Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράνομα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα"
  • [02] Νίκη - πρόκριση θα επιδιώξει σήμερα ο Ολυμπιακός με την Εφές
  • [03] Απεργία στους ΟΤΑ - Παράσταση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ
  • [04] "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων"
  • [05] Έγγραφο της Bundesbank σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
  • [06] Νέες συγκρούσεις στη Συρία
  • [07] Απορρίπτει η Β. Κορέα τον διάλογο με τη Σεούλ για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ
  • [08] Ταραχές στην Ντάκα για την κατάρρευση κτιρίου που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 273 ανθρώπων
  • [09] Οι αναζητήσεις στη Google μπορούν να προβλέψουν "βουτιά" στα χρηματιστήρια
  • [10] Nέο γρήγορο τεστ αίματος για διάγνωση των μυκήτων

  • [01] "Παράνομα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα"

    Οι Έλληνες θα μπορούσαν να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέτρα «απαράδεκτης λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί.

    Αυτό υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου, Keith Ewing, που βρίσκεται στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

    Σε δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» ο καθηγητής Ewing υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι «παράνομα και αντισυνταγματικά», τόσο όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το ελληνικό σύνταγμα.

    «Διεθνείς οργανισμοί και δημοκρατικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε» υποστήριξε ο Βρετανός καθηγητής, επικαλούμενος σχετική συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ το 2008.

    «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των λαών τους δεν ισχύουν πλέον» είπε ο καθηγητής Ewing.

    Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι οι πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία τυχόν προσφυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι περιορισμένες, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγή».

    Στη Μελβούρνη ο διακεκριμένος καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα» την Πέμπτη 2 Μαΐου, στα πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

    [02] Νίκη - πρόκριση θα επιδιώξει σήμερα ο Ολυμπιακός με την Εφές

    Νίκη και πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου είναι το ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όπως δήλωσε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπουενόψει του σημερινού5ου προημιτελικού με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ (21:45).

    «Δίνουμε το τελευταίο μας εντός έδρας παιχνίδι για την φετινή Ευρωλίγκα. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με νίκη και πρόκριση. Είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς και για όσους αγαπούν τον Ολυμπιακό. Είναι το πέμπτο παιχνίδι στην προημιτελική σειρά και το έβδομο φέτος εναντίον της Εφές, άρα ιδιαίτερα μυστικά για το παιχνίδι της, αλλά και για το δικό μας δεν υπάρχουν. Έχουμε παίξει πολλές φορές και γνωρίζουμε ο ένας την αγωνιστική τακτική του άλλου, ενώ θεωρώ πως και οι παίκτες έχουν "μετρήσει" ο ένας τον άλλον», είπε.

    «Από την ψυχολογική πλευρά της αναμέτρησης, αυτό που έχω να πω είναι πως όλοι όσοι έχουν έρθει στον Ολυμπιακό έχουν έρθει για να δώσουν τέτοιας σπουδαιότητας αγώνας. Το κίνητρο είναι τόσο μεγάλο που μόνο θετικά μπορούμε να το δούμε. Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ένα μεγάλο ματς.

    [03] Απεργία στους ΟΤΑ - Παράσταση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ

    Πανελλαδική 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους και στάση εργασίας, απο τις 11:30 μέχρι το τέλος του ωραρίου για το υπόλοιπο προσωπικό έχει προκηρύξει για σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων -εναντίον των προωθούμενων απολύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση- θα πραγματοποιηθεί, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάη και συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει επίσης στις 12 παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

    [04] "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων"

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των εργαζομένων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, να προσφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αναφερόμενος στην επίμαχη ρύθμιση, που τελικά αποσύρθηκε, και προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μια ημέρα μετά από τη διαμάχη που ξέσπασε για την εν λόγω ρύθμιση, ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε την αντίθεσή του και υπογράμμισε: "Επικράτησε η νομιμότητα. Δεν νιώθω νικητής ή ηττημένος".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε άγνοια για τον συντάκτη της επίμαχης ρύθμισης για τους συμβασιούχους, την οποία χαρακτήρισε "τερατούργημα", τονίζοντας ότι «εκείνος ο οποίος τις "κατασκεύασε" όφειλε να μην το κάνει, καθώς είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και να τηλεφωνήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης και να τον ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του αυτές»

    Σχετικά με τον Αντώνη Μανιτάκη, αναγνώρισε ότι κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας, σημειώνοντας ότι "η επιστημοσύνη του είναι γνωστή".

    Ανέφερε επίσης ότι δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συνάδελφό του υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

    [05] Έγγραφο της Bundesbank σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

    «Σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Bundesbank, το οποίο επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

    Σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας, ενώ αμφισβητείται εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.

