Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση πρωθυπουργού για την εξέλιξη των οδικών έργων
  • [02] "Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μνημονίων"
  • [03] Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχισθεί, τονίζει ο Σόιμπλε
  • [04] Στο Βελιγράδι ο Στ. Φούλε
  • [05] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για "εμπόριο ελπίδας"
  • [06] Ανάκληση φυσικής βαφής αυγών από τον ΕΦΕΤ
  • [07] Στον εργοδότη η υποχρέωση αναγραφής των ανείσπρακτων οφειλών του εργαζόμενου
  • [08] Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία
  • [09] Aπογοήτευση Κασουλίδη για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων
  • [10] Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε ο Ενρίκο Λέτα
  • [11] Συναυλία αλληλεγγύης με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα
  • [12] Σχεδιάζουν υπολογιστή - ταμπλέτα που θα παίρνει εντολές από την ανθρώπινη σκέψη
  • [13] Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  • [14] Στην Κεντρική Κλινική με αρρυθμίες ο Κάιλ Χάινς

  • [01] Ενημέρωση πρωθυπουργού για την εξέλιξη των οδικών έργων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη, σε εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, στο ύψος της Κορινθίας.

    Η πρώτη επίσκεψη έγινε σε εργοτάξιο στην περιοχή του Ζευγολατιού, όπου οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία των έργων όσο και για τις δυσκολίες που υπάρχουν.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής μηχανικός της Ολυμπίας Οδού, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% των εργασιών, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα έργα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

    Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο επικεφαλής μηχανικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας.

    Σχετικά με τι θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν στα εργοτάξια περίπου 25.000 άτομα.

    [02] "Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μνημονίων"

    Οξεία κριτική στον πρωθυπουργό για τις συνεχείς δηλώσεις του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα βγει σύντομα από την κρίση, διατυπώνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, παραθέτοντας στοιχεία που αμφισβητούν την κυβερνητική αισιοδοξία, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν είναι επιλογή του κόμματός του, η έξοδος από το ευρώ.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλύει πτυχές της κρίσης, της κυβερνητικής πολιτικής και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η ιστορική πρόκληση «δεν είναι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα αλλά η συμβολή μας στην ανατροπή ενός συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου και γερμανοκεντρικού σχεδίου για την Ευρώπη, που αν επικρατήσει θα μας «κυνηγά» είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, και εμάς και άλλους λαούς».

    Σχετικά με την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε, πως οι τράπεζες, είναι πολύ σημαντικός θεσμός για να τον αφήσουμε έρμαιο στα χέρια των τραπεζιτών και προσθέτει ότι πρέπει η ίδια η κοινωνία να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο ως προς το τι τράπεζες θέλει, πώς και για ποιον αυτές πρέπει να λειτουργούν.

    Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η πολιτική λιτότητας έχει φθάσει στα όριά της, ο κ. Δραγασάκης συμπεραίνει ότι η τοποθέτηση αυτή οφείλεται στο ότι οι πολιτικές λιτότητας προκαλούν μετατοπίσεις, όπως η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει ενοχλεί το σύστημα και υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενταθεί ο αγώνας των λαών ενάντια σε αυτές τις πολιτικές έτσι ώστε από τις διαπιστώσεις να περάσουμε στα αποτελέσματα».

    Πεποίθηση του Γ. Δραγασάκη είναι ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που είναι κορυφαία προτεραιότητα, δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των μνημονίων. Επίσης, σημειώνει ότι αν στην Ελλάδα διεξαγόταν μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, για τα προγράμματα και τις εναλλακτικές πολιτικές, τότε θα φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει προχωρήσει σε μια ουσιαστική προγραμματική επεξεργασία. Ως προς την εικόνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι ο αναγκαίος πλουραλισμός των ιδεών πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση ως προς την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αντιμετωπίσει στην πορεία προς τη δημιουργία του ενιαίου σχήματος.

    [03] Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχισθεί, τονίζει ο Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες για δημοσιονομική ανάταξη πρέπει να συνεχισθούν, σε απάντηση των σχολίων που διατυπώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της άμβλυνσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

    "Κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάπτυξη, το λέω και το ξαναλέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανεργία των νέων", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους.

