Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η "Κομισιόν" στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης
  • [02] Πάνω από 110 τόνοι κρέατος αλόγου στην Ελλάδα
  • [03] Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου
  • [04] Προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Κύπρο
  • [05] "Το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική συγκράτησης των μισθών"
  • [06] Οι καρχαρίες αποφεύγουν την ...πανσέληνο
  • [07] Παραβίαση του συντάγματος στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας
  • [08] Πέθανε ο Γιώργος Κασιμάτης
  • [09] Βλ. Πούτιν: "Βάρβαρο έγκλημα" οι εκρήξεις στη Βοστόνη

  • [01] Η "Κομισιόν" στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης

    Η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για ανάπτυξη και απασχόληση και αυτό το βλέπουν και στην Ευρώπη. Υπάρχει θέληση στην Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα στο δρόμο ανάκαμψης, καθώς στην Ευρώπη βλέπουν ότι είναι σοβαρές οι προθέσεις της κυβέρνησης.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, στο συνέδριο του «Economist», με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας» ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την βελτίωση της χρηματοδότησης, δήλωσε αισιόδοξος μετά τις επαφές του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα στελέχη της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος τους επόμενους μήνες, αν και συμπλήρωσε στη συνέχεια, ότι απομένει να δούμε αν θα επιτευχθεί αυτή η απόφαση.

    Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της ρευστότητας, είπε ότι η προοπτική είναι κατάλληλη και ελπιδοφόρα μέχρι το 2015. Την αισιοδοξία αυτή τη στηρίζει στις δόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ ετησίως μέσω του ΕΣΠΑ ενώ είπε ότι είναι διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν και κλειδί παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία χρηματοδοτικού φορέα - εργαλείου για να αξιοποιηθούν από την πραγματική οικονομία κεφάλαια που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

    Ακόμη σημείωσε τη σημασία των προσπαθειών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, για την αύξηση εξαγωγών για τη βελτίωση του φορολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος τη διαμόρφωση και τη ρευστότητα.

    [02] Πάνω από 110 τόνοι κρέατος αλόγου στην Ελλάδα

    Στους 111 τόνους, ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

    Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

    Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

    [03] Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου

    Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

    Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών για να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία».

    [04] Προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Κύπρο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Κύπρο, έτσι ώστε τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί για την επομένη επταετία να καταβληθούν νωρίτερα, υποβοηθώντας την τραυματισμένη οικονομία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της "Κομισιόν" Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι η "Κομισιόν" θα προσφέρει επίσης στη Λευκωσία υψηλότερα ποσοστά προχρηματοδότησης και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την Κύπρο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

    Η Κύπρος πρόκειται να λάβει ποσό ύψους 945 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επομένης επταετίας από την ΕΕ με τη μορφή κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και ως απευθείας πληρωμές προς αγρότες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    "Δεν αποκλείω να αναζητήσω επιπρόσθετη υποστήριξη από τις Αρχές του προϋπολογισμού, παρά τις γνωστές δυσκολίες που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά, επί του παρόντος, στην ΕΕ", σημείωσε ο κ.Μπαρόζο στην επιστολή του.

    [05] "Το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική συγκράτησης των μισθών"

    Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο γάλλος υπουργός αρμόδιος για την ανόρθωση της Βιομηχανίας, καλεί μέσω του γερμανικού Τύπου το Βερολίνο να αναθεωρήσει την πολιτική συγκράτησης που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών στη Γερμανία.

    "Η γερμανική οικονομία έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκ του γεγονότος της συγκράτησης των μισθών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί επί μακρόν σε οικονομικό επίπεδο, κατά συνέπεια ζητούμε να υπάρξει μία προσαρμογή ανάμεσα στις χώρες μας", δηλώνει ο γάλλος υπουργός, που βρισκόταν χθες στο Ντίσελντορφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

    Το θέμα της αύξησης των μισθών είναι ενεργό , τόσο στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, όσο και στα γερμανικά συνδικάτα.

    Το συνδικάτο IG Metall βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική ομοσπονδία της μεταλλουρργίας για μία νέα συμφωνία για 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του τομέα, στον οποίο περιλαμβάνονται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι ημιαγωγοί και ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών, και διεκδικεί αύξηση των μισθών κατά 5,5%.

    "Αυτήν τη φορά διαπραγματευόμαστε αποκλειστικά τους μισθούς", δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γεργκ Χόφμαν, στέλεχος της IG Metall . "Θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας (στον τομέα) μέσω της αύξησης της ζήτησης".

