Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα τα «μέτωπα» ανοικτά στη συνάντηση με την τρόικα
  • [02] Νέα επεισόδια στην Ιερισσό
  • [03] Η κυβέρνηση ωθεί σε παραίτηση τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
  • [04] Από σήμερα οι αιτήσεις φοιτητών που επιθυμούν μετεγγραφή
  • [05] Αυξημένη η κατανάλωση "ενεργειακών" ποτών από έφηβους στην Ευρώπη
  • [06] Η Συρία στο τραπέζι των ΥΠΕΞ των G8
  • [07] Κίνδυνος καρκίνου από φάρμακο κατά της καρδιακής αρρυθμίας
  • [08] Ο κληρονόμος της εταιρείας Estee Lauder δωρίζει στο Μετ, έργα αξίας 1 δισ. δολαρίων
  • [09] Δ.Γιαννακόπουλος: «Ως εδώ και μη παρέκει!»

  • [01] Όλα τα «μέτωπα» ανοικτά στη συνάντηση με την τρόικα

    Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα», μεταβαίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, για μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

    Και είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε έως την Παρασκευή».

    Έτσι, απομακρύνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα ενδείξεις, η πιθανότητα να μετάσχει η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup (την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο) με μια «κλεισμένη» συμφωνία, όπως επιθυμούσε κατά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Καθώς, μπορεί μεν το συγκεκριμένο Eurogroup να μην έχει, καθότι άτυπο, το «δικαίωμα» να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, όμως, το «ελληνικό θέμα» αναμένεται να συζητηθεί και μια προϋπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα θα δημιουργούσε θετικό κλίμα για τη χώρα.

    Μετά την «αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πρώτο τη τάξει ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, να δηλώνει ότι «παραμένει αγκάθι το Δημόσιο, για αυτό και ήρθε σήμερα (χθες) στο υπουργείο ο Αντώνης Μανιτάκης».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που παρέμεινε στη συνάντηση επί μια ώρα, δήλωσε αμέσως μετά ότι «συζητούνται τα τελευταία σημεία», προσθέτοντας πως «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες και θα δώσω».

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

    'Αλλο ανοικτό ζήτημα είναι η νέα ρύθμιση (η «ύστατη ευκαιρία») για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

    [02] Νέα επεισόδια στην Ιερισσό

    Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, κατά την επιχείρηση προσαγωγής από την αστυνομία δύο ατόμων, ως υπόπτων για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση στο εργατάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο.

    Κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να εισέλθει στα σπίτια των υπόπτων, σπάζοντας τις πόρτες. Μερικοί εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιερισσού και έβαλαν φωτιά καίγοντας έπιπλα και άλλα αντικείμενα.

    Τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στον Πολύγυρο, όπου εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ στην περιοχή εξακολουθεί να επικρατεί ένταση.

    [03] Η κυβέρνηση ωθεί σε παραίτηση τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

    Βαρύ είναι το πολιτικό κλίμα για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) , Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος δέχεται αφόρητες πιέσεις για παραίτηση στην πιο δύσκολη καμπή της τραπεζικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε χθες σε ανάκληση του έμπιστου και έμπειρου συνεργάτη του διοικητή, του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη, που έγινε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, τερματίζεται, γιατί κρίθηκε ότι δεν υφίστανται «έκτακτες συνθήκες, ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης».

    Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη, που είχε προαναγγελθεί προεκλογικά, γίνεται ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, του διορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου και η διαδικασία χαλάρωσης των πρωτοφανών, για την ευρωζώνη, περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν στη διακίνηση χρημάτων.

    Ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, που διορίστηκε πριν ένα σχεδόν χρόνο από το Δημήτρη Χριστόφια, δέχεται από την πρώτη μέρα του διορισμού του αμφισβήτηση από ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Τις τελευταίες βδομάδες όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά του διοικητή ζητώντας να παραιτηθεί. Του επιρρίπτουν ευθύνες για την έκτακτη ρευστότητα 9,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσε η Λαϊκή, για τη μεταφορά της στην Τράπεζα Κύπρου και για τα εξοντωτικά- για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών- διατάγματα που εκδόθηκαν.

