Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια με μαθηματικά σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ
  • [02] Την παγκόσμια αδράνεια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
  • [03] Βροχερός σήμερα ο καιρός
  • [04] Η Ford κλείνει δύο εργοστάσιά της στην Αυστραλία
  • [05] Ένα βήμα πιο κοντά σε σούπερ εμβόλιο ασπίδα κατά της γρίπης
  • [06] Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική ενέργεια τη χθεσινή επίθεση
  • [07] Λουκάς Καρυτινός: «Ζω μέσα από τη μουσική»
  • [08] Δώδεκα νεκροί σε επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, στο Πακιστάν
  • [09] Πειραματικό χάπι μιμείται τον περιορισμό των θερμίδων και καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου

  • [01] Συνέχεια με μαθηματικά σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

    Στα Μαθηματικά Ι διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι των Ημερήσιων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων, (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

    [02] Την παγκόσμια αδράνεια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

    Την παγκόσμια αδράνεια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων, καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.

    Το 2012 η παγκόσμια κοινότητα έγινε μάρτυρας κρίσιμων καταστάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ανάγκασαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να αναζητήσουν ασφάλεια εντός των χωρών ή εκτός συνόρων. Από τη Βόρειο Κορέα ως το Μάλι, το Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά και τη Συρία, όπου στο τέλος του 2012 ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είχε φτάσει τους 60.000, άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με την ελπίδα να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

    Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η κρατική κυριαρχία χρησιμοποιεί την έννοια της εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει πράξεις που προσκρούουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα κράτη αξιώνουν την εθνική κυριαρχία για να κρύψουν ή να αρνηθούν μαζικές δολοφονίες, γενοκτονίες, καταπίεση, διαφθορά ή διώξεις με βάση το φύλο.

    Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του 2012 συνεχίστηκαν οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και υπερβολικής χρήσης βίας.

    Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα περιστατικά της επίθεσης από αστυνομικό εναντίον του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, η υπερβολική χρήση χημικών ουσιών από ΜΑΤ στις διαδηλώσεις ενάντια στις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, τα επεισόδια κατά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Corpus Christi», αλλά και η δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.

    Επίσης, επισημαίνεται η συχνή αποτυχία των Αρχών να διεξάγουν άμεσες, πλήρεις και αμερόληπτες έρευνες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική αποκατάσταση.

    [03] Βροχερός σήμερα ο καιρός

    Καταιγίδες προβλέπονται σήμερα, οι οποίεςθα είναιτοπικά ισχυρές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ενισχυμένοι, τοπικά στα πελάγη ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.

    Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές τοπικά, άνεμοι νοτιοδυτικοί ενισχυμένοι και θερμοκρασία 18 με 29 και 15 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    [04] Η Ford κλείνει δύο εργοστάσιά της στην Αυστραλία

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει δύο εργοστάσιά της στην Αυστραλία και ότι πρόκειται να διακόψει την παραγωγή οχημάτων στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Αυστραλίας, Μπομπ Γκραζιάνο, δήλωσε ότι η εταιρεία θα κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων στην περιοχή Τζελόνγκ και το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μπροντμέντοουζ, τα οποία αμφότερα βρίσκονται στην πολιτεία Βικτώρια.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων, τις αυξημένες δαπάνες και το ισχυρό δολάριο της Αυστραλίας.

    [05] Ένα βήμα πιο κοντά σε σούπερ εμβόλιο ασπίδα κατά της γρίπης

    Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα βήμα για την πολυαναμενόμενη δημιουργία ενός «καθολικού» και διαχρονικού εμβολίου, που θα προστατεύει ταυτόχρονα από πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης και έτσι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα.

    Σήμερα, ένα διαφορετικό εποχικό εμβόλιο παράγεται κάθε χρόνο ανάλογα με το πώς μεταλλάσσεται ο ιός. Πάντως, αν και η νέα εξέλιξη είναι πολλά υποσχόμενη, θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου γίνει πραγματικότητα ένα «σούπερ» αντιγριπικό εμβόλιο.

    Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και της εταιρίας βιοτεχνολογίας Sanofi, με επικεφαλής τον Γκάρι Νέιμπελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature", σύμφωνα με το περιοδικό και το BBC, ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας στο ίδιο εμβόλιο διάφορες πρωτεϊνες - κλειδιά του ιού της γρίπης, μαζί με μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα, τη φεριτίνη.

