Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης: Μετακινήσεις, όχι απολύσεις εργαζομένων
  • [02] Αύξηση των καταθέσεων αλλά μείωση των χορηγήσεων τον Μάιο
  • [03] Το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
  • [04] Στο φως η κρυφή βιβλιοθήκη του Πινοτσέτ
  • [05] Βιβλίο ομογενή για τους Λειψούς
  • [06] Να συναντηθούν "το ταχύτερο δυνατό" συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας
  • [07] ΕΛΠΕ: Στο 70% η πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

  • [01] Αδ. Γεωργιάδης: Μετακινήσεις, όχι απολύσεις εργαζομένων

    Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του νέου υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, να κατέβει στην είσοδο του υπουργείου, όπου διαδήλωναν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και να τους καλέσει στο γραφείο του, σε μία άτυπη συνάντηση, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι σχολίαζαν ότι αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια, ενδεχομένως και από την εποχή Γεννηματά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι του ζήτησαν να μην αλλάξουν ρόλο και να μην κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 700 εργαζομένων. Ο νέος υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν σαφής λέγοντάς τους ότι υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής ρόλου σε κάποια από αυτά τα νοσοκομεία, και σχέδιο για το κλείσιμο ορισμένων, αλλά το σχέδιο αυτό θα επανεξετασθεί, όπως τόνισε.

    Επιπλέον τους ενημέρωσε ότι τουλάχιστον 1.250 εργαζόμενοι από τον χώρο της υγείας θα μετακινηθούν στο πλαίσιο των 12.500 θέσεων που αφορούν την κινητικότητα στο Δημόσιο για το τρέχον έτος. «Αυτό δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις», τους είπε χαρακτηριστικά, αλλά ήταν σαφής όσον αφορά τη θέση του απέναντι σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, λέγοντάς τους ότι «οι στόχοι πρέπει να υλοποιηθούν, αν και κάποιοι είναι δύσκολοι».

    Σε ερώτηση για το αν θα θιγούν οι αδύναμοι πολίτες λόγω του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανένας από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το έλλειμμα θα καλυφθεί με άλλους τρόπους και όχι από τους ασφαλισμένους».

    [02] Αύξηση των καταθέσεων αλλά μείωση των χορηγήσεων τον Μάιο

    Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στις τράπεζες επέστρεψαν τον μήνα αυτό καταθέσεις περίπου 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο τους να αυξηθεί στα 163,4 δισ. ευρώ από 162,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

    Ωστόσο οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012.

    [03] Το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

    Οι εργασίες κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, «συνομιλούν» με το παρελθόν της περιοχής, έτσι όπως μεταφέρεται από απρόσμενα ανατριχιαστικά ευρήματα, αλλά και με το μέλλον, μέσα από τις σημαντικές καινοτομίες, που υιοθετούνται.

    Το παρελθόν της περιοχής, έτσι όπως αποκαλύπτεται από τις σωστικές ανασκαφές της ΚΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ταφή των νεκρών της περιοχής από τον 7ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.

    Σημειώνεται ότι το αρχαϊκό νεκροταφείο του Φαλήρου είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 3000 τ.μ και περιλαμβάνει τρία βασικά είδη ταφών, τις ελεύθερες ταφές, τους εγχυτρισμούς και τις καύσεις.

    Τα στοιχεία, που προέκυψαν από την έως τώρα εξέταση των σκελετών ανήλικων ατόμων, παρέχουν ενδείξεις ότι υπήρχαν έντονες διατροφικές ελλείψεις που πιθανότατα τα οδήγησαν σε χρόνια αβιταμίνωση και υποσιτισμό. Επίσης, παρατηρήθηκαν και αλλοιώσεις στα οστά οφειλόμενες πιθανώς σε έλλειψη βιταμίνης C και ανωμαλίες του αιμοποιητικού συστήματος.

    [04] Στο φως η κρυφή βιβλιοθήκη του Πινοτσέτ

    Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ που έδινε εντολή να καίγονται βιβλία στο δρόμο και έστελνε τους συγγραφείς στη φυλακή ή την εξορία, είχε δημιουργήσει κρυφά μια τεράστια βιβλιοθήκη με τουλάχιστον 50.000 βιβλία, σύμφωνα με έρευνα χιλιανού δημοσιογράφου.

    Το βιβλίο υπό τον τίτλο "Η κρυφή φιλολογική ζωή του Πινοτσέτ" του δημοσιογράφου Χουάν Κριστόμπαλ Πένια που έγινε μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε στη Χιλή, αναφέρεται στη μανία του στρατηγού να συλλέγει βιβλία.

