Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καλοκαιρινή" η Κυριακή του Πάσχα
  • [02] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις
  • [03] Τεράστια έκρηξη σε ερευνητικό κέντρο στη Δαμασκό
  • [04] Νόστιμες ιδέες από "φρέσκα" μυαλά
  • [05] Μπ. Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει "δικαίωμα να προστατεύεται"
  • [06] Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ είναι ο νικητής του Ράλι Αργεντινής
  • [07] Τα έθιμα της Λαμπρής
  • [08] Βρετανός βουλευτής συνελήφθη και κατηγορείται για τον βιασμό άντρα
  • [09] Οκτώ νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σομαλία
  • [10] Γυναίκα βιάστηκε σε λεωφορείο στη Βραζιλία

  • [01] "Καλοκαιρινή" η Κυριακή του Πάσχα

    Καλοκαιρινός καιρός επικρατεί στη χώρα την Κυριακή του Πάσχα.

    Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα ορεινά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στοΑιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

    Στην Αττικήο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιο υδράργυρος θαφτάσειτους 32 βαθμούς Κελσίου.

    [02] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

    Aκινητοποιημένα είναι τα τρένα στο εθνικό δίκτυο αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έως και το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

    Τα σωματεία των εργαζομένων σε προαστιακό και σιδηρόδρομο πραγματοποιούν την Κυριακή του Πάσχα 24ωρη απεργία και τη Δευτέρα του Πάσχα στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα 00:00 έως 12:00 το μεσημέρι.

    Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπάρχουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών. Κανονικά, όμως,γίνονται τα δρομολόγια των τουριστικών και εκδρομικών αμαξοστοιχιών.

    Με προβλήματα κινείται το μετρό, καθώς οι συρμοί τερματίζουν στον σταθμό και δεν συνεχίζουν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

    [03] Τεράστια έκρηξη σε ερευνητικό κέντρο στη Δαμασκό

    Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαμασκό της Συρίας, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, αναφέροντας ότι οι πύραυλοι είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. «Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων», αναφέρεται.

    Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το ερευνητικό κέντρο.

    Οι συγκρούσεις στη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν εξοριστεί και ακόμα 1,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [04] Νόστιμες ιδέες από "φρέσκα" μυαλά

    Ενα τραπέζι, με εξαιρετικές διατροφικές προτάσεις, "στρώνουν" φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ- Θεσσαλονίκης, "μαγειρεύοντας" επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα, ψωμί με χαρουπάλευρο και καπνιστά μύδια!

    Πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα που παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ, με σκοπό την προώθηση των προτάσεων των φοιτητών σε φορείς και επιχειρήσεις.

    Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι Καλλιόπη Βλάχβεη και Χριστόδουλος Δεληγεωργάκης για το γιαούρτι και το επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα.

    Ψωμί από αλεύρι σπόρων χαρουπιού, το οποίο είναι χωρίς γλουτένη και απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, έφτιαξαν οι φοιτήτριες Φωτεινή Χρυσανθοπούλου και Μάρθα Ζιώγα.

    Μελέτη για την παραγωγή καπνιστών μυδιών, τα οποία να διατηρούν την θρεπτική και να αυξάνουν την εμπορική τους αξία, εκπόνησαν οι φοιτητές Θεόδωρος Καμπούρης και Ζωή Ρουμελιώτη, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

    [05] Μπ. Ομπάμα: Το Ισραήλ έχει "δικαίωμα να προστατεύεται"

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατοότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ, μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για μια ισραηλινή επιδρομή εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε πυραύλους στην ένοπλη οργάνωση και βρισκόταν στη Συρία.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει προηγμένα όπλα που διαθέτει η Συρία να φθάσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή οπαδών του ιερού πολέμου (τζιχάντ). Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την οχηματοπομπή μέσα στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo στο πλαίσιο της τριήμερης μίνι-περιοδείας του που ολοκληρώθηκε στην Κόστα Ρίκα, ο Ομπάμα είπε ότι «δεν θα σχολιάσει» εάν έγινε πράγματι ισραηλινή επιδρομή. «Θα αφήσω την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις όποιες επιδρομές» διέταξε να γίνουν, είπε. Όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο, κατέστησε σαφές πως θεωρεί τέτοιες επιδρομές δικαιολογημένες.

    [06] Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ είναι ο νικητής του Ράλι Αργεντινής

    Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ είναι ο νικητής του Ράλι Αργεντινής.

    Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Σιτροέν σημείωσε το Σάββατο την όγδοη νίκη του στον συγκεκριμένο αγώνα, αφήνοντας στις επόμενες δύο θέσεις δύο οδηγούς της Φολκσβάγκεν, τον συμπατριώτη του, Σεμπαστιάν Οζιέ, και τον Φινλανδό Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα.

    Με τηχθεσινή επιτυχία του, η οποία ήταν η δεύτερη εφετινή, μετά από αυτή στο Μόντε Κάρλο τον Ιανουάριο, ο Λεμπ έφτασε τις 78 νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC).

    [07] Τα έθιμα της Λαμπρής

    Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι' αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.

