Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λειτουργία οι σταθμοί του μετρό σε Περιστέρι και Ανθούπολη
  • [02] Με φόντο τη Μεσσηνία, το «Before Midnight» κάνει πρεμιέρα
  • [03] Στους 72 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Μουμπάι
  • [04] Ενεργοποιείται, από τη Δευτέρα στον δήμο Αθηναίων, ο νόμος για τα κατοικίδια
  • [05] Απεβίωσε ο ναύαρχος Νικόλαος Παππάς, κυβερνήτης του "Βέλους"
  • [06] Προς αμερικανο-εβραϊκή συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου
  • [07] Ποντίκια με εμφυτευμένα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα έγιναν πιο έξυπνα

  • [01] Σε λειτουργία οι σταθμοί του μετρό σε Περιστέρι και Ανθούπολη

    Στην κυκλοφορία δοθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι δύο νέοι σταθμοί του μετρό, στο Δημαρχείο Περιστερίου και την Ανθούπολη, οι οποίοι εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη. Η διαδρομή Ανθούπολη-Σύνταγμα θα πραγματοποιείται σε 12 λεπτά, ενώ θα εξυπηρετούνται καθημερινά 50-60.000 επιβάτες.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, τον Ιούλιο θα δοθεί στην κυκλοφορία η επέκταση προς το Ελληνικό, με τέσσερις σταθμούς, και το φθινόπωρο ο νέος σταθμός στο Χαϊδάρι. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ξεπαγώνουν τα έργα στους οδικούς άξονες και σύντομα θα επαναλειτουργήσουν τα εργοτάξια.

    [02] Με φόντο τη Μεσσηνία, το «Before Midnight» κάνει πρεμιέρα

    «Με το που βρέθηκα στην Ελλάδα, αυτό ήταν! Ακύρωσα όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στον προγραμματισμό μου. Η ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού». Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της συνέντευξης Tύπου στο φεστιβάλ Βερολίνου για το πώς επελέγη η Ελλάδα για τα γυρίσματα του «Πριν τα Μεσάνυχτα». Μιας ταινίας που οι χιλιάδες θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο έπρεπε να περιμένουν εννιά χρόνια για το τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας.

    Γυρισμένο σε πανέμορφα σημεία της Πελοποννήσου και κυρίως της Μεσσηνίας, το «Πριν τα μεσάνυχτα» «ακολουθεί» τις δυο προηγούμενες ταινίες των Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, δηλαδή το «Πριν το ξημέρωμα» (1995) και «Πριν το ηλιοβασίλεμα» (2004), στα οποία οι ηθοποιοί υποδύονται τους ίδιους ρόλους, τον Τζέσι και τη Σελίν.

    [03] Στους 72 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Μουμπάι

    Ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας έφτασε τους 72 σήμερα, ενώ μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 36 ώρεςστα ερείπια του παράνομου υπό κατασκευή κτιρίου.

    Τα συνεργεία διάσωσης με γερανούς και εκσκαφείς συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια του επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε "σαν τραπουλόχαρτο" το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος.

    Η έλλειψη φτηνών σπιτιών στην Ινδία οδήγησε στην αύξηση παράνομων κατασκευών με κακής ποιότητας υλικά και φτηνές μεθόδους.

    Ο Σαντίπ Μάλβι, εκπρόσωπος της Δημοτικής Πολεοδομίας δήλωσε πως για την ανέγερση του κτιρίου δεν είχε εκδοθεί άδεια και είχαν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα υλικά.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι νεκροί είναι 72 και οι τραυματίες 36. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι διασώστες να ανασύρουν και άλλα πτώματα.

    [04] Ενεργοποιείται, από τη Δευτέρα στον δήμο Αθηναίων, ο νόμος για τα κατοικίδια

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ζώων στον δήμο Αθηναίων, καθώς από τη Δευτέρα οι δημοτικοί αστυνομικοί θα «κόβουν κλήσεις», από 100 έως και 30.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

    Έτσι αν το ζώο λερώνει πεζοδρόμια και πάρκα, αν σκάβει το πράσινο, αν κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αν δεν είναι εμβολιασμένο, αν κακοποιείται, τότε οι ιδιοκτήτες του δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες- ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους».

    Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων.

    Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού».

    Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

    Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.

    [05] Απεβίωσε ο ναύαρχος Νικόλαος Παππάς, κυβερνήτης του "Βέλους"

    Απεβίωσεχθες τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Παππάς.

    Ο Νίκος Παππάς, ως κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος" είχε πρωτοστατήσει στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973.

    Άφησε την τελευταία του πνοή στην οικία του, μετά από μακρά ασθένεια.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.

    Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Ν. Παππά απέστειλαν οΠροέδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

    [06] Προς αμερικανο-εβραϊκή συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχαν τα μέλη αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά τεμάχια, μέσω πλωτών μονάδων αποϋγροποίησης (LNG).

    Παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, οι ιδιώτες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ. Ο υπουργός με τη σειρά του τους παρέπεμψε για διαβουλεύσεις στην εταιρεία.

    Ο κ. Λακκοτρύπης θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και γι άλλα που αφορούν την ενεργειακή εκμετάλλευση.

    Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Κυπρίου υπουργού στον Λίβανο, επήλθε συμφωνία με τον εκεί ομόλογό του, βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα μπορούν να συζητήσουν κατά την έναρξη του Α' γύρου αδειοδότησης, το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης οικοπέδων, που βρίσκονται μεταξύ των δύο ΑΟΖ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋποτίθεται σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιώδεις και εποικοδομητικές» και δεν διέψευσε τις πληροφορίες για συζήτηση, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, του θέματος συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου.

    [07] Ποντίκια με εμφυτευμένα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα έγιναν πιο έξυπνα

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν πιο έξυπνα μερικά πειραματόζωα, εμφυτεύοντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στους εγκεφάλους των ποντικιών. Μια σειρά από πειράματα έδειξαν πως τα συγκεκριμένα «χιμαιρικά» ζώα ήσαν στη συνέχεια πιο γρήγορα και πιο ικανά από τα υπόλοιπα ποντίκια στο να θυμούνται, να μαθαίνουν και να λύνουν προβλήματα, όπως να βρίσκουν την έξοδο από ένα λαβύρινθο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροβιολογίας Στίβεν Γκόλντμαν του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Ν.Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Sell", σύμφωνα με το "Science", εισήγαν στα νεογέννητα ποντίκια ανθρώπινα αστροκύτταρα, μια μορφή βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων.

    Η μελέτη δείχνει πως τα -κάπως υποτιμημένα έως σήμερα- αστροκύτταρα, που αποτελούν μέρος των νευρογλοιακών κυττάρων, όταν μεγάλωσαν σε μέγεθος και έγιναν πιο πολύπλοκα σε κάποια φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Τα αστροκύτταρα (που είναι μεγαλύτερα στον άνθρωπο από ό,τι στα άλλα είδη ζώων) βοηθούν στη διασύνδεση των νεύρων μεταξύ τους και συνεπώς στην μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο.

    Περισσότερα και μεγαλύτερα αστροκύτταρα, με πιο πολλές νευρικές συνδέσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοήθησαν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται πιο πολύπλοκα σήματα-ερεθίσματα στον εγκέφαλό τους. Η μελέτη με τα πειραματόζωα έγινε ακριβώς για να ελεγχθεί η παραπάνω θεωρία και πράγματι φαίνεται πως την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 April 2013 - 8:30:25 UTC