Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Συρία
  • [02] Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος
  • [03] Αρχίζει η δίκη της Μπεάτε Τσεπ, μέλος νεοναζιστικής ομάδας NSU
  • [04] Λ. Φαμπιούς: Να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση
  • [05] Ώρα για αυγομαχίες
  • [06] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τις συνομιλίες με το Ισραήλ
  • [07] Aνθρώπινα άκρα από κύτταρα του δέρματος, στο εγγύς μέλλον
  • [08] Συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα υπέγαψε ο Μαχμούντ Αμπάς
  • [09] Έλουσε με σάλτσα τσίλι επίδοξο ληστή

  • [01] Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Συρία

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε κατά μιας κλιμάκωσης στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αναφερόμενος στην ισραηλινή εναέρια επίθεση που έπληξε την Κυριακή στόχους κοντά στη Δαμασκό.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή, η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, δεν συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στόχος της επιδρομής ήταν να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ, εάν το Ισραήλ εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Μπαν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

    Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά συστηματικά ισλαμιστές «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα, ενώ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές «ανοίγουν τις πόρτες σε όλες τις πιθανότητες».

    Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, ωστόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.

    Στο μεταξύ, ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν, δήλωσε την Κυριακή ένας από τους επικεφαλής ερευνητές.

    Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία στην ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.

    [02] Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

    Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό ,και όχι μόνο, κόσμο.

    Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά πενήντα έξι μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο. Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο δια αποκεφαλισμού θάνατός του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του.

    Ο Άγιος Γεώργιος είναι, επιπλέον, Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας προστάτης Άγιος των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού στρατού.

    Ο Άγιος είναι και προστάτης των κτηνοτρόφων, διότι η εορτή του συμπίπτει με την εποχή που θα αφήσουν τα χειμαδιά και θα ανέβουν στα βουνά.

    [03] Αρχίζει η δίκη της Μπεάτε Τσεπ, μέλος νεοναζιστικής ομάδας NSU

    Το μόνο επιζών μέλος μιας νεοναζιστικής ομάδας, η οποία ευθύνεται για μια σειρά ρατσιστικών δολοφονιών που συγκλόνισε τη Γερμανία και προκάλεσε ντροπή στις αστυνομικές αρχές, θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο, σε μια από τις πιο αναμενόμενες δικαστικές υποθέσεις στησύγχρονη ιστορία της χώρας.

    Η τυχαία ανακάλυψη της ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), το οποίο είχε δράσει απαρατήρητο για τουλάχιστον μία δεκαετία, ανάγκασε τη Γερμανία να αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα, όσον αφορά στον νεοναζισμό, από ότι αρχικά θεωρείτο πως υπήρχε.

    Η δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο, θα επικεντρωθεί στην 38χρονη Μπεάτε Τσεπ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία 8 Τούρκων, 1 Έλληνα και μιας αστυνομικού μεταξύ της περιόδου 2000-2007, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία καθώς και σε 15 ληστείες τραπεζών.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας», δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.

    [04] Λ. Φαμπιούς: Να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους ζήτησε σήμερα την εξεύρεση "πολιτικής λύσης" στην συριακή κρίση μετά την πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ και τις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία.

    "Η κατάσταση στην Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία" που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε ο Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ. "Δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία", πρόσθεσε.

    "Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική λύση", είπε ο Φαμπιούς, αναφέροντας τον σχηματισμό "συριακής μεταβατικής κυβέρνησης".

    Χθες Κυριακή, ο βρετανός ομόλογός τους Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως οι επιδρομές δείχνουν τον "αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη".

    [05] Ώρα για αυγομαχίες

    Οι αυγομάχοι έχουν λάβει θέσεις και έχουν στη "φαρέτρα" τους είκοσι αυγά ο καθένας. Τα μάζευαν προσεκτικά όλο τον χρόνο, δοκιμάζοντάς τα για τις αντοχές τους και τα φύλασσαν στο ψυγείο ώστε να είναι έτοιμα να βαφτούν κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και να συμμετάσχουν στον επίσημο διαγωνισμό τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

    Η μάχη ξεκινά στην εξέδρα, όπου κάθονται αντικρυστά δύο αυγομάχοι. Όποιος μείνει τελευταίος με ένα αυγό είναι νικητής. Οι συμμετέχοντες είναι δεκάδες, ενώ στη διαδικασία μπορεί να λάβει μέρος όποιος το επιθυμεί. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο που διοργανώνεται και ξεχωριστός διαγωνισμός για παιδιά - αυγομάχους.

