Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν τα ΔΣ Εθνικής και Eurobank
  • [02] Πύραυλοι Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο
  • [03] Δ. Μυταράς: Πρέπει να προβληματιστούμε και να βρίσκουμε λύσεις
  • [04] Αυξημένες αναταράξεις στις υπερατλαντικές πτήσεις λόγω αλλαγών στο κλίμα
  • [05] Μακελειό σε χωριό της Σερβίας
  • [06] Μια πρέσβειρα του ελληνικού κρασιού
  • [07] Δεκαοκτώ προσαγωγές και μία σύλληψη σε επεισόδια στην Πάτρα
  • [08] Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε 13 ανθρώπους στη Σερβία
  • [09] Το Ιράν εγκαινίασε δύο μεταλλεία ουρανίου
  • [10] Η Β. Κορέα προειδοποιεί τους ξένους να απομακρυνθούν από τη Ν. Κορέα
  • [11] Παράταση παραστάσεων για το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
  • [12] Πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον νομό Σερρών
  • [13] Πασκουάλ: «Να δώσουμε το... 200%» στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό

  • [01] Συνεδριάζουν τα ΔΣ Εθνικής και Eurobank

    Τα διοικητικά τους συμβούλια συγκαλούν σήμερα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobankπροκειμένου να αποφασίσουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους, μετά τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την τρόικα.Καθώς ηδιαδικασία της συγχώνευσης ανεστάλη, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, πλέον, από τον κοινό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

    [02] Πύραυλοι Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο

    Η Ιαπωνία εγκατέστησε πυραύλους Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βόρειας Κορέας, η οποία απειλεί το αρχιπέλαγος, ανακοινώθηκε σήμερα από το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

    Δύο εκτοξευτήρες πυραύλων Πάτριοτ εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε ιάπωνας αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν και σε δύο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο.

    Συστήματα αναχαίτισης θα εγκατασταθούν επίσης στο νησί Οκινάουα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

    Μιλώντας στην ιαπωνική τηλεόραση, επισήμανε πως η Οκινάουα είναι "η πλέον κατάλληλη περιοχή για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση" και πρόσθεσε πως πύραυλοι Πάτριοτ είναι πιθανόν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί.

    Εκτός από τις συστοιχίες Πάτριοτ το Τόκιο έχει στείλει αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, επισήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

    [03] Δ. Μυταράς: Πρέπει να προβληματιστούμε και να βρίσκουμε λύσεις

    «Η φύση, λέει το εξής: Εάν καταπιέσεις κάποιον πολύ, εκείνος θα αντιδράσει με βιαιότητα κι αν πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τότε θα αντιδράσει ακόμα πιο βίαια. Πρέπει να προβληματιστούμε και να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα πολιτικό». Ο Δημήτρης Μυταράς, με αυτό τον τρόπο χαιρέτησε το ακροατήριο, στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του «Με την γλώσσα της τέχνης»,τη Δευτέραστο Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Η έκδοση αποτελεί το απόσταγμα της μακροχρόνιας πορείας του στην τέχνη. Στηρίχθηκε σε διαλέξεις τις οποίες πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα ενημερώνοντας τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, για διάφορα εικαστικά θέματα που τους απασχολούσαν και τελικά, του πήρε 15 χρόνια για να φθάσει η ιδέα εκείνη στα χέρια του, ως βιβλίο πια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου .

    Η παρουσίαση του βιβλίου, άνοιξε με χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος απευθύνθηκε «στον φωτισμένο δάσκαλο, τον συγγραφέα, διανοούμενο που παρεμβαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις. Ο Δημήτρης Μυταράς, πέρα από την κάθε καλλιτεχνική του δημιουργία, θα συνεχίσει να μας διδάσκει και μέσα από τον συνεπή δημόσιο λόγο του» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Αρβανιτόπουλος.

    [04] Αυξημένες αναταράξεις στις υπερατλαντικές πτήσεις λόγω αλλαγών στο κλίμα

    Οι μελλοντικές πτήσεις των αεροπλάνων πάνω από τον Ατλαντικό θα απαιτούν από τους επιβάτες πιο γερά νεύρα, επειδή οι αναταράξεις θα αυξηθούν αισθητά εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών λόγω ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά φέρνει στο προσκήνιο μια τέτοια προοπτική.

