Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Λέτα εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Ιταλία
  • [02] Διακομματική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Το πρόγραμμα ελληνομάθειας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
  • [04] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - ¶. Κυπριανού
  • [05] Γεωργία ακριβείας για καλύτερη άρδευση

  • [01] Ο Λέτα εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Ιταλία

    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ενρίκο Λέτα στο Κυρηνάλιο για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Λέτα αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο στις 12:30 ώρα Ιταλίας (13:30, ώρα Ελλάδας).

    Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηριχθεί από το PD, την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι.

    [02] Διακομματική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

    Με τη θέση ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να οργανωθεί προεχόντως σε πολιτικό επίπεδο και να οργανωθεί και η νομική της υποστήριξη, προσήλθε στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης, που με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως τόνισε, το μόνο κόμμα που πρέπει να εξαιρεθεί από τη διακομματική αυτή επιτροπή είναι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το «φιλοναζιστικό κόμμα, οι βουλευτές του οποίου σήμερα απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να θέσει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χαρακτηρίζονται απόρρητα.

    «Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις. Ό,τι μας αρνήθηκαν, το διεκδικούμε. Η εκκρεμότητα των πολεμικών αποζημιώσεων υφίσταται», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζήτημα είναι σύνθετο. Υπάρχει όμως και η άλλη ιδιαίτερη διάστασή του, η ιστορική», είπε ο υπουργός Εξωτερικών που δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «είναι αλήθεια ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα, αλλά καμία φορά η Ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο αλλά με τις πράξεις».

    [03] Το πρόγραμμα ελληνομάθειας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

    Για την επιτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης οι αδιάψευστοι μάρτυρες είναι κατ' αρχάς οι αριθμοί: Το 2000 εγκατέλειπαν το σχολείο περίπου το 65% των παιδιών της μειονότητας. Το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί το 2011 στο 30%. Από το 1997 έως το 2010, η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα κορίτσια αυξήθηκε κατά 147% στο Γυμνάσιο και 143% στο Λύκειο. Από το 1997 έως σήμερα, ο αριθμός των μειονοτικών μαθητών αυξήθηκε κατά 400% στα Δημοτικά, 225% στα Γυμνάσια και 500% στα Λύκεια. Το ίδιο διάσημα, η πρόσβαση στην ανώτατη και την ανώτερη εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 608%.

    Οι «στέγνοι» αριθμοί, όμως, δεν μπορούν να περιγράψουν την επίδραση που είχε στη ζωή της μειονότητας το πρόγραμμα ελληνομάθειας, που φέτος έκλεισε 15 χρόνια ζωής. Εν τέλει, οι αριθμοί δεν μπορούν να περιγράψουν το ίδιο το πρόγραμμα. Αυτό αναλαμβάνουν να το κάνουν, σε συνέντευξή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ¶ννα Φραγκουδάκη και η ειδική σύμβουλος του προγράμματος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάλεια Δραγώνα.

    «Αυτό το πρόγραμμα» λέει η κ. Δραγώνα «το συμβολίζουν η συνύπαρξη παιδιών μειονότητας και πλειονότητας στην κατασκήνωση, το βαν που ανεβαίνει δύο ώρες χωματόδρομο για να μάθει ελληνικά σε δέκα παιδιά, το γεγονός ότι με τον καιρό κερδήθηκε η εμπιστοσύνη των μανάδων. Το ότι σήμερα, για να κάνει το βαν μάθημα ελληνικών σε ένα μακρινό χωριό, οι υπεύθυνοι έχουν συνεννοηθεί με τον τοπικό ιμάμη να μη συμπίπτει με την ώρα της διδασκαλίας του κορανίου είναι τεράστιας σημασίας. Τα παιδιά περιμένουν το βαν στην άκρη του χωριού να ανεβαίνει και το συνοδεύουν έως την αυλή του σχολείου. Παίρνουν τα λάπτοπ και "παίζουν" με ενθουσιασμό τα ηλεκτρονικά παιγνίδια που είναι σχολικές γνώσεις και ασκήσεις γραμματικής. Δανείζονται βιβλία και συχνά ζητούν να κρατήσουν το βιβλίο μια εβδομάδα ακόμα. Όλα αυτά είναι ανεκτίμητη κατάκτηση».

    [04] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - ¶. Κυπριανού

    Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ¶ντρο Κυπριανού, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του στη Βουλή.

    «Έγινε μια φιλική και ειλικρινής συζήτηση σε βάθος για όλες τις πτυχές της κρίσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η κρίση στη ζώνη του ευρώ και τη διεθνή οικονομία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Γεωργία ακριβείας για καλύτερη άρδευση

    Η γεωργία ακριβείας μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο "εργαλείο" για αποδοτικότερες αρδεύσεις και μειώσεις των εισροών στην καλλιέργεια βάμβακος στην περιοχή, που θα επιφέρουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της δράσης "καλλιέργεια βάμβακος με τις αρχές τις Γεωργίας Ακριβείας στη Λεκάνη Απορροής του Πηνειού", στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

    Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του ΕΘΙΑΓΕ, συμμετείχε σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που είχε ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού.

    Η γεωργία ακριβείας, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δρ. Χρίστος Τσαντήλας, τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας, αποτελεί ένα σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται στη διαφοροποίηση των εισροών στον αγρό, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 April 2013 - 10:30:25 UTC