Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση Αλ. Τσίπρα - Ιω. Στουρνάρα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
  • [02] Όλγα Κεφαλογιάννη: Σημαντική για τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [03] Μέσι: «Μεγάλος παίκτης ο Νεϊμάρ»
  • [04] Ξεκινά το 19ο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
  • [05] Πτυχίο ελληνικών σπουδών
  • [06] Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης
  • [07] Εξουδετερώθηκε παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος στα δικαστήρια της Ευελπίδων
  • [08] Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανέκτησε παράνομες κρατικές ενισχύσεις
  • [09] Δολοφονήθηκε ο αδελφός του συμβούλου για θέματα ασφαλείας του προέδρου Καρζάι

  • [01] Αντιπαράθεση Αλ. Τσίπρα - Ιω. Στουρνάρα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

    Αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Οικονομικών σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

    Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...» είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κου Σόιμπλε με αστερίσκο, να παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

    Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας είπε στην κ. Τσίπρα: «Δεν είπατε την αλήθεια και το ξέρετε. Έχετε πέσει έξω στις προβλέψεις σας και επενδύετε στην απαισιοδοξία, ενώ εμείς στην αισιοδοξία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% το πρώτο τετράμηνο. Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι του Μνημονίου. Πριν λίγο καιρό μειώσαμε και το ειδικό τέλος στα ακίνητα κατά 15%, αλλά δεν είπατε τίποτε» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Όσους έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, προσπαθούμε να τους ελαφρύνουμε με το πολυνομοσχέδιο. Καταθέσαμε τόσες προσθήκες για πολυτέκνους και αναπήρους. Ένδειξη της δικής σας πολιτικής, είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Κύπρος πριν λίγο καιρό - και είδαμε το αποτέλεσμα».

    [02] Όλγα Κεφαλογιάννη: Σημαντική για τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    «Η μείωση του ΦΠΑ είναι σημαντική για τον τουρισμό γιατί ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας, ειδικά σε μια περίοδο που αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο εντός του 2013 και ελπίζουμε πως όλοι θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει αυτό το μέτρο να γίνει μόνιμο και να μπορέσει να δώσει την ώθηση στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό». Αυτό τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τώρα απομένει στον ιδιωτικό τομέα και στους επιχειρηματίες να δείξουν ότι αυτή η μείωση -η οποία σε πρώτη φάση θα οδηγήσει και σε μείωση στα έσοδα του κράτους- θα μπορέσει να δώσει τέτοια ώθηση στην κατανάλωση ώστε να ισοσκελιστεί η άμεση μείωση στα έσοδα.

    Η κ. Κεφαλογιάννη απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται και μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, σημείωσε: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε αυτό το μέτρο να λειτουργήσει θετικά, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό πακέτο. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι πολύ χαμηλός και ως χώρα έχουμε κρατηθεί σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες στον τουρισμό για τις οποίες θα θέλαμε -και επιδιώκουμε- να δούμε στο μέλλον μείωση των φορολογικών συντελεστών». Το θέμα της ελάφρυνσης της φορολόγησης είναι γενικότερος στόχος της κυβέρνησης, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

    [03] Μέσι: «Μεγάλος παίκτης ο Νεϊμάρ»

    Ο Λιονέλ Μέσι εξήρε το νέο μέλος της Μπαρτσελόνα και από φέτος συμπαίκτη του, Νεϊμάρ, διαβεβαιώνοντας ότι ο Βραζιλιάνος άσος «δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα, γιατί τα αποδυτήρια της "Μπάρτσα" αποτελούνται από καλά παιδιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    «Είναι ένας μεγάλος παίκτης, απίστευτος στο "ένας εναντίον ενός", έρχεται σε μια ομάδα γεμάτη από σπουδαίους ποδοσφαιριστές και νομίζω ότι δεν θα έχει προβλήματα προσαρμογής, ενώ επίσης φαίνεται να είναι καλό παιδί» δήλωσε ο Μέσι, ο οποίος ήταν ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου από την έναρξη της προετοιμασίας.

    [04] Ξεκινά το 19ο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας

    Ανοίγει αύριο το βράδυ της πύλες του, το 19ο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, με την αναβίωση του Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, με νέους χορευτές της ομάδας Rosas.

    Το φεστιβάλ ξεκινά με μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ, ενώ παράλληλα εγκαινιάζεται το πολυαναμενόμενο Μέγαρο Χορού της πόλης, στην κεντρική αίθουσα του οποίου θα δοθεί παράσταση.

    Το Μέγαρο Χορού κόστισε 12,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α. και αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο κτίριο πολιτισμού της Πελοποννήσου.

    Η κεντρική σκηνή του είναι η μεγαλύτερη σκηνή ελληνικού θεάτρου, επιφάνειας μαζί με τα παρασκήνια περίπου 1.500 τ.μ. Έχει εγκαταστάσεις για πιτ ορχήστρας και είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη αίθουσα δοκιμών 350 τ.μ., η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των χορευτών, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις.