    "Ο κύκλος του Πάσχα καλύπτει όλο το έτος και τις γιορτές. Με αφετηρία την ημερομηνία της Ανάστασης του Χριστού, η οποία προσδιορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μπορεί να καλύψει κατά κάποιο τρόπο όλο το έτος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το Πάσχα έχουμε το σούβλισμα -ή το ψήσιμο- του αρνιού ή κατσικιού, που διαλεγόταν από τα οικόσιτα. Σε πολλές περιοχές, πριν σφάξουν το ζώο, το τιμούσαν ιδιαίτερα, στολίζοντάς το με κόκκινη κορδέλα ή βάφοντάς το με κόκκινη μπογιά από τα αυγά.

    "Στο παραδοσιακό πλαίσιο είχαν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό προς τα ζώα και προς τη φύση, από ό,τι σήμερα. Και παρόλο που τα έσφαζαν, το έκαναν με τελετουργικό τρόπο. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με τώρα, ήταν σπάνια. Η κρεατοφαγία γινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο χαρακτηριστικός οβελίας, αυτό που έχει ταυτιστεί τα σύγχρονα χρόνια με το Πάσχα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, δεν επικρατούσε σε όλη τη χώρα. Ήταν χαρακτηριστικό κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε άλλες περιοχές, στο Αιγαίο ή τη Μικρά Ασία, το κρέας το έκαναν ψητό. Ακόμα έτσι γίνεται", μας ενημέρωσε ο ερευνητής.

    Την ημέρα του Πάσχα έχουμε τη Δεύτερη Ανάσταση, την αγάπη ή διπλανάσταση, όπως λεγόταν, που γινόταν το απομεσήμερο της Κυριακής. Παλιότερα, τότε γινόταν και η ευλόγηση του νωπού τυριού και γενικά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια ακολουθούσαν τελετουργικοί χοροί γύρω από την εκκλησία, με τον ιερέα να ανοίγει τον χορό, ενώ επισκέπτονταν και το νεκροταφείο, όπου χόρευαν γύρω από τους τάφους.

    [08] Βρετανός βουλευτής συνελήφθη και κατηγορείται για τον βιασμό άντρα

    Ένας από τους τρεις αντιπροέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων συνελήφθη χθες Σάββατο με την κατηγορία ότι βίασε έναν άντρα και επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν άλλον, μετέδωσαν πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο 55χρονος Νάιτζελ Εβανς, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη και ανακρίθηκε για τις επιθέσεις εναντίον των δύο αντρών, περίπου 20 ετών. Σύμφωνα με το BBC ο Εβανς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ο Εβανς, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκλέγεται στο Λάνκασιρ. Από το 1999 ως το 2001 ήταν ένας από τους προέδρους του κόμματος.

    "Ένας 55χρονος από το Πέντλετον στο Λάνκασιρ που θεωρείται ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση συνελήφθη σήμερα, Σάββατο 4 Μαΐου, από την αστυνομία της κομητείας", επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας. Οι επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Εβανς σημειώθηκαν από το 2009 ως τον περασμένο Μάρτιο στο χωριό Πέντλετον όπου βρίσκεται η κατοικία του. Το 2010, οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του ο Νάιτζελ Εβανς παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, τονίζονται πως "κουράστηκε να ζει μέσα στο ψέμα".

    [09] Οκτώ νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σομαλία

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο κυβερνητικά οχήματα εξερράγη στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν πέντε, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Λίγο νωρίτερα φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είχε μεταδώσει πως τρεις άνθρωποι είναι πεσμένοι κοντά στα φλεγόμενα αυτοκίνητα.

    "Παγιδευμένο αυτοκίνητο χτύπησε αυτοκινητοπομπή αξιωματούχων καθώς περνούσε την διασταύρωση "Χιλιόμετρο 4", δήλωσε καταστηματάρχης της περιοχής.

    Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

    Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην εμπορική και διοικητική συνοικία "Χιλιόμετρο 4" αμέσως μετά την έκρηξη. Η τουρκική πρεσβεία απέχει μόλις 100 μέτρα από το σημείο της έκρηξης.

    [10] Γυναίκα βιάστηκε σε λεωφορείο στη Βραζιλία

    Γυναίκα περίπου τριάντα ετών βιάστηκε μέσα σε λεωφορείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπροστά στους επιβάτες, ένα μήνα μετά τον βιασμό Αμερικανίδας φοιτήτριας και την επίθεση εναντίον του φίλου της επίσης σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή σε προάστιο του Ρίο, όταν ένοπλος εισήλθε στο λεωφορείο, διευκρίνισε η αστυνομία.

    "Ο δράστης υποχρέωσε τους επιβάτες να μείνουν στο μπροστινό τμήμα του λεωφορείου όσο εκείνος βίαζε και χτυπούσε την γυναίκα", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο δράστης φαίνεται ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Το λεωφορείο συνέχισε το δρομολόγιό του για περίπου είκοσι χιλιόμετρα όταν ο δράστης κατέβηκε από αυτό σε λεωφόρο που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 May 2013 - 8:30:24 UTC