Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδρύεται Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
  • [02] Στο μικροσκόπιο της τρόικας και πάλι η ελληνική οικονομία
  • [03] «Οι διανοούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτού να είναι πολύ αργά»
  • [04] Σύννεφα στον ορίζοντα του "cloud" βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος
  • [05] Κρ. Λαγκάρντ: Μην χαλαρώνετε, δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες
  • [06] Συνελήφθη επιχειρηματίας για χρέος 3,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο
  • [07] Συνελήφθη ένας απο τους πλέον καταζητούμενους ληστές
  • [08] Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα δάνεια

  • [01] Ιδρύεται Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

    Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόρυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας μάλιστα και τη δημιουργία Δημόσιας Εταιρείας Υδρονονανθράκων που θα ασχοληθεί με το θέμα.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Σαμαρά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελούν «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα», επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «προυπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».

    Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη, το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας». Επίσης, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του υπουργείου και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.

    [02] Στο μικροσκόπιο της τρόικας και πάλι η ελληνική οικονομία

    Αρχής γενομένης από σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια- και με τους επικεφαλής της τρόικας να έχουν ορίσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την προσεχή Δευτέρα- η ελληνική οικονομία υπόκειται σε νέο έλεγχο από τους δανειστές.

    Παράγοντες της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «σημαντικές» τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις (παρότι η πολιτική έγκριση για τη δόση των 3,3 δις. ευρώ έχει δοθεί), καθώς συνδέουν αυτές με την ικανοποίηση του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και προσβλέπουν ακόμη και σε μια μείωση πιλοτικά για τη θερινή περίοδο (παρά τις ενστάσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ) καθώς, όπως αναφέρουν, «έτσι ανοίγει ο δρόμος».

    Στον κατάλογο της τρόικας υπάρχουν τουλάχιστον 147 εκκρεμότητες (παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και επιπλέον ποσοτικοί στόχοι), οι οποίες, ακόμη και εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδείξουν «ελαστικότητα», εξαναγκάζουν τα υπουργεία σε έναν αγώνα δρόμου.

    [03] «Οι διανοούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτού να είναι πολύ αργά»

    «Η σιωπή των διανοουμένων μπροστά στα επικίνδυνα φαινόμενα του καιρού μας οφείλεται σε έναν συνδυασμό φόβου, βολέματος και εγωισμού. Κάποιοι αποφεύγουν να μιλήσουν και να εκτεθούν για να μη χάσουν τις θέσεις τις οποίες κατέχουν. Άλλοι μένουν προσηλωμένοι στο έργο τους, πιστεύοντας πως τίποτε έξω από αυτό δεν τους αφορά». Αυτά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο τον οποίο καλούνται να παίξουν σήμερα οι διανοούμενοι στον δημόσιο βίο.

    Σε επιστολή την οποία απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητούσε εγρήγορση για «το βαρβαρικό μόρφωμα που αυτοαποκαλείται Χρυσή Αυγή», ο Ν. Βαλαωρίτης επισήμαινε για τους διανοουμένους: «Πολλοί από τους συναδέλφους μου διανοούμενους και συγγραφείς δεν μοιάζουν να το παίρνουν στα σοβαρά. Δεν βαριέσαι, έχουμε δει κι άλλα κι αυτό θα περάσει, λένε ελαφρά τη καρδία». Μιλώντας με αφορμή αυτή του τη φράση, ο Ν. Βαλαωρίτης σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα όπως το ρατσιστικό, αλλά και η οικονομική κατάσταση ή οι σχέσεις με τη Γερμανία να αφήνουν αδιάφορους τους διανοούμενους.

    [04] Σύννεφα στον ορίζοντα του "cloud" βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος

    Έρευνα σε 16 χώρες με τη συμμετοχή 674 στελεχών οργανισμών που χρησιμοποιούν τεχνολογία "Σύννεφου" (cloud), προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός διείσδυσής της και οι επιπτώσεις από την υιοθέτησή της στη λειτουργία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, διενήργησαν η KPMG, σε συνεργασία με την Forbes Insight.

    Η τεχνολογία "Σύννεφου" αφορά στη χρήση μεγάλων κέντρων δεδομένων, τα οποία προσφέρουν οικονομίες κλίμακας, φθηνότερη υπολογιστική ισχύ και κυρίως, την ευελιξία να πληρώνει κανείς μόνο για ό,τι χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με την KPMG, οι εταιρείες που υιοθέτησαν την τεχνολογία «Σύννεφου» δηλώνουν πως είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πολλοί είχαν αρχικά προβλέψει.

    Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που θέτει αυτή η έρευνα είναι ότι η εφαρμογή και υιοθέτηση του Σύννεφου πρέπει να συνοδεύεται από τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών έτσι ώστε να κεφαλαιοποιείται στο έπακρο η επένδυση.

    [05] Κρ. Λαγκάρντ: Μην χαλαρώνετε, δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες

    Το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή είναι λίγο-πολύ στη σωστή τροχιά δήλωσε στη ΝΕΤ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

    Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο ζήτημα της συλλογής των φόρων και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς όπως ανέφερε μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων.

    Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες και οι περικοπές στους μισθούς τόνισε η κ Λαγκάρντ υποδεικνύοντας την ανάγκη για "μεγαλύτερη ενέργεια" στην εφαρμογή και την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών που όπως είπε θα φέρουν μεγαλύτερο όφελος στην ελληνική οικονομία. Αν και είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι ασήμαντο θέμα τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης στη συλλογή των φόρων και στην αναδιοργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

    Σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους επανέλαβε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις-κάτι που γίνεται τώρα- και η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ισχύουν οι Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για βοήθεια αν και όπως είπε δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος.

    [06] Συνελήφθη επιχειρηματίας για χρέος 3,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο

    Μεγαλοοφειλέτης συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για χρέη προς το δημόσιο που προσεγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για 40χρονο ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας τροφίμων, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, κατηγορείται για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο ύψους 3.497.924,85 ευρώ.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    [07] Συνελήφθη ένας απο τους πλέον καταζητούμενους ληστές

    Ένας απο τους πλέον καταζητούμενους ληστές, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει και σε ένοπλη συμπλοκή μετά απο ληστεία στην Καλαμάτα, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, συνελήφθη τα ξημερώματα μετά απο αιφνιδιαστική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής με την συνδρομή της ΕΚΑΜ, στον 'Αγιο Ανδρεα Αττικης.

    Πρόκειται για έναν 43χρονο, παλιό γνώριμο της Ασφάλειας, ο οποίος θεωρείται μέλος της συμμορίας με τα καλάσνικοφ, που έχει διαπράξει σωρεία ένοπλων ληστειών σε χρηματαποστολές και τράπεζες κατά το παρελθον.

    Πριν απο ένα χρόνο ακριβώς, μαζί με πέντε συνεργούς του λήστεψαν την Εμπορική Τράπεζα Καλαμάτας και ύστερα κατέφυγαν σε σπίτι της πόλης, όπου όμως εντοπίστηκαν μετά απο πληροφορίες και αναζητήσεις.

    Ο συληφθείς οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, η οποία σχηματίζει δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [08] Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα δάνεια

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προς συζήτηση και επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα ευνοϊκής μεταχείρισης φυσικών προσώπων στην αποπληρωμή ενήμερων οφειλών από δάνεια.

    Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010», έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής μετά το πέρας της διαδικασίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εισάγεται αύριο για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση.

    Από τη Νέα Δημοκρατία έχει ορισθεί εισηγητής ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής. Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε εισηγητή τον Γιώργο Σταθάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 June 2013 - 8:30:22 UTC