Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη επιχείρηση σε υποβρύχιο σπήλαιο για ανάσυρση σπηλαιοδύτη
  • [02] Οι μύκητες αγαπούν τα ανθρώπινα πόδια
  • [03] Η Ίος «επιστρατεύει» τα κάλλη της
  • [04] Αφιερωμένα στη Μελίνα Μερκούρη τα φετινά «Πρέσπεια»
  • [05] Επαφές Π. Παναγιωτόπουλου με ομολόγους του και την ηγεσία της ρωσικής εκκλησίας
  • [06] Η βροχή και οι αστυνομικές ενισχύσεις περιόρισαν τα βίαια επεισόδια στη Στοκχόλμη
  • [07] Ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε τους Aμερικανούς να βοηθήσουν τα θύματα των ανεμοστρόβιλων
  • [08] Πέθανε από καρκίνο του μαστού η θεία της Αντζελίνα Ζολί
  • [09] Ο Μπαν Κι Μουν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία»

  • [01] Σε εξέλιξη επιχείρηση σε υποβρύχιο σπήλαιο για ανάσυρση σπηλαιοδύτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ομάδας σπηλαιοδυτών και ανδρών της πρώτης ΕΜΑΚ, προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν έναν 25χρονο σπηλαιοδύτη, από το υποβρύχιο σπήλαιο Πηγής Σίντζι, βάθους 153 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την Κανδήλα στην ορεινή Αρκαδία.

    Ειδικότερα, την Κυριακή το απόγευμα μια ομάδα τεσσάρων σπηλαιοδυτών, πήγαν στο υποβρύχιο αυτό σπήλαιο και καταδύθηκαν. Προχώρησαν περίπου 400 μέτρα και εκεί ο ένας εξ' αυτών από άγνωστη αιτία δεν κατάφερε να συνεχίσει. Προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον ανασύρουν οι υπόλοιποι τρεις της ομάδας, οι οποίοι αφού δεν τα κατάφεραν βγήκαν έξω και ειδοποίησαν τις Αρχές. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας που συντονίζει την επιχείρηση, γιατρός, αλλά και κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, για την υποστήριξη των γονιών του άτυχου 25χρονου που έχουν φτάσει έξω από το σπήλαιο.

    Σημειώνεται ότι το σπήλαιο Πηγής Σίντζι έχει εξερευνηθεί, το επισκέπτονται σπηλαιοδύτες και χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Βρίσκεται στη λίστα των 30 βαθύτερων εξερευνημένων υποβρύχιων σπηλαίων στον κόσμο.

    [02] Οι μύκητες αγαπούν τα ανθρώπινα πόδια

    Σχεδόν 200 διαφορετικά είδη μυκήτων έχουν κάνει «σπίτι» τους τα πόδια κάθε ανθρώπου, όπως δείχνει ο πρώτος γενετικός «χάρτης» των ποικίλων ειδών μυκήτων που ζουν πάνω στο δέρμα του υγιούς ανθρώπου.

    Αν και οι μύκητες φιλοξενούνται σε όλο το ανθρώπινο σώμα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα κάτω άκρα, ιδίως στις φτέρνες, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια των ποδιών. Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν δώσει περισσότερη έμφαση στα ανθρώπινα βακτήρια (που προτιμούν τα χέρια παρά τα πόδια), όμως φαίνεται πως και οι μύκητες -μια τελείως διαφορετική ομάδα μικροοργανισμών- αφθονούν στο σώμα μας.

    Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Τζούλι Σέγκρε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ελπίζουν ότι η νέα «απογραφή» των ανθρωπίνων μυκήτων θα βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων δερματικών παθήσεων.

    [03] Η Ίος «επιστρατεύει» τα κάλλη της

    Ο Ντοστογιέφσκι, περιγράφοντας το όνειρο ενός ήρωά του για τον παράδεισο, τον παρομοιάζει με νησί του Αιγαίου. Για τους Νιώτες, που συμμερίζονται απόλυτα την άποψη του Ρώσου συγγραφέα, παράδεισος είναι ο τόπος τους. Η Ίος, το ομορφότερο, όπως το αποκαλούν, νησί των Κυκλάδων, είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους τουρίστες, και να τους "μαγέψει" με τα κάλλη της.

    "Η ζωή στο νησί το χειμώνα είναι όμορφη, το καλοκαίρι όμως είναι ομορφότερη" δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ίου Μιχάλης Πετρόπουλος, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το νησί έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 6000 ατόμων, με πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο μέσα στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής είναι η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών.

    Στην Ίο των 108 τ.χλμ., με περίπου 1500 κατοίκους, οι 365 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του έτους) είναι διασκορπισμένες σε πλαγιές και λόφους. Ψηλά στη Χώρα βρίσκεται η Παναγία Γκρεμμιώτισσα, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, αλλά και θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

    [04] Αφιερωμένα στη Μελίνα Μερκούρη τα φετινά «Πρέσπεια»

    «Άρωμα γυναίκας» θα έχουν φέτος τα «Πρέσπεια» καθώς οι διοργανωτές τους αποφάσισαν να τιμήσουν τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, λίγο πριν ξεκινήσουν οι επίσημες εκδηλώσεις το 2014 για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό της.

    Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» και θα ξεκινήσουν στις 23 Αυγούστου με φωτογραφικό αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Το ίδιο βράδυ θα γίνει εκδήλωση σε συνεργασία με διάφορους φορείς, ανάμεσα στο Μουσείο και το ποτάμι της Φλώρινας.