    Ήδη τα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν πιο δυνατούς ανέμους και στο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Από το 1958 έως σήμερα, εκτιμάται ότι οι αναταράξεις πάνω από τον Ατλαντικό -και μάλιστα με καθαρό ουρανό- έχουν αυξηθεί κατά 40% έως 90%, αλλά η περαιτέρω αύξησή τους θα πρέπει να αναμένεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και το "New Scientist", εκτιμούν ότι έως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα τα «σκαμπανεβάσματα» των επιβατών θα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα, ιδίως στη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα, θα αυξηθεί σε σχέση με σήμερα η έκταση της ζώνης πάνω από τον Ατλαντικό, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι αναταράξεις.

    Επιμέλεια : Παύλος Δρακόπουλος

    [05] Μακελειό σε χωριό της Σερβίας

    Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα του δράστη που, σήμερα το πρωί, στο χωριό Βέλικα Ίβαντσα, της Σερβίας άνοιξε πυρ με πυροβόλο όπλο και σκότωσε 13 συγχωριανούς του.

    Ο 60χρονος Λιούμπισα Μπ., όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και άλλα σερβικά ΜΜΕ, σκότωσε έξι άνδρες, έξι γυναίκες και ένα δίχρονο παιδί και στη συνέχεια αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη γυναίκα του και να αυτοκτονήσει.

    Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, στις 5:30 το πρωί ο 60χρονος σκότωσε πρώτα το γιο του και στη συνέχεια με το όπλο στα χέρια ξεκίνησε από σπίτι σε σπίτι και σκότωσε 12 γείτονες και συγγενείς. Μετά πυροβόλησε τη σύζυγό του και αυτοπυροβολήθηκε.

    Στο χωριό που βρίσκεται στο δήμο Μλαντένοβατς, σε απόσταση 60 χλμ. νότια του Βελιγραδίου, έφθασε ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Μίλοραντ Βέλιοβτις, ο οποίος δήλωσε ότι 12 άνθρωποι ξεψύχησαν επί τόπου και ένας στο κέντρο υγείας του χωριού. Τρεις τραυματίες μάχονται για να κρατηθούν στη ζωή.

    Β 

    Β 

    [06] Μια πρέσβειρα του ελληνικού κρασιού

    Με τίτλο «Η Ζωή της Βερονίκ Ριβέστ σε 60 λεπτά», η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Presse» του Μοντρεάλ παρουσιάζει τη διάσημη σομελιέ Βερονίκ Ριβέστ (V?ronique Rivest) και το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην τύχη», που αφορά τη ζωή της.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σομελιέ αποτελεί την «πρέσβειρα» των ελληνικών κρασιών στο Κεμπέκ και τον Καναδά.

    Στο άρθρο σημειώνεται ότι η κ. Ριβέστ απέκτησε πρόσφατα τον τίτλο του δεύτερου καλύτερου σομελιέ στον κόσμο σε διαγωνισμό στο Τόκιο, γεγονός το οποίο την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς είναι από τις ελάχιστες γυναίκες παγκοσμίως, που έχουν κερδίσει μια τέτοια διάκριση.

    Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην καταγωγή της, τη σχέση της με το κρασί και ρίχνει φως στον ρόλο του σομελιέ.

    Tης ανταποκρίτριάς μας Ι. Φραγκούλη

    [07] Δεκαοκτώ προσαγωγές και μία σύλληψη σε επεισόδια στην Πάτρα

    Σε 18 προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. Ο συλληφθείς, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ένας 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος πρόσφατα είχε αποφυλακισθεί.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ομάδα ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο πέρασε έξω από κατάστημα εστίασης που βρίσκεται στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στο οποίο θεωρεί ότι συχνάζουν μέλη της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια ακολούθησε φραστικό επεισόδιο, που εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Οι αντεξουσιαστές φεύγοντας από την πλατεία συγκεντρώθηκαν έξω από το «Μαραγκοπούλειο» κτίριο που τελεί υπό κατάληψη. Αμέσως μετά επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι αντεξουσιαστές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες η ένταση εκτονώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια έχουν σημειωθεί φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    [08] Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε 13 ανθρώπους στη Σερβία

    Ένοπλος στο χωριό Βέλικα Ίβαντσα στο δήμο Μλαντένοβατς της Σερβίας άνοιξε πυρ σήμερα το πρωί και σκότωσε 13 ανθρώπους.

