Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισπανογερμανικές μονομαχίες στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [02] Παρεμβάσεις για διάσωση του Φιξ στη Θεσσαλονίκη
  • [03] «Ο λόγος τώρα ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις»
  • [04] Η τρέλα πάει... στα σκαλιά της Λυρικής
  • [05] Οδός Μάργκαρετ Θάτσερ στο Παρίσι;
  • [06] Διαδήλωση στο Νόβισαντ
  • [07] Προκαταρκτική έρευνα για τη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank
  • [08] Ανάληψη ευθύνης τρομοκρατικής ενέργειας, με ηλεκτρονικό στικάκι
  • [09] Δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Κύπρου, λέει το Βερολίνο
  • [10] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Στ. Αδαμίδης
  • [11] Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ

  • [01] Ισπανογερμανικές μονομαχίες στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ

    Ισπανογερμανικές μονομαχίες ανέδειξε η κλήρωση των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, που έγινε σήμερα στη Νιόν. Δεσπόζει αναμφίβολα η αναμέτρηση της περσινής φιναλίστ Μπάγερν Μονάχου με την Μπαρτσελόνα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσει την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν επί γερμανικού εδάφους, στις 23 και 24 Απριλίου, και οι ρεβάνς στην Ισπανία στις 30 Απριλίου και 1η Μαϊου.

    [02] Παρεμβάσεις για διάσωση του Φιξ στη Θεσσαλονίκη

    Στέγες και τοίχοι που καταρρέουν, οξειδωμένα μεταλλικά στοιχεία, συσσωρευμένα σκουπίδια δίπλα στα κτίρια, νερά που διαβρώνουν το σημαντικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Η εικόνα ετοιμορροπίας του άλλοτε ακμαίου διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος Φιξ στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε την παρέμβαση επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που διατύπωσε προτάσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης του συγκροτήματος.

    Η επιτροπή συγκροτήθηκε με βάση το άρθρο 41 για την «Προστασία των ετοιμόρροπων μνημείων» του νόμου 3028/ 2002. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, εάν ο φέρων οργανισμός ενός μνημείου έχει υποστεί επικίνδυνες βλάβες και είναι έτοιμος να καταρρεύσει, συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού πενταμελής επιτροπή που ελέγχει την κατάσταση και προτείνει μέτρα, με την προϋπόθεση ότι διαφυλάσσεται η αυθεντικότητα του μνημείου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν κρίνει ότι η διατήρηση του μνημείου είναι αδύνατη η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί τη μερική ή ολική κατεδάφισή του.

    [03] «Ο λόγος τώρα ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις»

    Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τους δέκα «σοφούς» που είχε επιλέξει ο ίδιος πριν από δέκα ημέρες σχηματίζοντας δύο επιτροπές και ζητώντας τους να υποδείξουν εφαρμόσιμες λύσεις για να ξεπερασθεί το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

    «Ο λόγος τώρα ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις. Ο διάδοχός μου θα βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    [04] Η τρέλα πάει... στα σκαλιά της Λυρικής

    Μόδα, όπερα και... τρέλα. Το τρίπτυχο της performance «La Follia» που θα λάβει χώρα στα σκαλιά της εισόδου του θεάτρου Ολύμπια το Σάββατο 13 Απριλίου.

    Αναγνωρίσιμος θα μπορούσε να είναι για τους περισσότερους ο συνδυασμός της μόδας με την τρέλα, φέρνοντας στο νου ορισμένες δημιουργίες της υψηλής ραπτικής. Επίσης, αναμενόμενος είναι ο συνδυαμός της όπερας με την έννοια της τρέλας, καθώς αυτή αποτελεί συνηθισμένο μοτίβο στο λυρικό θέατρο.

