μέσα Μαΐου.

    Οι διαπραγματεύσει με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο εισέρχονται, αυτή την εβδομάδα, στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το Σαββατοκυρίακο.

    Στο τέλος της εβδομάδας, το κλιμάκιο της τρόικας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και θα υποβάλει έκθεση για το μνημόνιο στο Eurogroup, που θα συνέλθει στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο. Μετά την έγκρισή του από το Eurogroup θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής του από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

    Η συζήτηση του μνημονίου στη Γερμανική Βουλή έχει προγραμματισθεί για την τρίτη εβδομάδα Απριλίου.

    [08] Απεργιακή κινητοποίηση σε ένα σημαντικό μεταλλείο της Χιλής

    Στελέχη της κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας Codelco ανακοίνωσε χθες ότι η απεργιακή κινητοποίηση η οποία διαρκεί δύο ημέρες στο ορυχείο χαλκού Ραντομίρο Τόμιτς είναι παράνομη, πρόσθεσε πάντως ότι η διοίκησή της προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους απεργούς μεταλλωρύχους.

    Η Κοντέλκο, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, χάνει ένα μέρος της παραγωγής της λόγω της απεργίας στο ανοικτό αυτό μεταλλείο στη βόρεια Χιλή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Οι μεταλλωρύχοι σταμάτησαν την δουλειά τους για να απαιτήσουν οι δύο προϊστάμενοι στο κοίτασμα όπου πρόσφατα έχασε τη ζωή του ένας 37χρονος συνάδελφός τους -γεγονός για το οποίο τους κατηγορούν - να απολυθούν αμέσως.

    Χθες οι εργοδηγοί αυτοί παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, αλλά ο γενικός διευθυντής του μεταλλείου παραιτήθηκε.

    Η εταιρεία επικαλέστηκε χθες αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων στον συγκεκριμένο τομέα, όπου εξορύχτηκε σχεδόν το ένα τέταρτο της περυσινής παραγωγής της, ήτοι 428.000 τόννοι, και εισέφερε το 32% των κερδών της Κοντέλκο.

    Η κρατική επιχείρηση είχε πέρυσι κέρδη 7,5 δισεκ. δολαρίων παρά την μείωση της παραγωγής της κατά 5%.

    [09] Ο Άντι Μάρεϊ νικητής στο τουρνουά τένις του Μαϊάμι

    Ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ κατέκτησε για δεύτερη φορά στην καριέρα του τον τίτλο στο τουρνουά τένις του Μαϊάμι, καθώς στον αποψινό τελικό νίκησε τον Ισπανό Νταβίντ Φερέρ με 2-6, 6-4, 7-6, σε ένα εξαιρετικά αμφίρροπο παιχνίδι που κράτησε 2 ώρες και 44 λεπτά.

    Ο Σκοτσέζος, που είχε κατακτήσει το τουρνουά και το 2009, ενώ πέρυσι ήταν φιναλίστ, πήρε το πρώτο του τρόπαιο για φέτος και θα ανέβει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που θα ανακοινωθεί αύριο από την ATP.

    [10] Τα ελληνικά γεωπάρκα και η συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη

    Τα τελευταία χρόνια, μια νέα πρωτοβουλία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή βασίστηκε στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος, με τρόπο που να είναι επωφελής τόσο για το σύνολο των χαρακτηριστικών μιας περιοχής όσο και για τον άνθρωπο που κατοικεί και θα πρέπει να επιβιώσει εκεί.

    Τα προβλήματα προστασίας, διαχείρισης αλλά κι εξεύρεσης - κυρίως τα τελευταία χρόνια - των απαραίτητων πόρων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι αυτά που έχουν οδηγήσει πολλούς διεθνείς οργανισμούς και τοπικούς φορείς να αναθεωρήσουν τα σχέδια και τις πρακτικές διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος.

    Μία από τις προσπάθειες που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν εκ του αποτελέσματος, τα παραπάνω προβλήματα και αναγκαιότητες είναι τα γεωπάρκα, το "προφίλ" των οποίων σκιαγραφεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, συντονιστής Γεωπάρκου Ψηλορείτη και Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων.

    Τα γεωπάρκα, τονίζει ο κ. Φασουλάς, είναι περιοχές που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη του συνόλου των στοιχείων της γης ενός τόπου, με έμφαση στα πετρώματα και το ανάγλυφο και τη χρήση τους για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αγροτικών περιοχών. Βασικοί στόχοι τους είναι η βιώσιμη διαχείριση των περιοχών τους και η στήριξη της τοπικής οικονομίας και των προϊόντων μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γεωτουρισμός.

    Τα γεωπάρκα μπορεί να είναι προστατευόμενες ή υπό διαχείριση περιοχές, με ξεκάθαρα όρια, σημαντικό πλούτο γεωλογικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όπως επίσης και πολιτισμικό κεφάλαιο. Τα γεωπάρκα, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνουν θέσεις ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, που ονομάζονται γεώτοποι, όπως επίσης περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, οι οποίες συνδέονται μέσα από δίκτυα περιπατητικών, περιηγητικών και άλλων διαδρομών.

    Τα γεωπάρκα θα πρέπει να έχουν έναν ισχυρό φορέα διαχείρισης, κατάλληλο για την εξεύρεση των αναγκαίων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για τη λειτουργία τους και θα πρέπει να διαχειρίζονται τις περιοχές τους με βάση τις αρχές βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, επισημαίνει ακόμα ο κ. Φασουλάς, ιδρύθηκαν ως θεσμός με τη μορφή δικτύου το 2000 από τέσσερις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Το 2001 εντάχθηκε στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη, ενώ σχετικά πρόσφατα και άλλες δύο περιοχές, ο Χελμός Βουραϊκός από την Πελοπόννησο και ο Βίκος - Αώος από την Ήπειρο. Με την ένταξη των δύο αυτών περιοχών δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το αντίστοιχο Φόρουμ των Ελληνικών Γεωπάρκων, με σκοπό τον συντονισμό και την προώθηση του έργου των Γεωπάρκων σε εθνικό επίπεδο. Στο Φόρουμ αυτό εκτός από τα γεωπάρκα συμμετέχει και η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το ΙΓΜΕ, τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος και άλλοι ακαδημαϊκοί φορείς.

    [11] «Έξυπνο» τσιπάκι εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη

    Ένα «έξυπνο» ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα («τσιπάκι») που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη, δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί σε περίπου τρία χρόνια.

    Το τσιπάκι, που σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη).

    Το τσιπάκι, με μήκος λίγων χιλιοστών, μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει πάνω σε αυτά τα σήματα και να τα τροποποιήσει, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.

    Ένα παρόμοιο τσιπάκι έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 April 2013 - 6:30:23 UTC