Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε εξέγερση στην Αίγυπτο
  • [02] Η Ρωσία ετοιμάζεται να προτείνει ανταλλαγή Σνόουντεν με Ρώσο φυγά-πρώην πράκτορα
  • [03] Oι αμπελώνες της Σαντορίνης μέσα από τον φωτογραφικό φακό
  • [04] Νέα συνάντηση για την εφαρμογή της συμφωνίας
  • [05] Πέντε οι νεκροί και 40 οι αγνοούμενοι από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Καναδά
  • [06] «Το κεντρί της ύπαρξης»: Ένα ανθολόγιο του Κίρκεγκαρντ, του χριστιανού με φιλοσοφία και χιούμορ

  • [01] Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε εξέγερση στην Αίγυπτο

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν σε εξέγερση, έπειτα από την επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τα ξημερώματα στο Κάιρο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

    Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτική βιτρίνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καλεί με γραπτή ανακοίνωσή του "σε εξέγερση τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου εναντίον εκείνων που προσπαθούν να τού κλέψουν την επανάστασή του με τα τανκς".

    Νωρίτερα, το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη "σφαγή" των ισλαμιστών διαδηλωτών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε "εξέγερση".

    [02] Η Ρωσία ετοιμάζεται να προτείνει ανταλλαγή Σνόουντεν με Ρώσο φυγά-πρώην πράκτορα

    Πρωτοβουλία για την έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής του Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν ξεκινήσει Ρώσοι βουλευτές στην Κρατική Δούμα, ζητώντας από τη ρωσική Γενική Εισαγγελία να προωθήσει προς την αμερικανική πλευρά το αίτημα έκδοσης του 61χρονου Αλεξάντρ Ποτέεφ, ο οποίος διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010.

    Όπως θεωρείται πλέον βέβαιο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με πολυάριθμα σχετικά δημοσίευματα, το εν λόγω πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας είναι αυτός που έδωσε στους Αμερικανούς τις πληροφορίες για το δίκτυο συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ ως "ενσωματωμένοι στην κοινωνία πληροφοριοδότες". Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη σε θέματα υπηρεσιών ασφαλείας δικτυακή πύλη segodnia.ru, ο Ποτέεφ "πρόδωσε έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής" τους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάσημη πλέον Αννα Τσάπμαν, η οποία ανάμεσα στα άλλα απηύθυνε και πρόταση γάμου στον Σνόουντεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

    [03] Oι αμπελώνες της Σαντορίνης μέσα από τον φωτογραφικό φακό

    Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σαντορίνη, εστιασμένο όχι στα διάσημα αξιοθέατα του νησιού, αλλά στα εξαιρετικά αμπέλια του, επιχειρεί ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης σε έκθεση που παρουσιάζει στη Σαντορίνη.

    Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο γνωστός φωτογράφος καταπιάνεται με τα αμπέλια. Είχαν προηγηθεί οι εκθέσεις «Αμπελώνες» το 2005 και «Αμπελόεσσα γη» το 2012. «Κοιτάζοντας πίσω σε όλα σχεδόν τα λευκώματά μου, από το πρώτο ακόμα "Προσανατολισμοί στο Αιγαίο", θα βρούμε αμπελώνες. Είναι ένα στοιχείο συνυφασμένο με την Ελλάδα, όπως και η ελιά, που όμως δίνει περισσότερα θέματα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φωτογράφος και δημιουργός μερικών από τα πιο γνωστά φωτογραφικά λευκώματα.

    Στην έκθεση, με τίτλο «Αμπελόεσσα Σαντορίνη», ο Δημήτρης Ταλιάνης συνδυάζει το θέμα των αμπελιών με ένα άλλο αγαπημένο του θέμα, τη Σαντορίνη, έναν τόπο που όπως λέει «σε καλεί και όταν δεν είσαι εκεί, σου λείπει». «Σε αυτό τον τόπο γίνεσαι ζωγράφος και φωτογράφος και συνεχώς θαυμάζεις τον άνθρωπο που σε πείσμα της συμφοράς και των δυσκολιών δεν εγκατέλειψε το νησί και καλλιέργησε αυτή τη δύσκολη γη» προσθέτει.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Κυριακήστο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά καιθαδιαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου.

