Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας"
  • [02] Να κληθεί να καταθέσει τώρα ο Κ. Σημίτης ζήτησε ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • [03] Alpha Bank: «Τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων» το 2013
  • [04] Ο επίτροπος Μπαρνιέ θέλει οι μεγάλες εταιρείες να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν
  • [05] Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί
  • [06] Καταθέτει σήμερα η Κ. Λαγκάρντ για την υπόθεση "Ταπί"
  • [07] Το Κεμπέκ τιμά τη Νάνα Μούσχουρη
  • [08] Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα επισκεφθεί ο Δημ. Αβραμόπουλος
  • [09] Ένστολη διαμαρτυρία αστυνομικών για το θέμα των Σκουριών
  • [10] Αμολούν οι οικολόγοι φίδια στα δάση; Η ... κατάρρευση ενός αστικού μύθου

  • [01] "Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας"

    "Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του, μας δείχνουν ότι έχουν μπει σε ανάκαμψη και σε λίγο θα βγουν στις αγορές. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο πετυχημένο πρότυπο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την προεδρία της ΕΕ", τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις, με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει τη μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, που την είχε οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ήταν αυτά τα δύο που τη βοήθησαν να βγει από την κρίση, τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στο μοντέλο της Ιρλανδίας με τη χαμηλή φορολογία, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε και εμείς όταν η χώρα μπει σε ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    [02] Να κληθεί να καταθέσει τώρα ο Κ. Σημίτης ζήτησε ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο βήμα του μάρτυρα, ζήτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορός του.

    Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες αμοιβές που έλαβε για αγορές όπλων, πρώην υπουργός ζήτησε από την έδρα, μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλου, να απαντήσει άμεσα αν σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Σημίτης. Σκεπτικό της υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, εκ της θέσεώς του, γνωρίζει τις ανάγκες που υπήρχαν την επίδικη περίοδο σε εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τα πλήρη οικονομικά δεδομένα για την υλοποίησή τους.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παγορόπουλος, «ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το πραγματικό στίγμα» για την υπόθεση, ενώ επανέλαβε ότι η σύλληψη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, πέρυσι, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, έγινε για λόγους επικοινωνιακούς και όχι γιατί ο εντολέας του κρίθηκε ύποπτος φυγής.

    Η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέφερε ότι, με τη μέχρι στιγμής διαδικασία που έχει τηρηθεί, δίνεται η αίσθηση ότι αναζητείται «εξιλαστήριο θύμα» και ζήτησε από το δικαστήριο να διακόψει τη διαδικασία για την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να της δοθεί χρόνος να επανακαθορίσει τη στρατηγική της.

    Οι δύο εισαγγελείς υπενθύμισαν στο δικαστήριο προηγούμενη τοποθέτησή τους ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, είναι σύμφωνοι στο ενδεχόμενο της εξέτασης μαρτύρων πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ, ενώ ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η δίκη είναι ποινική.

    Στο δικαστήριο διαβιβάστηκαν σήμερα νέα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία τονίζει ότι δεν είναι δικονομικά αποδεκτή πρακτική η εισαγωγή νέων εγγράφων στη δικογραφία, καθώς έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση.

    Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής, επικαλούμενος έγγραφο της γερμανικής Δικαιοσύνης σχετικό με την υπόθεση, το οποίο προσκόμισε στο δικαστήριο και στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου, επισήμανε στο δικαστήριο ότι δεν υφίσταται το βασικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ο συνήγορος τόνισε ότι η παθητική δωροδοκία είναι η ουσία της υπόθεσης, το κύριο αδίκημα και όχι η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, που αποτελεί «την ουρά της».

    Η δίκη διακόπηκε, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης της έδρας και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    [03] Alpha Bank: «Τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων» το 2013

    «Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση έχει πλέον αρχίσει», εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «διαψεύδονται σε καθημερινή πλέον βάση τα σενάρια καταστροφής που οδήγησαν την χώρα στην μεγάλη ύφεση του 2011 και 2012».

    Στο οικονομικό δελτίο επισημαίνεται ότι «γίνεται τώρα πιο εμφανές ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων» και ότι «η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση ισχυρότερη, με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες να αντιμετωπίζονται σε μονιμότερη βάση και τις διαρθρωτικές αλλαγές να διαμορφώνουν σταδιακά συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, στηριζόμενες αυτή τη φορά στην εγχώρια αποταμίευση και παραγωγικότητα».

    «Το 2013, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα εμφανίσει δίδυμα πλεονάσματα, τόσο στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

    [04] Ο επίτροπος Μπαρνιέ θέλει οι μεγάλες εταιρείες να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν

    Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν σε καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επιχειρούν, δηλώνει ο κορυφαίος επίτροπος της ΕΕ επί κανονιστικών θεμάτων, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας του την οποία θα εκφωνήσει σήμερα.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό κανονιστικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, δήλωσε πως οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τα κέρδη τους, τους φόρους και τις επιδοτήσεις σε καθεμιά χώρα μέλος καθώς και στις μη μέλη της ΕΕ χώρες στις οποίες επιχειρούν.

