Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Economist: «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία»
  • [02] Θέμα συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης θα θέσει ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ η εξάλειψη της ανεργίας των νέων

  • [01] Economist: «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία»

    «Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία» σημειώνει δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους περιοδικού Economist, το οποίο επισημαίνει τη θετική πορεία, που έχει ακολουθήσει η χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

    Σύμφωνα με αυτό, η χώρα εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει.

    «Οποία διαφορά με ένα χρόνο πριν» σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν έτοιμη να βγει από το ευρώ. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις είχαν φθείρει την υπομονή των πιστωτών. Μια εκλογική αναμέτρηση είχε αποτύχει στο να αναδείξει σαφή νικητή και οι Αθηναίοι έκρυβαν τα ευρώ τους σε τραπεζικές θυρίδες και κάτω από τα στρώματα εν μέσω φόβων αστάθειας και χαοτικής επιστροφής στη δραχμή».

    Σήμερα -σημειώνεται- «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία. Η απειλή του "Grexit" από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ένα εκ των οποίων εμφανίζει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνική εταιρεία ενέργειας, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ρέουν προς τη χώρα και επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις "ορόσημα"».

    Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, «η Ελλάδα αναμένει να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (δηλαδή, προ τόκων) της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (φέτος) και η οικονομία θα σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2014 και κατά τι περισσότερο από 2% το 2015».

    [02] Θέμα συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης θα θέσει ο Ευ. Βενιζέλος

    Θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, την ερχόμενη Δευτέρα, όπως τόνισε στην κεντρική εισήγησή του στη εν εξελίξει συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλιστεί εάν εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέει το κόμμα και πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. «Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας» είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που είχαν τηρήσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου.

    Αναφορικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί και αυτό ως θέμα στη σύσκεψη της Δευτέρας, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη δημόσια διαφωνία» σχετικά με την πορεία του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της». Τόνισε εξάλλου ότι εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης», το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση.

    Αναφερθείς στη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτες, αλαζονικές τοποθετήσεις που προκαταλαμβάνουν τη Βουλή». Υποστήριξε ακόμη ότι πίσω από την τεχνητή πόλωση καλύπτεται η Χρυσή Αυγή ως αντιμνημονιακή δύναμη.

    [03] Άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ η εξάλειψη της ανεργίας των νέων

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η ανεργία στους νέους και ο κίνδυνος κοινωνικής κατάρρευσης είναι δύο από τις ισχυρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η εξεύρεση λύσεων θα είναι στόχος ύψιστης σημασίας για τους επόμενους μήνες, επισημαίνει το Ρόιτερς.

    Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι η ανεργία στους νέους είναι ένα από τα πιο επιτακτικά προς επίλυση ζητήματα για την ΕΕ των 27.

    "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι μία ευκαιρία για την αύξηση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα γύρω από έναν κοινό στόχο: να στείλουμε πίσω στον εργασιακό χώρο ή στην εκπαίδευση τους νέους", είπε αναφερόμενος στις προγραμματισμένες συνομιλίες.

    "Πρέπει να τους δώσουμε εγγυήσεις ότι τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο, είτε θα κάνουν πρακτική, είτε θα σπουδάζουν ή θα εργάζονται", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν στις αρχές του χρόνου στην λήψη μέτρων για την διασφάλιση ότι άτομα κάτω των 25 ετών θα δέχονται κάποια εργασιακή πρόταση ή θα εκπαιδεύονται στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο μία πρωτοβουλίας ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

    Ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών είναι ορατός και οι έρευνες προειδοποιούν για "χαμένες γενιές" ανέργων και των παιδιών τους.

    Ο βαν Ρομπάι δήλωσε σε αυτή την ανοιχτή του επιστολή ότι χρειάζεται να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε τα σχέδια για την βοήθεια των νέων να είναι "πλήρως λειτουργικά" μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 May 2013 - 12:30:20 UTC