Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνεί η Κομισιόν με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [02] ΠΝΟ: Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας
  • [03] "Η αρμονική συνύπαρξη απαιτεί να ζούμε ο ένας πλάι στον άλλο"
  • [04] Αντ. Μανιτάκης: Συγχωνεύσεις στις ανεξάρτητες Αρχές
  • [05] Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία
  • [06] Ευ. Βενιζέλος: Ανάγκη νέας πολιτικής στρατηγικής στην ευρωζώνη
  • [07] ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει τις θέσεις μας
  • [08] Σεισμός 5 ρίχτερ στην Πύλο

  • [01] Διαφωνεί η Κομισιόν με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Την κάθετη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διαφωνεί σε δύο βασικά σημεία: Τόνισε ότι πρώτον, η Επιτροπή διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν επιθυμητή. Όπως υποστήριξε ο Σ. Ο' Κόνορ, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.

    Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

    Στη συνέχεια, ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε πενταετές υψηλό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει "πολιτική ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.

    Ο Σ. Ο' Κόνορ επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.

    [02] ΠΝΟ: Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας

    Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

    Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.

    Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

    Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.

    Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

    [03] "Η αρμονική συνύπαρξη απαιτεί να ζούμε ο ένας πλάι στον άλλο"

    Η εικόνα του να στροβιλίζει γύρω από τον εαυτό του, φορώντας την παραδοσιακή φούστα των δερβίσηδων και την αντιασφυξιογόνο μάσκα - "ασπίδα" στα δακρυγόνα και τη "βαριά" ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης - κάνει τον γύρο του κόσμου.

    Ο Ζιγιά Αζάζι (Ziya Azazi) δεν είναι απλώς ένας διαδηλωτής που "επιστράτευσε" τον χορό των σούφι ως ένα μέσο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ένας "στρατευμένος" χορογράφος και χορευτής, ένας σύγχρονος περιστρεφόμενος δερβίσης, που χρησιμοποιεί την τέχνη του για να στείλει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όσους κατέβηκαν στον δρόμο, στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις, αλλά και για να καλέσει τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζιγιά Αζάζι και προσπάθησε να αποκαλύψει τον ... δερβίση πίσω από τη μάσκα.

    "Οι διαδηλωτές προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο- πολιτικό ή θρησκευτικό- από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες κι όλοι μαζί συγκροτούν το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της τουρκικής κοινωνίας" εξηγεί, τονίζοντας πως η αρμονική συνύπαρξη απαιτεί "να ζούμε ο ένας πλάι στον άλλο" και σημειώνοντας με έμφαση πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι ανήκουμε στην ίδια γη, αυτή από την οποία προερχόμαστε και σε αυτή στην οποία θα καταλήξουμε...

    [04] Αντ. Μανιτάκης: Συγχωνεύσεις στις ανεξάρτητες Αρχές

    Συναντήσεις, για τη συγχώνευση των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είχεο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, με τους επικεφαλής των δύο ελεγκτικών μηχανισμών Λέανδρο Ρακιντζή και Παρασκευά Νομικό, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου.

    Η συγχώνευση των δύο ελεγκτικών μηχανισμών θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο θα δοθεί στα κόμματα και στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη δημιουργία νέας ανεξάρτητης αρχής αίρονται οι υφιστάμενες επικαλύψεις των δύο φορέων και μειώνεται το δημοσιονομικό βάρος που προκαλεί η παράλληλη λειτουργία τους.

    [05] Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία

    Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επί αιώνες υπήρξε σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας μέχρι στο κλείσιμο της από τις τουρκικές αρχές το 1971, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, αποτελούμενη από 28 καθηγητές και 27 υποτρόφους, απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, ανέλαβε αφιλοκερδώς και έφερε εις πέρας τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής.

    Η πρώτη παρουσίαση της μελέτης έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ σήμερα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Συγκλήτου, παρουσία του σεβασμιότατου Ηγούμενου της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

    "Είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς παρουσιάζεται στην Ελλάδα η μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αποδείξαμε πως όταν υπάρχει υψηλός σκοπός οι 'Ελληνες μπορούμε να ενωθούμε και να κάνουμε θαύματα. Αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές και δουλεύουμε για τον σκοπό αυτό, χωρίς ανταλλάγματα", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Γιάννης Μυλόπουλος.

    [06] Ευ. Βενιζέλος: Ανάγκη νέας πολιτικής στρατηγικής στην ευρωζώνη

    Για την αναγκαιότητα μίας «νέας πολιτικής στρατηγικής» στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς από το Reuters να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΥ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ' επανάληψη, και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος». «Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής», συμπλήρωσε.

    [07] ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει τις θέσεις μας

    Ως δικαίωση των δικών του προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αρνητική επίδραση που θα έχει το πρόγραμμα της τρόικας για τη χώρα, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση του ΔΝΤ που έγινε γνωστή χθες.

    Σε ανεπίσημο σημείωμά του με το οποίο αναλύει σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στην έκθεση του Ταμείου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις όπως οι εξής:

    1. παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε η επιβαλλόμενη με τα μνημόνια πολιτική λιτότητας.

    2. παραδοχή ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή το 2010, ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας διότι θα δημιουργούσε διεθνώς πανικό τύπου Lehman-Brothers και ότι η αναδιάρθρωση με το PSI+ δεν ήταν αποτελεσματική.

    3. παραδοχή ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις.

    [08] Σεισμός 5 ρίχτερ στην Πύλο

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:54, με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Πύλου, σε απόσταση 215 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 June 2013 - 14:30:26 UTC