Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και η νηστεία θέλει μέτρο και προσοχή
  • [02] Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Παναγιώτη Βλαστό
  • [03] Μέσω διαδικτύου η ενημέρωση των συνταξιούχων για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
  • [04] «Ένα τραγούδι για τον πολιτισμό»: Συναυλία σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος
  • [05] Το λιπαρό ψάρι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ηλικιωμένων
  • [06] Το ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας
  • [07] Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία
  • [08] Μέσα σε ξύλα και ελιές έκρυβαν 577 κιλά χασίς
  • [09] ΧΑ: Συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών της Κύπρου και της Cyprus Popular Bank
  • [10] Προστασία και ανάδειξη μνημείων στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης

  • [01] Και η νηστεία θέλει μέτρο και προσοχή

    Η νηστεία είναι ωφέλιμη αν είναι κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου και σιδήρου. Η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, η καλή λειτουργία του πεπτικού αλλά και του νευρικού συστήματος, η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου και η τόνωση του ανοσοποιητικού είναι τα γνωστά οφέλη της νηστείας. Ωστόσο στη διάρκεια της νηστείας μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου και σιδήρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.

    "Το ασβέστιο είναι ο βασικός συντελεστής της δημιουργίας και συντήρησης των οστών και των δοντιών, ενώ ο σίδηρος ενδυναμώνει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος, το πάγκρεας, τα νεφρά κ.λπ. Ασβέστιο υπάρχει σε τροφές όπως η γραβιέρα, οι σαρδέλες, το τυρί, το γάλα και τα αυγά. Στην περίοδο της νηστείας, όπου δεν καταναλώνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να γίνει από φυτικές τροφές όπως ο μαϊντανός, τα όσπρια, το σπανάκι, οι μπάμιες,το μπρόκολο, τα αντίδια, τα φουντούκια, τα πράσα, το λάχανο και οι αγκινάρες. Ο σίδηρος υπάρχει στο συκώτι, τις σαρδέλες, τα στρείδια, την πάπια, τη γαλοπούλα, το κρέας και τα αυγά. Υπάρχει, όμως, και σε φυτικές τροφές όπως ο μαϊντανός, τα σπόρια, οι φακές, το σπανάκι, οι ηλιόσποροι, τα ρεβίθια, τα δαμάσκηνα, τα πράσα, οι σταφίδες και οι πατάτες" επισημαίνει η διαιτολόγος - διατροφολόφος και μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών Κική Γούτα, με αφορμή ομιλία της με θέμα "Η διατροφή στη διάρκεια νηστείας" σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίας.

    Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, η κ. Γούτα συνιστά κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές που πλούσιες σε βιταμίνη C. Σύμφωνα με την ίδια, το β καροτένιο, που υπάρχει στα καρότα, το μηλικό οξύ και το λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ενώ το φυλικό οξύ, που υπάρχει στα σκούρα πράσινα λαχανικά, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

    [02] Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Παναγιώτη Βλαστό

    Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως επέβαλε το πρωί το τριμελές πλημμελειοδικείο Τρικάλων στον βαρυποινίτη κρατούμενο στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτη Βλαστό.

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στα δικαστήρια ο βαρυποινίτης κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτης Βλαστός, προκειμένου να δικαστεί για την κατοχή αντικειμένων που βρέθηκαν στο κελί του. Ο κρατούμενος μετά το τέλος της διαδικασίας με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αποκλεισμένους τους γύρω χώρους μεταφέρθηκε στις φυλακές Τρικάλων.

    [03] Μέσω διαδικτύου η ενημέρωση των συνταξιούχων για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

    Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους συνταξιούχους του ΙΚΑ για να μπορούν να ελέγξουν εάν είναι καταχωρημένοι σωστά οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, έθεσε σε λειτουργία το Ίδρυμα. Σκοπός είναι η διευκόλυνση των συνταξιούχων και η αποφυγή της ταλαιπωρίας με την προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα.

    Οι υπηρεσίες αυτές είναι η «Πληροφόρηση Συνταξιούχων για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ» και η «Ενημέρωση στοιχείων Συνταξιούχων».

    Μέσω της πρώτης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο συνταξιούχος εισάγοντας τον ΑΜ-ΔΙΑΣ (που εμφανίζεται στα τρίμηνα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων) πληροφορείται εάν υπάρχει καταγεγραμμένος ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ στα αρχεία του ΙΚΑ. Μέσω της δεύτερης παρέχεται η δυνατότητα στον συνταξιούχο να ενημερώσει την Υπηρεσία Συντάξεων του ΙΚΑ με τα σωστά στοιχεία του.

    Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr), στην κατηγορία «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς ασφαλισμένους - συνταξιούχους».Η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει ότι οι εν λόγω εφαρμογές απευθύνονται στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΙΛΤ και τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ.

    [04] «Ένα τραγούδι για τον πολιτισμό»: Συναυλία σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος

    Συναυλία σήμερα στις 6 μμ. διοργανώνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την προβολή των κεντρικών αιτημάτων: «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καμιά θέση εργασίας χαμένη στον πολιτισμό και αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού".

    Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Μαρίζα Κωχ, Ορφέας Περίδης, Καλλιόπη Βέττα, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κώτσικας, Λόλεκ, Μάρθα Μαυροειδή, Ναταλία Ρασούλη, Encardia, Elektrobalkana, Εργαστήρι πολυφωνίας Μουσείου Λαϊκών Οργάνων - Πολυφωνικό σύνολο ΧΑΟΝΙΑ και πολλοί άλλοι.