    «Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

    «Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», προσθέτει ο κ. Βάιντμαν και διευκρινίζει ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

    [06] Νέες συγκρούσεις στη Συρία

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη βορειοανατολική και νότια Δαμασκό ανάμεσα στους αντάρτες από τη μια πλευρά και το στρατό και τις πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς από την άλλη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη βορειοανατολική συνοικία Μπαρζέ ανάμεσα στους αντάρτες και τα συριακά στρατεύματα, στο πλευρό των οποίων μάχονται μέλη των λαϊκών επιτροπών που πρόσκεινται στο καθεστώς", τόνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι άρματα μάχης του στρατού βομβαρδίζουν τον τομέα αυτόν.

    Οι πολιτοφύλακες προέρχονται από τη συνοικία Ες αλ-Ουαρουάρ, κοντά στην Μπαρζέ όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλαουίτες, όπως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Οι αντάρτες στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες. Η κρίση στη Συρία προσλαβάνει μια όλο και πιο θρησκευτική διάσταση, καθώς το καθεστώς εξοπλίζει πολίτες που ανήκουν στη μειονότητα των αλαουιτών.

    [07] Απορρίπτει η Β. Κορέα τον διάλογο με τη Σεούλ για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση της Νότιας Κορέας για διάλογο σχετικά με τις διακορεατικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ, που έκλεισε στις 3 Απριλίου η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

    Η Νότια Κορέα έδωσε χθες Πέμπτη διορία 24 ωρών στο βορειοκορεατικό καθεστώς για να αποδεχτεί την πρόταση, αλλιώς θα λάβει "σημαντικά μέτρα".

    "Αν οι νοτιοκορεατικές μαριονέτες συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να πάρουμε οριστικά και σοβαρά μέτρα", απάντησε από την πλευρά της η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

    Η Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε στους Νοτιοκορεάτες την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ, που βρίσκεται στο βορειοκορεατικό έδαφος περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών και απέσυρε τους 53.000 εργαζόμενους της σε αυτό.

    [08] Ταραχές στην Ντάκα για την κατάρρευση κτιρίου που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 273 ανθρώπων

    Η αστυνομία στο Μπανγκλαντές χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στα περίχωρα της Ντάκα, έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 273 ανθρώπων. "Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και διακρυγόνα για να τούς διαλύσουμε", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας για την τεράστια διαδήλωση που οργανώθηκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία στην Ντάκα.

    Το πλήθος των οργισμένων εργατών επετέθη εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, προσπάθησε να πυρπολήσει καταστήματα και ανάγκασε εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας."Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτιρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ", πρόσθεσε.

    Το Ράνα Πλάζα, οκταώροφο κτίριο που στέγαζε πέντε βιοτεχνίες κατέρρευσε την Τετάρτη σαν χάρτινος πύργος αναζωπυρώνοντας την πολεμική κατά τις συνθήκες εργασίας στις βιοτεχνίες ρούχων του Μπανγκλαντές που προμηθεύουν τις δυτικές εταιρείες. Είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα στην βιομηχανική ιστορία της φτωχής χώρας της νότιας Ασίας που έχει στηρίξει την οικονομία της στην κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων.

    [09] Οι αναζητήσεις στη Google μπορούν να προβλέψουν "βουτιά" στα χρηματιστήρια

    Η περιοδική αυξομείωση των αναζητήσεων συγκεκριμένων λέξεων οικονομικού περιεχομένου από τους χρήστες στη Google μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο -και κερδοφόρο- δείκτη για την έγκαιρη πρόβλεψη του πώς θα κινηθούν οι αγορές στο μέλλον και αν τα χρηματιστήρια θα κάνουν «βουτιά», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζι Μόατ του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Τομπάϊας Πράις του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από την υπηρεσία καταγραφής τάσεων Google Trends και τα συσχέτισαν με τη διαχρονική μεταβολή του χρηματιστηρίου. Όπως διαπίστωσαν, όσο μειώνονταν οι αναζητήσεις για λέξεις όπως «χρέος», «χαρτοφυλάκιο», «μετοχές» και «κρίση», τόσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (Dow Jones Industrial) έτεινε να ανεβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή όσες περισσότερες αναζητήσεις έκαναν οι χρήστες με βάση τις παραπάνω λέξεις - κλειδιά, τόσο η αγορά έπεφτε.

    Οι αναζητήσεις για χρηματιστηριακές και γενικότερα για οικονομικές λέξεις στη Google έπεφταν πριν αρχίσει να ανεβαίνει το χρηματιστήριο, ενώ όταν οι ίδιες αναζητήσεις αύξαναν, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεφτε συνεχόμενα τις επόμενες εβδομάδες. Η λέξη στις αναζητήσεις που αποδείχτηκε ότι έχει την μεγαλύτερη προβλεπτική αξία από όλες τις άλλες, είναι το «χρέος» (debt).

    [10] Nέο γρήγορο τεστ αίματος για διάγνωση των μυκήτων

    Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου «Κάντιντα» (Candida) μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

    Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρυσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτης του στο πανεπιστήμιο Μπράουν), καθώς και Aμερικανοί συνάδελφοί τους με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

    Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 April 2013 - 8:30:22 UTC