Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"
  • [02] Έρευνα σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
  • [03] Αναμένεται να απολογηθούν οι συλληφθέντες για τις Σκουριές
  • [04] Το Λουξεμβούργο άρει το τραπεζικό απόρρητο
  • [05] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ και Προαστιακό
  • [06] Η Μέρκελ παίρνει προβάδισμα για τις εκλογές
  • [07] Ημέρα εθνικού πένθους στη Σερβία
  • [08] Ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτει ο Ι. Καπελέρης
  • [09] Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο Ανδρέας Κουρής
  • [10] Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
  • [11] Πρώτο κρούσμα με κρέας αλόγου στη Βρετανία
  • [12] Η Γιοκοχάμα ανακοίνωσε κατά λάθος στο Twitter την εκτόξευση πυραύλου!

  • [01] "Απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"

    Στην αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να εξασφαλίσουν κεφαλαιοποίηση σε ποσοστό 10% από ιδιώτες, απέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Προβόπουλος, την αναβολή του εγχειρήματος της συνένωσής τους, διευκρινίζοντας πως οι τελικές αποφάσεις, σε περίπτωση που η άντληση των συγκεκριμένων πόρων δεν καταστεί εφικτή, θα παρθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη βάση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος υπερασπίστηκε επίσης τις επιλογές της ΤτΕ απέναντι στην κυπριακή κρίση, επικαλούμενος και τη μυστικότητα που διέπει τις συνεδριάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπογράμμισε πως οι καταθέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι απολύτως εξασφαλισμένες ανεξαρτήτως ποσού και τράπεζας.

    [02] Έρευνα σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

    Ομοβροντία επιθέσεων δέχθηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αυξάνοντας την πίεση για παραίτησή του.

    Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή, που πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψή τους υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας διερεύνησης κατά πόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, δεδομένου ότι ο διοικητής παρέλειψε να δώσει στην επιτροπή όσα ζητήθηκαν για τις τραπεζικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το κούρεμα των καταθέσεων. «Ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο. Υπάρχει υποψία ότι ήθελαν κάτι να κρύψουν» είπε ο κ. Συλλούρης.

    [03] Αναμένεται να απολογηθούν οι συλληφθέντες για τις Σκουριές

    Στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου μετήχθησαν και κρατούνται μετά την επεισοδιακή τους σύλληψη, τα ξημερώματα, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, αναμένεται να απολογηθούν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγή Γιαννάκη μετά τις συντονισμένες κινητοποιήσεις εκατοντάδων κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου επρόκειτο να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στον εκεί ανακριτή. Όπως έγινε γνωστό, ήδη ο ανακριτής και η εισαγγελέας Χαλκιδικής κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στη διαδικασία. Πάντως, το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου.

    Οι δύο άνδρες, οι οποίοι φέρονται ως εκ των βασικών κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση, συνελήφθησαν τα ξημερώματα μέσα στα σπίτια τους στην Ιερισσό έπειτα από επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί σχετικά εντάλματα από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές -κι έπειτα από την προηγούμενη απαγγελία κακουργηματικής δίωξης από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής- καθώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θεωρήθηκαν ως ύποπτοι φυγής ενόψει της κλήτευσής τους σε απολογία.

    Η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

    Εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών της βορειοανατολικής Χαλκιδικής από νωρίς το πρωί μετέβησαν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομικό «έφοδο» και να συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες.

    [04] Το Λουξεμβούργο άρει το τραπεζικό απόρρητο

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την άμβλυνση του τραπεζικού απορρήτου, αποδεχόμενη την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    "Εχουμε τη δυνατότητα να εισαγάγουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, την αυτόματη ανταλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2015", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε επίσης ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από το 2015, παραμένοντας ωστόσο ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

    [05] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ και Προαστιακό

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό, από αύριο Πέμπτη(11 Απριλίου) έως και την Παρασκευή (12Απριλίου), λόγω των 4ωρων στάσεων εργασίας των εργαζομένων,από τις 20:00 έως 24:00 (μεσάνυχτα) .

    Επίσης, τις ώρες των στάσεων εργασίας, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των συρμών του Μετρό, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.

    Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

    [06] Η Μέρκελ παίρνει προβάδισμα για τις εκλογές

    Οι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι εταίροι τους διαθέτουν αρκετή στήριξη για να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι βαυαροί εταίροι τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εξασφαλίζουν το 41%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) το 6%, που τους φέρνει μαζί στο 47%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

    Αυτό τους φέρει να προηγούνται άνετα των κεντροαριστερών αντιπάλων τους και είναι το καλύτερο συνδυαστικό αποτέλεσμα για τον παρόντα συνασπισμό της Μέρκελ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ανακοίνωσε το Forsa, που πραγματοποίησε την δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης--οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)--λαμβάνουν 23% και οι σύμμαχοί τους οι Πράσινοι το 14%.

    Το ποσοστό και των δύο κομμάτων είναι μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση των Stern-RTL.

    Το Αριστερό Κόμμα εξασφαλίζει το 9%.

    [07] Ημέρα εθνικού πένθους στη Σερβία

    του Ν. Πέλπα

    Ημέρα πένθους είναι σήμερα στη Σερβία για τα 13 θύματα του άγριου εγκλήματος που συνέβη στο χωριό Βέλικα Ίβαντσα, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου. Τη σχετική απόφαση έλαβε, χθες βράδυ, η σερβική κυβέρνηση σε έκτακτη συνεδρίαση.