    Όλα αυτά θα συμβούν και φέτος στον Άνω Άγιο Ιωάννη Πιερίας, αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ποντιακοί σύλλογοι, καθώς το έθιμο της αυγομαχίας κατάγεται από τις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού.

    [06] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τις συνομιλίες με το Ισραήλ

    Η Κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα επαφές του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας.

    Η ημικρατική τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι η ικανοποίηση αφορά τόσο στο κλίμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη και τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και στο περιεχόμενο των συνομιλιών.Κυπριακοί κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι φαίνεται να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Για το περιεχόμενο, οι ίδιοι παράγοντες, φέρουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου να ήταν πολύ πρακτικός και ουσιαστικός στις τοποθετήσεις του και έδειξε να υπάρχει πλήρης διάθεση από μέρους του Ισραήλ για συνεργασία.

    Ακόμη φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών.Ενδεικτικό είναι ότι στις συνομιλίες του προέδρου Αναστασιάδη, έλαβαν μέρος και σημαντικά Ισραηλινά στελέχη, που έχουν σχέση με την ενέργεια.

    Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας- Τελ Αβίβ.

    «Εγκαινιάσαμε έναν στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    [07] Aνθρώπινα άκρα από κύτταρα του δέρματος, στο εγγύς μέλλον

    Μέλη του σώματος, όπως, για παράδειγμα, τα άκρα, θα μπορούν να «αναπαράγονται» από τα κύτταρα του δέρματος, από επιστήμονες της Μελβούρνης, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Η επαναστατική αυτή μέθοδος οφείλει την ανακάλυψή της σε μια ομάδα επιστημόνων του St. Vincent's Hospital, οι οποίοι στοχεύουν στο να αναπαράγουν κύτταρα από το δέρμα, τους μύες και τις αρτηρίες για το σχηματισμό ακόμη και οργάνων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις και να σώζουν ζωές.

    O καθηγητής Μάρκ Κουκ δήλωσε ότι «η μέθοδος αυτή καταπληκτική και άνευ ορίων, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης».

    Στον τομέα αυτόν της αναπαραγωγής οργάνων με τη μέθοδο των κυττάρων ασχολούνται και άλλοι επιστήμονες στο εξωτερικό.

    Η ομάδα επιστημόνων του St. Vincent's Hospital, ζητά τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνές της και η Μελβούρνη να ηγηθεί στην ανακάλυψη αυτή.

    Ο διευθυντής του κέντρου ARC καθηγητής Γκόρντον Γουάλας, είπε η τελευταία ανακοίνωση τοποθετεί την Αυστραλία στα πρόθυρα μιας επαναστατικής, παγκόσμιας εμβέλειας, ανακάλυψη. «Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα νέο κύμα τεχνολογίας» υπογράμμισε.

    [08] Συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα υπέγαψε ο Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπας και του εξέφρασε την υποστήριξή του στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον Κινέζο πρόεδρο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιανανμέν.

    Ο Σι χαιρέτισε τις πολιτικές ενέργειες του Μαχμούντ Αμπάς, συγχαίροντάς τον για "την διατήρηση της στρατηγικής επιλογής της ειρήνης".

    Η Κίνα επιμένει "στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και στην ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών", τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος στον Αμπάς.Σι και Αμπάς υπέγραψαν συμφωνίες για οικονομική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έφτασε στο Πεκίνο χθες Κυριακή, ενώ σήμερα αναμένεται στην Κίνα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    [09] Έλουσε με σάλτσα τσίλι επίδοξο ληστή

    Έναν «καυτερό» ληστή συνέλαβαν οι αρχές του Σίδνεϊ, όταν μετά από κλήση που έλαβαν στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας, έσπευσαν σε ένα εστιατόριο όπου ανακάλυψαν τον εγκληματία «λουσμένο» με τσίλι. Σύμφωνα με τις αναφορές, μία υπάλληλος του εστιατορίου, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, πέταξε ένα ολόκληρο κουβά με την καυτερή σάλτσα στο κεφάλι του ληστή.

    Ο 24χρονος επίδοξος εγκληματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναμένεται τη Δευτέρα να εμφανιστεί στο δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες για επίθεση με πρόθεση τη ληστεία.

    Όπως αποκάλυψε η αστυνομία, ο άντρας κατάφερε να ανοίξει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και να πάρει τα λεφτά που βρίσκονταν μέσα. «Η 27χρονη υπάλληλος άρπαξε ένα κουβά με τσίλι και τον πέταξε στο πρόσωπο του άνδρα, αναγκάζοντάς τον να πέσει στο πάτωμα», δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας, Ραλφ Ντιν.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 May 2013 - 8:30:22 UTC