    Ούτε ποίηση, ούτε μυθιστορήματα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κυρίως βιβλία ιστορίας, γεωγραφίας και του μαρξισμού, της ιδεολογίας που ο Πινοτσέτ επιδίωκε να αφανίσει με την πιο ωμή καταστολή στα χρόνια που είχε στην εξουσία (1973-1990).

    Η τεράστια συλλογή "ήταν σαν ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο Πινοτσέτ έπαιζε μόνος για να παριστάνει τον σπουδαίο και τον καλλιεργημένο", αναλύει ο Πένια, καθώς ο δικτάτορας "είχε στο βάθος συνείδηση της πνευματικής του μετριότητας".

    Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης έγινε γνωστή το 2004, παράλληλα με την ανακάλυψη της κρυμμένης περιουσίας του Πινοτσέτ, που εκτιμάται σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια και φυλάσσεται σε τράπεζες των ΗΠΑ.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] Βιβλίο ομογενή για τους Λειψούς

    «Με το που πάρω στα χέρια μου το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου μου, υπόσχομαι να πάω κατευθείαν στη γιαγιά μου που αναπαύεται στην Ελλάδα και να το αφήσω στον τάφο της. Θα της διαβάσω τα αγαπημένα μου αποσπάσματα. Μόνο τότε θα είμαι ικανοποιημένος και ευτυχής που ολοκλήρωσα την αποστολή μου».

    Ο ομογενής Κωνσταντίνος Καλυμνιός είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «KALYPSO 1820 - The secret garden unveiled» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες. Ένα βιβλίο-φόρος τιμής στο νησί των προγόνων του, την Καλυψώ, γνωστό σήμερα και ως «Λειψοί», αφιερωμένο στην πολυαγαπημένη του γιαγιά, Ελένη Μακρή Βαγιανού, που άφησε την τελευταία της πνοή πριν από δύο χρόνια, στα 95 της.

    Ένα καλοκαιρινό βράδυ στο νησί των Λειψών, όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος για διακοπές το 1991, στάθηκε η αφορμή για την ιδέα και συγγραφή του βιβλίου του, που ολοκληρώθηκε έπειτα από 22 χρόνια, όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος».

    Το τι συνέβη εκείνο το βράδυ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σκηνή βγαλμένη από ταινία. Ο Κωνσταντίνος ήταν έξω με φίλους του, όταν ξαφνικά το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ανήσυχος για τους παππούδες του που βρίσκονταν μόνοι στο σπίτι έτρεξε να τους δει. Μπαίνοντας στο σπίτι βρήκε τη γιαγιά του να κάθεται ήρεμη στο μπαλκόνι αγναντεύοντας τη θέα.

    [06] Να συναντηθούν "το ταχύτερο δυνατό" συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

    Τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για την ανάληψη των καθηκόντων του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και του υπουργού Εξωτερικών μετέφερε τηλεφωνικώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους, οι κκ Βενιζέλος και Νταβούτογλου, οι οποίοι -όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών- "γνωρίζονται προσωπικά από παλιά", συμφώνησαν να συναντηθούν "το ταχύτερο δυνατό".

    [07] ΕΛΠΕ: Στο 70% η πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Με βαρέλι χωρίς πάτο παρομοίασε την ελληνική αγορά καυσίμων ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Χρήστος Κομνηνός, αναφερόμενος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, στη δραματική πτώση της κατανάλωσης που έφθασε για το πετρέλαιο θέρμανσης και το 70%.

    Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος είπε ότι η εταιρία, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένει τη δεσμευτική προσφορά της SOCAR για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ενώ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες επισήμανε ότι η δραστηριότητα του ομίλου θα επικεντρωθεί στον ελληνικό χώρο, δηλαδή στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές και στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης όπου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι σεισμικές έρευνες και αξιολογούνται τα δεδομένα που προέκυψαν.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση, η συνολική ζήτηση καυσίμων στην ελληνική αγορά το 2012 μειώθηκε κατά 17%, ενώ σε σχέση με το 2009 η πτώση φθάνει το 33%. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης κατέρρευσε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, λόγω του πενταπλασιασμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (ξύλα, pellet κλπ.) που επιβάρυναν το περιβάλλον. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε σχετικά ότι η Πολιτεία επιδοτεί από τη μια πλευρά τις ανανεώσιμες πηγές για προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο οδηγεί σε επιβάρυνσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 June 2013 - 14:30:21 UTC