Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου
  • [02] Νέα συγκέντρωση κατοίκων της Χαλκιδικής, στις Σκουριές
  • [03] Επιμένει ότι είναι λάθος οι πολιτικές της λιτότητας, ο Μ. Σουλτς
  • [04] "Ο Μπρεχτ έδειξε τον δρόμο απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση"
  • [05] Προωθείται ρύθμιση για να πάρουν δώρο και έναντι των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι στο Ερρίκος Ντυνάν
  • [06] Μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Κύπρο
  • [07] Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου

  • [01] Άρχισε η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου

    Με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.

    Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

    [02] Νέα συγκέντρωση κατοίκων της Χαλκιδικής, στις Σκουριές

    Στην τοποθεσία Καλογερικό που βρίσκεται κοντά στις Σκουριές παραμένουν κάτοικοι της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες που ξεκίνησε η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στο δάσος για τη διάνοιξη δρόμων. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για παράνομη υλοτόμηση και επισημαίνουν ότι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας τις σχετικές άδειες.

    "Ο κόσμος ανησυχεί για τον τόπο του, ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Λαγόντζος κάτοικος της περιοχής.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Γεωργαντζής, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι εργασίες που εκτελούνται είναι νόμιμες και ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει τίποτε να αποκρύψει αλλά δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε όλα τα ζητήματα.

    Μετά από την ένταση που εκδηλώθηκε το πρωί, οι εργασίες σταμάτησαν ενώ, σύμφωνα με τους κατοίκους αναμένεται στο σημείο εκπρόσωπος του δασαρχείου.

    [03] Επιμένει ότι είναι λάθος οι πολιτικές της λιτότητας, ο Μ. Σουλτς

    Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πηγαίνουν "υπερβολικά μακριά" στην πολιτική της λιτότητας, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα L' Echo.

    "Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί σε μια υπερβολική πολιτική λιτότητας. Το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι προφανώς λανθασμένο", δηλώνει τη στιγμή που οργιάζει η συζήτηση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη μεσούσης της ύφεσης και μεγάλης ανεργίας στην Ευρώπη.

    Για τον Σουλτς, "καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές".

    Όσον αφορά τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, την οποία οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατηγορούν για "εγωιστική αδιαλλαξία", ο Σουλτς είπε ότι "δεν μπορεί να κατηγορήσει την Άγγελα Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι "στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γερμανία "δεν έχει παρά μια ψήφο".

    "Ο μόνος που αντικρούει αυτή την προσέγγιση είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε ένα πακέτο ανάπτυξης. Αλλά πού έμειναν τα μέτρα αυτά; Θα το επαναλάβω, στις 22 Μαΐου, ξανά, στους ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής", υπόσχεται ο Σουλτς.

    [04] "Ο Μπρεχτ έδειξε τον δρόμο απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση"

    «Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, αφιερωμένα στο έργο και την προσωπικότητα μεγάλων, πρωτοπόρων διανοητών-καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Κώστας Βάρναλης. Φέτος κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα -άλμα θα το χαρακτήριζα- αφιερώνοντας το συνέδριο στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον μεγαλύτερο θεατρικό συγγραφέα του 20ού αιώνα, σκηνοθέτη, ποιητή, διανοητή, τον στρατευμένο στην υπόθεση της απαλλαγής του κόσμου από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο άνοιγμα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

    «Ο Μπρεχτ υπήρξε μεγάλος κομμουνιστής διανοούμενος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Έδωσε όλες τους τις δυνάμεις σκύβοντας πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα, για να δείξει -μέσω του έργου του- το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι ήταν η υλιστική διαλεκτική μέθοδος ανάλυσης και αναζήτησης της λύσης των προβλημάτων που ξεχώριζε τον Μπρεχτ από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους επίσης συναντήσαμε ταλέντο και ανθρωπιά και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο και στο έργο του Μπρεχτ δίνεται ολοκληρωμένη η απάντηση, ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να βοηθά τον άνθρωπο να μάθει να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην ίδια την πάλη των τάξεων».

    [05] Προωθείται ρύθμιση για να πάρουν δώρο και έναντι των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι στο Ερρίκος Ντυνάν

    Ασφαλιστική ικανότητα θα δοθεί στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν το δώρο του Πάσχα και έναντι του ποσού των οφειλομένων.

    Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Ιο. Τζαμτζής, Γ. Βλάχος (ΝΔ), Ο. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) την οποία αναμένεται να κάνει δεκτή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    [06] Μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Κύπρο

    Πτώση, η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται στην οικονομική αβεβαιότητα, κατά 3,7 δισεκ. ευρώ κατέγραψαν το Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι καταθέσεις στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σε ετήσια βάση, από 70,7 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012, σε 63,7 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο φέτος, που σημαίνει μείωση 9,9%.

    Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο του 2013), οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,7 δισεκ. ευρώ ή 5,56%.

    Η μείωση των καταθέσεων το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται σε αύξηση της εκροής καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών, οι οποίες μειώθηκαν στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα κατά 1,9 δισεκ. ευρώ αλλά και κατοίκων Κύπρου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,3 δισεκ. ευρώ.

    Πρόκειται για την τρίτη κατά συνέχεια μείωση των καταθέσεων οι οποίες είχαν μειωθεί το Φεβρουάριο κατά 0,9 δισεκ. ευρώ και κατά 1,7 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο.

    Αντίθετα, σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση στις συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων της τάξης του 12,2%, φθάνοντας στα 4,3 δισεκ. ευρώ.

    [07] Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου

    Προσκεκλημένη αυστραλιανού πανεπιστημίου, η Ελληνίδα επιστήμονας δρ Χάρις Καρνέζη θα επισκεφθεί σε λίγους μήνες την Αυστραλία για να διδάξει Αυστραλούς πως μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει φάσματα αυτισμού.

    Στην παρουσίασή της θα αναπτύξει τη σχέση της δραματικής τέχνης με τις ανάγκες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και θα εξηγήσει πώς το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές Τεχνικές.

    Η δρ Χάρις Καρνέζη, που έκανε τη διδακτορική μελέτη της στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου (Trinity College Dublin) της Ιρλανδίας, δηλώνει ότι «τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του CBD στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων προβληματικών συμπεριφορών».

    Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 2008 και είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας. Έκτοτε ταξίδεψε σε Αυστραλία, Μεξικό και Αμερική, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο κέντρο γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος στον κόσμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 April 2013 - 10:30:21 UTC