    Εξάλλου, ο συνδυασμός της μόδας με την όπερα είναι σχετικά νέος, με σημαντικούς σχεδιαστές, όπως ο Αρμάνι, η Πράντα και ο Γκαλιάνο, να σχεδιάζουν για παραγωγές μεγάλων λυρικών θεάτρων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Ίσμα Τουλάτου, τη δημοσιογράφο που βρίσκεται πίσω από την ιδέα και με τον Δημήτρη Ντάσσιο, το σχεδιαστή που έχει τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια της ιδιαίτερης αυτής performance.

    Τα τελευταία χρόνια, «η ίδια η μόδα αλλάζει και μετακινείται προς το κοστούμι, από πλευράς έμπνευσης και προς το σόου από πλευράς παρουσίασης», επισημαίνει η κα Τουλάτου.

    Πέντε σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Βασιλική Καραγιάννη, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Έλενα Κελεσίδη, η Τζούλια Σουγλάκου και η Βάσια Ζαχαροπούλου, θα τραγουδήσουν άριες από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου της όπερας: η σκηνή τρέλας της «Λουτσία ντι Λαμερμούρ», η έξαρση της Βιολέττας στην «Τραβιάτα» και η ματαιόδοξη Μουζέτα της «Μποέμ», είναι μερικές από αυτές.

    Μέσα από την όλη διαδικασία, «μας ενδιαφέρει και το να αναδειχθεί ο πρωταρχικός ρόλος που παίζει το ένδυμα στο θέατρο. Το πόσο μπορεί να λειτουργήσει στη σημειολογία του ρόλου», τονίζει ο κ. Ντάσσιος.

    Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση από το κοινό θα είναι έμμεση. Τα δελτία εισόδου που θα δοθούν στο κοινό (έναρξη διανομής, δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης) αφορούν την αίθουσα Μ. Κάλλας του θεάτρου, όπου θα προβάλλεται το δρώμενο σε γιγαντοοθόνη. Ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων θα βρίσκεται στην είσοδο του θεάτρου, έχοντας ειδικές προσκλήσεις.

    [05] Οδός Μάργκαρετ Θάτσερ στο Παρίσι;

    Ακριβώς στην καρδιά του Παρισιού --ανάμεσα στα Ηλύσια Πεδία και τον Σηκουάνα-- βρίσκεται η λεωφόρος Ουίνστον Τσόρτσιλ.

    Έτσι, λοιπόν, αναρωτιούνται κάποιοι γάλλοι πολιτικοί: "Γιατί όχι και οδός Μάργκαρετ Θάτσερ;"

    Ένας συντηρητικός δημοτικός σύμβουλος, ο Ζερόμ Ντιμπούς, θα προτείνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο εντός του μήνα η γαλλική πρωτεύουσα να τιμήσει την εκλιπούσα βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό δίνοντας το όνομά της σε δρόμο.

    Ωστόσο, σε μία χώρα που κατά παράδοση έχει τεταμένες σχέσεις με τον γείτονά της από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η πρόταση αυτή συνάντησε αντιδράσεις.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Διαδήλωση στο Νόβισαντ

    Στη Βοϊβοντίνα οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ αυτονομιστών και υποστηρικτών του κρατικού συγκεντρωτισμού. Η διακήρυξη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Βοϊβοντίνας, που κατέθεσε στην τοπική βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

    Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σερβικό Προοδευτικό(SNS) και το Σοσιαλιστικό(SPS), όπως επίσης και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θεωρούν τη διακήρυξη αυτή προοίμιο της απόσχισης της Βοϊβοντίνας από τη Σερβία.

    Τα κόμματα που αντιτίθενται στη διακήρυξη ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με σύνθημα "τέλος στη διάσπαση της Σερβίας", που οργανώνουν φοιτητικές οργανώσεις στην πόλη Νόβισαντ, έξω από το κτίριο της βουλής της Βοϊβοντίνας.

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βοϊβοντίνας και αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του DS Μπόγιαν Πάιτιτς θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσπάθεια της σερβικής κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αποτυχία των συνομιλιών για το Κόσοβο.