    [05] Το λιπαρό ψάρι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ηλικιωμένων

    Παραπάνω χρόνια ζωής χαρίζει η διατροφή με ψάρια, ιδίως τα πιο λιπαρά. Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, μειώνουν έως 27% τον κίνδυνο θανάτου γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία και έως 35% τον κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από την καρδιά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ωμέγα-3 περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και σε άλλα θαλασσινά.

    Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.

    Oι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.

    Επιμέλεια:Παύλος Δρακόπουλος

    [06] Το ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας

    Με αντικείμενο το έργο του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ηγεσία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή με ποια μέθοδο έγινε η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας σε μόλις 9,4 δισ. και για το αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα και «αν θα συνεχίσει να καλύπτει την έκνομη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ».

    Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί φορέα υλοποίησης του πιο ακραίου προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και ότι «λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες παρακάμπτοντας ακόμη και τον ιδρυτικό νόμο και καταστατικό του».

    Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει πρωτοφανή μεθόδευση την «άρνηση να έχουν πρόσβαση τα κόμματα της Βουλής στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Ταμείου, αλλά και την εκπαραθύρωση μέλους του ΔΣ, επειδή διαφωνούσε με τις αποφάσεις και είχε την αξίωση η διαφωνία να καταγράφεται στα πρακτικά».

    [07] Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Κουμουστά Λακωνίας, ύστερα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, που έδωσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

    Στο πύρινο μέτωπο παραμένουν κι επιχειρούν να ελέγξουν τη φωτιά 18 επανδρωμένα οχήματα της πυροσβεστικής κι εθελοντικές οργανώσεις του νομού.

    Η φωτιά αυτή, που έχει αποτεφρώσει πολλά στρέμματα δάσους, εικάζεται -τόσο από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, όσο και από τον δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο- ότι είναι εμπρησμός. Η άποψή τους αυτή ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες είχε εκδηλωθεί άλλη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή στις παρυφές του Ταϋγέτου, που ελέγχθηκε γρήγορα σε άλλη περιοχή του δήμου Σπάρτης, γι' αυτό και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ζήτησε να φτάσει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [08] Μέσα σε ξύλα και ελιές έκρυβαν 577 κιλά χασίς

    Περισσότερο από μισό τόνο, 577 κιλά χασίς, εντόπισαν και κατέσχεσαν σε νταλίκα τα μεσάνυχτα, οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Το παράνομο φορτίο, είχε προορισμό την Ιταλία και ήταν κρυμμένο μέσα σε ξύλα και ελιές στην καρότσα ενός ελληνικού φορτηγού, το οποίο οδηγούσε ένας Βούλγαρος. Κατά τον έλεγχο στην πύλη του Λιμένα εξωτερικού, οι άνδρες του Κλιμακίου, πραγματοποίησαν έλεγχο στο φορτίο και εντόπισαν 14 σάκους γεμάτους με χασίς, σε σκευασίες ενός κιλού.

    Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη, το ίδιο και ο Έλληνας ιδιοκτήτης του, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή του λιμανιού και δεν άργησε να εντοπιστεί από του λιμενικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η νταλίκα είχε φύγει από την Αθήνα, πήγε στην Κέρκυρα για να φορτώσει και στην συνέχεια στην Ηγουμενίτσα για να ταξιδέψει στο Μπάρι της Ιταλίας.

    [09] ΧΑ: Συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών της Κύπρου και της Cyprus Popular Bank

    Τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ" και "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD" από σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου και για περίοδο 10 εργασίμων ημερών (έως 15 Απριλίου) αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνέχεια ενημέρωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για τη συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών στο ΧΑΚ.

    Επίσης συνεχίζεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ευρώ & δολάριο), των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/2018, και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ" καθώς και των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ" και "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD".

    [10] Προστασία και ανάδειξη μνημείων στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης

    Στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της πόλης που βρίσκονται μέσα στη χερσαία ζώνης του λιμανιού προχωρούν, εντατικοποιώντας την συνεργασία τους, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) με την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Ηρακλείου.

    Στο πλαίσιο αυτό μετά από πρωτοβουλία του ΟΛΗ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων όπου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα για την ενίσχυση της προβολής και προστασίας των μνημείων και στη συνέχεια έγινε αυτοψία σε διάφορους χώρους, όπου απαιτούνται παρεμβάσεις, αλλά και συνεργασία για την ολοκλήρωση έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Ανάμεσα στα άλλα συμφωνήθηκε η σύνταξη προϋπολογισμού για το έργο της ολοκλήρωσης της ανασκαφής έναντι του Αγίου Πέτρου, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της από τον Οργανισμό Λιμένος σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Επίσης αποφασίσθηκε η αντικατάσταση του στηθαίου που διαχωρίζει τον χώρο της ανασκαφής από το πεζοδρόμιο και η σύνταξη μελέτης για την τοποθέτηση διάβασης-γέφυρας πάνω από την ανασκαφή, ώστε να κατασκευαστεί σε επόμενη φάση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

    Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σε συνεννόηση με την ΔΕΗ για την μεταφορά του υποσταθμού της από τον χώρο του ενετικού τείχους, στην είσοδο του βόρειου λιμενοβραχίονα, σε άλλο σημείο εντός της χερσαίας ζώνης, ενώ στις άμεσες παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν εντάσσεται και η βελτίωση της περίφραξης στο νότιο τμήμα των ανατολικών νεωρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 April 2013 - 8:30:27 UTC