    "Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη", απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της ως προς την λαϊκή υποστήριξη.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.

    "Η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", είπε αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εργασίας και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης.

    [04] Στο Βελιγράδι ο Στ. Φούλε

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι. Ο Επίτροπος της ΕΕ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με θέμα την πρόσφατη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Φούλε αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σούζαν Γκρούμπιεσιτς και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με την οποία θα τεθεί σε εκκίνηση το "Σχέδιο ενίσχυσης της ικανότητας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για τη μάχη κατά της διαφθοράς στη Σερβία (PACS)". Στην ίδια διάσκεψη, την οποία οργανώνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    [05] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για "εμπόριο ελπίδας"

    Για ένα ακόμη επεισόδιο της γνωστής σειράς «εμπόριο ελπίδας» επικρίνει την κυβέρνηση το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους. Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι μια πιο ενδελεχής ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει το σαθρό «λογιστικό» υπόβαθρο των κυβερνητικών θριαμβολογιών, την ουσιαστική ταξική στόχευση του μνημονιακού προγράμματος και τους υπαρκτούς κινδύνους για την πραγματική εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους μήνες που ακολουθούν. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσο και να προσπαθούν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, αυτή παραμένει οδυνηρή για την ελληνική κοινωνία.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το ύψος - ρεκόρ της ανεργίας προκαλούν επιδείνωση στο σκέλος των εσόδων (απόκλιση από τους στόχους 348 εκατομμύρια ευρώ στα προ φόρων έσοδα και 506 εκατομμύρια ευρώ στους έμμεσους φόρους), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λήψης νέων μέτρων (ή επέκτασης των υφισταμένων) το προσεχές διάστημα. Προσθέτει ότι σχετικά με την εμφανιζόμενη εξοικονόμηση δαπανών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στον περιορισμό της απαραίτητης χρηματοδότησης για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, αποδεικνύοντας την ταξική στόχευση του ακολουθούμενου προγράμματος.

    [06] Ανάκληση φυσικής βαφής αυγών από τον ΕΦΕΤ

    Σε δειγματοληψία βαφών για αυγά προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ελήφθη δείγμα χύδην φυσικής βαφής αυγών, ριζάρι, Radix Cut, με την ίδια εμπορική ονομασία, αριθμό παρτίδας LOT 11190 και ημερομηνία λήξης 31.12.2014.

    Το εν λόγω προϊόν προέρχεται από το Ιράν, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλεξόπουλος Αλ. & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει τέρμα Αγ. Μαρίνης 19300 στον Ασπρόπυργο και ελήφθη από την επιχείρηση Αφοι Παντ. Χατζηγεωργίου Ο.Ε., Ευριπίδου 37 Αθήνα.

    Η συγκεκριμένη χρωστική χαρακτηρίστηκε ως μη κανονική και μη ασφαλής διότι προέρχεται από φυτό, για το οποίο δεν υπάρχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τροφίμου και δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών.

    Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη.

    Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τη βαφή αυτή για τον παραδοσιακό στολισμό των πασχαλινών αυγών.

    [07] Στον εργοδότη η υποχρέωση αναγραφής των ανείσπρακτων οφειλών του εργαζόμενου

    «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αναγράφει διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012, τούτο ώστε οι εν λόγω αποδοχές να φορολογηθούν στο έτος που θα εισπραχθούν». Τα παραπάνω επισημαίνει ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών σχετικής με τις περιπτώσεις χιλιάδων εργαζόμενων που υποχρεώνονται να ζήσουν με «έναντι» μισθών ή έμειναν απλήρωτοι τον χρόνο που πέρασε.

    Την ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επικαλούμενη στοιχεία των εργατικών κέντρων, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν κανονικά τις αμοιβές στους εργαζομένους τους πέρυσι υπερέβησαν τις 120.000, ενώ περισσότεροι από 1.000.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με «έναντι» μισθών. Μάλιστα η βουλευτής επικαλούνταν στην ερώτησή της και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Αττικής σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις αυτές, σε ποσοστό 80%, εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών που περιλαμβάνουν ολόκληρους τους μισθούς αν και δεν τους έχουν καταβάλει κανονικά.

