Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ναι, αλλά ιδανικές και ευτυχισμένες οικογένειες δεν υπάρχουν»
  • [02] Μικροσκοπικές ίνες πλαστικών από τη θάλασσα, καταλήγουν στο πιάτο μας
  • [03] Πρωτοποριακό θερινό σχολείο σε θέματα Πληροφορικής
  • [04] Κυκλοφόρησε το πρώτο «έξυπνο» κινητό με λειτουργικό σύστημα Firefox
  • [05] Πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Επέστρεψε ο Μοράλες στη Βολιβία μετά από την αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη
  • [07] Νέο βιβλιοπωλείο για τις εκδόσεις «Εστία
  • [08] O Μέντες ντα Σίλβα στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό
  • [09] Επίθεση σε σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στην Κυψέλη

  • [01] «Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ναι, αλλά ιδανικές και ευτυχισμένες οικογένειες δεν υπάρχουν»

    «Πρόθεσή μου είναι να ξετυλίξω το κουβάρι των ταπεινών βίων και να αναδείξω τη βασανιστική τους εκκρεμότητα ως μια έντιμη και ηθική στάση και επιλογή». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Συμπάρδης, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 2012 (για βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2011), λέει ότι ως συγγραφέα τον απασχολούν επίσης η σύγχρονη σεξουαλικότητα, το ερωτικό ανεκπλήρωτο και οι σχέσεις τις οποίες συνάπτουν οι άνθρωποι της εποχής μας.

    Ο Γ. Συμπάρδης έχει δημοσιεύσει τη νουβέλα «Μέντιουμ» (1987) και τα μυθιστορήματα «Ο άχρηστος Δημήτρης» (1998) και «Υπόσχεση γάμου» (2011). Στην «Υπόσχεση γάμου» το ενδιαφέρον του μετατοπίζεται από το κοινωνικό περιθώριο στην οικογένεια. «Κι εκεί όμως» παρατηρεί «διακρίνεται το διαφορετικό, το οποίο καθορίζει τις συμπεριφορές των μελών της. Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ναι, αλλά ιδανικές κι ευτυχισμένες οικογένειες όχι ? δεν υπάρχουν».

    [02] Μικροσκοπικές ίνες πλαστικών από τη θάλασσα, καταλήγουν στο πιάτο μας

    Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι τα πλαστικά χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν. Νέες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υλικό διαλύεται τάχιστα σε μικροσκοπικές ίνες και σωματίδια, που ναι μεν είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, αλλά τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας.Έρευνα για τη διασπορά των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες υλοποιεί από το 2009 ως σήμερα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας.

    Κατά την πρώτη φάση της έρευνας και έπειτα από χιλιάδες δειγματοληψίες ιζήματος (άμμου) σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών! Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από το πιο πολυσύχνατο νησί μέχρι τις ακατοίκητες βραχονησίδες, οι αριθμοί της συγκέντρωσης των μικροπλαστικών ήταν ιδιαίτερα υψηλοί.

    Δείγματα από παραλίες σε δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών και νησίδων βρέθηκαν να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών, αντίστοιχη με αυτή των παραλιών της Αττικής. Για παράδειγμα στη Γαύδο βρέθηκαν τόσο υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών όσο στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα νούμερα στην Κέρο συγκρίνονται ευθέως με αυτά της Αττικής. «Η αιτία είναι η συνήθεια του διασκορπισμού των πλαστικών που γίνεται από τους δήμους, αντί για διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», Θοδωρής Τσιμπίδης.

    [03] Πρωτοποριακό θερινό σχολείο σε θέματα Πληροφορικής

    Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα θερινό σχολείο, εξειδικευμένο σε θέματα πληροφορικής, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 23 ξένοι και Έλληνες φοιτητές και ερευνητές, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

    Το θερινό σχολείο, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του "Δημόκριτου", την εταιρία Athens Technology Center και το Εργαστήριο διαδραστικών ρομπότ και μέσων ενημέρωσης Interactive Robots and Media Laboratory.

    Από σήμερα έως τις 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν διαλέξεις κορυφαίων επιστημόνων στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των κοινωνικών μέσων και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και θα συμμετέχουν ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του "Δημόκριτου".

    Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει ο Ιωσήφ Σηφάκης, ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο πληροφορικής Τούρινγκ.