    "Εάν αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη στη Γερμανία, το 20% αυτής της αύξησης κατευθύνεται προς την ζήτηση τελικών και ενδιαμέσων προϊόντων των βιομηχανιών μεταλλουργίας και ηλεκτρονικής", εξηγεί ο Γεργκ Χόφμαν, προσθέτοντας ότι το μεγάλο γερμανικό συνδικάτο προσανατολίζεται προς προειδοποιητικές απεργίες κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που έχουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαΐου. Η ισχύουσα συμφωνία λήγει στις 30 Απριλίου.

    Η συμφωνία στον τομέα της γερμανικής μεταλλουργίας αποτελεί βαρόμετρο για τους υπόλοιπους τομείς της γερμανικής οικονομίας.

    [06] Οι καρχαρίες αποφεύγουν την ...πανσέληνο

    Οι καρχαρίες αποφεύγουν την πανσέληνο και τον ήλιο όταν βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό καταφεύγοντας στα βάθη της θάλασσας για να ακολουθήσουν τη λεία τους και να ξεφύγουν από τα θαλάσσια αρπακτικά, κυρίως μεγαλύτερους καρχαρίες, των οποίων αποτελούν λεία, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που μπορεί να βοηθήσει τους αλιείς να μην πιάνουν στα δίχτυα τους καρχαρίες, υπολογίζοντας το βάθος στο οποίο αυτοί κινούνται.

    Επί σχεδόν τρία χρόνια οι επιστήμονες ακολούθησαν στα ανοιχτά του αρχιπελάγους του Παλάου, στον δυτικό Ειρηνικό, τις κατακόρυφες μετακινήσεις 39 καρχαριών που έφεραν ηχητικούς πομπούς.

    Οι παρατηρήσεις τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, αποκαλύπτουν ότι οι καρχαρίες μετακινούνται στα πιο μεγάλα βάθη καθώς πλησιάζει η πανσέληνος και ανεβαίνουν εκ νέου κοντά στην επιφάνεια, μια συμπεριφορά που απαντάται και σε άλλα θαλάσσια αρπακτικά όπως ο ξιφίας, ο κίτρινος τόνος και ο παχύς τόνος.

    Την ημέρα, οι καρχαρίες χάνονται στα βάθη της θάλασσας όταν ο ήλιος είναι στο πιο ψηλό σημείο του και ανεβαίνουν ξανά κοντά στην επιφάνεια στη διάρκεια της νύχτας, ανεξάρτητα από τον σεληνιακό κύκλο.

    [07] Παραβίαση του συντάγματος στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας

    Σειρά παραβιάσεων του συντάγματος και των νόμων σε σχέση με τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) καταγγέλλει, με επίκαιρη ερώτηση που επανακατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα του πιο ακραίου προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζει ότι λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες και τονίζει ότι ο αρχικός στόχος δημιουργίας του ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους, το οποίο όμως δεν είναι βιώσιμο και ούτε πρόκειται να γίνει χωρίς γενναίο κούρεμα, ανεξαρτήτως της εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

    «Η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικώς εκτιμημένα μεγέθη αφού, σύμφωνα με την αποτίμηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2013- 2016, είναι μόλις 9,6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το αρχικό πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου υπολόγιζε την είσπραξη 50 δισεκατομμυρίων ενώ, πριν το 2010, η περιουσία αυτή αποτιμούνταν σε τουλάχιστον 285 δισεκατομμύρια» υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.

    Παράλληλα, κάνει λόγο για πρωτοφανή μεθόδευση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Δ.Σ παραλείπει να αναρτά στο διαδίκτυο τις τριμηνιαίες εκθέσεις που κατά νόμο υποχρεούται, ενώ τα κόμματα της Βουλής δεν έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεών του.

    [08] Πέθανε ο Γιώργος Κασιμάτης

    Απεβίωσε ο Γιώργος Κασιμάτης, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, σε ηλικία 62 ετών, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία του επίτιμου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρώην προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Κασιμάτη, θα τελεστεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013, και ώρα 15:30, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά και ακολούθως η ταφή στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως Κερατσινίου.

    Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γεώργιου Κασιμάτη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με ανακοίνωσή του.

    [09] Βλ. Πούτιν: "Βάρβαρο έγκλημα" οι εκρήξεις στη Βοστόνη

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη και του πρότεινε τη βοήθεια της Ρωσίας στην έρευνα γι' αυτό το "βάρβαρο έγκλημα".

    Σε τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, "ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει αυστηρά αυτό το βάρβαρο έγκλημα και εκφράζει την πεποίθηση πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό των προσπαθειών όλης της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

    Ο Πούτιν εξάλλου "υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει σε περίπτωση ανάγκης τη βοήθειά της στην έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 April 2013 - 10:30:26 UTC