Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καθυστέρηση αναχώρησαν δύο υδροπτέρυγα για Αργοσαρωνικό
  • [02] Πρεμιέρα για την «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού
  • [03] Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους στην Τουρκία
  • [04] Συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκ στο Λονδίνο
  • [05] Διαψεύδει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τις φήμες περί απολύσεων στο στράτευμα
  • [06] Κατάργηση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών ζήτησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα δάνεια
  • [07] Nέους μετανάστες από Ελλάδα και Ν. Ευρώπη αναζητεί η επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά
  • [08] Tρία σενάρια για τη γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ
  • [09] «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική - πνευματική»
  • [10] Ανανέωσε ο Αγκίρε με την Εσπανιόλ

  • [01] Με καθυστέρηση αναχώρησαν δύο υδροπτέρυγα για Αργοσαρωνικό

    Με καθυστέρηση αναχώρησαν για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πριν από λίγο δύο υδροπτέρυγα, καθώς από τις 6 το πρωί ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα.

    Ο πρόεδρος της Πανελήνιας 'Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε ότι η παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα θα συνεχιστεί και κανένα πλοίο δεν θα φεύγει αν πρώτα η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν δίνει έγγραφη διαβεβαίωση για εξόφληση των δεδουλευμένων στους ναυτικούς.

    [02] Πρεμιέρα για την «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού

    Με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα και με ελάχιστες αποχωρήσεις ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία χθες βράδυ στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης «Ιλιάδας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και για το σύγχρονο θέατρο, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται επί σκηνής και οι 24 ραψωδίες του ομηρικού έπους.

    Τι και αν κράτησε 5 ώρες!Με αμείωτο ενδιαφέρον το κοινό (ανάμεσά του και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος) παρακολούθησε τους δεκαπέντε ηθοποιούς- ραψωδούς να εναλλάσσονται σε ρόλους και να αφηγούνται την «Ιλιάδα», για την οποία είχαν ξεκινήσει πρόβες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Δεν είναι εύκολο να διηγηθείς μία πολυεπίπεδη ιστορία όπως η Ιλιάδα. Ο συναρπαστικός κόσμος της απασχολούσε τη σκέψη του Στάθη Λιβαθινού εδώ και κάμποσα χρόνια, αμέσως μετά το κλείσιμο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού θεάτρου. Ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το ομηρικό έπος ως μια εργασία σε εξέλιξη πάνω στο αφηγηματικό θέατρο, το πρώτο δείγμα της οποίας είναι η παράσταση που παρακολουθούμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Η παράσταση θα παίζεται έως και τις 8 Ιουνίου (στις 8 μ.μ.).

    [03] Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους στην Τουρκία

    Η ένταση στην Τουρκία παραμένει σήμερα το πρωί, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύχτα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

    Παρά τη "συγγνώμη" του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν μόλις έπεσε το σκοτάδι την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα.

    Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημόσιου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώνεται σήμερα η συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.

    Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

    Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

    Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης "ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών" μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκιν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι "κάλεσαν σε διαδήλωση".

    [04] Συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκ στο Λονδίνο

    Με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, θα συναντηθεί, σήμερα στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επικεντρωθούν «στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και της εμπορικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών».

    Επίσης, θα συζητηθεί το Κυπριακό, καθώς, όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από το θέμα, σε διεθνές επίπεδο». Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, οι εξεγέρσεις σε Τουρκία, Συρία και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τέλος οι δύο αξιωματούχοι θα ασχοληθούν με θέματα της ΕΕ και κυρίως με τις οικονομικές εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του o κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι και οι δύο τους έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.

    [05] Διαψεύδει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τις φήμες περί απολύσεων στο στράτευμα

    «Στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περισσεύει ούτε θυσιάζεται κανένας», έγραψε χθες το βράδυ στο προσωπικό του twitter, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τις φήμες περί συζήτησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια του πρόσφατου ΚΥΣΕΑ, για απολύσεις στο στράτευμα.

    «Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση όπως θα πολεμήσουμε. Συμπαρατεταγμένοι», έγραψε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ και ιδίως τους πυροβολητές της, για τις απόλυτα πετυχημένες βολές χθες στο πεδίο βολής Καράβια, στο πλαίσιο της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ.