    Ο 60χρονος Λιούμπισα Μπ., σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη σερβική αστυνομία, σκότωσε έξι άνδρες, έξι γυναίκες και ένα μωρό και στη συνέχεια προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγό του και να αυτοκτονήσει.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του δράστη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη

    [09] Το Ιράν εγκαινίασε δύο μεταλλεία ουρανίου

    Το Ιράν εγκαινίασε δύο μεταλλεία ουρανίου τα οποία θα τροφοδοτούν το νέο εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Τα δύο μεταλλείο βρίσκονται στο Σαγκάντ, περίπου 100 χιλιόμετρα από το νέο εργοστάσιο του Αρντακάν, το οποίο έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 60 τόνων "κίτρινου κέικ", ουρανιούχου συμπυκνώματος που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    "Στο παρελθόν εξαρτιόμαστε από το εξωτερικό για την τροφοδοσία μας με "κίτρινο κέικ", όμως με τη βοήθεια του Θεού εγκαινιάσαμε τα μεταλλεία το ένα μετά το άλλο και πλέον ελέγχουμε όλη την αλυσίδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας", τόνισε σε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

    "Έχουμε γίνει μια πυρηνική δύναμη και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει", είπε χαρακτηριστικά.

    [10] Η Β. Κορέα προειδοποιεί τους ξένους να απομακρυνθούν από τη Ν. Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα όσους ξένους βρίσκονται στη Νότια Κορέα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνσή τους σε περίπτωση πολέμου, σε μία κλιμάκωση των απειλών της προς τη Σεούλ.

    "Δεν επιθυμούμε το κακό των ξένων στη Νότια Κορέα σε περίπτωση πολέμου", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής "Επιτροπής Ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού".

    [11] Παράταση παραστάσεων για το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»

    Έως τις 19 Μαΐου παρατείνονται λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης οι παραστάσεις του έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν Ο? Νηλ που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου.

    Σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, ο Γιουτζήν Ο?Νηλ, επεξεργάζεται τον μύθο της «Ορέστειας» και τον μεταγράφει σε μια σύγχρονη τριλογία, διερευνώντας τις εκδοχές ενός αόρατου μηχανισμού, που ορίζει και συνθλίβει τη ζωή των ανθρώπων.

    Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Γκόλφω», «Τα κόκκινα φανάρια», «Vitrioli», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Το έπος του Διγενή Ακρίτα», «Πενθεσίλεια») θα ολοκληρωθούν στις 28 Απριλίου. Η παράσταση «Θεατές»συνεχίζεται, όπως είναι προγραμματισμένο, έως και τις 24 Μαΐου.

    [12] Πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον νομό Σερρών

    Σήμα κινδύνου για υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης έχει εκπέμψει στη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετά την τριήμερη συνεχή βροχόπτωση στον νομό Σερρών και τη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία.

    Η λίμνη Κερκίνη για ακόμη μία φορά δεν άντεξε τους όγκους του νερού από τον ποταμό Στρυμόνα, που έρχεται ορμητικός από τη Βουλγαρία, με συνέπεια τα νερά της να χύνονται στο μεγάλο ποταμό, που διασχίζει το νομό Σερρών, καταβροχθίζοντας τα πρόχειρα φράγματα που στήθηκαν παράκτια του και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους δήμους Βισαλτίας, Εμμ.Παπά και Αμφίπολης.

    Συνεργεία των εν λόγω δήμων και κάτοικοι των περιοχών βρίσκονται από νωρίς παράκτια του ποταμού Στρυμόνα τοποθετώντας σακιά με άμμο, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    [13] Πασκουάλ: «Να δώσουμε το... 200%» στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό

    Αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της έδρας ζήτησε ο Τσάβι Πασκουάλ, παραμονή του πρώτου αγώνα με τον Παναθηναϊκό για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Παράλληλα, ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα επισήμανε ότι οι παίκτες του θα πρέπει να δώσουν το 200% απέναντι στους «πράσινους», προκειμένου να μην επαναληφθεί ο αποκλεισμός του 2011.

    «Είναι μια ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μέσα στην ρακέτα με την παρουσία του Σχορτσανίτη, ενώ και οι περιφερειακοί μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Ο Τσαρτσαρής είναι πολύ ικανός στα κλεψίματα, ενώ και ο Γκιστ έχει την ικανότητα να κερδίζει πολλά φάουλ. Είναι μια ομάδα με πολλές αλλαγές, όμως η παρουσία του Διαμαντίδη δίνει σιγουριά στην ομάδα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι πιο αδύναμος σε σχέση με την ομάδα του 2011, όμως εγώ πιστεύω ότι φέτος έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο που έκανε πολύ καλές προσθήκες κατά την διάρκεια της σεζόν. Έχουν αποκτήσει πλέον δυναμική και χημεία, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα τους», είπε ο Πακουάλ και πρόσθεσε: «Όλοι οι παίκτες πρέπει να δώσουν τα πάντα σε αυτές τις αναμετρήσεις, η ομάδα θα δώσει το... 200% για να πετύχουμε τον στόχο μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 April 2013 - 8:30:27 UTC