    Ο ίδιος, πριν μέρες απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

    Πέραν των συχνών πυρών από την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Δημητριάδης δέχεται πυρά και από τη νομοθετική εξουσία.

    Τα πολιτικά πυρά κατά του κ. Δημητριάδη ενισχύθηκαν μετά τις 19 Μαρτίου, όταν η Βουλή καταψήφισε ένα πολύ πιο ήπιο «κούρεμα» καταθέσεων, παρά τις προειδοποιήσεις του διοικητή ότι δεν υπήρχαν καλύτερες επιλογές. Ο διοικητής έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε αρκετές επιτροπές της Βουλής.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνέλθουν σήμερα στη Βουλή, για να συζητήσουν, όπως φαίνεται, την έναρξη διαδικασίας σε βάρος του διοικητή. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θεωρούν ότι κακώς ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τους ακριβείς όρους εντολής των Alvarez & Marsal.

    [04] Από σήμερα οι αιτήσεις φοιτητών που επιθυμούν μετεγγραφή

    Απόσήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου έως και τις 26 Απριλίου θα μπορούν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για μετεγγραφή να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις τους και δεν θα έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης ή ανάκλησης της αίτησης, αφού την έχουν υποβάλει.

    Το υπουργείο Παιδείας, έδωσεχθες στη δημοσιότητα τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές, η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης σε όσους πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011-12.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η μεταφορά της θέσης θα μπορεί να γίνεται μόνο από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ διαφορετικής πόλης, αντίστοιχης σχολής ή τμήματος.

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μάιος-Ιούνιος 2012) και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ ή τις 15.000 ευρώ για ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 19α (Ν. 4115/2013).

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

    [05] Αυξημένη η κατανάλωση "ενεργειακών" ποτών από έφηβους στην Ευρώπη

    Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση "ενεργειακών" ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, δημοσίευσε η ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA.

    Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52.000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.

    Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει "ενεργειακά" ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών). Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν "ενεργειακά" ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτιμάται σε 48%).

    Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε "υψηλή χρόνια" κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα "ενεργειακών" ποτών τον μήνα), ενώ το 12% είχε "υψηλή οξεία" κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά).

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά. Μεταξύ αυτών, το 16% είχε "υψηλή χρόνια" κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα "ενεργειακών" ποτών το μήνα. Τα δεδομένα από τους ενήλικες έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν "ενεργειακά" ποτά.

    [06] Η Συρία στο τραπέζι των ΥΠΕΞ των G8

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8συναντώνται σήμεραστο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Η Βρετανία, θα εμμείνει στη θέση της ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G8 ?ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- θα συζητηθεί επίσης η στάση της Βόρειας Κορέας και οι απειλές που έχει εκτοξεύσει πρόσφατα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

    Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ.

    Η Γαλλία και η Βρετανία αναμένεται, για μια ακόμη φορά, να ασκήσουν πιέσεις για την τροποποίηση ή την άρση του εμπάργκο των όπλων στη Συρία για την υποστήριξη των ανταρτών που μάχονται κατά του Άσαντ ώστε να δοθεί ένα τέλος στον διετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους και έχει ωθήσει στη μετανάστευση εκατομμύρια ακόμα.

    Το Παρίσι και το Λονδίνο σκοπεύουν να αυξήσουν τις πιέσεις στον Άσαντ και να προσπαθήσουν να τον ωθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας τις προμήθειες όπλων στους αντάρτες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Ωστόσο, άλλες χώρες της G8, όπως η Ρωσία και η Γερμανία έχουν αντίθετη άποψη, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αιματηρές διαμάχες.

    [07] Κίνδυνος καρκίνου από φάρμακο κατά της καρδιακής αρρυθμίας

    Η αμιωδαρόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά της καρδιακής αρυθμίας, αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, κυρίως μεταξύ των ανδρών καθώς και σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγούνται μεγάλες δόσεις, σύμφωνα με μια μελέτη.