    [06] Κατάργηση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών ζήτησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα δάνεια

    Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια.

    Πρόκειται για την Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΝΚΑ, τη ΓΣΕΕ, την Εκτελεστική Γραμματεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την ΕΚΠΟΙΖΩ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία του ΙΚΑ και το ΔΣΑ. Όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραστεί αλλά αποστέλλει υπόμνημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή για τις θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μεγάλος.

    Ζήτησε, επίσης, να καταργηθεί η «πρόχειρη διαδικασία» των προσωρινών διαταγών, διότι μια προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Η αναφορά του προκάλεσε σχόλια από σειρά βουλευτών που ζήτησαν διευκρινίσεις από τον κ.Γκόρτσο, τις οποίες αναμένεται να δώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι καθυστερούν σημαντικά τα δικαστήρια καθώς υπάρχουν ειρηνοδικεία που ορίζουν δικάσιμο το 2022 ή το 2023 όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Νέα Ιωνία. Πρότεινε, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό του 10% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο ως ελάχιστη μηνιαία δόση.

    [07] Nέους μετανάστες από Ελλάδα και Ν. Ευρώπη αναζητεί η επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά

    Η Μανιτόμπα είναι η πρώτη επαρχία του Καναδά που αναζητεί νέους μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη, η οποία πλήττεται από την ανεργία. Ετσι θα στραφεί προς την αγορά εργασίας της Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας στρατολογώντας εποχιακούς αλλά και μόνιμους εργάτες.

    Αυτή η τακτική είναι μέρος του επαρχιακού προγράμματος και η συγκεκριμένη μονάδα προσλήψεων θα έρθει σε επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων, Ιταλών, Ισπανών και Πορτογάλων, αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

    Η Μανιτόμπα ζητάει άτομα ηλικίας 21-45 ετών ειδικευμένα στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και άλλες ειδικότητες και πρόκειται να στρατολογήσει 250.000 εργαζόμενους μέχρι το 2020. Στην Ελλάδα η αποστολή στρατολόγησης νέων εργατών/ μεταναστών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8-12 Ιουνίου, όπου η ομάδα εργασιακής στρατολόγησης της Μανιτόμπα, θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους για άδεια εργασίας στον Καναδά.

    [08] Tρία σενάρια για τη γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

    Τρία σενάρια έχει καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Noble για την κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

    Τα σενάρια της Noble είναι:

    1. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.

    2. Η επιβεβαιωτική να δείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδών που είναι το πλέον αρνητικό σενάριο.

    3. Να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδών.

    [09] «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική - πνευματική»

    Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή, όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική-πνευματική. Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κολλιάκου, μιλώντας για το πρόσφατο μυθιστόρημά της «Το πρόσωπο του ουρανού» (Εκδόσεις Πατάκη), που αναφέρεται στα προβλήματα τα οποία αρχίζει να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι (ένας Άγγλος και μια Ελληνίδα) στο Λονδίνο με αφορμή τη μετάλλαξη του βρετανικού πανεπιστημίου.

    Το οικογενειακό πλαίσιο μαζί με την ιστορική εποχή, σημειώνει η Δ. Κολλιάκου, δίνουν στον μυθιστοριογράφο τη δυνατότητα να στήσει χαρακτήρες. Όσο για το χάσμα των γενεών που την έχει απσχολήσει στα περισσότερα βιβλία της, η συγγραφέας, που ζει μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, λέει πως αποτελεί την έσχατη εξορία για τους ήρωές της.

    [10] Ανανέωσε ο Αγκίρε με την Εσπανιόλ

    Στον πάγκο της Εσπανιόλ θα παραμείνει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Χαβιέ Αγκίρε.

    Ο έμπειρος τεχνικός συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση της ισπανικής ομάδας και συμφώνησαν πλήρως σε όλους τους άξονες της συνεργασίας για τη νέα χρονιά.

    Όπως μεταφέρουν τα ισπανικά δημοσιεύματα ο Μεξικανός προπονητής συμφώνησε με την ισπανική ομάδα για το νέο συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2014. Ο Αγκίρε βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τον Νοέμβριο του 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 June 2013 - 8:30:24 UTC