    O κ. Πάιτιτς κατηγορεί το επίσημο Βελιγράδι ότι καταφεύγει στις μεθόδους του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, το οποίο πριν από 25 χρόνια, με την αποκαλούμενη "Επανάσταση του ξινόγαλου" (σ.σ. ονομάστηκε έτσι διότι οι διαδηλωτές πετούσαν κουτάκια με ξινόγαλο στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης) ανέτρεψε την νόμιμα εκλεγμένη τοπική ηγεσία, η οποία ήταν κατά της αλλαγής του συντάγματος που περιόριζε το βαθμό αυτονομίας της Βοϊβοντίνας και του Κοσόβου.

    Με τη διακήρυξη που προτείνει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα ζητείται να γίνει σεβαστό το σύνταγμα της Σερβίας που κατοχυρώνει στη Βοϊβοντίνα πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία. Ζητείται, επίσης, να γίνουν σεβαστές οι ιστορικές, εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της Βοϊβοντίνας.

    Του Νίκου Πέλπα

    [07] Προκαταρκτική έρευνα για τη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής παρήγγειλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με την Eurobank.

    Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Φθιώτιδος του Κόμματος «Νέα Μέρα» Ν. Σταυρογιάννης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Μ. Γιαννάκης έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε αναφορά για την επίμαχη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Με το έγγραφό τους αυτό ζητούν να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση αδικημάτων σχετικά με τη συγχώνευση και ειδικά μετά τις δηλώσεις πολιτικών ότι ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε το «ναυάγιο» της επίμαχης συγχώνευσης. Ειδικότερα, ζητούν να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, της χειραγώγησης μετοχών, κλπ.

    [08] Ανάληψη ευθύνης τρομοκρατικής ενέργειας, με ηλεκτρονικό στικάκι

    Προκήρυξη σε ηλεκτρονικό "στικάκι", για ανάληψη ευθύνης τρομοκρατικής ενέργειας, εστάλη λίγο πριν τις 10 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη αφορά στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου, απέναντι από το Ηρώδειο, αλλά αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Αστυνομία, όπως και το περιεχόμενο του κειμένου.

    Το "στικάκι" βρέθηκε στις 9.50 στη βάση του αγάλματος του Άρη Βελουχιώτη στην Καισαριανή, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Ο άγνωστος που τηλεφώνησε, είπε στην υπάλληλο που απάντησε στο τηλέφωνο τα εξής: «Ανάληψη ευθύνης τρομοκρατικής ενέργειας. Στην Καισαριανή, στην οδό Αναξαγόρα, κάτω από το άγαλμα του Βελουχιώτη, υπάρχει ένα μαύρο "στικάκι" με ανάληψη ευθύνης...».

    Για το τηλεφώνημα ενημερώθηκε η Αστυνομία και το "στικάκι" παρελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και εξετάζεται.

    [09] Δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Κύπρου, λέει το Βερολίνο

    Η συμμετοχή με 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

    Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο έδωσε σήμερα πολιτική υποστήριξη σε δάνεια 10 δισ. ευρώ για το νησί και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί αυτό το ποσό και ότι το θέμα "δεν είναι προς διαπραγμάτευση".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, δήλωσε: "Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου 10 δισεκ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Στ. Αδαμίδης

    Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον 10ο τακτικό ανακριτή ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης, που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρέη της ομάδας, την περίοδο 2010-2012.

    [11] Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ

    Φενέρμπαχτσε εναντίον Μπενφίκα και Βασιλεία εναντίον Τσέλσι είναι τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση των ημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ, που διενεργήθηκε σήμερα στη Νιόν.

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 25 Απριλίου σε Τουρκία και Ελβετία και οι ρεβάνς στις 2 Μαϊου σε Πορτογαλία και Αγγλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 April 2013 - 12:30:23 UTC