Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικά μηνύματα από ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ
  • [02] Για 6η ημέρα στην πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές
  • [03] Για εθνικούς λόγους συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, τονίζει ο Ευαγγ. Βενιζέλος
  • [04] "Επαγρύπνηση" συστήνουν οι ANEΛ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία
  • [05] Ο Φ. Ρέσλερ επικρίνει τις προεκλογικές εξαγγελίες της Aγκ. Μέρκελ

  • [01] Θετικά μηνύματα από ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ

    «Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

    Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπουπου παραχώρησε μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα». Είπε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014.

    Ξεκαθάρισε, δε, ότι τον Απρίλιο 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πλήρως το δημοσιονομικό πρόγραμμα και θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

    [02] Για 6η ημέρα στην πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές

    Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου παραμένουν οι διαδηλωτές για συνεχή έκτη μέρα. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.

    Ωστόσο η νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη και την Άγκυρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλίες που έκανε σήμερα επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

    Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, υπάρχει δυστοκία ως προς τις πληροφορίες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939. Ωστόσο τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    [03] Για εθνικούς λόγους συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, τονίζει ο Ευαγγ. Βενιζέλος

    «Έχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ώριμων αρχηγών και πρωθυπουργών τους οποίους δεν μπορούμε να συντονίσουμε. Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. Αυτό είναι ένα παθολογικό φαινόμενο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε κομματικά στελέχη, σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς, και πρόσθεσε πως στα δύσκολα, όπως είναι σήμερα, χρειάζεται να έχει κανείς και ορισμένες δυνατότητες για να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με το ακροατήριο και ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν αγωνία για το πού πηγαίνει το κόμμα, έθεσαν ερωτήματα για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και μετέφεραν τον προβληματισμό αν θα ξαναψηφίσουν ή όχι ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι με τη ΝΔ συνεργάζεται για εθνικούς λόγους, όμως έχουν μεγάλες διαφορές τα δύο κόμματα και αυτό φάνηκε πιο καθαρά στο ζήτημα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

    Μπορεί ο κ. Σαμαράς να θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι δική του, και η ΝΔ ότι είναι της ΝΔ, όμως ο ίδιος δεν στηρίζει μια κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, επισήμανε. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους», είπε κι έθεσε εκ νέου ζήτημα ανασχηματισμού, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.

    Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη, όταν ήταν εναντίον του Μνημονίου και για τον κ. Σαμαρά είπε ότι ήθελε, τότε, να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου. «Στην Ελλάδα είναι και υποχρεωτικό να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα. Είναι η εγγύηση της σταθερότητας, της ενότητας και της προοπτικής».

    [04] "Επαγρύπνηση" συστήνουν οι ANEΛ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Άκρως ανησυχητικές χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις εξελίξεις στην Τουρκία και όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «κανένας δεν δικαιούται να μην επαγρυπνεί, καθώς δημιουργεί ανησυχία η αθέατη «εμπλοκή» στα γεγονότα του Τουρκικού στρατού».

    Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είχε χθες και σήμερα συσκέψεις με τους τομεάρχες Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Άμυνας Γιώργο Νταβρή προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος ζήτησε από τους δύο τομεάρχες να απευθυνθούν για ενημέρωση στους αρμόδιους υπουργούς. Ο Τέρενς Κουίκ επικοινώνησε και αργά χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα, ο οποίος, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «ανέφερε στον Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα την κατάσταση στην Τουρκία έχοντας συνεχή ενημέρωση τόσο από την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα, όσο και από τις Προξενικές μας Αρχές και κυρίως από το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης».

    [05] Ο Φ. Ρέσλερ επικρίνει τις προεκλογικές εξαγγελίες της Aγκ. Μέρκελ

    Ο επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την επέκρινε για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών ενόψει των βουλευτικών εκλογών και επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλειφθεί η "οικονομική σύνεση".

    Η Μέρκελ, το κεντροδεξιό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της οποίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τις οικογένειες και για να υλοποιηθούν έργα υποδομής εάν κερδίσει τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

    "Την καλώ κατεπειγόντως να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης. Οι υποσχέσεις περί (της άσκησης μιας) κοινωνικής πολιτικής όπως αυτή που προτείνει τώρα η CDU πρέπει να είναι οικονομικά εφαρμόσιμες", είπε ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag και δημοσιεύεται σήμερα. Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, επέμεινε ο Ρέσλερ, το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα του οποίου τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 June 2013 - 14:30:23 UTC