    [06] Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική ενέργεια τη χθεσινή επίθεση

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ηγηθεί συνεδρίασης, νωρίς σήμερα, της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο με θύμα ένα στρατιώτη, μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.

    Πηγή που σχετίζεται με την υπόθεση, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Ρόιτερςότι ηΒρετανία ερευνά μια πιθανή νιγηριανή ανάμιξη με τους υπόπτους που φέρονται ότι σκότωσαν ένα στρατιώτη στο Λονδίνο, ενώ φώναζαν ισλαμικά συνθήματα.

    Δύο ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την επίθεση, την οποία η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως τρομοκρατική πράξη. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μάθουν την ταυτότητα των υπόπτων.

    [07] Λουκάς Καρυτινός: «Ζω μέσα από τη μουσική»

    «Ζω μέσα από τη μουσική. Το να κάνω μουσική, δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα ανάγκης. Η όπερα, η τέχνη είναι αυτή καθαυτή η ζωή μου» επισημαίνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με την ευκαιρία της νέας παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Ο ιπτάμενος Ολλανδός», στην οποία θα έχει τη μουσική διεύθυνση.

    Σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία παρουσίαση της όπερας από την ΕΛΣ, «Ο ιπτάμενος Ολλανδός» «μπαίνει» για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, για την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7 Ιουνίου και για τέσσερις συνολικά παραστάσεις (7, 9, 11, και 13 Ιουνίου).

    «Αυτές οι μέρες είναι οι δυσκολότερες της προετοιμασίας, ιδιαίτερα για τον μαέστρο, γιατί πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία μέσα στη μέρα. Στην ορχήστρα, στη χορωδία, στις σκηνικές πρόβες, στις μουσικές πρόβες. Στήνεται το έργο σε παράλληλους τομείς» εκμυστηρεύεται ο κ. Καρυτινός, ο οποίος διηύθυνε και την προηγούμενη παρουσίαση του «Ολλανδού» από τη Λυρική, το 1994, στο θέατρο «Ολύμπια».

    Αυτή τη φορά, όμως, η ανάγνωση του έργου διαφέρει. «Είναι 100% διαφορετική. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της μουσικής που την κατατάσσει στις κορυφαίες των τεχνών: έχει μία πολυσημαντικότητα. Τα μυστικά, τα οποία κρύβονται πίσω από τις νότες, είναι τόσο πολύπλοκα και πολυάριθμα, που όσες φορές και να διευθύνεις ή να ερμηνεύσεις το ίδιο έργο, πάντα ανακαλύπτεις καινούριες πτυχές, τις οποίες έχεις την επιθυμία να προβάλεις» σημειώνει.

    [08] Δώδεκα νεκροί σε επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε βομβιστική επίθεση εναντίον των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας σε προάστιο της πόλης Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    'Ενα ποδήλατο-ταξί παγιδευμένο με περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης ανατινάχθηκε στην άκρη ενός δρόμου κατά τη διέλευση αστυνομικής αυτοκινητοπομπής, δήλωσε ο Φαγιάζ Σουμπάλ, ανώτερος τοπικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο τα 11 από τα 12 θύματα ήσαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

    [09] Πειραματικό χάπι μιμείται τον περιορισμό των θερμίδων και καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου

    Ο δραστικός περιορισμός έως 40% στη λήψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμα και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σε διάφορα ζώα.

    Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται τα αντιγηραντικά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, αναπτύσσοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, που δρα στον εγκέφαλο, καθυστερώντας την εκφύλισή του και την άνοια. Τα πρώτα πειράματα σε ζώα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού που, αν αποδειχτεί ασφαλές, θα επιβραδύνει την άνοια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Η απώλεια νευρώνων και η συνακόλουθη έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών συνοδεύουν την τρίτη ηλικία, ενώ επιταχύνονται δραματικά στις περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, γεννά την ελπίδα ότι μελλοντικά οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα, τα οποία θα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και θα αποτρέπουν τη νευρωνική και νοητική εκφύλιση.

    Οι ερευνητές συνέθεσαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 May 2013 - 6:30:22 UTC