    Δεδομένου ότι το φάρμακο αυτό διαλύεται μέσα τα λίπη του οργανισμού και αποβάλλεται από τον οργανισμό με πολύ βραδύ ρυθμό, μεγάλες ποσότητες μπορεί να συσσωρεύονται μέσα στους ιστούς έπειτα από μακρά χρήση, εξηγούν οι ερευνητές.

    Μικρές μελέτες είχαν ήδη δείξει πως η αμιωδαρόνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, αλλά καμιά εκτεταμένη έρευνα δεν είχε ασχοληθεί ως τώρα με το θέμα.

    Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν 6.418 ασθενείς που λάμβαναν αμιωδαρόνη και τους οποίους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για δυόμισι χρόνια.

    Συνολικά 280 από τους ασθενείς αυτούς εμφάνισαν καρκίνο.

    Σ' αυτούς που λάμβαναν καθημερινές ισχυρές δόσεις αυτού του φαρμάκου, ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.

    Η αμιωδαρόνη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Nexteron από την Baxter Healthcare Corporation.

    [08] Ο κληρονόμος της εταιρείας Estee Lauder δωρίζει στο Μετ, έργα αξίας 1 δισ. δολαρίων

    Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder και συλλέκτης έργων τέχνης Λίοναρντ Α. Λόντερ αποφάσισε να δωρίσει στο μουσείο Μετροπόλιταν (Μετ) της Νέας Υόρκης μια εξαιρετική συλλογή 78 κυβιστικών έργων η αξία της οποίας υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Η συλλογή αυτή, η οποία δημιουργήθηκε υπονομετικά σε διάστημα 37 ετών, "είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο", διευκρίνισε χθες, Τρίτη, το βράδυ το μουσείο, ανακοινώνοντας αυτή την "εξαιρετική" δωρεά η οποιά "θα μεταμορφώσει το μουσείο".

    Η συλλογή περιλαμβάνει 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο, 17 του Ζορζ Μπρακ, 14 του Χουάν Γκρις και 14 του Φερνάν Λεζέ καθώς και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού, διευκρίνισε το μουσείο.

    Μεταξύ των έργων του Πικάσο, περιλαμβάνονται τα "Το μέλλον μας είναι στον αέρα" (1912), "Εύα" (1913) και "Ζήτω η Γαλλία" (1914-1915). Ανάμεσα στα έργα του Μπρακ, τα "Δένδρα στο Λ' Εστάκ" (1908) και "Το βιολί" (Mozart/Kubelick) (1912).

    "Είναι ένα εξαιρετικό δώρο για το μουσείο μας και την πόλη μας", δήλωσε ο διευθυντής και πρόεδρος του Μετ Τόμας Κάμπελ. "Παρόλο που το Μετ είναι μοναδικό στη δυνατότητά του να παρουσιάζει περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας της τέχνης, από καιρό μας έλειπε αυτή η κριτική διάσταση στην ιστορία του μοντερνισμού. Ο κυβισμός θα αντιπροσωπεύεται τώρα με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του".

    Η πρώτη έκθεση της συλλογής, η οποία συγκεντρώθηκε από το 1976 ως το 2013 και αποτελείται σε μεγάλο μέρος από έργα που έγιναν από το 1909 ως το 1914, στη διάρκεια της πιο νεωτεριστικής περιόδου του κυβισμού, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014.

    [09] Δ.Γιαννακόπουλος: «Ως εδώ και μη παρέκει!»

    Τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των υπευθύνων διαιτησίας της Ευρωλίγκας και κυρίως του Κώστα Ρήγα ζήτησε ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά τη λήξη της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα.

    «Ως εδώ και μη παρέκει! Κάτι βρωμάει! Προκαλώ τους υπεύθυνους να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπευθύνων διαιτησίας της Euroleague και ιδιαιτέρως του κ. Ρήγα», δήλωνε οργισμένος από τιςχθεσινές αποφάσεις των τριών διαιτητών της ήττας από την Μπαρτσελόνα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 April 2013 - 6:30:23 UTC