Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας
  • [02] "Ουδέτερη" η στάση της Αργεντινής στο θάνατο της Θάτσερ
  • [03] Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν νέο κανόνι λέιζερ
  • [04] Σεισμός 5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Νεάπολης
  • [05] Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια της στέβιας
  • [06] Παίξτε με την άμμο και διώξτε την κατάθλιψη
  • [07] Κοινωνικό δίκτυο για... γιαγιάδες!
  • [08] Σερβικό "όχι" στην πρόταση της ΕΕ για το Κόσοβο
  • [09] Με την τρόικα συναντάται ο Ευ. Βενιζέλος
  • [10] Ανακαλύφθηκε το γονίδιο της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη

  • [01] Το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

    Νέα συνάντηση με την τρόικα έχει, στις τέσσερις το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο την επίλυση όλων των θεμάτων για την εκταμίευση της νέας δόσης, ώστε στο Eurogroup της Παρασκευής να υπάρξει η τελική έγκριση.

    Ενόψει της συνάντησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    [02] "Ουδέτερη" η στάση της Αργεντινής στο θάνατο της Θάτσερ

    Η Αργεντινή δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, της πολιτικού που οδήγησε τη Βρετανία σε πόλεμο με την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής για τα νησιά Φόκλαντ--γνωστά ως Μαλβίνες στην Αργεντινή.

    Στις 2 Απριλίου 1982, η δικτατορική, τότε, κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φόκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φόκλαντ», καθώς η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά.

    Πολλοί είναι εκείνοι στην Αργεντινή που θεωρούν την Θάτσερ υπεύθυνη για ό,τι συνέβη στη διάρκεια του πολέμου--κυρίως για την απόφασή της να βυθιστεί το πολεμικό πλοίο "Στρατηγός Μπελγκράνο" που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 323 στρατιώτες από την Αργεντινή, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, από την πλευρά της Αργεντινής, στη διάρκεια της δίμηνης σύρραξης.

    [03] Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν νέο κανόνι λέιζερ

    Οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν τις δοκιμές ενός κανονιού λέιζερ, το οποίο αναπτύχθηκε για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μικρών πλοίων, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

    Οι δοκιμές θα διεξαχθούν εντός οκτώ μηνών πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο του Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα βίντεο των δοκιμών, που έχουν ήδη διεξαχθεί, δείχνοντας τη δέσμη του λέιζερ να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μικρά πλοία.

    Η ανακοίνωση φαίνεται ότι αποτελεί προειδοποίηση προς το Ιράν ώστε να μην εντείνει τις δραστηριότητές του στον Κόλπο εάν οι εντάσεις αυξηθούν λόγω των κυρώσεων και των διαβουλεύσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρουν οι New York Times.

    Ο επικεφαλής των ερευνών του Ναυτικού, υποναύαρχος Μάθιου Κλούντερ, δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το βεληνεκές του λέιζερ, τη δύναμη της δέσμης ή την αποτελεσματικότητά του.

    [04] Σεισμός 5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Νεάπολης

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ έγινε ευρύτερα αισθητός στην περιοχή της Λακωνίας, στις 6.36 το πρωί, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Νεάπολης.

    Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι ο σεισμός είναι φυσιολογικός και βρίσκεται κοντά στο γνωστό τόξο της νότιας Πελοποννήσου.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.

    [05] Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια της στέβιας

    Το φυτό στέβια και ό,τι το αφορά, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει στη χώρα μας μεγάλη δημοσιότητα.

    Οι κυριότεροι λόγοι γι αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

    Αυτό ανέφερεχθες από τον Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας για την καλλιέργεια της στέβιας ο Πέτρος Λόλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, διοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Καλλιέργεια και οι ιδιότητες της στέβιας».

    Η στέβια, σύμφωνα με τον κ. Λόλα, ήταν μία εντελώς άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε και συνεχίζει και σήμερα συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον ίδιο έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση - εκπαίδευση (Field Days) αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

    Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και της πάντα επίκαιρης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών φαίνεται, όπως είπε, ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες - τρόφιμα για να αντικαταστήσουν προβληματικές καλλιέργειες και χρήσεις ορισμένων ουσιών. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κόστους ανά στρέμμα (450-700 ευρώ) διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες παραγωγής σποροφύτων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

    Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται και επηρεάζεται, σημείωσε ακόμα στην ίδια ημερίδα ο επιστήμονας, από πολλούς παράγοντες, όπως μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), απόδοση, τιμή διάθεσης, οργάνωση παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), τρόπος παραγωγής - μεταποίησης - διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη) και την παραγωγική ζωή της καλλιέργειας.

    Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται, προσθέτει, να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

    [06] Παίξτε με την άμμο και διώξτε την κατάθλιψη

    Διώξτε μακριά από τη ζωή σας το άγχος, την κατάθλιψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση παίζοντας με την άμμο. Τοπαιχνίδι με την άμμο λειτουργεί θεραπευτικάκαι έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσεις πανικού, με προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, με μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και με διατροφικές διαταραχές.

    Μόνο που δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι αλλά για μία θεραπευτική μέθοδο, τη "sandplay therapy" (θεραπεία, παίζοντας με την άμμο), η οποία είναι μία υποκατηγορία της εικαστικής θεραπείας. Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν ειδικευμένοι ψυχολόγοι προκειμένου να "αναδυθούν" ιδέες, φόβοι, ελπίδες ή συγκρούσεις που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, ώστε να μπορέσει να τις συνειδητοποιήσει και να τις συζητήσει με τον θεραπευτή σε ένα ασφαλές περιβάλλον. H μέθοδος, που ξεκίνησε από την Αμερική και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Σουηδία, εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5000 πιστοποιημένοι sandplay θεραπευτές.

    "Στη μέθοδο sandplay, ο θεραπευόμενος έχει μπροστά του ένα κουτί με άμμο και ράφια με πολλές μινιατούρες -αρχέτυπα, όπως π.χ. σπιτάκια , ανθρωπάκια, ζωάκια, δεντράκια, κλαδάκια, πέτρες, διαβολάκια, θρησκευτικά σύμβολα κ.λπ. Ο θεραπευόμενος έρχεται για να χαλαρώσει και να χρησιμοποιήσει τις μινιατούρες που θέλει, παίζοντας με την άμμο, χωρίς να σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί πάλι να μην θέλει να κάνει κάτι και να παίζει με την ίδια την άμμο. Έτσι, αρχίζει να δουλεύει το ασυνείδητο και να κάνει ο θεραπευόμενος πράγματα που βγαίνουν από μέσα του και όλο αυτό να γίνεται σαν ένα όνειρο. Η διαδικασία αυτή γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελληνοσουηδέζα ψυχολόγος Μαρία Χρήστου, η οποία είναι εξειδικευμένη στη θεραπεία και τη συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της εικαστικής θεραπείας και της θεραπείας sandplay.

    [07] Κοινωνικό δίκτυο για... γιαγιάδες!

    Εγκαινιάστηκε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο λόγος για το Gransnet. Η ονομασία του παραπέμπει στην αγγλική λέξη grandmother, που σημαίνει «γιαγιά».

    Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Nominet Trust. Το ίδρυμα παρέχει κονδύλια για ανάπτυξη σε τεχνολογικές εφαρμογές με κοινωνικούς σκοπούς.

    Ήδη, η νέα ιστοσελίδα έχει προσλάβει 20 «τοπικούς διαχειριστές», όλοι τους άνω των 50 ετών.

    Πιλοτικά, η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας, όπως το Μπλάκπουλ, το Εδιμβούργο, το Οξφορντσάιρ και το Ουόρθινγκ.

    Μαθήματα, εθελοντικές δράσεις και λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα γίνονται γνωστές στους ηλικιωμένους μέσω του Gransnet.

    [08] Σερβικό "όχι" στην πρόταση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Η κυβέρνηση της Σερβίας απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βόρειο Κόσοβο.

    Το κυβερνητικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, αποφάσισε, ομόφωνα, να μην αποδεχθεί την πρόταση συμφωνίας για το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο που κατέθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

    «Η πρόταση της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού και δεν είναι εφαρμόσιμη», αναφέρεται στην απόφαση της σερβικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ζητείται η συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Λίγο πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο.

    Το σερβικό Πατριαρχείο προχθές είχε ζητήσει από την σερβική πολιτική ηγεσία, κατά την λήψη της απόφασης για την πρόταση της ΕΕ να έχει ως γνώμονα την προστασία και τα συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

    Νίκος Πέλπας

    [09] Με την τρόικα συναντάται ο Ευ. Βενιζέλος

    Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας θα έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 10:00 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και οι Γιάννης Μανιάτης και Φίλιππος Σαχινίδης.

    Ενόψει της συνάντησης, πηγές της Ιπποκράτους υπενθύμιζαν τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

    Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μετά την αποδοχή, εκ μέρους της Τρόικας, του κανόνα 1:1, στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών, οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαρχής - και το είχε εκφράσει- υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με στόχο, όπως τονίζουν, να υπάρξει ένας πυλώνας που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα και είχε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

    [10] Ανακαλύφθηκε το γονίδιο της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη

    Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που έχουν κληρονομήσει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, εμφανίζουν την χειρότερη και πιο επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Πρόκειται για το γονίδιο BRCA2, που έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Όσοι άνδρες έχουν αυτό τον γενετικό παράγοντα κινδύνου (περίπου ένας στους 100 με καρκίνο του προστάτη), σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 April 2013 - 6:30:24 UTC