    Την επομένη, 24η Αυγούστου η κύρια εκδήλωση των «Πρεσπείων» θα γίνει στον Άγιο Αχίλλειο. Στο πρώτο μέρος της, το θεατρικό, τη Μελίνα Μερκούρη θα ενσαρκώσει η Μαρία Ναυπλιώτου ενώ στο δεύτερο, το κατ' εξοχήν μουσικό θα συμμετέχουν η ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου και η Έλλη Πασπαλά.Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων σχεδιάζουν την επανάληψη της κύριας εκδήλωσης στο Ηρώδειο στις 7 ή 8 Σεπτεμβρίου.

    [05] Επαφές Π. Παναγιωτόπουλου με ομολόγους του και την ηγεσία της ρωσικής εκκλησίας

    Σειρά επαφών με ομολόγους του είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη Μόσχα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την «Ασφάλεια στην Ευρώπη», που διοργανώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ συναντήθηκε και με την ηγεσία της ρωσικής εκκλησίας, όπως έκαναν γνωστό αρμόδιες πηγές του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίεφ, της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σεϊράν Οχανιάν, της Μολδαβίας Βιτάλι Μαρινούτα και της Κύπρου Φώτη Φωτίου. Επίσης αντάλλαξε απόψεις με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

    Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και συμμετείχε στην εκδήλωση που έγινε στον Ιερό Ναό του Σωτήρος για τα «Ονομαστήρια» του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας. Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον αρμόδιο για θέματα διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ.

    [06] Η βροχή και οι αστυνομικές ενισχύσεις περιόρισαν τα βίαια επεισόδια στη Στοκχόλμη

    Η βροχή και οι αστυνομικές ενισχύσεις περιόρισαν τη χθεσινή νύκτα τα επεισόδια βίας στα προάστια της Στοκχόλμης, όπου σημειώθηκαν μεμονωμένοι εμπρησμοί αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία που έκανε λόγο για την πιο ήρεμη νύκτα εδώ και μία εβδομάδα.

    Η αστυνομία κατέγραψε μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμού αυτοκινήτων στα φτωχά προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας που κατοικούνται από μετανάστες. "Δεν ήταν όπως τις προηγούμενες νύκτες που οι άνθρωποι πυρπολούσαν αυτοκίνητα για να προσελκύσουν αστυνομικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας, για τούς επιτεθούν στη συνέχεια με πέτρες", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η ανάπτυξη αστυνομικών ενισχύσεων από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε και οι περιπολίες πολιτών συνέβαλαν στην πτώση της έντασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] Ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε τους Aμερικανούς να βοηθήσουν τα θύματα των ανεμοστρόβιλων

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Κυριακή τους Αμερικανούς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην πολιτεία της Οκλαχόμα, η οποία επλήγη από τη μαζική επιδρομή ανεμοστρόβιλων και υποσχέθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση.

    «Θέλω να παροτρύνω κάθε αμερικανό να ενεργοποιηθεί», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα μπροστά σε ένα σωρό από μπάζα εκεί που ήταν κάποτε το δημοτικό σχολείο, όπου επτά παιδιά σκοτώθηκαν από το φονικό πέρασμα των ανεμοστρόβιλων την περασμένη Δευτέρα. «Ξέρουμε ότι το Μουρ θα επανέλθει ισχυρότερο από αυτή την τραγωδία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος περιδιαβαίνοντας τις κατεστραμμένες γειτονιές της πόλης .

    Ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τα έξι (6) μέτρα ύψος, ο πρόεδρος Ομπάμα στάθηκε κυρίως στο κατεστραμμένο σχολείο, όπου ακόμη ήταν διάσπαρτα, βιβλία, παιχνίδια και το ροζ παλτό ενός παιδιού. Ο Ομπάμα συναντήθηκε επίσης με τους εργαζομένους έκτακτης ανάγκης, καθώς και την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και επαίνεσε τις προσπάθειές τους για να σωθούν ζωές. Συναντήθηκε επίσης μακριά από τις κάμερες με τα μέλη των οικογενειών μερικών εκ των θυμάτων, της πόλης του Μουρ.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Πέθανε από καρκίνο του μαστού η θεία της Αντζελίνα Ζολί

    Η θεία της Αντζελίνα Ζολί πέθανε χθες Κυριακή από καρκίνο του μαστού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος νοσοκομείου της Καλιφόρνιας, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου η ηθοποιός δημοσιοποίησε την επιλογή της να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή όταν έμαθε ότι είχε πιθανότητες 87% να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και 50% από καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας μίας κληρονομικής γενετικής μετάλλαξης.

    Η Ντέμπι Μάρτιν, νεότερη αδελφή της μητέρας της Ζολί, πέθανε σε ηλικία 61 ετών στο Ιατρικό Κέντρο Παλομάρ στο Εσκοντίντο κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Ο σύζυγός της Ρον Μάρτιν δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι η σύζυγός του έφερε το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο, το BRCA1, με την ηθοποιό.

    Στις 14 Μαϊου, η βραβευμένη με Όσκαρ Ζολί αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, με επιστολή της στους Νιού Γιορκ Τάιμς, λέγοντας ότι η προσωπική της ιστορία μπορεί να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Η μητέρα της ηθοποιού, Μαρσελίν Μπερτράντ, πέθανε το 2007 από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 56 ετών.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Ο Μπαν Κι Μουν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία»

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

    Ο Μπαν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις "να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία", τονίζει ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δυο ρουκετών στα νότια προάστεια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

    "Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων κυρίως γύρω από τη συριακή πόλη Κουσέιρ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η λιβανική Χεζμπολάχ τάχθηκε πριν από μια εβδομάδα στο πλευρό του συριακού στρατού στις μάχες για την ανακατάληψη της Κουσέιρ.]

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 May 2013 - 6:30:24 UTC