Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 27% «εκτινάχθηκε» η ανεργία
  • [02] Απορρίπτονται η μία μετά την άλλη οι ενστάσεις της υπεράσπισης
  • [03] «Δυσοίωνες οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2013»
  • [04] Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο Αν. Παπαδόπουλος
  • [05] Δίκαιες οι διεκδικήσεις των καθηγητών, εκτιμά o Π. Σκουρλέτης
  • [06] Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη
  • [07] Η τράπεζα Postova Banka μηνύει την Ελλάδα για την ανταλλαγή χρέους
  • [08] Ο 'Ασαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση, επανέλαβε ο Κέρι

  • [01] Στο 27% «εκτινάχθηκε» η ανεργία

    Στο 27% «αναρριχήθηκε» το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 1.320.189 άτομα και να έχουν αυξηθεί κατά 245.021 άτομα (22,8%) σε έναν μόλις χρόνο.

    Ειδικά στους νέους σε ηλικία (15- 24 ετών), η ανεργία καταρρίπτει συνεχώς κάθε αρνητικό ρεκόρ, καθώς «εκτινάχθηκε» στο 64,2% ή κατά 10,1 μονάδες υψηλότερα από τον Φεβρουάριο πέρυσι και κατά 33,5 μονάδες υψηλότερα από το 2010 και το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου.

    Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

    Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 27%, έναντι 21,9% τον Φεβρουάριο 2012 και 26,7% τον Ιανουάριο 2013 (σημειώνεται ότι αρχικά για τον Ιανουάριο εφέτος, η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόριζε την ανεργία στο 27,2%.

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.568.186 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο πέρυσι (μείωση 7,1%) και κατά 28.650 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο εφέτος (μείωση 0,8%).

    Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.358.649 άτομα.

    [02] Απορρίπτονται η μία μετά την άλλη οι ενστάσεις της υπεράσπισης

    Tην απόρριψη και των επτά βασικών ενστάσεων, που υπέβαλαν χθες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «παράνομων αμοιβών» του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησαν οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η εισαγγελέας Γιωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

    Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.

    Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη ήταν σήμερα απούσα, γιατί όπως έγινε γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και όπως δήλωσε ο συνήγορός της αναμένεται να διακομισθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματά».

    Η πρόταση των εισαγγελέων είναι να απορριφθούν επίσης και οι ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας, απαράδεκτου της δίωξης, ακύρωσης προδικασίας κ.α., ενώ ζήτησαν να γίνει δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη.

    Ο πρώην υπουργός σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, είπε ότι η Βουλή πρέπει να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το θέμα των υποβρυχίων, κυρίως για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων και τι έχασε από αυτό το Δημόσιο.

    [03] «Δυσοίωνες οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2013»

    Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές για το 2013, όπως τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

    Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας (για το έτος 2012), ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση, την οποία καλείται ο τόπος να διαχειριστεί, δεν προέκυψε σε μια νύκτα.

    «Ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς χρόνιων λαθών και παραλείψεων» είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

    Ανέφερε, χαρακτηριστικά, τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2006- 2011, την αλόγιστη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, τις τεράστιες επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τις χαλαρώσεις στη χορήγηση δανείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

    Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες και τόνισε ότι, αν η Κεντρική Τράπεζα δεν στήριζε τις δύο μεγάλες τράπεζες με την αναγκαία ρευστότητα, τότε αυτές θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεοκοπία και εκκαθάριση. Επισήμανε επίσης τον καθοριστικό ρόλο του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) ως προς την έκτακτη βοήθεια χρηματοδότησης των τραπεζών.

    [04] Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο Αν. Παπαδόπουλος

    Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ και απαντώντας στην πρόσκληση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο. Εκτίμησε πως οι προσκλήσεις του κ. Βενιζέλου «εντάσσονται περισσότερο στα εσωκομματικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα» και πρόσθεσε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα έχει την αυτόνομη κάθοδό της στις ευρωεκλογές και αναζητούμε συμμαχίες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά έχουν πάρει σημαντικές αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είπε «το σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούμε, είναι ανεξάρτητο από τις συμμαχίες. Σας θυμίζω ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια ευρωομάδα, για παράδειγμα. Θα το αντιμετωπίσουν τα όργανα του κόμματός μας και θα υπάρξει και συνεδριακή απόφαση. Στο συνέδριο θα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί η ΔΗΜΑΡ».

    [05] Δίκαιες οι διεκδικήσεις των καθηγητών, εκτιμά o Π. Σκουρλέτης

    Οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια. Εμείς σεβόμαστε τις διαδικασίες του κινήματος. Αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση.

    Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου και βεβαίως, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να κερδίζει όχι μόνο τη συναίνεση εντός του κλάδου των καθηγητών, της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών, αλλά και τη συναίνεση της κοινωνίας. Και με αυτή την έννοια, πιστεύω, ότι οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση?» δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης επιστράτευσης, είπε ότι «η επιστράτευση ως μέτρο, είναι κάτι που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία. Και όταν γίνεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, όπως οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, είναι μεγάλο το πλήγμα στη δημοκρατία. Θεωρώ, ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει κανείς να σκέφτεται την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου...».

    [06] Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη

    Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.

    Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, η σύσκεψη αφορούσε στη συνεργασία των υπουργείων με την Task Force.

    [07] Η τράπεζα Postova Banka μηνύει την Ελλάδα για την ανταλλαγή χρέους

    Η Σλοβακική τράπεζα Postova Banka ανακοίνωσε σήμερα ότι μηνύει την Ελλάδα ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας σχετικά με την αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων της πέρυσι.

    Η Postova ανακοίνωσε ότι μηνύει την Ελλάδα από κοινού με την μέτοχό της Istrokapital SE, στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών επί Επενδύσεων (International Centre for Settlement of Investment Disputes) (ICSID) καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα παραβίασε διεθνείς συμφωνίες.

    "Η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα τα οποία παραβίασαν διεθνείς συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτόν ζημίωσε την αξία της επένδυσής μας. Αποτελεί καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας", δήλωσε ο επικεφαλής της τραπέζης Μάρεκ Τάρντα, με γραπτή ανακοίνωσή του.

    Τμήμα της Παγκοσμίου Τραπέζης, το ICSID αποτελεί κορυφαίο ανεξάρτητο θεσμό για την επίλυση διαφορών επί διεθνών επενδύσεων. Η τράπεζα δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβίασαν διμερείς επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας, καθώς και μεταξύ της Ελλάδα και της Κύπρου.

    Βάσει των όρων ανταλλαγής των ομολόγων, οι επενδυτές υπέστησαν ζημία 53,5% επί των επενδύσεών τους, ως μέρος της συμμετοχής τους στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.

    [08] Ο 'Ασαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση, επανέλαβε ο Κέρι

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

    "'Ολες οι πλευρές εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προϊόν κοινής συναίνεσης, πράγμα που σημαίνει κατά τη γνώμη μας ότι ο πρόεδρος 'Ασαντ δε θα συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση" δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

    Από την πλευρά του ο Τζουντέχ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Σύροι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ιορδανία είναι πιθανό να αποτελέσουν το 40% του ιορδανικού πληθυσμού στα μέσα του επόμενου έτους.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 May 2013 - 10:30:23 UTC