    [04] Κυκλοφόρησε το πρώτο «έξυπνο» κινητό με λειτουργικό σύστημα Firefox

    Το πρώτο στον κόσμο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Firefox της Mozilla κυκλοφόρησε στην Ισπανία. Πρόκειται για τη συσκευή ZTE Open που κατασκευάζει η ομώνυμη κινεζική εταιρία και το οποίο διατίθεται στην αγορά από τη μεγάλη ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica.

    Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι φθηνή (πωλείται 69 ευρώ), έχει οθόνη 3,5 ιντσών, μνήμη 265 MB RAM, κάμερα με ανάλυση 3,2 ΜΡ, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα διακτυακής πλοήγησης Firefox.

    H Telefonica έκανε γνωστό ότι προτίθεται να διαθέσει συσκευές με Firefox και σε άλλες ισπανόφωνες χώρες όπως η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Και άλλες εταιρίες, πλην της ZTE, όπως η γαλλική Alcatel, η νοτιοκορεατική LG, η ιαπωνική Sony και η κινεζική Huawei, σκοπεύουν να βγάλουν στις αγορές κινητά Firefox έως το τέλος του 2013.

    [05] Πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης σε γειτονικά κτίρια της περιοχής.

    Η φωτιά κατέστρεψε ένα από τα εγκατελειμμένα κτίρια του στρατοπέδου, εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων περίπου, στην κατάσβεση συμμετέχουν 6 οχήματα και 14 πυροσβέστες, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το παλιό στρατόπεδο.

    Το στρατόπεδο ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και επεκτάθηκε από τον ελληνικό στρατό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιστασιακών, και τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων χιλιάδων πατριωτών. Οι στρατιωτικές μονάδες απομακρύνθηκαν σταδιακά και σήμερα είναι εγκαταλειμμένο, με αποτέλεσμα να βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του περιθωριακά άτομα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

    [06] Επέστρεψε ο Μοράλες στη Βολιβία μετά από την αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη

    Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στη χώρα του έπειτα από μια αναγκαστική διακοπή της πτήσης του στη Βιέννη η οποία οφείλεται στην προσωρινή άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν στο αεροσκάφος του να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

    Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελ Αλτο, κοντά στην Πας, στις 23.39' τοπική ώρα της Τετάρτης (06.39' ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), 17 ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Βιέννη όπου έκανε μια διακοπή της πτήσης του την Τρίτη, λόγω ενός περιστατικού που είχε σχέση με τον Αμερικανό πρώην τεχνικό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [07] Νέο βιβλιοπωλείο για τις εκδόσεις «Εστία

    Βιβλιοπωλείο ετοιμάζονται να ανοίξουν στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Διδότου και Δελφών, οι εκδόσεις «Εστία».

    Μετά το κλείσιμο του γενικού βιβλιοπωλείου της «Εστίας», επί της οδού Σόλωνος, που ανήκε στην εταιρεία του αδελφού της, η Εύα Καραϊτίδη, στην οποία ανήκουν οι εκδόσεις «Εστία» (εδρεύουν στην Ευριπίδου) σχεδιάζει τη λειτουργία ενός καινούργιου βιβλιοπωλείου.

    Το νέο βιβλιοπωλείο θα διαθέτει μόνο βιβλία των εκδόσεων «Εστία», παλαιότερα και νεότερα.

    [08] O Μέντες ντα Σίλβα στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ολλανδός, Νταβίντ Μέντες ντα Σίλβα, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού.

    Ο 31χρονος αμυντικός χαφ με μεγάλη καριέρα στο πρωτάθλημα της χώρας του, αγωνιζόταν τα τρία τελευταία χρόνια στην Αυστρία με τη Σάλτσμπουργκ, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο το 2012 ως βασικός, αλλά στην τελευταία σεζόν (2012/2013) είχε περιορισμένο ρόλο με μόλις 6 αγώνες.

    Την προηγούμενη δεκαετία είχε και επτά συμμετοχές στην εθνική Ολλανδίας. Είναι ελεύθερος, υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις καισήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόκτητή του.

    [09] Επίθεση σε σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στην Κυψέλη

    Υλικές ζημιές προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σύνδεσμο φίλων του Ολυμπιακού στην οδό Ανάφης στην Κυψέλη, όταν ομάδα ατόμων πέταξε δύο καπνογόνα και μία μολότοφ στο κτίριο όπου στεγάζεται ο σύνδεσμος.

    Ζημιές προκλήθηκαν και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 July 2013 - 6:30:22 UTC