    [05] Πτυχίο ελληνικών σπουδών

    Πτυχίο Ελληνικών Σπουδών καθιερώνει το Πανεπιστήμιο Μακουάιρ (Macquarie) της Νέας Νότιας Ουαλίας ενισχύοντας την ελληνομάθεια στην Αυστραλία. Αυτό θα είναι το πρώτο πλήρες πτυχίο που θα προσφέρεται από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αυστραλίας, όπως σημειώνουν οι ιθύνοντες του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου. Οι σπουδές θα είναι τριετείς ή τετραετείς και το πτυχίο θα αρχίσει να προσφέρεται, κατά πάσα πιθανότητα, από το 2015.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», η μεγάλη πρόκληση θα είναι να υπάρξει ανταπόκριση από την ομογένεια και ευρύτερα, έτσι ώστε να βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός φοιτητών που θα καταστήσει την προσφορά του πτυχίου βιώσιμη και λειτουργική σε βάθος χρόνου.

    «Η χρονική του διάρκεια θα είναι όση απαιτείται για ένα πτυχίο με πλήρες πρόγραμμα σπουδών, περίπου τρία με τριάμισι χρόνια» δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών του Macquarie, Δρ Ελισάβετ Κεφαλληνού, και πρόσθεσε:

    «Ο πυρήνας των μαθημάτων θα είναι η ελληνική γλώσσα, αρχαία και σύγχρονη. Θα διδάσκονται ακόμη, ιστορία, μυθολογία, μαθήματα για την ελληνική εποχή, το Βυζάντιο και τη σύγχρονη Ελλάδα».

    Βασικό στοιχείο που εξετάζουν οι πανεπιστημιακές αρχές και θέλουν να έχουν ως μέρος του πτυχίου, είναι να στέλνονται οι φοιτητές για περίπου ένα εξάμηνο σε ελληνικό πανεπιστήμιο για αμεσότερη επαφή με την Ελλάδα και τη γλώσσα.

    Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει προσεχώς και αφού ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία για την οριστική μορφή του πτυχιακού προγράμματος.

    Η Δρ Κεφαλληνού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξής της προς το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, σημείωσε ότι τα Ελληνικά αναβαθμίζονται γενικότερα ως μάθημα στο Πανεπιστήμιο Macquarie. «Κι αυτό έχει τη στρατηγική και την ηθική όψη. Στρατηγικά, γιατί στόχος μας είναι να αυξήσουμε τους φοιτητές μας και ηθικά γιατί η Νέα Ελληνική δεν θα αντιμετωπίζεται σαν παρίας

    [06] Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης

    Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την αντίθεσή της στη κατάργηση βασικών ειδικοτήτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης και δίνει στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία της πρότασης για την αναβάθμισή της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει έναν ενιαίο τύπο τεχνολογικού λυκείου, που θα αποτελεί τον φορέα παροχής βασικών γνώσεων αλλά και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Επίσης, τονίζει ότι οι μαθητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. «Η χώρα μας οφείλει να επενδύσει στη Βαθμιαία Δημόσια Τεχνολογική Εκπαίδευση αν θέλει να συνδέσει την εκπαίδευση με την ανάπτυξη» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

    [07] Εξουδετερώθηκε παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος στα δικαστήρια της Ευελπίδων

    Εξουδετερώθηκε παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στην Ευελπίδων, περίπου στις 14:00, εξουδετερώθηκε.

    Ο παγιδευμένος φάκελος είχε ως αποστολέα τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ως παραλήπτη το Πρωτοδικείο Αθηνών στο κτίριο 6 των δικαστηρίων.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κολλημένος πάνω σε χαρτόνι στο οποίο ήταν τυπωμένη η φράση «Λευτεριά στον Κώστα Σακκά».

    [08] Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανέκτησε παράνομες κρατικές ενισχύσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανέκτησε κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες ήταν ασυμβίβαστες με τον κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράλειψη συμμόρφωσης σε δύο χωριστές αποφάσεις, με τις οποίες η Επιτροπή ζητούσε από την Ελλάδα να ανακτήσει τις ασυμβίβαστες κρατικές ενισχύσεις από τρία ελληνικά καζίνα και από την εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ». Και στις δύο περιπτώσεις, δύο έτη μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής τα συνολικά ποσά των ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

    Όπως σημείωσε ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, τα κράτη μέλη έχουν διάφορες δυνατότητες υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, όταν οι ενισχύσεις παρέχουν στρεβλωτικά πλεονεκτήματα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, χωρίς να εξυπηρετούν κανένα κοινό συμφέρον, πρέπει να ανακτώνται το ταχύτερο δυνατόν. «Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των ίδιων των κανόνων», δήλωσε ο Ισπανός επίτροπος.

    [09] Δολοφονήθηκε ο αδελφός του συμβούλου για θέματα ασφαλείας του προέδρου Καρζάι

    Ο αδελφός ενός συμβούλου για θέματα ασφαλείας του προέδρου Χαμίντ Καρζάι δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί από δύο άνδρες που επέβαιναν σε μηχανάκι, σε μια κωμόπολη της επαρχίας Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

    Ο Ουάλι Τζάαν, που ασκούσε καθήκοντα εισαγγελέα της περιοχής, ήταν αδελφός του Ράνγκιν Νταντφάρ Σπάντα, στενού συνεργάτη του Αφγανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Ο Τζάαν δέχτηκε επίθεση από δύο άνδρες που τον πυροβόλησαν τη στιγμή που έβγαινε από τα δημόσια λουτρά της πόλης, στις 8:30 το πρωί.

    Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

    Ο πρόεδρος Καρζάι, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την δολοφονία του Τζάαν.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 July 2013 - 14:30:25 UTC