    [04] Νέα συνάντηση για την εφαρμογή της συμφωνίας

    Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι θα συναντηθούν, σήμερα, στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον. Θέμα του 13ου γύρου των συνομιλιών Βελιγραδίου ? Πρίστινας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών. Όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και ο νόμος περί αμνηστίας η υιοθέτηση του οποίου από τη Βουλή του Κοσόβου αποτελεί όρο για την εφαρμογή πολλών άλλων σημείων της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας και προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου στη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας. Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να εφαρμοστεί η συμφωνία των Βρυξελλών. Τονίζοντας ότι, το Βελιγράδι δεν θα υπέγραφε συμφωνίες, αν δεν τις εφάρμοζε, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι σήμερα θα συζητήσει στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και την κ. Άστον για την υλοποίηση της συμφωνίας και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, καθώς η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα μεταβεί στη σερβική πρωτεύουσα.

    [05] Πέντε οι νεκροί και 40 οι αγνοούμενοι από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Καναδά

    Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από την τεράστια έκρηξη της αμαξοστοιχίας η οποία μετέφερε πετρέλαιο την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε μια μικρή πόλη του Κεμπέκ τέθηκαν υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Πέντε νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

    Η μικρή τουριστική πόλη η Λακ-Μεγκαντίκ που βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης, στην καρδιά μιας μεγάλης δασώδους περιοχής, τυλίχτηκε στις φλόγες γύρω στις 01.30' τοπική ώρα (08.30΄ώρα Ελλάδος το Σάββατο) όταν αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο εκτροχιάστηκε στο κέντρο της πόλης.Αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μικρός αριθμός των 2.000 κατοίκων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι την Κυριακή και οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο που θεωρούν "σκηνή του εγκλήματος" από τη Δευτέρα.

    Οι επιθεωρητές της καναδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μεταφορών (BST) θέλουν να εξακριβώσουν για ποιον λόγο η αμαξοστοιχία ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό, ενώ ήταν σταθμευμένη σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη. Ήδη οι πράκτορες της BST εξέτασαν την Κυριακή την αμαξοστοιχία. "Ελέγξαμε όλους τους μηχανισμούς και πήραμε ένα αντίγραφο του περιεχομένου του μαύρου κουτιού" που περιέχει στοιχεία για τις ακριβείς παραμέτρους, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Εντ Μπελκαλούλ.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] «Το κεντρί της ύπαρξης»: Ένα ανθολόγιο του Κίρκεγκαρντ, του χριστιανού με φιλοσοφία και χιούμορ

    «Πατέρα Επουράνιε/ μη μας βάλεις απέναντί Σου/πλάι στις αμαρτίες μας/ αλλά βάλε μας πλάι Σου/απέναντι στις αμαρτίες μας/ ώστε κάθε φορά που η σκέψη Σου μας αφυπνίζει/αντί να αφυπνίζει την πλάνη μας/να αφυπνίζει τη χάρη Σου/ αντί να αφυπνίζει την απόσταση που μας χωρίζει/ να αφυπνίζει την εγγύτητα της σωτηρίας Σου».

    Αυτή είναι η προσευχή που είχε συντάξει ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του Χριστιανισμού, ο Δανός Σέρεν Κίρκεγκαρντ (1813-1855), του οποίου ένα απάνθισμα λόγων κυκλοφόρησε με τίτλο «Το κεντρί της ύπαρξης», από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση και ανθολόγηση Κώστα Νησιώτη. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στα ελληνικά, κείμενα από όλο το έργο του ξεχωριστού στοχαστή, που μετέτρεψε το μύθο του χριστιανισμού σε πνευματικότητα.

    Πρόκειται για ένα τρύγημα 454 σελίδων από το απέραντο αμπελώνα του διανοητή με την ξεχωριστή φιλοσοφική προσωπικότητα . Αντικομφορμιστής, πίστευε σε μια εκκλησία χωρίς τυπολατρικές θεαματικότητες. Αντικρατιστής, μοχθώντας για ένα χριστιανισμό δίχως την λογική της εξουσιαστικής επιβολής. Υπαρξιστής, αγωνιώντας για τη σωτηρία του ανθρώπου. Διαλεκτικός, με τη σωκρατική μέθοδο της ερευνητικής ειρωνείας. Λογοτέχνης στα γραπτά και στα προφορικά, διάνθιζε το λόγο του με χιούμορ- κάτι ασύνηθες για τους από άμβωνος κήρυκες: «Να είσαι χριστιανός και σε πλήρη συμμόρφωση με το χριστιανικό κατεστημένο ,είναι σαν να κάνεις γυμναστική με ζουρλομανδύα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 July 2013 - 8:30:23 UTC