    Ο εξηντάχρονος Λιούμπισα Μπογκντάνοβιτς, νωρίς χθες το πρωί, δολοφόνησε τον γιο του και άλλους 12 γείτονές του, μεταξύ των οποίων ένα αγοράκι δύο ετών. Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του ενώ ο ίδιος αυτοπυροβολήθηκε όταν έφτασε η αστυνομία και σήμερα νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο σερβικός Τύπος, η σύζυγος του δράστη Γιάβορκα Μπογκντάνοβιτς, η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, συνήλθε και η κατάσταση της σταθεροποιείται.

    Τα ΜΜΕ στη Σερβία αναφέρουν πως στην πρώτη της δήλωση στον εισαγγελέα ανέφερε ότι ο άντρας της ήταν "οξύθυμος χαρακτήρας αλλά τίποτα δεν έδειχνε ότι θα κάνει κάτι τέτοιο". Από την κατάθεσή της, η αστυνομία περιμένει να βγάλει συμπεράσματα για τα κίνητρα του συζύγου της. Οι συγχωριανοί του αναφέρουν ότι ήταν υποδειγματικός νοικοκύρης και, μάλιστα, κάποιοι που τον είδαν το προηγούμενο βράδυ λένε ότι συμπεριφερόταν κανονικά και μιλούσε κυρίως για τις γεωργικές εργασίες που είχε να κάνει.

    Οι ειδικοί, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου, αναφέρουν ως επιβαρυντικά στοιχεία την απώλεια εργασίας του ίδιου και του γιου του και σε μικρότερο βαθμό το γεγονός ότι συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις, το 1991, στην Κροατία. Προσμετρούν επίσης και το γεγονός ότι δύο μέλη της ευρείας οικογένειάς του νοσηλεύονται ήδη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

    [08] Ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτει ο Ι. Καπελέρης

    Συνεχίζεται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", η κατάθεση του πρώην επικεφαλής το ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας μη σωστό και ενδεδειγμένο τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Παράλληλα, επέμεινε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη πέραν του να ελέγξει το οικονομικό προφίλ 10 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Έπρεπε να δώσει σαφή εντολή ελέγχου και να παραδώσει τα στοιχεία για να διεξαχθεί ο έλεγχος. Αυτό δεν το έκανε» φέρεται να είπε ο κ. Καπελέρης.Σε ερώτηση αν υπέστη ζημιά το ελληνικό δημόσιο από τη διαχείριση της λίστας, ανέφερε ότι αυτό μόνο από τον φορολογικό έλεγχο της λίστας μπορεί να διαπιστωθεί.

    Σημειώνεται πως το απόγευμα έχει κληθεί η συνεργάτιδα του Ευ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα.

    [09] Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο Ανδρέας Κουρής

    Eλεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100 χιλιάδων ευρώ και του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, για χρέη στο δημόσιο, ο Ανδρέας Κουρής, γιος του εκδότη Μάκη Κουρή.

    Ο 38χρονος, που συνελήφθη τη Δευτέρα στο Χαλάνδρι, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για οφειλή περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας δισκοπωλείων «Μετρόπολις». Το ποσό αφορά μη καταβολή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

    [10] Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

    Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κέρκυρας, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα του δημάρχου Κέρκυρας -και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων- Γιάννη Τρεπεκλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων των Ιονίων νήσων.

    Στην εισήγησή του, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.

    «Από τον Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

    [11] Πρώτο κρούσμα με κρέας αλόγου στη Βρετανία

    Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Asda ανακοίνωσετην Τρίτη ότι βρέθηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης (ενός φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) σε κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε κονσέρβες με κορν μπιφ. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στη χώρα.

    Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του φαρμάκου, που απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο. Η Asda, το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο εντοπίστηκε μέσα σε κονσέρβες του προϊόντος της "Smart Price Corned Beef", όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο DNA αλόγου και ότι αποσύρθηκε από τα ράφια.

    Η FSA ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν στα σπίτια τους τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να τα καταναλώσουν, αλλά να τα επιστρέψουν για να λάβουν αποζημίωση. Η φενιλβουλταζόνη μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

    [12] Η Γιοκοχάμα ανακοίνωσε κατά λάθος στο Twitter την εκτόξευση πυραύλου!

    Η ιαπωνική πόλη Γιοκοχάμα ανακοίνωσε κατά λάθος χθες στο Twitter την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, μια γκάφα για την οποία ζήτησε συγγνώμη μερικά λεπτά αργότερα.

    Το μήνυμα, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί στις 11:19 τοπική ώρα σε επίσημο λογαριασμό της Γιοκοχάμα στο Twitter ανέφερε: "Εκτόξευση πυραύλου: εδώ πόλη της Γιοκοχάμα. Σύμφωνα με... την ώρα... αναφέρθηκε η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Παρακαλώ δώστε προσοχή στις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις".

    Πριν διαγραφεί, το μήνυμα αυτό, το οποίο είχε ετοιμαστεί εκ των προτέρων σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο και το οποίο ωστόσο απεστάλη κατά λάθος, ακολούθησε ένα άλλο μήνυμα λίγα λεπτά αργότερα, το οποίο ζητούσε συγγνώμη: λάθος πληροφορία. Διορθώνουμε. Παρακαλώ δεχθείτε τη συγγνώμη μας". Το δεύτερο μήνυμα αναμεταδόθηκε περίπου 3.000 φορές.

    Ο λογαριασμός @yokohama_saigai στο Twitter της πόλης της Γιοκοχάμα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να προειδοποιήσει τον πληθυσμό σε περίπτωση κινδύνου, για παράδειγμα στην περίπτωση σεισμού, τυφώνα ή τσουνάμι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 April 2013 - 10:30:25 UTC