Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κανείς δεν έχασε"
  • [02] "Σήκωσαν" χρηματοκιβώτιο με 8.000 ευρώ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Η ΕΕ εξετάζει μέτρα προστασίας μεγαλοκαταθετών
  • [04] Στόχος η επάνοδος της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα, λέει ο Τίμος Χριστοδούλου
  • [05] Επιταχύνθηκαν οι αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
  • [06] Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος

  • [01] "Κανείς δεν έχασε"

    Δεν υπάρχουν ηττημένοι στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πρόσφατα, στις Βρυξέλλες, Βελιγράδι και Πρίστινα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα και τονίζει πως αυτό που απαιτείται τώρα είναι συνεργασία και πλήρης προσήλωση στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί.

    "Κανείς δεν έχασε. Θεωρώ ότι ο διάλογος είναι η μοναδική επιλογή, διαμέσου της οποίας μπορούν οι δύο χώρες να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις ως δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα και γειτονικά κράτη" αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γιαχγιάγκα.

    "Είχαμε ένα παρελθόν γεμάτο βία και μίσος που κανείς δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται" εκτιμά, ενώ στην ερώτηση για τυχόν συμβιβασμούς που έπρεπε να κάνει η Πρίστινα προκειμένου να βρει κοινό έδαφος συνεννόησης με το Βελιγράδι απαντά: "Δεν υπήρχε καμία ανάγκη συμβιβασμού και από κανέναν δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ως υπεύθυνοι ηγέτες χωρών ήταν απαραίτητο να παραμείνουμε ανοιχτοί και να αποδεχτούμε την υφιστάμενη πραγματικότητα".

    Η κ. Γιαχγιάγκα χαρακτηρίζει "ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι το Κόσοβο μπορεί να μιλά και να αποφασίζει γι' αυτό, με πλήρεις εξουσίες όπως κάθε άλλο κράτος, καθώς και ότι η ηγεσία της χώρας μιλά εκ μέρους των πολιτών της".

    Εκφράζει δε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι" η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας".

    Για την πρόεδρο του Κοσόβου απαιτείται συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και πλήρης προσήλωση στην εφαρμογή της συμφωνίας για την επίτευξη αποτελεσμάτων που, όπως αναφέρει, "είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών και ενισχύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Θεωρεί δε πως είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τους Σέρβους του βορρά. "Θα πρέπει - υπογραμμίζει - να μιλήσουμε με τους Σέρβους στον βορρά, επειδή είναι ισότιμοι πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσόβου. Είναι καλό το ότι η σερβική ηγεσία έχει συμφωνήσει επ' αυτού καθώς και στη διάλυση όλων των παράνομων δομών - παράλληλες αρχές, ασφάλεια, δικαστικό σύστημα κ.λπ. Είναι φυσιολογικό να αναμένονται δυσκολίες αλλά δεν βλέπω κανέναν λόγο για εμπόδια καθώς η συμφωνία επιτεύχθηκε χωρίς καμία επιβολή και εκφράζει τη βούληση των δύο χωρών και των πολιτών. Φέτος, στους τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου, που περικλείει μία περιοχή περίπου 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με περίπου 60.000 κατοίκους, θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας του Κοσόβου. Βάσει του Συντάγματος και των νόμων, οι δήμοι έχουν ευρεία αυτονομία, με μία αποκεντρωμένη αρχή, που λαμβάνει ανεξάρτητα αποφάσεις για μία σειρά ζητημάτων".

    [02] "Σήκωσαν" χρηματοκιβώτιο με 8.000 ευρώ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στη Θεσσαλονίκη

    Φύλλο και φτερό έκαναν άγνωστοι τα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία σήκωσαν χρηματοκιβώτιο που περιείχε σχεδόν οκτώ χιλιάδες ευρώ.

    Οι διαρρήκτες, σύμφωνα με την Αστυνομία, αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία, επί της οδού Βασ. Όλγας, και εισέβαλαν στο εσωτερικό τους, παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα.

    Οι δράστες αφαίρεσαν ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο με 7.884 ευρώ, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές κι ένα κινητό τηλέφωνο.

    Η διάρρηξη εκτιμάται ότι έγινε εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά διαπιστώθηκε χθες από την πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία έκανε την καταγγελία στην Αστυνομία.

    [03] Η ΕΕ εξετάζει μέτρα προστασίας μεγαλοκαταθετών

    Τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύουν και τους μεγάλους καταθέτες από ενδεχόμενο «κούρεμα» σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας, προβλέπει πρόταση που συζητείται στην ΕΕ και είναι σε γνώση του Ρόιτερς. Η πρόταση έχει υποβληθεί, καθώς οι χώρες - μέλη ολοκληρώνουν ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ, το οποίο μπορεί να καταστήσει το «κούρεμα» των μεγάλων καταθετών μόνιμο χαρακτηριστικό σε μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις.

    Οι μικροί αποταμιευτές, με καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ, θα προστατεύονται σε κάθε περίπτωση. Οι αξιωματούχοι, όμως, εγείρουν επίσης τη δυνατότητα να επιτρέπεται η εξαίρεση από την επιβολή ζημιών και των μεγαλύτερων καταθετών σε εθνικό επίπεδο.

    Με την επίτευξη ενός τέτοιου συμβιβασμού, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μετά από μία κακότεχνη προσπάθεια επιβολής ζημιών στους καταθέτες στην Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση των μεγάλων καταθετών στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ένα νέο καθεστώς για τις τράπεζες που χρεοκοπούν, το οποίο μπορεί να αρχίσει να ισχύει το 2015.

    [04] Στόχος η επάνοδος της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα, λέει ο Τίμος Χριστοδούλου

    Η Eurobank αποτελεί την πρώτη μεγάλη συστημικ τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της θα κατέχει πάνω απο το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου, επισήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας Τίμος Χριστοδούλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχωντης.

    Το ΤΧΣ προφανώς θα προσθέσει και άλλες μικρές τράπεζες στο δυναμικό της νέας Eurobank, είπε ο κ.Χριστοδούλου, ενώ στόχος θα είναι η αναδιοργάνωσή της, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να προσελκύσει επενδυτές.

    Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της τράπεζας. Το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χριστοδούλου.

    [05] Επιταχύνθηκαν οι αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

    Στο ποσό των 3,7 δισ.ευρώ έχει ανέλθει έως σήμερα το ύψος της αποπληρωμής οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Όπως ανακοινώθηκε, "τον Απρίλιο συνεχίστηκε, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Απριλίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

    Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των Υπουργείων και εκκρεμεί, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

    [06] Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος

    'Eφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος σε ηλικία 76 ετών.

    Ο γνωστός ηθοποιός, που έχει διαγράψει τη δική του πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, έπασχε τα τελευταία 7 χρόνια από Αλτσχάιμερ.

    Στις αρχές Μαρτίου είχε χτυπήσει στο κεφάλι και έκτοτε νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα ιδιωτικού θεραπευτηρίου και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Ο Ανδρέας Ντούζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936 και σπούδασε ηθοποιός στη Σχολή Τάκη Μουζενίδη.

    Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τη δεκαετία του '60, και θεωρήθηκε ως ζεν πρεμιέ της εποχής. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ και την Τέτα, τα οποία ακολούθησαν και αυτά για ένα διάστημα, με σημαντική επιτυχία, το επάγγελμα του ηθοποιού. Από το 1967 και για 13 χρόνια έμεινε με την οικογένεια του στην Αμερική όπου σπούδασε σκηνοθεσία.

    Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Μπρόντγουεϊ στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία "Μια μέρα τη νύχτα" (2001).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 April 2013 - 10:30:22 UTC