    [08] Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία

    Η ανεργία στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 για να φθάσει σε νέο ιστορικό επίπεδο, στο 27,16%. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους. Στο τέλος του Μαρτίου, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, που εφαρμόζει μία άνευ προηγουμένου κούρα λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα του Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

    Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται ανάμεσα στον Ιανούαριο και τον Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι "η μικρότερη των τελευταίων ετών". Ωστόσο προειδοποίησε ότι σε επίπεδο έτους , η κατάσταση στην απασχόληση "δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια".

    Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.

    [09] Aπογοήτευση Κασουλίδη για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων

    Πικρία και απογοήτευση για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Κύπρου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανή την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων.

    Σε ομιλία ενώπιον Βρετανών βουλευτών στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να προβλέψει τη μεταχείριση, την οποία έτυχε από τους εταίρους της.

    Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτές εμπίπτουν εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση αυτού του πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση και συζήτησαν το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί ότι αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Αναστασιάδης αφιερώνει το σύνολο της προσοχής του στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας. Συνεπώς, είπε, είναι λογικό οι διεργασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό να μετατεθούν για το φθινόπωρο, ίσως τον Οκτώβριο, όταν όλοι πεισθούν ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία και βελτιωθεί το κλίμα που τώρα δεν είναι ευχάριστο, λόγω της μη βοηθητικής στάσης της Τουρκίας.

    [10] Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε ο Ενρίκο Λέτα

    Ο Ενρίκο Λέτα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της μετριοπαθούς ιταλικής Αριστεράς, άρχισε το πρωί πολιτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό, το συντομότερο δυνατόν, κυβέρνησης με τη συμμετοχή της αριστεράς και της δεξιάς.

    Ο Λέτα έφθασε το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ξεκίνησε τις συναντήσεις του με αντιπροσωπεία του μικρού κόμματος "Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία". Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους και των άλλων κομμάτων, του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

    Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στόχος του Ενρίκο Λέτα είναι η κατάρτιση μέχρι το Σάββατο λίστας μελών της νέας ιταλικής κυβέρνησης , η οποία θα περιλαμβάνει 18 υπουργούς από τους οποίους οι 12 με χαρτοφυλάκια, και η παρουσίαση του σχήματος την Τρίτη στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν η κυβέρνηση Λέτα κατορθώσει να ξεπεράσει αυτήν την δοκιμασία, τότε θα επιτραπεί στην Ιταλία να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

    [11] Συναυλία αλληλεγγύης με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα

    Το πλήθος και το πάθος ήταν κυριάρχα στοιχεία της χθεσινής συναυλίας αλληλεγγύης στη Λεμεσό, που άρχισε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με την αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών, από Κύπρο και Ελλάδα. Είχε προηγηθεί προ δεκαπενθημέρου παρόμοια συναυλία στη Λευκωσία. Στόχος, η συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για αναξιοπαθούντες, που έχουν πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

    Χαιρετίζοντας το κοινό, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη είπε «η ελπίδα είναι εδώ, να μην τη ξεχνάτε», ενώ ο Γιώργος Ανδρέου ανέφερε πως, «σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων συνθετών, θέλω να πω ότι οι ψυχές μας και η σκέψη μας βρίσκονται όπως πάντα, εδώ στη Κύπρο και ευχόμαστε από καρδιάς, όλο αυτό το κακό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην ξανάρθει ποτέ». Την εμφάνισή του έκανε γύρω στις 22:20 ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι είδε στη μικρή διαδρομή που έκανε για να φτάσει μέχρι τη σκηνή. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται μαζί «με τους πατριώτες μου» και σημείωσε πως, αν και είναι «μια δύσκολη αφορμή που βρεθήκαμε, η χαρά είναι η ίδια».