    "Θα επεκτείνουμε στις μεγάλες εταιρείες και ομίλους αυτή την υποχρέωση να δίνουν αναφορά", υπογραμμίζει ο Μπαρνιέ σε ομιλία που θα εκφωνήσει σε διάσκεψη στο Άμστερνταμ.

    Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Γερουσίας των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Apple Inc κατέβαλε λίγους ή καθόλου φόρους για κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διοχέτευσε μέσω ιρλανδέζικων θυγατρικών, και διαπραγματεύθηκε έναν ειδικό εταιρικό φόρο μικρότερο του 2%.

    [05] Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί

    Οελληνικής καταγωγής διάσημος Γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης Ζορζ Μουστακί, δημιουργός τραγουδιών που έγιναν κλασικά, όπως τα "Milord" και "Le Meteque", απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 79 ετών, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

    Το 2011, ο Μουστακί, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, είχε κάνει γνωστό πως έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και πως η "μη αναστρέψιμη" ασθένειά του τον καθιστούσε "οριστικά ανίκανο να τραγουδά".

    Ο Ζορζ Μουστακί, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γιούσεφ Μουστακί, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1934 στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν Έλληνες σεφαραδίτες Εβραίοι από την Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.

    Πολλά άλλα από τα τραγούδια του έγιναν κλασικά, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1966 ο Σερζ Ρεζιανί, ("Sarah", "Ma liberte", "Ma solitude", "Votre fille a vingt ans"), αλλά επίσης τα "La Dame Brune" (το τραγούδησε η Μπαρμπαρά το 1968) ή ακόμη τα "Joseph" και "La Marche de Sacco et Vanzetti".

    [06] Καταθέτει σήμερα η Κ. Λαγκάρντ για την υπόθεση "Ταπί"

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσθηκε σήμερα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σε μία ακροαματική διαδικασία που είναι πιθανόν να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα.

    Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και την αυριανή ημέρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.

    Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008 σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.

    Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.

    Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και , κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει "χωρίς αμφιβολία" να παραιτηθεί.

    [07] Το Κεμπέκ τιμά τη Νάνα Μούσχουρη

    Με το Ανώτατο Μετάλλιο του Κεμπέκ θα τιμηθεί η διεθνής τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη, το οποίο θα παραλάβει από την ίδια την πρωθυπουργό του Κεμπέκ Πολίν Μαρουά στις 28 Μαίου, στο Κεμπέκ Σίτι.

    Η Νάνα Μούσχουρη τιμάται για την πολυετή προσφορά της στο ανθρωπιστικό έργο.

    Δύο μέρες αργότερα, στις 30 Μαΐου, το Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ θα της απονείμει τιμητικό διδακτορικό πτυχίο του τμήματος Τεχνών, κατά την τελετή απονομής των πτυχίων στους φοιτητές του εν λόγω πανεπιστημίου.

    [08] Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα επισκεφθεί ο Δημ. Αβραμόπουλος

    Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές περιοχές την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Μαΐου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι.

    [09] Ένστολη διαμαρτυρία αστυνομικών για το θέμα των Σκουριών

    «Γίναμε "κόκκινο πανί" για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους. Η επένδυση χρυσού στις Σκουριές δεν είναι θέμα της Αστυνομίας». Αυτά υποστήριξαν συνδικαλιστές αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν το πρωί ένστολη διαμαρτυρία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στη σκιά των πρόσφατων επεισοδίων για τα μεταλλεία χρυσού και τον τραυματισμό ενός 27χρονου συναδέλφου τους.

    Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στους συνδικαλιστές των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα τόσο προς την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

    «Το θέμα των μεταλλείων χρυσού είναι πολιτικό. Αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης κι όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επένδυση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αστυνομικά μέτρα» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόφιλος Παπαδάκης.

    [10] Αμολούν οι οικολόγοι φίδια στα δάση; Η ... κατάρρευση ενός αστικού μύθου

    Τα όρια του αστικού μύθου αγγίζει η πεποίθηση πολλών κατοίκων, κυρίως επαρχιακών πόλεων, ότι οικολόγοι αμολούν ... φίδια σε δασικές περιοχές και κυρίως οχιές!

    Την άποψη αυτή επιχειρεί να καταρρίψει ο Ηλίας Στραχίνης, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, ο οποίος με την... εις άτοπον απαγωγή αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον να ισχύει κάτι τέτοιο. "Ας υποθέσουμε ότι μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα διαπιστώνει πως ο πληθυσμός των φιδιών μιας περιοχής είναι μικρός και αποφασίζει να τον αυξήσει, απελευθερώνοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να συλλέξει αρκετά άγρια φίδια και κρατώντας τα αιχμάλωτα σε ειδικές εγκαταστάσεις να περιμένει τους γόνους" εξηγεί ο κ. Στραχίνης σε άρθρο του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα http: //www. herpetofauna.gr.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Στραχίνης διαπιστώνει ότι ακόμα και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου υιοθετούν την άποψη περί "οικολόγων που αμολούν φίδια", δεν γνωρίζουν τα είδη των ερπετών και έχουν μεγάλο μένος απέναντι στα φίδια. "Κάνουμε κατά καιρούς ενημερωτικά σεμινάρια σε σώματα ασφαλείας και σε φορείς διαχείρισης αλλά, ίσως, θα έπρεπε να γίνονται και σε αγρότες" επισημαίνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 May 2013 - 10:30:23 UTC