    Η Κύπρια τραγουδίστρια Αλέξια, εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα πράσινο φουλάρι, το οποίο, όπως είπε, είναι για να μας θυμίζει την πράσινη γραμμή και ανέφερε «εσείς αποφασίζετε για τη ζωή σας, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις σας».Η Ευριδίκη, φορώντας μια φανέλα που ανέγραφε στα αγγλικά «Κάτω τα χέρια από την Κύπρο», ανέφερε πως είναι συγκινητικό που όλοι συγκεντρώθηκαν «για να ανοίξουμε την καρδιά μας και να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί στο συμπατριώτη μας που έχει ανάγκη».

    Περήφανος για το ότι είναι Κύπριος και ιδιαίτερα Λεμεσιανός, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος είπε πως «είναι δύσκολες οι εποχές, είναι δύσκολοι οι καιροί και αυτό που μένει είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να έχουμε αλληλεγγύη».

    [12] Σχεδιάζουν υπολογιστή - ταμπλέτα που θα παίρνει εντολές από την ανθρώπινη σκέψη

    Η κορεατική εταιρεία Samsung πειραματίζεται επάνω στον σχεδιασμό υπολογιστή- ταμπλέτας, που θα λειτουργεί λαμβάνοντας εντολές από την ανθρώπινη σκέψη, σύμφωνα με το BBC. Η έρευνα πραγματοποιείται από κοινού με Αμερικανούς επιστήμονες.

    Τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε σχετική επίδειξη της Samsung παρουσιάστηκε ένας υπολογιστής- ταμπλέτα Galaxy, στον οποίο είναι δυνατό να «τρέξουν» συγκεκριμένες εφαρμογές με τη δύναμη του μυαλού.

    Μιλώντας στην Τεχνολογική Επιθεώρηση του πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο ερευνητής της Samsung, Ίνσου Κιμ χαρακτήρισε τις έρευνες ως το επόμενο βήμα για την εξέλιξη της διαδραστικότητας ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές.

    [13] Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

    Η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ιδίως όταν μένει κοντά σε δρόμο με μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επιβεβαιώνουν νέες επιστημονικές έρευνες, μία αμερικανική και μία γερμανική.

    Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Σάρα Αντάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "PLoS Medicine", διαπίστωσε ότι η αύξηση των αιωρούμενων μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι μικρότερα από δυόμισι μικρόμετρα (ΡΜ2,5), δηλαδή εκατομμυριοστά του μέτρου, επιταχύνουν την αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 5.400 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών, χωρίς εμφανή καρδιοπάθεια, που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, όπου η ρύπανση του αέρα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη. Κατά μέσο όρο, το πάχος της σημαντικής αρτηρίας της καρωτίδας, που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά και τον εγκέφαλο, αύξανε κατά 14 μικρόμετρα κάθε χρόνο, όμως σε όσους ζούσαν στα σημεία των πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, η καρωτίδα γινόταν πιο παχιά και σκληρή με ταχύτερο ρυθμό.

    [14] Στην Κεντρική Κλινική με αρρυθμίες ο Κάιλ Χάινς

    Ζάλη και αδιαθεσία αισθάνθηκε ο Κάιλ Χάινς με την έναρξη τηςχθεσινής προπόνησης του Ολυμπιακού.

    Ο Αμερικανός είχε αρρυθμίες και διακομίστηκε άμεσα στην Κεντρική Κλινική, όπου ευτυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του Πειραιά διαπιστώθηκε πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

    Τα συνεχόμενα παιχνίδια, οι προπονήσεις και η πίεση εξάντλησαν τον Χάινς που διανυκτέρευσε προληπτικά στην Κεντρική Κλινική.

    Σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο και εκτός απροόπτου θα συμμετάσχει στην προπόνηση των «ερυθρόλευκων», ενώ αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά στον κρίσιμο 5ο προημιτελικό με την Αναντολού Εφές, την Παρασκευή (26/4, 21:45) στο ΣΕΦ, όταν κρίνεται η πρόκριση για το φάιναλ φορ του Λονδίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 April 2013 - 8:30:25 UTC